Skocz do zawartości

Zdjęcie

Księżyc

• Please log in to reply
292 replies to this topic

VomitroN.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No nie zalamuj mnie prosze.

Parson1
oraz
Parson2
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No nie zalamuj mnie prosze.  

Parson1Parson1

Parson2

O co ci znowu chodzi Expercie ?

Mam kilka materiałów na ten temat i oczekiwałem, że ktoś podzieli sie swoimi (jeśli takowe posiada) i wtedy skonfrontowałbym je ze swoimi materiałami i zobaczył czy jest tam cos nowego ...

Śmiać mi sie chce ... :rotfl:
  • 0

VomitroN.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Szukam jakichkolwiek polskich informacji o kraterze Parsona z ciemnej strony Księżyca ... "

Tak zadales pytanie. Na przyszlosc staraj sie byc bardziej precyzyjny. W pierszym poscie.

Nie ublizaj mi prosze od expertow, bo mi to lekko nieapetycznie zalatuje. Ja w przeciwienstwie do ciebie , jak mam jakies watpliwosci, staram sie poznac temat najwnikliwiej jak tylko moge, zby uwierzyc w jakakolwiek hipoteze. Ty wierzysz w zasadzie w kazdy czytany przejaw sensacji, nawet jesli juz dawno nim nie jest.

Jesli natomiast juz przyklejamy sobie kwiatuszki, to jak nazwiesz kogos slepo wierzacego w kazda bzdure ktora pojawia sie na tym forum?
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jesli natomiast juz przyklejamy sobie kwiatuszki, to jak nazwiesz kogos slepo wierzacego w kazda bzdure ktora pojawia sie na tym forum?

Wymień bzdury z tego forum w które wierze ?

Słucham ...
  • 0

VomitroN.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uderz w stol a nozyce sie odezwa. Prosilem cie jedynie o podanie nazwy dla pewnego rodzaju uytkownika tego forum, skoro tak latwo przyszlo ci nazwanie mnie expertem.
Ty sam sie wlasnie utozsamiles z takim uzytkownikem. Wiec nie ma czego udowadniac chyba. No moze poza jednym. Udowodnij mi ze jestem expertem. 8)
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja identyfikuje sie tutaj tylko w kwestiach UFO i Spisków ... reszta mnie nie obchodzi. Także okreslenie że wierze w każdą bzdure jest lekko błędne. Nie zgadzamy sie w kwestiach Księżyca - to wiemy ... ale nietrzeba od razu robić z tego jakichś spięć.

A użyłem w twoją strone zwrotu "Expert" ponieważ twoja odpowiedź na moje (może źle określone pytanie) "No nie zalamuj mnie prosze." zabrzmiała tak jakbyś zrobił mi łaske że dałeś mi link i tak jakbyś uważał, że nie wiem gdzie tego szukać itd.

Sprawa wyjaśniona ... powrót do tematu ...
  • 0

VomitroN.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Potwierdzam. Co do mnie zadne proby spiec nie sa w zadnym wypadku moja domena, ani tez jakiekolwiek takich prob kontynuacje. No to porozmawiajmy o Ksiezycu.
  • 0

ktosiuf.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[url="http://www.hq.nasa.gov/alsj/a11/as11-40-5875HR.jpg"][url="http://www.hq.nasa.gov/alsj/a11/as11-40-5875HR.jpg"]http://www.hq.nasa.g...1-40-5875HR.jpg[/url][/url]

wejdzie i powieksze zdjęcie---w hełmie widać twarz astronauty....ot tak dla roźluźneinia atmosfery
  • 0

VomitroN.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kikuje sobie w strone technika z aparatem fotograficznym :))

A powaznie, korzystajac z duzej rozdzielczosci zdjecia, zwracam uwage na jeden DROBIAZG.
Moze sceptycy przynajmniej teraz zweryfikuja jedna ze swych niesamowitych mistyfikacji. Chodzi o brak gwiazd. Moza ich tu kilka znalezc. Oczywiscie sa dosc slabe ale sa. Dlatego slabe a nawet prawie niewidoczne, bo czas ekspozycji jest krotki, na Ksiezycu jasny dzien, slonko daje ostro a fotografowany jest Armstrong a nie gwiazdy.
Ale chyba tylko slepy ich nie zobaczy.
  • 0

#70 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

nie wiem czy dostrzegalnosc gwiazd nie ma jakiegos zwiazku z istnieniem atmosfery...gdzies mi sie taka teoria obila o uszy, ale raczej sklonilbym sie za opcja kiepskiej mistyfikacji :)
  • 0

VomitroN.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakies atmosfery? Jakiej kiepskiej mistyfikacji? O czym ty mowisz?
Krotko. Widzisz te gwiazdy na zdjeciu czy nie widzisz?
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

• Tematów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ja widze tylko 3 :P z czego 1 z nich wygląda mi jak niewielki odbłysk na fragmencie londownika :D
  • 0

#73 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Jakies atmosfery? Jakiej kiepskiej mistyfikacji? O czym ty mowisz?
Krotko. Widzisz te gwiazdy na zdjeciu czy nie widzisz?

to ze nie widzisz nie znaczy ze moze ich tam nie byc...sluchaj....czytalem gdzies kiedys ze na ksiezycu mozna wiekszosci cial niebieski nie zobaczyc procz tych jakimi sa ziemia i slonce z tego wzgledu ze nie ma na ksiezycu atmosfery...ma to zwiaze i ze sloncem i z brakiem atmosfery...nie pamietam o co tam chodzilo,trzeba by bylo poszukac o tym....

zanim cos juuz skreslisz to najpierw sie upewnij...

mimo wszystko zastanawia mnie to zdjecie....

o wlasnie cos znalazlem na temat tego czemu nie widac gwiazd:

1.4. Czy Amerykanie naprawdę byli na Księżycu ?
No cóż, skoro ZSRR uznał w pełni sukces USA, a na dodatek podczas pierwszej wyprawy Apollo-11, gdy to astronauci spacerowali po Księżycu, o jego powierzchnię roztrzaskała się bezzałogowa sonda Łuna-15 i Rosjanie mieli cały czas Księżyc na podsłuchu, więc doskonale się orientowali, co się tam dzieje.
Zwolennicy wersji sensacyjnej dyskredytują wykonane przez astronautów zdjęcia, jako sfałszowane. Głównym punktem ich ataków jest to, że "nie widać gwiazd na niebie księżycowym".
Jeśli ktokolwiek oglądał transmisję "na żywo" lub po prostu oglądał filmy z budowy Stacji ISS, to także zauważy brak gwiazd! Wynika to z faktu skończonej dynamiki luminancji (jasności), jaką może zarejestrować kamera filmowa bądź klisza fotograficzna. W dzień też nie widzimy gwiazd, prawda?
Ponadto dokładniejsze obejrzenie zdjęć (np. za pomocą obróbki cyfrowej) pozwala na odnalezienie na niektórych z nich najjaśniejszych gwiazd, w dodatku prawidłowo spozycjonowanych na nieboskłonie (dokładniej problem gwiazd na zdjęciach omówiono dalej ).

1.5. Dlaczego na zdjęciach z Księżyca nie widać gwiazd ?
Gwiazdy są zbyt słabe, żeby było je widać na zdjęciach - zwłaszcza w porównaniu z obiektami pierwszego planu, zwykle oświetlonymi jak w słoneczny dzień na Ziemi. Podobnie zwykle nie widać gwiazd na zdjęciach robionych z lampą błyskową nocą na Ziemi.

Dokładniejsza analiza zdjęć księżycowych pozwala dostrzec w tle bardzo słaby obraz najjaśniejszych gwiazd - można to obejrzeć np. na tej stronie .

Gwiazdy na zdjęciach z Księżyca

Zwolennicy teorii o sfałszowaniu lądowania na Księżycu często posługują się argumentem o braku widocznych gwiazd na zdjęciach z Księżyca. Pomijając różnicę jasności gwiazd i pierwszego planu (na nocnych zdjęciach robionych z lampą błyskową też nie ma gwiazd), a także to, że ewentualni fałszerze bardzo łatwo mogliby się o gwiazdy postarać - okazuje się, że bliższe obejrzenie dostępnych zdjęć pozwala dostrzec coś, co prawdopodobnie jest gwiazdami.

Poniżej przedstawiam efekt obróbki powszechnie dostępnych zdjęć zrobionych podczas wypraw księżycowych. Obróbka polegała zwykle na znacznym zwiększeniu kontrastu i jasności, żeby wydobyć bardzo słabe szczegóły (zwłaszcza te na niebie), ewentualnie użyciu filtrów wykrywających krawędzie. Wiele widocznych obiektów (nie będących ewidentnie odblaskiem jasnych przedmiotów pierwszego planu lub rysami) daje się zaklasyfikować jako gwiazdy. Nie jest to ostateczny dowód - należałoby jeszcze porównać zdjęcia z teoretycznym wyglądem nieba w tym momencie.

Dołączona grafika
Zdjęcie 1, Apollo 11 (górny fragment oryginału). Oryginał ze ston NASA: AS11-40-5903. Najciekawszy fragment oznaczyłem strzałką.

Dołączona grafika
Zdjęcie 2, Apollo 11 (górny fragment oryginału). Oryginał ze ston NASA: AS11-40-5874.

Dołączona grafika
Zdjęcie 3. Jak wyżej, poddane obróbce filtrem wykrywającym krawędzie.

Dołączona grafika
Zdjęcie 4, Apollo 11 (górny fragment oryginału). Oryginał ze ston NASA: AS11-40-5875. Jest podobne do poprzedniego, jednak zrobione w innym momencie (Aldrin podniósł rękę). Dzięki tym zdjęciom, zrobionym w podobnym kierunku, można odróżnić gwiazdy od przypadkowych refleksów czy zarysowań. Widać też, że flaga jest nieruchoma, a jej "trzepotanie na wietrze" jest złudzeniem.

Dołączona grafika
Zdjęcie 5, Apollo 12 (górny fragment oryginału). Oryginał ze ston NASA: AS12-47-6921.

Kłopoty z poruszaniem się po Księżycu - widać konsystencję i zachowanie się pyłu księżycowego. to tak jako ciekawostka:)
http://www.jakubw.pl...yc/apollo17.mov

a tu lazik:
http://www.jakubw.pl...young.rover.mov

zrodlo:http://www.polsek.org.pl/faq/atyka_topic_1.pyf
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moze sceptycy przynajmniej teraz zweryfikuja jedna ze swych niesamowitych mistyfikacji. Chodzi o brak gwiazd. Moza ich tu kilka znalezc. Oczywiscie sa dosc slabe ale sa. Dlatego slabe a nawet prawie niewidoczne, bo czas ekspozycji jest krotki, na Ksiezycu jasny dzien, slonko daje ostro a fotografowany jest Armstrong a nie gwiazdy.
Ale chyba tylko slepy ich nie zobaczy.

Ja juz pisalem na lamach innego tematu, ze brak gwiazd da sie wytlumaczyc i ta teoria jest dla mnie najmniej kontrowersyjna. Mam tylko pytanie, dlaczego gwiazdy są dużo bardziej widoczne w misji rosyjskiego łunochodu.

Moje inne pytanie.. dlaczego astronauci odbijają się w górę najwyżej pół metra, skoro grawitacja tam jest 6 razy mniejsza.

Kolejne pytanie: przy tak małej grawitacji pojazd księżycowy przy każdym zakręcie po prostu by się przewracał

No i po piąte: niech zwolennicy lądowania odniosą się do wszystkich tematów na tym forum a nie tylko do wybranych (chyba ze zdaja sobie sprawe ze czesc zdjec (jesli nie wszystkie) to absolutna mistyfikacja lub retusz studyjny)
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

I tak najlepsza jest flaga "Wiatr we włosach non stop" :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych