Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odliczanie do wojny z Iranem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1794 odpowiedzi w tym temacie

MatoIto.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Te zdjecia mowią same za siebie czemu USA chce zatakowac

Mike.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Mój znajomy często podróżujący do Indii opowiadał i pokazywał zdjęcia z Iranu i Teheranu (przede wszystkim). Opowiadał mi o podróży... stopem. Przez kilka dni przewalał się przez Iran i był pod wrażeniem tego kraju i jego piękna. Teheran - jak mówił - to świat jak najbardziej ucywilizowany, rozwinięty. Piękne drogi, autostrady, metro. To co jest nam przekazywane w TV o nienawiści to jakieś fanatyczne grupki (jak u nas moherowe babcie polujące na dziennikarzy TVN). Oni są spokojni, pokojowo nastawieni. Fakt - nie przepadają za USA, nie wspominając o Izraelu, ale nie są to dzikusy chcące rozpierdzielić pół świata. Ja sam ostatnio coraz więcej czasu poświęcam na "studiowanie" Iranu, ich prezydenta, nienawiści do Ameryki i muszę stwierdzić uczciwie, że TELEWIZJA KŁAMIE! Otwórzmy oczy, poszukajmi i poczytajmi sami jacy są ludzie mieszkający w Iranie, jakie mają zamiary. Czy oby napewno chcą zniszczyć swój świat, swój kraj?

Ostatnio coraz silniej się zastanawiam po której stronie bym stanął w przypadku konfliktu amerykańsko-irańskiego. Biorąc pod uwagę manipulację faktami dokonywnymi przez rząd amerykański w Iraku coraz bliżej mi do stanowiska Iranu. Jakie jest wasze zdanie?

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ale przecież nie o ludzi jako takich tutaj chodzi. To nie oni w sposób bezpośredni decydują o tym w jakim kierunku zmierza ich państwo. To nie tak jest, że mieszkańcy Iranu pałają chęcią wybicia wszystkiego, co żywe. Tutaj chodzi o ludzi, którzy stoją na czele o tych, którzy decydują o kierunki polityki państwa.

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Iran rozpoczyna trzydniowe manewry wojskowe

Iran planuje rozpocząć dzisiaj trzydniowe manewry wojskowe, w tym testy rakiet krótkiego zasięgu. Stanie się to po raz pierwszy od grudniowej rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ nakładającej na Teheran sankcje - podała państwowa telewizja.
Jak poinformowano, "elitarna Gwardia Rewolucyjna planuje rozpocząć manewry w pobliżu miasta Garmsar", położonego w północnym Iranie, na pustyni Kawir, ok. 100 km na południowy wschód od Teheranu.

W ramach ćwiczeń mają zostać przetestowane rakiety Zalzal i Fadżr- 5. Według ekspertów, ich zasięg to nie więcej niż 100 km. Najnowsze manewry odbywają się kilka dni po tym, jak Stany Zjednoczone ogłosiły, że skierują do Zatoki Perskiej swój drugi lotniskowiec, USS Stennis.

W listopadzie ubiegłego roku Iran przeprowadził wielokrotne próby rakiet balistycznych Szahab-3, zdolnych dosięgnąć Izrael.
http://wiadomosci.on...0,686,item.html

PS.ONZ swoje a Iran swoje.Coś mi się zdaje,że Amerykanie w końcu nie wytrzymają.

rybak.
  • Tematów: 19
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mój znajomy często podróżujący do Indii opowiadał i pokazywał zdjęcia z Iranu i Teheranu (przede wszystkim). Opowiadał mi o podróży... stopem. Przez kilka dni przewalał się przez Iran i był pod wrażeniem tego kraju i jego piękna. Teheran - jak mówił - to świat jak najbardziej ucywilizowany, rozwinięty. Piękne drogi, autostrady, metro. To co jest nam przekazywane w TV o nienawiści to jakieś fanatyczne grupki (jak u nas moherowe babcie polujące na dziennikarzy TVN). Oni są spokojni, pokojowo nastawieni. Fakt - nie przepadają za USA, nie wspominając o Izraelu, ale nie są to dzikusy chcące rozpierdzielić pół świata. Ja sam ostatnio coraz więcej czasu poświęcam na "studiowanie" Iranu, ich prezydenta, nienawiści do Ameryki i muszę stwierdzić uczciwie, że TELEWIZJA KŁAMIE! Otwórzmy oczy, poszukajmi i poczytajmi sami jacy są ludzie mieszkający w Iranie, jakie mają zamiary. Czy oby napewno chcą zniszczyć swój świat, swój kraj?

Ostatnio coraz silniej się zastanawiam po której stronie bym stanął w przypadku konfliktu amerykańsko-irańskiego. Biorąc pod uwagę manipulację faktami dokonywnymi przez rząd amerykański w Iraku coraz bliżej mi do stanowiska Iranu. Jakie jest wasze zdanie?

To powiedz mi tylko jedno, dlaczego Iran zamierza w podziemnych bunkrach umiescic kaskady 56 tys wirowek do produkcji wzbogaconego uranu ?? Odpowiedz mi tylko na to

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

A czmu USA, Francja, Izrael, Rosja się zbroją??
Mają wyłączność na atomówk??
Tak się składa, że USA iści sobie prawo wyłączności posadania a jak dotąd to oni sa najniebespieczniejszym krajem...
Nikt nie ma prawo zrzucać na nikogo atomówek, nawet w obliczu wojny...
A Iran nie ma wyjścia... Musi się zbroić... Jeśli nie czeka go zagłada taka sama jak Irak...
Samo posiadanie atomówek nie świadczy jeszcze że zamierzają ich użyć... Iran to nie są dzikusy... To medialna propaganda Bush S.A. każe nam tak uważać...

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czyli USA, mówi, że tylko oni mogą mieć broń atomową? Niby dlaczego? Coraz mniej mi się to podoba :| . No i przez to wszystko Bush traci poparcie, nie będzie chyba kolejnej kadencji.

rybak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A czmu USA, Francja, Izrael, Rosja się zbroją??
Mają wyłączność na atomówk??
Tak się składa, że USA iści sobie prawo wyłączności posadania a jak dotąd to oni sa najniebespieczniejszym krajem...
Nikt nie ma prawo zrzucać na nikogo atomówek, nawet w obliczu wojny...
A Iran nie ma wyjścia... Musi się zbroić... Jeśli nie czeka go zagłada taka sama jak Irak...
Samo posiadanie atomówek nie świadczy jeszcze że zamierzają ich użyć... Iran to nie są dzikusy... To medialna propaganda Bush S.A. każe nam tak uważać...

Skoro tak uwazasz, to dlaczego prezydent tego kraju wybrany przez wiekszosc spoleczenstwa twierdzi, ze jego celem jest wymazanie Izraela z mapy swiata?

A jak moze on tego dokonac? No chyba tylko majac takie bombki w swoim arsenale

A wiec idac dalej tym tropem Izrael odpowie adekwatnie, czyli bylaby wojna atomowa na bliskim wschodzie, czytajac dalej, brak ropy na swiecie, idac dalej globalny kryzys, idac dalej globalna wojna atomowa.

Czy jeszcze masz cos do powiedzienia w tym temacie ? Czy raczej popierasz taki obrot spraw?

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

W sumie masz racje... Wycofuje się.
Nie zapominajcie tylko że istnieje coś takego jak groźby "dyplomatyczne" które sa chlebem powszednim... A krajów które sobie nawzajem grożą jest wiele...

Świat to nie jest gra komputerowa gdzie nie ponosi się konsekwencji...
Iran z wodzem na czele nawed najbardziej fanatycznym religijnie bedzie miał zawsze świadomość tego że jesli jego kraj użyje broni atomowej sam przestanie istniec...

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

I jeszcze taka analogia:
Jeżeli mozna uzyskac odpowiedź na pytanie:
Czy dla Polski byłoby lepiej gdyby (hipotetycznie) broń jądrową posiadały Czechy czy też Białoruś?
Podobna analogię, moim zdaniem można odnieść do Iranu i np. Francji.

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Iran nie wpuści inspektorów agencji energii atomowej

Iran zdecydował, że zakaże dostępu do swoich instalacji nuklearnych 38 inspektorom Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej (MAEA). Krok ten stanowi odpowiedź na grudniową rezolucję ONZ nakładającą na Teheran sankcje - poinformował przedstawiciel irańskiego parlamentu Aladin Borudżerdi.

Iran zdecydował, że odmówi wstępu 38 inspektorom z MAEA, o czym oficjalnie poinformował Agencję - powiedział Borudżerdi, który jest szefem parlamentarnej Komisji Bezpieczeństwa Narodowego. Jak zapowiedział, "jest to pierwszy krok mający ograniczyć współpracę" z agendą ONZ, zajmującą się monitorowaniem pokojowego wykorzystania energii jądrowej przez poszczególne kraje.

Borudżerdi dodał, że lista inspektorów, których dotyczy zakaz, "nie była ustalana na podstawie kryterium narodowości". Całej listy nie udostępniono.

27 grudnia irański parlament uchwalił ustawę obligującą rząd do zrewidowania współpracy z MAEA.

Tekst ustawy, za którym opowiedziała się większość deputowanych, głosił ponadto, że "zadaniem rządu, po przyjęciu rezolucji ONZ nr 1737, jest przyspieszenie pokojowego programu nuklearnego".

Przyjęta 23 grudnia rezolucja Rady Bezpieczeństwa ONZ, nakładającą sankcje na Iran za jego program nuklearny, żąda od Teheranu wstrzymania wszelkich prac nad wzbogacaniem uranu, także dla celów energetyki atomowej. Ponadto rezolucja zakazuje innym krajom członkowskim ONZ dostarczania Iranowi materiałów i technologii, mogących posłużyć do prac nad wzbogacaniem uranu.

Teheran utrzymuje, że chce produkować wyłącznie uran nisko wzbogacony, nadający się tylko do celów pokojowych - na paliwo w elektrowniach jądrowych, a nie do budowy broni nuklearnej.
http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html

Mike.
Reputacja

Napisano

To powiedz mi tylko jedno, dlaczego Iran zamierza w podziemnych bunkrach umiescic kaskady 56 tys wirowek do produkcji wzbogaconego uranu ?? Odpowiedz mi tylko na to

Wersje są dwie:
1. Bo chce wzbogacić uran by zbudować elektrownię atomową
2. Bo chce wzbogacić uran by zbudować broń atomową

Jeżeli chcą broni atomowej to po to by czuć się silniej w regionie. Przypominam, że Izrael posiada taką broń dzięki pomocy USA.

Skoro tak uwazasz, to dlaczego prezydent tego kraju wybrany przez wiekszosc spoleczenstwa twierdzi, ze jego celem jest wymazanie Izraela z mapy swiata?

A jak moze on tego dokonac? No chyba tylko majac takie bombki w swoim arsenale

A wiec idac dalej tym tropem Izrael odpowie adekwatnie, czyli bylaby wojna atomowa na bliskim wschodzie, czytajac dalej, brak ropy na swiecie, idac dalej globalny kryzys, idac dalej globalna wojna atomowa.

Czy jeszcze masz cos do powiedzienia w tym temacie ? Czy raczej popierasz taki obrot spraw?

Prezydent Iranu Mahmud Ahmedineżad jest typowym populistą, który rzuca hasła jak Lepper u nas - choćby słynne: "Balcerowicz musi odejść!". Tak samo robi Ahmedineżad z tym, że jego hasło to: "Izrael musi zniknąć!". On sam o tym nie może zadecydować i dobrze zdaje sobie z tego sprawę (wystarczy poczytać jego wywiady z zachodnimi dziennikarzami, gdzie rura mu mięknie i nie jest taki odważny jak wtedy, gdy przemawia do tłumu). Zdaje sobie też sprawę, że Izraela nie zmiecie, bo za nim stoi Ameryka... Nie jest wcale taki głupi jak opisują to media. Trochę lektury, zdrowego myślenia i tak naprawdę DYPLOMATYCZNYMI metodami dałoby radę bez problemu zahamować plany Iranu. Zresztą rura mu mięknie ostatnio coraz bardziej...

Myślenie w stylu:

Izrael odpowie adekwatnie, czyli bylaby wojna atomowa na bliskim wschodzie, czytajac dalej, brak ropy na swiecie, idac dalej globalny kryzys, idac dalej globalna wojna atomowa.

to mżonki i manipulacja, która może posłużyć Ameryce w uzyskaniu zielonego światła dla interwencji w Iranie. Trzeba trochę poczytać, pomyśleć i zobaczyć ile w tym jest prawdy... Pozdrawiam!

Mike.
Reputacja

Napisano

Czy dla Polski byłoby lepiej gdyby (hipotetycznie) broń jądrową posiadały Czechy czy też Białoruś?

A czy Białoruś nie posiada broni jądrowej?? :D

rybak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

oj Mike jesli uwazasz, ze Bialorus posiada bron atomowa to nawet nie chce mi sie z Toba polemizowac na temat Iranu, bo widze ze mam do czynienia z kims malo powaznym..

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A czy Białoruś nie posiada broni jądrowej?? grin.gif

oj Mike jesli uwazasz, ze Bialorus posiada bron atomowa to nawet nie chce mi sie z Toba polemizowac

"Broń jądrowa, dawniej zwana bronią atomową, broń A,"

"Obecnie broń jądrową posiadają ponadto Białoruś, Kazachstan i Ukraina;"

żródło:
http://portalwiedzy....rowa,haslo.html

A tymczasem na innej stronie :

"Ukraina, Kazachstan, Białoruś, po rozpadzie ZSRR przekazały swój arsenał nuklearny Rosji;"

żródło:
http://encyklopedia....aslo?hid=121549

I teraz pytanie - kto ma rację ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych