Anakonda zielona (Eunectes murinus), zamieszkująca dorzecza Amazonki i Orinoko może osiągać do 10 m długości (30 stóp) i zabija dusząc, owijając się wokół ofiary i ją ściskając. Jednakże, krajowcy rozsyłają opowieści o stworzeniu zwanym "Sucuriju", olbrzymiego potwora podobnego do Anakondy, ale o wiele wiekszego.
Kiedy Papież przekazał część ziemi Ameryki Południowej Hiszpanii i Portugalii w Traktacie Tordesilla, Hiszpanie wyruszyli na badania tego wielkiego kontynentu lasów tropikalnych. Wrócili z ogromnymi wężami, na które mawiali "Matora", albo "Pożeracz Byków". Według ich relacji potwory miały ok 80 stóp długości(ok 30 metrów). Pułkownik Fawcett Percy, który został wysłany, by rozplanować części Amazonki, kazał spakować do worków schwytanego węża długiego na 62 stopy (ok 20 metrów). Oficer Królewskich Inżynierów miał zapisać jego informację w pamiętnikach:
"Skoczyłem do mojego karabinu gdy stworzenie podpłyneło do mojej łodzi i wystrzeliłem w niego 44 kul w jego kręgosłup. Poczuliśmy kilka ciężkich uderzeń, potrząsając nas, jako chociaż płyneliśmy dalej. Gdy dopłyneliśmy do brzegu Amazonki zbliżyliśmy się do stworzenia z ostrożnością, na tyle bezpiecznie na ile to było możliwe, by zmierzyć długość, gdzie 45 stóp (ok 15 metrów) leżała na lądzie, a 17 stóp (ok 5,5 metra) była zanurzone w wodzie, dając nam całkowitą długość sumaryczną 62 stóp (ok 20 metrów). Ciało nie było grube, miało około 12 cali (ok 30 cm średnicy, i było bardzo długo bez jedzenia."W 1925, Wiktora Heinz widziała jednego z tych węży, na wybrzeżu Amazonki koło Rio de Janeiro. Powiedziała, że widoczny wąż był co najmniej na 80 stóp (ok 26 metrów) długi, a ciało było tak grube jak olejny bęben. Wyglądał jak rzeka.
Bernard Huevelmans, 'ojciec' Kryptozoologii, organizuje spotkanie w buszu Amazonii z grupą Francuzów i Brazylijczyków.
"Widzieliśmy węża czuwającego w dużej trawie. Natychmiast otworzyliśmy ogień, bestia próbowała zrobić wszystko by nas załatwić, ale wkońcu bo ciężkiej walce wykończyliśmy to. Zrozumieliśmy wtedy jakiej ogromnej wiekości był ten wąż, kiedy szliśmy dookoła całej długości jego ciała to wydawało się jakby to nigdy się nie kończyło. Jego ogromna głowa, była trójkątem rownoramiennym o wymiarach 65 cm na 50 cm. Stworzenie było długie na 23 m (75 stóp)"Diario, gazeta Pernambuco w Brazylii, January 24, 1948 opublikowała obraz z nagłówkiem o wężu ważącym 5 Ton! Obraz pokazuje część olbrzymiej Anakondy, którya została złapana przez Indyjski zespół "Half Ras". Została znaleziona i upolowana blisko rzeki z połkniętym do połowy bykiem! Indianie przywiązali sznur do jego szyi, a drugi koniec do drzewa. Zmierzył 131 stóp (ok 43 metrów) długości!. Cztery miesiące później gazeta Rio de Janeiro opublikowała, fotografię węża o długości 115 stóp (ok 38 metrów).Tłumaczenie: Nivers
Źródło: http://www.cryptozoo...ds/anaconda.php