Artykuł powstał 25 lipca 2006 roku, czyli już ponad rok temu, a ja dopiero dzisiaj na niego trafiłam, ech..
Wydaje mi się, że przy tym zjawisku mogła wystąpic manipulacja pogodą.
Napisano 23.08.2007 - 22:07
Artykuł powstał 25 lipca 2006 roku, czyli już ponad rok temu, a ja dopiero dzisiaj na niego trafiłam, ech..
Napisano 24.08.2007 - 11:21
Napisano 24.08.2007 - 12:00
Napisano 24.08.2007 - 12:14
Napisano 24.08.2007 - 15:11
To co się działo wczoraj to pierwszy raz w życiu widziałem, cały czas było jasno jak pokaz fajerwerków, do tego grzmotów prawie w ogóle nie było słychać. W jednym momencie aż zielono na niebie się zrobiło po uderzeniu pioruna. A wszystko zaczęło się spokojnie i niewinnie od bardzo silnego wiatru.
Napisano 24.08.2007 - 15:37
Tornado związane z cumulusem to nic strasznie nadzwyczajnego. Zdarza się. Twoja Pogoda znana jest z robienia sensacji tam, gdzie często jej nie ma.Tajemnicze tornado na chmurze Cumulus
Napisano 24.08.2007 - 17:14
To co teraz się dzieje z klimatem jest dla mnie wielką klęską bez przesady, to się zaczyna tak niespodziewanie, że strach się baćJakieś 20 minut temu przeczytałam to zdanie na Wikipedii Faktycznie niby nic strasznie nadzwyczajnego, jednak pierwszy raz się z tym spotkałam Zastanawiam się tylko kiedy w mojej okolicy pojawi się tornado :hmm:
Napisano 24.08.2007 - 22:56
Tornado związane z cumulusem to nic strasznie nadzwyczajnego. Zdarza się. Twoja Pogoda znana jest z robienia sensacji tam, gdzie często jej nie ma.
Napisano 24.08.2007 - 23:11
Napisano 25.08.2007 - 01:01
Muhad, zdradzisz mi może, jaki związek z przytoczonym przeze mnie konkretnym faktem ma Twoja ogólnikowa i dość prześmiewcza wypowiedź?Tak tak, tylko że w mediach zaczynają poważnie nagłaśniac problem zmian pogodowych i tego co zaczyna się dziac w Polsce ,no i nie tylko w Polsce. Dotyczy to również innych zmian. Jakich? Fauna i Flora zmienia się z roku na rok dosyc gwałtownie, ale lepiej to określic jako nic nadzwyczajnego....phiiii
Napisano 25.08.2007 - 11:47
Muhadzie - a skąd wiesz, że podobnych zmian nie było lat temu kilkanaście-kilkadziesiąt, tylko, że przepływ informacji był wtedy inny - trudniejszy?
Muhad, zdradzisz mi może, jaki związek z przytoczonym przeze mnie konkretnym faktem ma Twoja ogólnikowa i dość prześmiewcza wypowiedź?
Napisano 25.08.2007 - 13:00
Polemizowałabym, oj ... i to bardzo. A zmienianie koryt rzek aby nawadniały pola? Ludzka głupota doprowadziła do wysuszenia wielu cennych źródeł słodkiej wody.Miejmy więcej respektu dla natury To ona rządzi nami, nie My - nią
Napisano 26.08.2007 - 14:24
To jest właśnie dowód na to, że nad naturą człowiek nie ma żadnej kontroli. Próbujemy coś zmienić, żeby poprawić warunki w jakimś regionie (a właściwie nie tyle żeby poprawić warunki, ale żeby zmaksymalizować zyski gospodarcze z tego regionu czerpane), a niespodziewanie okazuje się, że czyniąc to znacząco pogarszamy warunki gdzieś indziej. Dobrym przykładem są działania Stalina, które miały prowadzić do nawodnienia pustyń wokół Jeziora Aralskiego, a spowodowały jedynie zwiększenie ich zasięgu, albo regulacja wielkich rzek Europy Zachodniej, która zamiast zmniejszyć tylko spotęgowała zagrożenie powodziowe.Polemizowałabym, oj ... i to bardzo. A zmienianie koryt rzek aby nawadniały pola? Ludzka głupota doprowadziła do wysuszenia wielu cennych źródeł słodkiej wody.
Z wykresu, który prezentujesz nic takiego nie wynika. Można wręcz powiedzieć, że wynika coś zupełnie innego. Od połowy XIX do początku XX w. trend temperatury był spadkowy. Mniej więcej od 1910 r pojawia się szybki wzrost, który zatrzymuje się około 1942 r. Potem przez 30 lat średnia temperatura globu fluktuuje z ujemnym trendem i dopiero od początku lat 80. znowu zaczyna wzrastać. A przecież rozwój gospodarczy i związany z nim wzrost emisji CO2 przebiega całkiem inaczej. Akurat wtedy, kiedy obserwuje się spadek średniej temperatury, światowy rozwój gospodarczy utrzymywał się na bardzo wysokim poziomie. Widać też, że w czasach gospodarczego kryzysu temperatura rosła niezwykle szybko. Stąd bardziej prawdopodobny wydaje się pogląd o naturalnych przyczynach globalnego ocieplenia.Przyczyną GWAŁTOWNEGO ocieplenia klimatu (takie jest notowane w ostatnich kilku latach) spowodowane jest wzrostem CO2.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych