Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przemyślenia o Ustawie Antyaborcyjnej.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie. Czyli ,ze w sytuacji gdy mamy wybierać między jednym złem a drugim to musimy się na coś zdecydować. Ale taki wybór powinien zależec od kobiety która jest w ciąży a nie od kilku fanatyków z sejmu ,którzy robią to w imię tzw. "chrześcijańskich wartości". Odbierając jej wybór skazujemy ją na śmierć.
To jest oczywiście jedna sprawa dotycząca zmian w Konstytucji. Druga natomiast ot ta żeby aborcję zalegalizowac całkowicie (do trzeciego miesiąca) czyli tak jak to jest w niektórych krajach zachodnich. Wielu z was powie -to morderstwo! Ja tak nie uważam. Jak powidziałem wcześniej "kilka komórek na krzyż" to jeszcze nie życie. Nie można nazywać życiem czegoś co jest tylko częścią organizmu matki bo wtedy równie dobrze życiem moglibyśmy nazwać jajnik. To nie jest osobny organizm tylko jeszcze jeden organ w ciele matki. I tym własnie jest płód dlatego nie uważam usunięcia go za jakiekolwiek zabójstwo.

Demagogia wyzszego rzedu.
Jesli te kilka komorek na krzyz chcesz eliminowac to rownie dobrze mozesz sie wykastrowac, przeciez to tez tylko kilka komorek.
Co za bzdury, jak mozna nowe zycie nazwac "organem". Nie wiem gdzie takie rzeczy wyczytales i nie chce wiedziec. Ciekaw jestem czy gdyby twoja zona w ciazy zginela w wypadku samochodowym to tez pieprzylbys trzy po trzy ze straciles tylko ja i jakis jej organ.
Poogladaj sobie zdjecia trzymiesiecznego plodu i uznaj, ze to nie jest czlowiek.
Gdyby ciaza trwala nie 9 miesiecy tylko np. 2 dni to te 3 miesiace bys na ile zamienil? Na 5 godzin?
Tak jak mowilem, aborcja w wypadku zagrozenia zycia - ok. Aborcja na "widzimisie" kogos kto zapomnial kupic gumek - nie.
I apelowalem zeby nie uzywac jakiejs wybujalej terminologii rodem z podrecznika do biologii dla ubogich. Najwyrazniej musisz sam siebie oklamywac i nie nazywac rzeczy po imieniu, stad teorie o "trzech komorkach na krzyz". Nienawidze hipokryzji. A hiopkrytow, ktorzy swiadomie oklamuja sami siebie jest mi zwyczajne zal.
  • 0

Uljanow.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Demagogia wyzszego rzedu.
Jesli te kilka komorek na krzyz chcesz eliminowac to rownie dobrze mozesz sie wykastrowac, przeciez to tez tylko kilka komorek.

Sam potwierdzasz moją teorię. Czy kastrowani nazwiesz zabójstwem ? Nie! I tak samo zabójstwem nie można nazywać aborcji. Na tym samym to polega.

Co za bzdury, jak mozna nowe zycie nazwac "organem". Nie wiem gdzie takie rzeczy wyczytales i nie chce wiedziec.

Właśnie sprawiasz wrażenie kogoś kto "woli nie wiedzieć". Ciekaw jestem gdzie ty usłyszaleś swoje bzdury. Na katechezie ? A może w Radiu Maryja ?

Ciekaw jestem czy gdyby twoja zona w ciazy zginela w wypadku samochodowym to tez pieprzylbys trzy po trzy ze straciles tylko ja i jakis jej organ.

Ale co to ma w ogóle do rzeczy człowieku ? Próbujesz grać na emocjach ?

Poogladaj sobie zdjecia trzymiesiecznego plodu i uznaj, ze to nie jest czlowiek.

Widziałem. ale co to ma do rzeczy jak wygląda ? Czy tylko wygląd świadczy o człowieczeństwie ? Skoro naukowo udowodniono ,że taki płód ,nie mylsi ,nie maświadomości swojego istnienia ,nie odbiera bodźców z zewnątrz to po protu nie jest adną żywa istotą. Kierując się wyglądem równie dobrze możemy wskazać na martwego człowieka i powiedzieć ,ze to żywa istota ,tak jak ty to robisz w przypadku płodu.

Gdyby ciaza trwala nie 9 miesiecy tylko np. 2 dni to te 3 miesiace bys na ile zamienil? Na 5 godzin?

To zależy w którym momencie płód zacząłby tak naprawdę żyć

Tak jak mowilem, aborcja w wypadku zagrozenia zycia - ok. Aborcja na "widzimisie" kogos kto zapomnial kupic gumek - nie.

Gumki nie sa w stu procentach skuteczne.

I apelowalem zeby nie uzywac jakiejs wybujalej terminologii rodem z podrecznika do biologii dla ubogich.

Nie przypominam sobie żebym używał takiej terminologii cokolwiek by to oznaczało.

Najwyrazniej musisz sam siebie oklamywac i nie nazywac rzeczy po imieniu, stad teorie o "trzech komorkach na krzyz". Nienawidze hipokryzji. A hiopkrytow, ktorzy swiadomie oklamuja sami siebie jest mi zwyczajne zal.

Mylisz się ,hipokrytami są ludzie którzy opowiadają te bzdury o "mordowaniu nienarodzonych" w które tak mocno wierzysz. Ja nikogo nie okłamuje ,opieram się tylko na naukowych faktach a nie opiniach przykościelnych "specjalistów".
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sam potwierdzasz moją teorię. Czy kastrowani nazwiesz zabójstwem ? Nie! I tak samo zabójstwem nie można nazywać aborcji. Na tym samym to polega.

:lol
Nie zalapales, mowi sie trudno.

Właśnie sprawiasz wrażenie kogoś kto "woli nie wiedzieć". Ciekaw jestem gdzie ty usłyszaleś swoje bzdury. Na katechezie ? A może w Radiu Maryja ?

No tak. Jak ktos ma inne zdanie to od razu Radyjko Maryja.
Na przyszlosc prosze, zebys schowal swoje domysly gleboko ... do kieszeni.

Widziałem. ale co to ma do rzeczy jak wygląda ? Czy tylko wygląd świadczy o człowieczeństwie ? Skoro naukowo udowodniono ,że taki płód ,nie mylsi ,nie maświadomości swojego istnienia ,nie odbiera bodźców z zewnątrz to po protu nie jest adną żywa istotą. Kierując się wyglądem równie dobrze możemy wskazać na martwego człowieka i powiedzieć ,ze to żywa istota ,tak jak ty to robisz w przypadku płodu.

Paradne :mrgreen:
Czyli sparalizowany to juz nie czlowiek bo bodzcow nie odbiera?
A z zespolem Downa? Czlowiek czy nie?
A w spiaczce? Chyba juz ewidentnie nie bo nie mysli i nie czuje. Ale gdy wyjdzie z tego to chyba najwyrazniej zmartwychwstal! :lol

To zdanie jest gites w ogole:

nie maświadomości swojego istnienia to po protu nie jest adną żywa istotą

Czyli od dzisiaj zywymi istotami nie sa wszystkie organizmy ponizej malpy. No moze jeszcze pies ma pojecie, ze istnieje wiec znizymy prog do gekona. W skrajnym przypadku mozemy zejsc do ameby :lol

Gumki nie sa w stu procentach skuteczne.

Dlatego tez rozsadny czlowiek stosuje dwie metody antykoncepcji rownoczesnie.

Mylisz się ,hipokrytami są ludzie którzy opowiadają te bzdury o "mordowaniu nienarodzonych" w które tak mocno wierzysz. Ja nikogo nie okłamuje ,opieram się tylko na naukowych faktach a nie opiniach przykościelnych "specjalistów".

Opinie o wysluchiwaniu koscielnych specjalistow tak jak mowilem, zostaw w kieszeni i nie wyciagaj :)

Podsumowujac, czlowiek jest czlowiekiem od momentu gdy staje sie zygota.
Osobowosc prawna nabiera w momencie narodzin, ale nie o tym mowa.
Czlowiek jak kazda istota zywa do osiagniecia mozliwosci samodzielnego istnienia potrzebuje pomocy matki i tak wymyslila to natura. Skoro tak wymyslila to nie mozna sobie teraz nazywac tego wszystkiego inaczej.
Jestes czlowiekiem od ilus tam lat. Kiedys nazywales sie plemnikiem, pozniej zygota, potem niemowlakiem, teraz jestes zapewne mlodym czlowiekiem, pozniej bedziesz dojrzalym facetem, staruchem, a na koncu nieboszczykiem. Przez caly ten okres (za wyjatkiem ostatniego moze, choc nie do konca bo martwy czlowiek to przeciez wciaz czlowiek tyle ze juz niczego nie odczuwa) nazywasz sie czlowiekiem.
  • 0

pawelg.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hm to moze ktos jest w stanie mi powiedziec w ktorym dokladnie miesiacu, tygodniu, dniu, godzienie, minucie... itd ten organ staje sie czlowiekiem i co decyduje o tym, ze nie jest juz zlepka komorek tylko czyms wiecej ?
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ustawa antyaborcyjna już istnieje i w związku z tym, czy zmalał proceder usuwania ciąży myślę, że nie wiele, a wręcz kręci interes interesownym lekarzom.
Każda kobieta która decyduje się na aborcję ma na pewno ku temu powody, a nasze zaściankowe społeczeństwo nie myśli o tym jak wesprzeć kobiety, które mają taki problem.
Właściwie to należało by zacząć od przełamania barier które nie pozwalają nam na rozmowy o seksie i o tym jakie to może nieść za sobą skutki. Z jednej strony propaguje sie środki antykoncepcyjne a z drugiej się je tępi, ale wygrywa ta druga strona bo Rząd i KK stanowią wielkiego przeciwnika dla firm produkujących takowe środki.
Co to za kraj w którym aby moja 13 letnia córka mogła uczęszczać na zajęcia z "przysposobienia do życia w rodzinie"(co za wymowna nazwa) ja muszę podpisać zgodę??
  • 0

Uljanow.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

laugh.gif
Nie zalapales, mowi sie trudno.

Nie ,to po prostu ty nie umiesz odeprzeć argumentu. Daruj sobie tą ironię bo wypada ałośnie.

No tak. Jak ktos ma inne zdanie to od razu Radyjko Maryja.
Na przyszlosc prosze, zebys schowal swoje domysly gleboko ... do kieszeni.

Wybacz ale z tym właśnie mi się kojarzą takie poglądy.

Paradne bigyellowgrin.gif
A w spiaczce? Chyba juz ewidentnie nie bo nie mysli i nie czuje. Ale gdy wyjdzie z tego to chyba najwyrazniej zmartwychwstal! laugh.gif

Dla twojej wiadomości: sparaliżowany człowiek odbiera bodźce ,tak samo jak człowiek który jest w śpiączce cnie mówiąc jużo kimś z zespołem Downa.

To zdanie jest gites w ogole:
nie maświadomości swojego istnienia to po protu nie jest adną żywa istotą

Czyli od dzisiaj zywymi istotami nie sa wszystkie organizmy ponizej malpy. No moze jeszcze pies ma pojecie, ze istnieje wiec znizymy prog do gekona. W skrajnym przypadku mozemy zejsc do ameby laugh.gif

Znowu próbujesz bronić się nędzna ironią. Wyrwales zdanie z kontekstu i jestes zadwolony. A przecież oprócz tego ,że nie ma świadomosci wymieniłem jeszcze dwie cechy ,które musi mieć abysmy mogli uznać ,że nie jest żywa istotą a mianowicie: to że nie odbiera bodźców z zewnątrz oraz ,że nie myśli.

Podsumowujac, czlowiek jest czlowiekiem od momentu gdy staje sie zygota.

Niby najakiej podstawi to stwierdasz ? A może jest człowiekiem jeszcze wcześniej ? Może np. plemnik to człowiek albo komórka jajowa ? Jak mi udowodnisz ,że tak nie jest ?
  • 0

pawelg.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uljanow odpowiedz prosze na moje pytanie. Bedzie nam wtedy latwiej ustalic do ktorego momentu aborcja nie jest zabojstwem i wszyscy beda zadowoleni.
  • 0

#83 Gość_Inga

Gość_Inga.
  • Tematów: 0

Napisano

do ktorego momentu aborcja nie jest zabojstwem.

Nie znamy takiego momentu. Dla mnie nie ma żadnej różnicy. Od chwili w której poczęcie się dokonało, powstało nowe życie, i wiadomo, że jeżeli poczęciu udział miała para ludzi, to chyba naturalne jest to, że narodzi sią nie miś koala, tylko właśnie człowiek. Więc przestańcie mi tu się sprzeczać jak banda gówniarzy, albo zgraja niedorozwiniętych posłów! Dołączona grafika
Poza tym każdy z nas ma jak mniemam własną rację i nie zgodzi się z racją przeciwnika w dyskusji, choćby go na rożnie opiekano. :)
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wiec ja sie nie bede tym razem sprzeczal, tylko naprostuje ;)
plod nie jest w zadnym momencie dodatkowym organem bo od samego poczatku dysponuje innym zestawem kodu genetycznego.
natomiast swiadomosc, czy myslenie? dziecko jeszcze przez pewien czas po urodzeniu zachowuje sie na codzien mniej przemyslanie i racjonalnie niz np. kot czy pies. tez wiec jest to dosc wątły grunt.
  • 0

Sabaku No Gaara.
  • Tematów: 97
  • Artykułów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jedno jest pewne - płód, nawet jeśli w danym momencie człowiekiem nie jest, to kiedyś będzie człowiekiem, więc aborcja to morderstwo dokonane na [przyszłej] istocie ludzkiej.
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

nie wiem w ogóle po co te sprzeczki :P

raz, że nikt z nas nie był chyba w sytuacji, kiedy jego dziewczyna/żona/narzeczona chciała/dokonała aborcji, więc nie wiemy jak to jest (forumowe kobiety pewnie też nie były w takiej sytuacji :P ).

dwa, że jak ktoś to zrobi to będzie jego dziecko, jego sumienie, jego sprawa. nie powinniśmy osądzać innych, bo nie wiemy jaki taka kobieta może mieć motyw. tak tak, wiem. nieważne jaki motyw to i tak morderstwo :P ale to jest sprawa matki (no i ojca oczywiście też :P ). takie moje zdanie.
  • 0

Sabaku No Gaara.
  • Tematów: 97
  • Artykułów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jak by nie było, to ja swoje zdanie wyraziłem i nie zmienię go. To nie po chrześcijańsku przecież hehe ;)
  • 0

#88 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

:lol

a co to ma do płodu? Człowiek sparaliżowany nie może się tylko poruszać.

Człowiek ze znikomą świadomością istnienia.

A w spiaczce? Chyba juz ewidentnie nie bo nie mysli i nie czuje. Ale gdy wyjdzie z tego to chyba najwyrazniej zmartwychwstal! :lol

W pewnym sensie człowiek podczas śpiączki nie jest w ciele a trzyma go tylko siła, która tchnęła go do ciała gdy się narodził. Ciało nie reaguję więc energia astralna czeka. Zresztą wielu po wybudzeniu to potwierdza.

duch wstępuje przy narodzeniu a odchodzi podczas śmierci...

BTW; nie pień się tak jeden z drugim bo wam żyłka pierdząca pójdzie:)
  • 0

Wysłannik Boga.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam ! ;)

Cytat Namalowany...:

To jest w przybliżeniu adekwatne do sytuacji takiej : pali się dom, Twoje dzieci są w jednym pokoju, a żona w sypialni. Możesz uratować tylko swe pociechy lub tylko swą kobietę - kogo byś wybrał?..

Jak dla mnie jest to dobre pytanie ,ale na pewno nie do tego tematu >Ale i odniosę sie do tego pytania :

Jeżeli by taka sytuacja miała zaistnieć ,to jako kochający ojciec wybrałbym swoje pociechy-względem tego było by- że zaczęły dopiero życie , które jest ich początkiem w tym życiu i mało doświadczyli tego owego życia ,
zaś co do żony- matki, to niestety ,ale ktoś musi na tym ucierpieć>jeżeli ja byłbym zamiast tej matki ,to wolałbym żeby uratowali moje pociechy Niż mnie -tym bardziej że wiem że istnieje drugie życie- a dzieci jeszcze tego nie są świadome -tym bardziej ,że jako ja osoba starsza już swoje przeżyłem i może taki los był mi pisany , a i przez to- też bym się nie gniewał .
Ale to tylko moja opinia < ;)

Dzieci są jedyną iskierką tego świata ,które pocieszają rodziców , a tym bardziej tworzą nowe przyszłe pokolenie .Są życiem każdego rodzica ,dlatego bo tego chcieli ,by mieć swoje następne rodzeństwo ,które będzie istnieć przez wiele wieków .
Każde dziecko jest tym -czym jest dla wierzącego Bóg-jest miłością ponad wszystko ze wszystkiego i każdy rodzic oddałby za niego nawet swoje życie.

Jeżeli matka noszonego dziecka jest zdecydowana o usunięciu dziecka-bo zagraża jej życiu- to ma takie prawo.Bo ,kto jest za nią decydować, gdy ona tego jest świadoma co czyni ,tym bardziej jest świadoma że to ona poniesie konsekwencje z tym związane , np. psychika w późniejszym czasie ,.
Jeżeli jest świadoma oddać za dziecko życie - to tak samo jej decyzja - czyli chce by te maleństwo się urodziło-jej wybór.

Także Nikt poza nią(oprócz męża) NIE może decydować czy ona ma dziecko urodzić- bo to można nazwać tyranią
gdzie kobieta niema żadnego powiedzenia w tym świecie !

I tak, już jest tyle zakazów ,ze jeszcze dodatkowe ,to zbliżą NAS do życia jak było w czasie Stalina !

Pozdrowienia> ;)

>Dziecko -to życie ,dziecko to nadzieja
dziecko to miłość ponad wszystko ,
miłość tak potężna ,jak ta nasza Matka Natura,
która grzmi ,jak ktoś jest nieposłuszny ,
wieje ,gdy chce oczyścić -uporządkować ,
po czą sie , gdy jest nie grzeczny-burzliwy ,
pogłaszcze ,gdy jest słonecznie na buzi .

Każdy jest dzieckiem tego świata ,
każdy iskrom ,który jest miłością,
jest tchnieniem naszego świata
i nadzieją na przyszłe lata .

Ale życie ludzkie ,to życie które jest zrodzone,
które trzeba szanować ponad nie narodzone,
bo to jest ,gdzie jest już iskierką tego naszego świata,
gdzie otworzyło i przejrzało na oczy,
gdzie widzi już świat inny niż miał ,
niż te, które teraz ma mieć.

Pozdrawiam> ;)
  • 0

wezyr99.
  • Tematów: 19
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam nadzieję że kiedyś Ci którzy tak "wierzą" dojrzeją emocjonalnie i zrozumieją pewnego rodzaju zjawiska które powszechnie są uznawane za niemoralne.

Z całego serca życzę im żeby się tak stało...bo ludzkie życie to dar Boga, i nie powinno się go wyrzucać do kanału...tuż po poczęciu ta istota jest równorzędna Tobie...jest tylko nieco jak nasiono które wyrośnie, dojrzeje i potem wyda owoc pod taką postacią że przekaże życie następnej istocie.

90% tych którzy chcą aborcji to ludzie niewierzący, bez skrupułów a także Ci którzy nie mają szacunku do życia i nigdy go mieć nie będą...MORDERCY z którymi powinno się obchodzić jak najostrożniej i trzymać ich z dala od takich spraw. Ponadto najlepszą terapią dla takich osobników byłoby gdyby sami uczestniczyli w aborcji i zobaczyli jakie to uczucie zabić z moralną znieczulicą bezbronnego człowieka który nie potrafi nawet wyrazić bólu jaki czuje.

Aż boje się myśleć że tacy ludzie kiedyś może będą mieć własne dzieci.

Pomyśl drogi człowieku gdzie teraz byś był gdyby Twoi rodzice mieli podobne poglądy...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych