Poczytaj trochę historii bez uwielbienia USA.
Ano poczytałem. Na przykład Maldwyn A. Jones "Historia USA". Dość obszerna książka i bardzo ciekawa. Żeby doczytać się tego, co Ty widzisz musiałbym zaś, zamiast podchodzić bezstronnie do sprawy, wpierw naczytać się rozmaitych tekstów antyamerykańskich. Wystarczy, że spotykam się z tym od czasu do czasu na ulicy.
Odpowiedz na pytanie. Kto pod pretekstem wyssanym z palca okupuje Irak??
Obecnie Amerykanie. Wcześniej między innymi także Polacy, Wielka Brytania, Australia, Rumunia, Salwador, Estonia, Bułgaria, Albania, Ukraina, Dania, Czechy, Południowa Korea, Japonia, Azerbejdżan, Łotwa, Mongolia, Gruzja, Słowacja, Litwa, Włochy, Norwegia, Węgry, Holandia, Potrugalia, Nowa Zelandia, Tajlandia, Filipiny, Honduras, Dominikana, Hispzania, Honduras, Islandia i nawet Królestwo Tonga.
Oczywiście wiem, że dla Ciebie powód jest "oczywisty". Dla mnie taki już nie jest i tyle. Widzę, że ostatnio wycofałeś się (chyba) z opcji "pojechali tam po ropę" i w zamian przerzuciłeś się na jakieś firmy budowlane itp. No nic, nie mam zamiaru o tym dyskutować, bo i dyskusja byłaby bezsensowna z racji braku dowodów. Opieranie się zaś wyłącznie na "wydaje mi się" albo "nie wiem na sto procent, bo i skąd mogę wiedzieć, ale na pewno mam rację!" jest trochę chybione.
Wielokrotnie kilka osób pisało o prowokacjach ws. Wietnamu i Pearl Harbor i to da się także odszukać. To nie jest niedostępne dla Ciebie. Tylko Ty masz z tym jakieś opory.
Wiem, że pisało, ale co z tego? Wiele osób pisało też, że "na pewno nie wylądowaliśmy na Księżycu, bo flaga powiewa, bo gwiazd nie ma, bo promieniowanie, bo linki, bo..." Znam te teorie spiskowe, ale nie widzę argumentów które są na tyle przekonujące abym w nie uwierzył.
A Trajan niby coś wyjaśnił? Z tego co pamiętam, to Przemo konkretnie sprowadził do pionu sztuczki Trajana.
Masz prawo tak uważać, a ja mam prawo uważać inaczej. I jesteśmy szczęśliwi.
To nie jest spisek. Od dawna wiadomo, że Izrael jest ważny dla USA. Może mi powiesz, że to nieprawda?
Zauważam różnicę pomiędzy "być sojusznikiem USA w regionie" a "Żydzi rządzą światem!"
Jestem zdania, że terroryzm utworzyli Ci, co go zwalczają.
No to może opowiesz nam co wiesz na temat powstania terroryzmu w wydaniu islamskim? No bo skoro jesteś takiego zdania, to z pewnością doszedłeś do niego studiując historię pierwszych terorystów, ich dążeń i ich motywów a także ich akcji, a nie tylko na podstawie "tak mi się podoba", prawda?