Widzialem juz wczesniej
Co sadzicie o filmiku? Mi sie podobal. O ile do tej pory wypowiedzi obu stron mi smierdzialy (takie dziwne odczucie z przewaga na UK, nie wiem czemu) to tym filmikiem iranczycy wbili sobie samoboja
"thoughtful, nice people, they explained to us why we've been arrested, there was no agression..." (0:34) doslownie: "troskliwi, mili ludzie, wyjasnili nam dlaczego nas aresztowali, nie bylo z ich strony agresji.."
Grzeczni, uprzejmi iranczycy porosili brytyjczykow aby dali sie aresztowac, a potem grzecznie wyjasnili im dlaczego zostali aresztowani, witajac ich chlebem i sola na swojej ziemi, przygotowali dla nich wprost wysmienity posilek i usadzili w ladnym i przytulnym pokoju. Wszystko bylo piekne, idealne.... tyle ze gdzies juz to slyszalem.
Iran twierdzi, że nagrał zatrzymanie Brytyjczyków
Irańska telewizja pokazała film - jak twierdzi - nakręcony w trakcie zatrzymywania brytyjskich marynarzy. Teheran wciąż trzyma piętnastu żołnierzy, którzy według władz Iranu, naruszyli wody terytorialne tego kraju. Londyn stanowczo temu zaprzecza.Tak naprawdę nie ma żadnej pewności, że film nie został specjalnie spreparowany. Tym bardziej, że został wyemitowany prawie tydzień po incydencie. Jednak władze w Teheranie mówią, że taśma jest dowodem na to, że Brytyjczycy wpłynęli na irańskie wody terytorialne.
Na nagraniu widać, jak jednostka irańskiej Gwardii Rewolucyjnej zbliża się do statku, który w komentarzu nazwano brytyjskim. Głos z łodzi, krzyczy: "Czy to Brytyjczycy?". Inny odpowiada: "To Brytyjczycy". W następnej wymianie zdań pada pytanie o drugą brytyjską jednostkę i odpowiedź, że "jest tutaj".
Telewizja w Iranie pokazała też oficera straży przybrzeżnej, który wskazuje na mapie kilka miejsc, gdzie, zdaniem Teheranu, Brytyjczycy wpłynęli na irańskie wody.
Iran twierdzi, że z odczytów nawigacji satelitarnej wynika, że w momencie zatrzymania Brytyjczycy znajdowali się około 450 metrów w głębi wód irańskich. Jednak Londyn powtarza, że marynarze i żołnierze znajdowali się wtedy na wodach irackich. I również powołują się na system GPS.
http://www.dziennik....ArticleId=37855