Skocz do zawartości

Komu służy Kościół Katolicki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"Jestem Synem Bożym" -- mówi Jezus w Sanhedrynie. "Ja i Ojciec Jedno jesteśmy" -- oznajmia uczniom.

Jestem Synem Bożym. Ja i Ojciec Jedno jesteśmy.
  • 0

#92 Gość_Inga

Gość_Inga.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja i Ojciec Jedno jesteśmy.

Czyli, że nie oznacza to według ciebie, że Jezus był Bogiem?

Ale tutaj, w tym temacie odpowiadamy na pytanie, komu służy KK?
Odp: Bogu, wartościom chrześcijańskim, oraz Polsce.
Czy na pewno? Czy za tymi wzniosłymi słowami nie kryje się całkiem inna, bardziej prozaiczna rzeczywistość?
Odp II - Kościół służy:
a) poszerzaniu swoich wpływów na świecie
b) od wieków nie zaspokojonej żądzy bogactwa i władzy
c) jako narzędzie do manipulowania milionami wiernych i politykami
etc................................Bogu

czyli - samemu sobie.
  • 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jezus był i Jest Bogiem.
  • 0

#94 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Nie róbmy z Jezusa Boga, bez przesady...
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego uważasz, że potrzebujemy pośredników w kontaktach z Bogiem? (śmieszne, że to pogląd stricte średniowieczny)
Dlaczego Bóg wymaga ofiar?
Dlaczego śmierc trzeba było "pokonać"?

1 - Ja nie mówię o pośrednikach w kontaktach z Bogiem lecz o wstawiennictwie Chrystusa U Ojca dzięki któremu, nasze dawne grzechy zostały nam odpuszczone.
2 - Chrystus przez swą śmierć złożył doskonałą ofiarę za nasze grzechy. Już więcej ofiar nie potrzeba.
3 - Śmierć była skutkiem grzechu. W Chrystusie człowiek odnawia się duchowo i przestaje grzeszyć i "choćby umarł, żyć będzie". Pokonanie śmierci to obietnica życia wiecznego.

Jezus był i Jest Bogiem.

Jezus był człowiekiem i jest Bogiem, synem Boga żywego.
  • 0

Wysłannik Boga.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam !

Czytając wasze posty ,tak naprawdę to nie wiem czego po nich mogę sie spodziewać ,i co z nich mam wnioskować , a tym bardziej jak do tego podejść ?!

Bo raz piszecie tak ,a raz tak - i co z tego wychodzi - banka mydlana ,która za ras może zniknąć .

Na rozum człowieka powiem tak:

Jezus był człowiekiem z krwi i kości ,ale dusza-energia astralna była najwyższa- czyli Boska .
Pochodziła z świata dla Nas jeszcze nie pojętej głowy i była to dusza od Największego-czyli po naszemu Boga.
Dlatego mówił że jest synem Bożym Bo miał kontakt z swoim Ojcem i wiedział jaką rolę ma zadaną w tym świecie,
jakby nie wiedział ,to by tak nie mówił ,bo skąd by tyle wiedział na temat życia pozagrobowego -tak sobie z palca wyssał ?!! ;) .

Wiedział ze jest synem Bożym ,bo dawał mu ojciec w Niebie znaki i był z Nim cały czas w kontakcie .

Dla zwykłego człowieka jest to niepojęte- to można zrozumieć-bo człowiekowi daleko będzie do zrozumienia gdy cały czas podchodził do zjawisk nadprzyrodzonych sceptycznie i miał to w d...e !
Dlatego żydzi na owe czasy byli do niego źle nastawieni i brali go za diabla jak to robi dotychczas kościół .

Niech tak teraz jest Jezus i co on ma powiedzieć ,ze jest synem Bożym - to go w żywe oczy wyśmieją i w dodatku wsadzą do więzienia za bluźnierstwa - tak jak teraz chcą schować rządy pod poduszkę o przybyciu w niedługim czasie istot z innych wymiarów .Dlatego jest tyle zamieszania w polityce ,by ludzi zwieść z prawdziwości nadejścia czegoś ,co jest nie pojęte dla człowieka .

Syn Boży już jest !!! tylko czeka na znak od Ojca- by w danym momencie pokazać ludzkości to -czego tak od dawna oczekują.

Pozdrawiam > ;) i jak to w Apokalipsie pisało ...zakradnie sie jak złodziej ,by nie być spostrzeżony ,a wy nie będziecie wiedzieć ze on już jest( moja wersja). ;)
  • 0

#97 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

My wszyscy pochodzimy od Boga, Jezus poprostu był bardziej uduchowiony - wyższy szczebel świadomości i ducha.
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

to tak jakby moja reka byla moim posrednikiem w kontaktach z ludzmi...
syn bozy, bog, duch sw. -> mnie uczyli zawsze, ze to jedna osoba.
a to zacytowane zdanie brzmi tak, jak mitologia grecka. syn boga utrzymuje z ludzmi kontakty i przekonuje swojego zlego wszechmocnego tate, ze ludzie sa ok. to nie brzmi monoteistycznie, dla mnie :)

"Tak Cię uczyli zawsze" i dlatego wierzysz w tę mitologiczną trójcę i wyciągasz tak kuriozalne wnioski. Czy nie lepiej jest samemu dotrzeć do tekstu źródłowego i poznać prawdę o Bogu, zamiast polegać na rojeniach fałszywej nauki? Bóg wszechmogący, stworzyciel nieba i ziemi jest jeden, Syn Boży który narodził się dopiero z Marii - jest odbiciem chwały Ojca zaś Duch Boży to dar, przeznaczony dla nas. Biblia Ducha Świętego nigdzie Bogiem nie nazywa.Bóg jest nie tylko Ojcem Chrystusa, lecz także jego Bogiem. Gdzie tu masz jakąś wydumaną trójcę?

Bóg decyduje, kogo obdarować wiarą i jej owocami. On napełnia nas swym Duchem, który pobudza nas do nadziei i wytrwałości w wierze i miłości.
Pismo wyraźnie mówi, że Syn Boży jest naszym pośrednikiem do Ojca("Gdyż nikt nie przychodzi do Ojca, jak tylko przeze mnie.", oraz:"Nikt nie zna Syna, tylko Ojciec, ani nikt nie zna Ojca, tylko Syn, oraz ten, komu Syn zechce objawić."), zatem nie chodzi tu o jakieś tajne "kontakty Syna z ludźmi", ani tym bardziej o jakieś "przekonywanie wszechmocnego taty", lecz o jedność Ojca z Synem w kwestii zbawienia człowieka.
  • 0

#99 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

;-) jak już powołujesz się na tekst źródłowy to polecam starsze pisma:) serio, nie są przynajmniej pozmeniane:)
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

;-) jak już powołujesz się na tekst źródłowy to polecam starsze pisma:) serio, nie są przynajmniej pozmeniane:)

Chyba nie sądzisz, że zrezygnuję z podstaw mej wiary, na korzyść tekstów Sumerów tylko dlatego, że są starsze? Mnie nie interesują mity dawnych ludów Bliskiego Wschodu, ani ich wierzenia, tym bardziej ich bogowie.
  • 0

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"Tak Cię uczyli zawsze" i dlatego wierzysz w tę mitologiczną trójcę i wyciągasz tak kuriozalne wnioski.

bez takich mi tu. nie jestem wierzacy. uwazam, ze nie warto, bo i tak nie wiadomo, co bedzie pozniej. poprostu staram sie zyc nie robiac innym wiekszej krzywdy :)

Czy nie lepiej jest samemu dotrzeć do tekstu źródłowego i poznać prawdę o Bogu, zamiast polegać na rojeniach fałszywej nauki?

zgadzam sie. problem w tym, ze nie jestem pewny do konca, czy biblia nie jest zmieniona w taki sposob, zeby pasowala do zalozen religii :)

Bóg decyduje, kogo obdarować wiarą i jej owocami. On napełnia nas swym Duchem, który pobudza nas do nadziei i wytrwałości w wierze i miłości.

mi wydaje sie, ze swiat zostal jakos stworzony. a to cos, Bog, czy cos zupelnie innego, co dokonalo tego - nie zajmuje sie nim i nami puki jestesmy na ziemi.

z innej beczki. dzis bylem w auschwitz. czyli oswiecimiu. ten oboz mnie przerazil... nie rozumiem... gdzie Bog byl wtedy? wolna wola uczynila z nas najgorszych drapieznikow. najstraszniejsze jest to, ze hitlerowcy i niemcy uwazali, ze robia dobrze... przynajmniej czesc :/
no i dodam od siebie... ze nikt nie zasluguje na to, co sie tam dokonalo. jaki by nie byl.. :( i musze przyznac, ze wlasnie dlatego po czesci nie wnikam w przemyslenia kim jest Bog itd... poprostu wiem, ze i tak moj umysl tego nie zrozumie. mozna znac zalozenia roznych religii, a prawdy nie wiemy. a kiedy sie dowiemy? po smierci? moze za 20 zyc? tego tez nie wiemy :)
  • 0

#102 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Chyba nie sądzisz, że zrezygnuję z podstaw mej wiary, na korzyść tekstów Sumerów tylko dlatego, że są starsze? Mnie nie interesują mity dawnych ludów Bliskiego Wschodu, ani ich wierzenia, tym bardziej ich bogowie.

na tych mitach stary testament jest oparty w sporym procencie.

BTW Ty bronisz religi a nie wiary. Wiara na cały świecie jest w jednego Boga ale inaczej nazywanego. Relgie dzielą ludzi a wiara ich łączy. Nie odwrotnie. Najwyraźniej jesteś jeszcze bardzo naiwny albo zbyt konserwatywny.
  • 0

#103 Gość_reneq16

Gość_reneq16.

Napisano

Wiara na cały świecie jest w jednego Boga ale inaczej nazywanego. Relgie dzielą ludzi a wiara ich łączy. Nie odwrotnie.

niestety... i dopóki nie zrozumiemy że łączy nas wspólna wiara, nigdy nie będziemy w stanie stworzyć duchowej wspólnoty.
  • 0

#104 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

no ale fanatycy religjni różnorakich wyznań tego nie dostrzegają, więc inaczej nie będzie.
  • 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no ale fanatycy religjni różnorakich wyznań tego nie dostrzegają, więc inaczej nie będzie.

zamienmy moze "roznorakich" na jedna konkretna religie, nazywajaca sama siebie "religia Pokoju".
Bo nie przypominam sobie masowych morderstw popelnianych na innowiercach przez wyznawcow innych religii. Tak samo jak nie przypominam sobie nawolywania do tolerancji dla innych w meczetach, gdy tymczasem w kosciolach katolickich urzadza sie nawet zbiorki na budowe meczetow
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych