Skocz do zawartości

Zdjęcie

Księżyc

• Please log in to reply
292 replies to this topic

#196 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Yoszko zanim rozpoczniesz rzucaniem frazesami poczytaj o tym co dzieje się z naszą planetą:

1. Masowe wymieranie gatunków zwierząt i innych organizmów jak - trzmiele, pszczoły, kraby, meduzy, koralowce, foki, delfiny, wieloryby, ryby - można tak wyliczać.
2. Drganie całej ziemi w jednym czasie, począwszy od USA, przez Europę, na Azji kończąc.
3. Zalewanie wielu terenów przez ocean.
4. Wiele zapadlisk i powstających dziur.
5. 10krotnie większa niż przypuszczano wyrwa pola magnetycznego ziemi.
6. Co chwilę mamy nowe erupcje wulkanów - wiele z nich aktywnych. Natomiast aktywność sejsmiczna jest zaobserwowana pod Yellowstone, w Niemczech, w Indonezji (to akurat super wulkany).
7. Wędrujące bieguny magnetyczne i problemy na lotniskach z nawigacją, którą trzeba korygować.

Patrząc na te fenomeny można dojść do wniosku, że ziemia rzeczywiście może zmieniać swój kąt nachylenia pod wpływem drgania. Cała drży, więc to jakoś może się na niej odbijać.
  • 1

Yoszko.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Yoszko zanim rozpoczniesz rzucaniem frazesami poczytaj o tym co dzieje się z naszą planetą:

1. Masowe wymieranie gatunków zwierząt i innych organizmów jak - trzmiele, pszczoły, kraby, meduzy, koralowce, foki, delfiny, wieloryby, ryby - można tak wyliczać.
2. Drganie całej ziemi w jednym czasie, począwszy od USA, przez Europę, na Azji kończąc.
3. Zalewanie wielu terenów przez ocean.
4. Wiele zapadlisk i powstających dziur.
5. 10krotnie większa niż przypuszczano wyrwa pola magnetycznego ziemi.
6. Co chwilę mamy nowe erupcje wulkanów - wiele z nich aktywnych. Natomiast aktywność sejsmiczna jest zaobserwowana pod Yellowstone, w Niemczech, w Indonezji (to akurat super wulkany).
7. Wędrujące bieguny magnetyczne i problemy na lotniskach z nawigacją, którą trzeba korygować.

Patrząc na te fenomeny można dojść do wniosku, że ziemia rzeczywiście może zmieniać swój kąt nachylenia pod wpływem drgania. Cała drży, więc to jakoś może się na niej odbijać.

Muhad - nie odpowiedziałeś mi na pytanie - rzuciłeś tylko garść wyłuskanych i połączonych przez Ciebie informacji.

;) Tak ziemia drży i zmienia kąt nachylenia a mój kompas nieubłaganie pokazuje te samą pozycje - sądze że producent też nalezy do spisku i przy kazdej aktualizacji oprogramowania dodaje nowe dane :D:D:D:D
  • 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oj...
Jak dzisiaj wracałem z pracy dosłownie przed chwilą - jeszcze nie widziałem tych postów powyżej i filmu - też to zauważyłem i też trochę mnie to zdziwiło. A nie należę do osób rzadko patrzących w niebo.

Oczywiście istnieje możliwość że się mylę i po prostu nie pamiętam takiej sytuacji - w końcu jest zima a w zimie rzadko chce mi się lub jest w ogóle możliwość oglądania nieba. Ale fakt - trochę mnie to zdziwiło.

Sam z ciekawości dzisiaj zauważyłem że księżyc jest skierowany sierpem do dołu, zamiast na bok według fazy księżyca na dzień dzisiejszy, którą można zobaczyć tutaj i na wielu innych stronach:

W kazdym podręczniku astronomii o tym pisza - ba do wyjaścienia nie potrzeba nawet wielkiej branżowej wiedzy . Zwykły chłopski rozum . Słońce oświetla ksiezyc :część oświetlona jest tym rogalikiem jasnym -cień obszarem ciemnym.
I teraz pytanie do wielbicieli Nibiru/przebiegunowania i innych metod siana zamentu : Skoro słońce zaszło na zachodzie (co robi systematycznie od kiedy ziemia obraca się wokół swojej osi) a ksiezyc akurat "wisi" nad miejscem zachodu słońca to strefa oswietlona czyli jasny rogalik gdzie ma być??? Od strony słońca(od dołu dla obserwatora na naszej szerokości geograficznej) czy od jakiej innej dowolnie wybranej strony?????Ech obserwatorzy .
Jezeli słońce jest wysoko na niebie to oś symetrii rogalika jest do góry a jak poniżej widnokregu to w dół . Słońce zawsze jest na osi symetrii rogalika.

Po zachodzie słońca

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Słońce wysoko na niebie

Dołączona grafika

Bieguny wedrują "od zawsze " i od zawsze trzeba było stosować poprawki na odchylenie kompasu Dokładny kierunek możesz co najwyżej odczytać z położenia gwiazd(podstawowa umiejętnośc nawigatora).Co do lotnisk to jakaś bzdura bo sterujesz GPSem, radiolatarniami i innymi pkt charaakterystycznymi na ziemi.Kompas zawsze w samolocie jest bardzo mało pewny . W końcu samolot to puszka pełna metalu, drutów z prądem elektrycznym z których kazdy generuje silne pole EM.

Użytkownik noxili edytował ten post 10.03.2011 - 09:28

• 1

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja też 3 dni temu zauważyłam, że "rogalik" księżyca jest na dole. Nie przypominam sobie żebym kiedyś coś takiego widziała, a na księżyc lubię spoglądać jak mam okazje. Wyglądało to tak dziwacznie, że nie mogłam z niego spuścić wzroku ;o
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dalszy ciąg filmu.

TYTUŁ FILMU:
Przebiegunowanie Ziemi przyspiesza. Część 6 - Księżyc zmienił nachylenie?

LINK
:

CZAS: 5,33 min.

MUNDUS VULT DECIPI, ERGO DECIPIATUR. POZDRAWIAM ERIK.
  • 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czy to, że oś ziemska się przechyliła, nie tłumaczyłaby, dlaczego w tym roku dzień polarny nastał za wcześnie?
  • 0

Palmæro.

Anty-lewak

• Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Może okaże się że jestem głupi albo coś ale kto pyta nie błądzi, nieprawdaż? ;p
Otóż z ciekawości wczoraj ściągnąłem z neta ten sam program który miał autor filmiku na yt czyli - Virtual Moon Atlas (do ściągnięcia za darmo stąd: http://www.ap-i.net/avl/en/download) i wprowadziłem wszystkie potrzebne dane. Oto co mi wyszło:

Dołączona grafika

No jakby nie patrzeć to nie jest to co widziałem za oknem ;D

Są trzy możliwości:
- Nie umiem posługiwać się tym programem
- Program jest błędny
- Somting iz wong ^^

99% daje na pierwsze 2 opcje ale kto wie :)
  • 0

rewolucjonalista.
  • Tematów: 28
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie jestem ekspertem, ani żadnym naukowcem. I nie wiem, czy to jest normalne. Choć może być.

Na Niebie zawsze w oko wpadał mi wielki wóz, i zawsze był poziomo, a nie pionowo jak jest teraz. Czy tak dzieje się zawsze, przy zmianie pór roku?
  • 0

#204 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Nie jestem ekspertem, ani żadnym naukowcem. I nie wiem, czy to jest normalne. Choć może być.

Na Niebie zawsze w oko wpadał mi wielki wóz, i zawsze był poziomo, a nie pionowo jak jest teraz. Czy tak dzieje się zawsze, przy zmianie pór roku?

Właśnie też się nad tym zastanawiałem. Ekspert od astronomii ze mnie żaden, ale może znajdę porównanie.
  • 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Gdzieś czytałem, że gwiazdozbiór Kasjopeja na naszej półkuli ma kształt litery W albo M zależny od pory roku. Szczerze mówiąc, zawsze widziałem go w postaci litery W i zawsze dzięki lokalizacji tego gwiazdozbioru oraz Wielkiej Niedźwiedzicy potrafiłem zlokalizować inne, oraz radianty roju meteorów itp.

Czy ktoś ma aktualnie warunki (u mnie chmury) by sprawdzić, czy Kasjopeja nie przypomina czasami greckiej dużej litery sigma albo odwrotnego kształtu do niej? :P Jeśli Wielki Wóz jest pionowo, to logicznie rzecz biorąc Kasjopeja też być powinna
edit:

O w morde, ale profesjonalną wiedzą się popisałem... Przecież gwiazdy "poruszają" się na nieboskłonie od wschodu do zachodu wokół gwiazdy polarnej, więc gwiazdozbiory przez całą dobę zmieniają swój kąt, ale pionowy wielki wóz powinien być raczej "widoczny" za dnia, a nie w nocy :P

Użytkownik Box edytował ten post 10.03.2011 - 22:09

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zobaczcie sobie jak nautilus przekręca fakty i podaje kłamliwe cytaty:

Możliwe są trzęsienia ziemi. Spodziewać możemy z całą pewnością wyjątkowo skrajnych przypływów i odpływów - twierdzi Pete Wheeler, astronom z International Centre for Radio Astronomy.

http://www.nautilus....artykul&id=2301

A tutaj mamy zupełnie inną wypowiedź:

There will be no earthquakes or volcanoes erupting, unless they are to happen anyway,’ http://www.earth-iss...adio-astronomy/

Żałosne jest że ludzie zajmujący się stroną nautilusa nawet nie sprawdzają tego co wklejają.
  • 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A po co ty wchodzisz na takie strony ? Zobaczyć co dzieje się w obozie przeciwnika ? To tak jakby ateista chodził do kościoła...

Chciałbym, żeby tego dnia było czyste niebo...

edit Yawgmoth
Upominam:
4.7 Dyskutuj na temat treści wypowiedzi innych Użytkowników, ale nie atakuj ich personalnie, nie odnoś się do ich cech charakteru, stopnia rozwoju umysłowego, przynależności do określonej rasy, grupy religijnej itp.

• -4

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cieszę się, że powoli niektórzy zaczynają "odkrywać" jak w wyniku wirowego ruchu Ziemi zachowują się obserwowane na niebie obiekty. Jest szansa, że wkrótce wszelkie idiotyczne teorie o przekręcającym się w swoim dobowym ruchu, lub dziwnie "leżącym" Księżycu przejdą do historii.

Cały nieboskłon kręci się wokół biegunów niebieskich i wszystkie obiekty na niebie zmieniają swoją orientację względem horyzontu. Robi to zatem także Wielki Wóz w ciągu swojego dobowego ruchu na sferze niebieskiej. I rzecz jasna robi to także Księżyc ...
  • 3

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak robi się zdjęcie z aparatem skierowanym w niebo, z ekspozycją ustawioną na kilkadziesiąt sekund - kilka minut to ładnie widać jak niebo "kręci się". To taki najprostszy przykład ;)
  • 0

cycloneye.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To całkiem normalne. Tu jest wszystko wyjaśnione

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych