niestety w tym zdjęciu widać duży udział programu graficznego, bardziej mnie przekonują pozostałe wejścia (czytaj D)
Mógłbyś podać choć jeden argument który przemawia za Twoją teorią?
Napisano 27.05.2007 - 20:03
niestety w tym zdjęciu widać duży udział programu graficznego, bardziej mnie przekonują pozostałe wejścia (czytaj D)
Napisano 28.05.2007 - 14:37
Napisano 28.05.2007 - 15:09
Odrzucając deklarowaną jakiś czas temu niechęć,- zadam Ci pytanie: na czym opierasz pewność, że te obrazki zostały przefiltrowane i "zrerdukowane"?Owszem, zdjęcia tego typu przepuszczane zostają przez szereg zabiegów graficznych nim trafią do publikacji.
Najczęściej zdarza się, że zdjęcie powstało przez złożenie kilku ujęć w odpowienim filtrze i zredukowane w miarę potrzeb.
Napisano 28.05.2007 - 16:31
Napisano 28.05.2007 - 17:10
Napisano 29.05.2007 - 10:06
Napisano 02.06.2007 - 08:54
Napisano 02.06.2007 - 16:37
Napisano 03.06.2007 - 07:46
... bo figura jest prawie, że idealna...
Napisano 03.06.2007 - 12:55
Napisano 03.06.2007 - 14:49
"prawie" robi wielką różnicę grin.gif
Napisano 10.06.2007 - 23:45
Mógłbyś podać choć jeden argument który przemawia za Twoją teorią?
Odrzucając deklarowaną jakiś czas temu niechęć,- zadam Ci pytanie: na czym opierasz pewność, że te obrazki zostały przefiltrowane i "zrerdukowane"?
Napisano 11.06.2007 - 05:28
Również jestem fotografem o wiele bardziej niż amatorem i uważam, że jest to typowa fotografia powierzchni Marsa jakich tysiące widziałem i mam w archiwum. Kontrast między jasną, pokrytą pyłem powierzchnią (wysokie albedo) tego regionu Tharsis Montes i niemal zupełnie zacienioną pieczarą jest bardzo wysoki, stąd niemożliwe jest wydobycie szczegółów z jej wnętrza. Zbyt wielka jest różnica luminacji, dlatego ten argument wystarcza mi, by nie podejrzewać speców z NASA, bo niby w jakim sensownym celu mieli by to robić?. Natomiast uważam, że odkrycie tych obiektów jest znaczące dla zrozumienia geologii Marsa.Wydaje mi się (a raczej wiem, bo jestem fotografem i grafikiem troche bardziej niż amatorem), że gdyby zdjęcie nie posiadało obróbek to w tej czarnej dziurze byłyby chociażby najmniejsze ślady po maksymalnym rozjaśnieniu i kilku innych zabiegach w photoshopie. A mi się nie udało otrzymać odpowiednich rezultatów dlatego sądze że naukowcy NASA coś przy tym majstrowali... choćby zwiększenie kontrastu mogło dać takie efekty że widzimy 100% czarną dziurę bez żadnych elementów w środku.
Napisano 03.08.2007 - 18:06
Czyli, że połączenie pary bardziej widocznych punktów na zdjęciu daje ładną figurę geometryczną, to znaczy o interwencji tam obcej rasy ;o Moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z tymi otworami.Heh, no, ale "regularność geometryczna" rzuca się w oczy... Nie to żebym od rzu twierdził, że eureka, bo ludzkie oko zawsze szuka znajomych cech w nieznanym, ale przyjrzyjcie się oryginalnej fotce... Trochę podobne te punkty są, wymiar, średnica, nie żeby idealnie, ale jednak...
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych