Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przemyślenia o Ustawie Antyaborcyjnej.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pomyśl drogi człowieku gdzie teraz byś był gdyby Twoi rodzice mieli podobne poglądy...

tam gdzie mozliwe, ze bede za x lat?
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Taka ustawa antyaborcyjna jaka jest teraz jest idealna - przynajmniej dlamnie, i takie jest moje zdanie ;) . LPR i jego pomysły są żałosne - typu puszczanie dzieciom w podstawówce filmów o aborcji czy całkowity zakaz wychowania seksualnego - to wogóle jest paranoja. All in all kiedy usłyszałem zdanie mojego księdza który powiedział że w wypadku gwałtu na 13 letniej dziewczynce ma ona urodzić i gdyby chciała dokonać aborcji wtedy trzeba jej pokazać film pod tytułem : "Niemy krzyk" - żadnej mowy o zapewnieniu takiej osobie odpowiedniej opieki psychicznej. Przepraszam ale aż się żygać chce jak się takie coś słyszy.
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pomyśl drogi człowieku gdzie teraz byś był gdyby Twoi rodzice mieli podobne poglądy...

Być może narodziła bym się w innym ciele.
  • 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wybacz ale z tym właśnie mi się kojarzą takie poglądy.

Mi twoje kojarzyc sie moga z roznymi dziwnymi osobami ale zachowuje opinie dla siebie.
Tym sie wlasnie roznimy.

Dla twojej wiadomości: sparaliżowany człowiek odbiera bodźce ,tak samo jak człowiek który jest w śpiączce cnie mówiąc jużo kimś z zespołem Downa.
Znowu próbujesz bronić się nędzna ironią. Wyrwales zdanie z kontekstu i jestes zadwolony. A przecież oprócz tego ,że nie ma świadomosci wymieniłem jeszcze dwie cechy ,które musi mieć abysmy mogli uznać ,że nie jest żywa istotą a mianowicie: to że nie odbiera bodźców z zewnątrz oraz ,że nie myśli.

Czyli tak jak mowilem, wszystko ponizej malpy.
Chyba nie chcesz mi powiedziec, ze taki krokodyl rozkminia sobie co by tu dzisiaj zrobic. Innymi slowy "mysli" :lol

Niby najakiej podstawi to stwierdasz ? A może jest człowiekiem jeszcze wcześniej ? Może np. plemnik to człowiek albo komórka jajowa ? Jak mi udowodnisz ,że tak nie jest ?

:mrgreen:
Mistrzu czy naprawde nie rozumiesz tego na czym polega zaplodnienie? Od momentu zaplodnienia mamy nowe zycie. Wczesniej sa to tylko plemnik i komorka jajowa, ktore razem kreuja nowe istnienie.
Na przykladzie:
Masz jajka i bialy ser. Od momentu zmieszania ich mozesz zaczac nazywac je sernikiem. Dojrzewa on w piekarniku 1,5 godziny ale caly czas jest to sernik. Tyle tylko, ze "pelnoprawnym sernikiem" nazwac mozna go dopiero po wyjeciu z piekarnika. Wczesniej byl on zaczynem.
Pod "sernik" wstaw "czlowiek", pod "zaczyn" - "embrion", a pod "jajka i ser" - "komorke jajowa i plemniki" i masz rozwiazanie zagadki.

Uljanow odpowiedz prosze na moje pytanie. Bedzie nam wtedy latwiej ustalic do ktorego momentu aborcja nie jest zabojstwem i wszyscy beda zadowoleni.

Obrzydliwe pytanie mu zadales. Pisal, ze gdzies tam wyczytal, ze od 3 miesiaca.
Jednakze gdyby chcial tak naprawde odpodiwiiedziec na to pytanie wtedy musialoby sie okazac ze to on jest stworca zycia, Bogiem :lol

wiec ja sie nie bede tym razem sprzeczal, tylko naprostuje ;)
plod nie jest w zadnym momencie dodatkowym organem bo od samego poczatku dysponuje innym zestawem kodu genetycznego.

To przeklejam bo jest jeszcze jednym argumentem, o ktorym wczesniej nie napisalem, a na ktory chce zwrocic uwage. :)
  • 0

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

mnie dziwi, ze do tej pory nie bylo takich problemow... tzn nie pamietam, zeby takie dyskusje sie toczyly za kwasniewskiego
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

mnie dziwi, ze do tej pory nie bylo takich problemow... tzn nie pamietam, zeby takie dyskusje sie toczyly za kwasniewskiego

Odpowiedz jest prosta, bo Kwasniewski unikal kontrowersyjnych tematow. Taki pizdeuszek, ktory boi sie ruszyc cokolwiek, wypowiedziec na jakikolwiek temat zeby nie zostac uznanym za kontrowersyjnego.
Sporo takich politykow mamy, np. Majchrowski - prezydent Krakowa.

Inna sprawa, ze debata nad aborcja w Polsce przy dobrej ustawie, popieranej przez zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa jest bez sensu bo nie tego oczekuja obyewatele.
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

aborcja jest "od zawsze" tematem jojo. a teraz poprostu stoimy na progu zmiany prawa dotyczacego aborcji, wiec publiczna dyskusja jest raczej na miejscu.
  • 0

#98 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Mistrzu czy naprawde nie rozumiesz tego na czym polega zaplodnienie? Od momentu zaplodnienia mamy nowe zycie. Wczesniej sa to tylko plemnik i komorka jajowa, ktore razem kreuja nowe istnienie.

To najlepiej zabronić również masturbacji wśród młodzieży, bo zabija i marnuje potencjalne przyszłe życie.

A tak w ogóle od kiedy Ty posiadasz monopol na wiedzę absolutną?? Czerpiesz ją ze stron typu -prawda absolutna? Może ze strony racjonalista??

Gdyby moją dziewczynę zgwałcił zwyrodnialec to nie dopuściłbym do ciąży i podejrzewam ,że kobieta po takich przeżyciach równeż.
Nikt nie ma prawa pogwałcać wolnej woli człowieka. Jest to prawo podad każdym a kto je łamie nie stosuje się do prawa Jedynego.

Ktoś kto rozumuje w tak płytki sposób nie zrozumie o czym napisałem.

Inna sprawa, ze debata nad aborcja w Polsce przy dobrej ustawie, popieranej przez zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa jest bez sensu bo nie tego oczekuja obyewatele.

Zrobiłeś ogólno - polski sondaż??
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

:lol :lol :lol

Widze, ze odgryzamy sie w innym temacie.
Szkoda tylko dwoch rzeczy.
Pierwszej, ze wpisales sie nie na temat.
Drugiej, ze zadajesz naiwne pytania moja krynico madrosci :)
  • 0

#100 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

:lol :lol :lol

Widze, ze odgryzamy sie w innym temacie.
Szkoda tylko dwoch rzeczy.
Pierwszej, ze wpisales sie nie na temat.
Drugiej, ze zadajesz naiwne pytania moja krynico madrosci :)

Fakt, nie ukrywam, że podirytowałeś mnie i to dość mocno, ale widząc bzdury jakie wypisujesz nie jednego jesteś w stanie doprowadzić do bóli głowy. Zresztą Twój sposób pisania odzwerciedla duszę nieukształtowanego dziecka z gimnazjum.

BTW; wiem, że dla Ciebie szkoda , bo nawet nie znalazłbyś rzeczowych argumentów by odpowiedzieć. Jedynie co potrafisz, to przycinać w gały innym i robić non stop lol...To są Twoje argumenty , w dodatku bardzo ubogie.

Odnieś się do jednego; Prawo Jedynego; Wolna wola! .... Czym jest dla Ciebie i czym jest dane prawo. Chyba ,że w Twoich książkach o tym nie jest napisane.
  • 0

#101 Gość_Inga

Gość_Inga.

Napisano

LPR i jego pomysły są żałosne - typu puszczanie dzieciom w podstawówce filmów o aborcji czy całkowity zakaz wychowania seksualnego - to wogóle jest paranoja.

Oglądałam ten film na religii w szkole średniej, i przeżyłam prawdziwy szok. Pamiętam to do dzisiaj. LPR powinna brać jakieś tabletki przec iwko pomysłowemu zapaleniu mózgu. To nie jest film dla dzieci.

QUOTE(wezyr99 @ 28 marca 2007, 21:00) *

Być może narodziła bym się w innym ciele.

- napisała Asieńka.
Nie tak moim zdaniem powinno wyglądać podejście to tych, bardzo bolesnych spraw. Wybacz, ale to, co i jak napisałaś, zabrzmiało bardzo infantylnie i jest mocnym spłaszczeniem zagadnienia.

Bo to jest świetny temat zastępczy dający możliwość gry na uczuciach ludzi, ale zdaje się, że pan G. wirtuozem nie jest i nigdy nie będzie, potrzebna mu natomiast trampolina, dzięki której będzie mógł się odbić od dna na jakie upadł dzięki swoim poprzednim pomysłom. Oby tym razem nie skończyło sie to dla LPR politycznym skręceniem karku, czego szczerze im życzę.

Prawo Jedynego; Wolna wola! .... Czym jest dla Ciebie i czym jest dane prawo.

No wiesz, wolna wola wolną wolą. Ludzie nie są rozsądni na tyle, by można było pozostawić ich, ich własnym sumieniom. Wychodząc z postawionego przez ciebie założenia, nie jest ludziom potrzebne żadne prawo, bo każdy ma przecież wolną wolę "z urodzenia" i może z niej korzystać wedle własnego widzimisię.
Niestety, to nie jest takie proste. Doskonale wiemy jak naginane było dotychczas prawo aborcyjne i ile zdrowych matek zabiło zdrowe dzieci tylko dlatego, że tak wolały.
  • 0

wezyr99.
  • Tematów: 19
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Infantylne? W jakim niby to sensie?
  • 0

#103 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

ja miałem tu na myśli płód nieukształtowany a nie zdrowe , narodzone dziecko... Chodzi mi o wolną wolę człowieka w społeczeństwie. Nikt nie ma prawa narzucać komuś swojej woli.
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

muhad wyrazilem swoje zdanie na temat aborcji i nie widze powodu zeby sie powtarzac.

Ale skoro juz napisales o wolnej woli, nie stosuj tego jako argument bo wolna wola jest w konflikcie z innym chrzescijanskim dogmatem jakim jest prawo do zycia kazdej istoty. I co teraz? Wybiorcze traktowanie slow z Biblli doprowadza do groteskowych naduzyc, ktorych sam padles ofiara.

ps-uwaga o dziecku z gimnazjum kiepska, usmialbym sie gdyby nie to ze podobne teksty widac na kazdym forum, w kazdej dyskusji.

A co do "lol" lubie sie smiac i nie zamierzam ukrywac tego wtedy gdy mnie ktos rozbawi. Mam tylko zadanie dla ciebie. Skonfrontuj to co napisales o moich "lolach" z wlasnymi tekstami, np. "bzdury", "ja wiem-ty nie", "dziecko z gimnazjum" itp. Hipokryzja to traci.
  • 0

Uljanow.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na przykladzie:
Masz jajka i bialy ser. Od momentu zmieszania ich mozesz zaczac nazywac je sernikiem. Dojrzewa on w piekarniku 1,5 godziny ale caly czas jest to sernik. Tyle tylko, ze "pelnoprawnym sernikiem" nazwac mozna go dopiero po wyjeciu z piekarnika. Wczesniej byl on zaczynem.
Pod "sernik" wstaw "czlowiek", pod "zaczyn" - "embrion", a pod "jajka i ser" - "komorke jajowa i plemniki" i masz rozwiazanie zagadki.

Ale dlaczego akurat od momentu zapłodnienia staje isę żywa istotą ? Kto ci tka powiedział ? Kto o tym decyduje ?Skąd wiesz ,ze wcześniej nie jest żywa istotą ? Twoja historia z piernikiem niczego nie tłumaczy. Mówisz ,że człowiek powstaje dopiero z połączenia tych dwóch elementów jakim jest jajnik i plemnik. Ja mogę stwierdzić ,że powstaje z tych dwóch elementów ale dopiero w momencie gdy np. rozwinie się układ nerwowy. I co ,twoja racja jest "najtwojsza" ,jak to powiedziano w "Dniu Świra" ? Równie dobrze moge stwierdzić ,że już plemnik jest żywa istotą a komórka jajowa to tylko taki dodatek do niego ,dzięki któremu isę rozwija. Tak samo jak dodatkiem dzięki któremu się rozwija jest ciało matki.

Uljanow odpowiedz prosze na moje pytanie. Bedzie nam wtedy latwiej ustalic do ktorego momentu aborcja nie jest zabojstwem i wszyscy beda zadowoleni.

Jak już powiedziałme dzieje się to w momencie gdy płód zaczyna odbierać bodźce z zewnątrz ,zdawać sobie etc. pisałem o tym wcześąniej. Nie da się tego określić dokładnie co do godziny.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych