Artykuł powstał 25 lipca 2006 roku, czyli już ponad rok temu, a ja dopiero dzisiaj na niego trafiłam, ech..
Wydaje mi się, że przy tym zjawisku mogła wystąpic manipulacja pogodą.
Napisano 23.08.2007 - 22:07
Artykuł powstał 25 lipca 2006 roku, czyli już ponad rok temu, a ja dopiero dzisiaj na niego trafiłam, ech..
Napisano 24.08.2007 - 11:21
Napisano 24.08.2007 - 12:00
Napisano 24.08.2007 - 12:14
Napisano 24.08.2007 - 15:11
To co się działo wczoraj to pierwszy raz w życiu widziałem, cały czas było jasno jak pokaz fajerwerków, do tego grzmotów prawie w ogóle nie było słychać. W jednym momencie aż zielono na niebie się zrobiło po uderzeniu pioruna. A wszystko zaczęło się spokojnie i niewinnie od bardzo silnego wiatru.
Napisano 24.08.2007 - 15:37
Tornado związane z cumulusem to nic strasznie nadzwyczajnego. Zdarza się. Twoja Pogoda znana jest z robienia sensacji tam, gdzie często jej nie ma.Tajemnicze tornado na chmurze Cumulus
Napisano 24.08.2007 - 17:14
To co teraz się dzieje z klimatem jest dla mnie wielką klęskąJakieś 20 minut temu przeczytałam to zdanie na Wikipedii
Faktycznie niby nic strasznie nadzwyczajnego, jednak pierwszy raz się z tym spotkałam
Zastanawiam się tylko kiedy w mojej okolicy pojawi się tornado :hmm:
Napisano 24.08.2007 - 22:56
Tornado związane z cumulusem to nic strasznie nadzwyczajnego. Zdarza się. Twoja Pogoda znana jest z robienia sensacji tam, gdzie często jej nie ma.
Napisano 24.08.2007 - 23:11
Napisano 25.08.2007 - 01:01
Muhad, zdradzisz mi może, jaki związek z przytoczonym przeze mnie konkretnym faktem ma Twoja ogólnikowa i dość prześmiewcza wypowiedź?Tak tak, tylko że w mediach zaczynają poważnie nagłaśniac problem zmian pogodowych i tego co zaczyna się dziac w Polsce ,no i nie tylko w Polsce. Dotyczy to również innych zmian. Jakich? Fauna i Flora zmienia się z roku na rok dosyc gwałtownie, ale lepiej to określic jako nic nadzwyczajnego....phiiii
Napisano 25.08.2007 - 11:47
Muhadzie - a skąd wiesz, że podobnych zmian nie było lat temu kilkanaście-kilkadziesiąt, tylko, że przepływ informacji był wtedy inny - trudniejszy?
Muhad, zdradzisz mi może, jaki związek z przytoczonym przeze mnie konkretnym faktem ma Twoja ogólnikowa i dość prześmiewcza wypowiedź?
Napisano 25.08.2007 - 13:00
Polemizowałabym, oj ... i to bardzo. A zmienianie koryt rzek aby nawadniały pola? Ludzka głupota doprowadziła do wysuszenia wielu cennych źródeł słodkiej wody.Miejmy więcej respektu dla natury
To ona rządzi nami, nie My - nią
Napisano 26.08.2007 - 14:24
To jest właśnie dowód na to, że nad naturą człowiek nie ma żadnej kontroli. Próbujemy coś zmienić, żeby poprawić warunki w jakimś regionie (a właściwie nie tyle żeby poprawić warunki, ale żeby zmaksymalizować zyski gospodarcze z tego regionu czerpane), a niespodziewanie okazuje się, że czyniąc to znacząco pogarszamy warunki gdzieś indziej. Dobrym przykładem są działania Stalina, które miały prowadzić do nawodnienia pustyń wokół Jeziora Aralskiego, a spowodowały jedynie zwiększenie ich zasięgu, albo regulacja wielkich rzek Europy Zachodniej, która zamiast zmniejszyć tylko spotęgowała zagrożenie powodziowe.Polemizowałabym, oj ... i to bardzo. A zmienianie koryt rzek aby nawadniały pola? Ludzka głupota doprowadziła do wysuszenia wielu cennych źródeł słodkiej wody.
Z wykresu, który prezentujesz nic takiego nie wynika. Można wręcz powiedzieć, że wynika coś zupełnie innego. Od połowy XIX do początku XX w. trend temperatury był spadkowy. Mniej więcej od 1910 r pojawia się szybki wzrost, który zatrzymuje się około 1942 r. Potem przez 30 lat średnia temperatura globu fluktuuje z ujemnym trendem i dopiero od początku lat 80. znowu zaczyna wzrastać. A przecież rozwój gospodarczy i związany z nim wzrost emisji CO2 przebiega całkiem inaczej. Akurat wtedy, kiedy obserwuje się spadek średniej temperatury, światowy rozwój gospodarczy utrzymywał się na bardzo wysokim poziomie. Widać też, że w czasach gospodarczego kryzysu temperatura rosła niezwykle szybko. Stąd bardziej prawdopodobny wydaje się pogląd o naturalnych przyczynach globalnego ocieplenia.Przyczyną GWAŁTOWNEGO ocieplenia klimatu (takie jest notowane w ostatnich kilku latach) spowodowane jest wzrostem CO2.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych