Chciałabym zapytać znawców astronomii o pewną kwestię. Otóż zauważyłam,że od paru dni Księżyc jest widoczny
w ciagu dnia, konkretnie już go można widzieć o 15.00. Wiem,że to zjawisko występuje,ale w miesiącu wrześniu.
Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić - w tym temacie nie mam dużej wiedzy.
Z wyjątkiem okresów nowiu, kiedy Księżyc przechodzi blisko tarczy Słońca oraz pełni, kiedy Księżyc wschodzi i zachodzi na granicy dnia i nocy - możemy go zaobserwować każdego dnia o każdej porze roku. Najdogodniejsze możliwości obserwacji występują w czasie dziennego górowania Księżyca, kiedy to znajduje się on najwyżej nad południowym horyzontem (na linii lokalnego południka). Wysokość górowania zależy od położenia Księżyca względem linii ekliptyki, czyli rocznej drogi Słońca na tle gwiazd. Najczęściej, przyczyną rzadkiej widoczności Księżyca podczas dnia, bywa długotrwałe zachmurzenie.
Nadal nie wiadomo, co to?
Najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie to impakt (zderzenie) niewielkiego ciała kosmicznego z powierzchnią Księżyca. Ostatnio minęło Ziemię kilka brył o rozmiarach kilku metrów, być może był to jeden z odłamków tego typu. Istnieje możliwość zlokalizowania miejsca spadku, przy pomocy precyzyjnych zdjęć z niskiej orbity, które wykonuje satelita Lunar Reconnaissance Orbiter, pod warunkiem, że wspomniane miejsce nie jest stale zacienione.