Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stary Testament a Koran

• Please log in to reply
77 replies to this topic

#61 Gość_Aton

Gość_Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

A czy ktoś to neguje?? Czepiasz się już byle czego i jeszcze udajesz, że to czepianie ma jakąś wartość w rozmowie.
  • -1

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"...sami nie wiecie że pi...tolicie"

Oskarżacie chrześcijaństwo o krucjaty ale już najazd muzułmanów na Europę to najazd "tolerancyjnych" islamistów. Zapytajcie się Bułgarów którzy przez 500 lat mieli "przyjemność" być pod panowaniem muzułmanów albo Ormian jak ich potraktowali Turcy. Albo chociaż poczuczcie się historii Polski np. o Władysławie Warneńczyku.

Fascynuje mnie to jak można być tak obłudnym - u nas dokładnie tak lewacy gadają: genitalia na krzyżu to "wolność śłowa" ale karykatury Mahometa to "obraza i nietolerancja". Normalnie adwokaci Diabła...
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A czy ktoś to neguje?? Czepiasz się już byle czego i jeszcze udajesz, że to czepianie ma jakąś wartość w rozmowie.

Ja niczego nigdy nie udaję.

genitalia na krzyżu to "wolność śłowa" ale karykatury Mahometa to "obraza i nietolerancja". Normalnie adwokaci Diabła...

Akurat ja jestem dyplomowanym artystą i uważam, że sztuka nie powinna obrażać żadnej kultury. Moje rysunki: http://www.paranorma...topic=4614&st=0

Myślę, że przekaz nie powinien razić, ale zmuszać do myślenia i przede wszystkim obrazować to co jest w duszy artysty.

to najazd "tolerancyjnych" islamistów.

Nie, nie byli tolerancyjni - przynajmniej dla pogan i politeistów. To samo można powiedzieć jednak o chrześcijanach.
  • 0

#64 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

(a jeżeli już to nie dzięki katolicyzmowi tylko protestantyzmowi)

Poszukaj odkryć Francuzów(katolików), Austriaków(katolików), Polaków(katolików), Włochów(katolików), Hiszpan(katolików).
  • 0

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"...sami nie wiecie że pi...tolicie"

Oskarżacie chrześcijaństwo o krucjaty ale już najazd muzułmanów na Europę to najazd "tolerancyjnych" islamistów. Zapytajcie się Bułgarów którzy przez 500 lat mieli "przyjemność" być pod panowaniem muzułmanów albo Ormian jak ich potraktowali Turcy. Albo chociaż poczuczcie się historii Polski np. o Władysławie Warneńczyku.

Fascynuje mnie to jak można być tak obłudnym - u nas dokładnie tak lewacy gadają: genitalia na krzyżu to "wolność śłowa" ale karykatury Mahometa to "obraza i nietolerancja". Normalnie adwokaci Diabła...

Bułgarzy wcale nie mieli tak źle, do tego stopnia, że znaczna ich część przyjęła islam i teraz nazywa się ich Pomakami czyli Bułgarami wyznania muzułmańskiego. Bułgarzy dość łatwo zasymilowali się z kulturą Turków bo sami są pochodzenia tureckiego. Naród bułgarski powstał z połączenia Protobułgarów - ludu pochodzenia tureckiego ze Słowianami.

Co do Ormian to nawiązujesz pewnie do słynnych pogromów Ormian. Otóż owszem miały one miejsce ale w momencie upadku imperium tureckiego kiedy za wszelką cenę próbowano je ratować. A chrześcijanie urządzali pogromy żydom częściej i dłużej.

Władysław Warneńczyk zginał jak sama nazwa wskazuje pod Warną w Bułgarii gdzie pojechał się bić z niewiernymi czyli z muzułmanami czyli na krucjatę więc nie wiem o co Ci chodzi.

Oczywiście, że sztuka nie powinna nikogo obrażać ale akurat te słynne genitalia na krzyżu to jedno wielkie nieporozumienie bo dziwnym trafem owy krzyż jest równoramienny (czyli taki + ) a przynajmniej mi mało on się kojarzy z chrześcijaństwem. No ale jak ktoś się chce do czegoś przyczepić to zawsze znajdzie powód.

Poszukaj odkryć Francuzów(katolików), Austriaków(katolików), Polaków(katolików), Włochów(katolików), Hiszpan(katolików).

No i co, że wielu było wynalazców z tych krajów? Dzisiejsza cywilizacja przemysłowa powstała za sprawom 3 krajów USA, Wielkiej Brytanii i Niemiec (kraje protestanckie). To w nich nastąpiła rewolucja przemysłowa, to w nich nastąpił największy postęp i to w nich wreszcie (głównie w USA) większość wynalazców pracowało.
A takie kraje jak Polska, Hiszpania i Włochy dalej są z tyłu w rozwoju. Austria doszlusowała do czołówki dopiero po drugiej wojnie światowej.

Religia też ma wpływ na rozwój gospodarczy. My nie pracujemy dzień/dwa w tygodniu, a oni jeden dzień w tygodniu + miesiąc ramadanu. Czyli wg. obliczeń od początku islamu ponad 100 lat nic nierobienia. Poza tym nie jedzą świń, które żywiły Europę w wielu ciężkich okresach. W "cywilizacji" islamu powszechna jest praktyka:

Bogaty szejk zleca robotę muzułmaninowi nr.1 i daje mu całkiem niezłe wynagrodzenie. Muzułmanin nr.1 (m1) nie ma zamiaru się przemęczać więc postanawia być pośrednikiem i zabiera część kwoty dla siebie. Zadanie zleca m2 dając mu pieniądze, które zostały i tak zarobił marne ale zawsze pieniądze. M2 myśli podobnie i robi to samo z m3. Czasami dochodzi nawet do kilkunastu "pośredników" i każdy zabiera część. Jeżeli nie ma już czego dzielić ostatni pośrednik daje grosze jakiemuś dzieciakowi i to właśnie ten dziciak odwala byle jak robotę.

To nie wynika z religii ale ogólnie z tradycji świata islamu. Nie wiem czy ktoś podawał rękę muzułmaninowi ale ja miałem to nieszczęście parokrotnie. Nie spotkałem mężczyzn z bardziej delikatnymi dłońmi. Normalnie tak jakby jedyną czynnością w życiu było podcieranie chociaż oni i tak się nie podcierają tylko wodą sobie pryskają.
P.S. Wiecie, że muzułmanie mogą sobie myć wacka tylko lewą ręką :D . Ciekawe czym sobie myją jeżeli zgodnie z prawem szariatu zostanie im ręka ucięta. Może nogą :D

Z tymi świniami to chyba jakiś żart? :D

Owszem w ramadan nie pracują ale w dzień, w nocy mogą. Poza tym najważniejsza nie jest liczba przepracowanych godzin tylko wydajność pracy. W USA wydajność pracy jest 3x większa niż średnia w Europie. Nie wiem jaka jest w krajach arabskich ale to zależy w głównej mierze od tego kto pracuje bo znaczną część prac wykonują tam cudzoziemcy.
Kraje arabskie trzeba tez podzielić na dwie główne kategorie, te które mają ropę i tam szejkowie nie pracują bo śpią na kasie w ostatnim czasie zaczynają mądrze ta kasę inwestować w turystykę.
I kraje bez ropy jak np Libia, Egipt, Syria itd, które rządzone były/są przez na ogół socjalistycznych dyktatorów i to dlatego nie są zbyt bogate a nie dlatego że nie chce im się pracować.
  • 0

Ejael.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeżeli 1,5 % Pomaków w Bułgarii to dla ciebie "znaczna część" to nie ma o czym gadać. Pomakowie żyją jeszcze w Grecji i Macedonii i żyli na tych terenach zanim ich część zajeła Bułgaria. Mam przyjaciół Bułgarów, jeżdżę tam co roku od ponad 10 lat i takie bzdury że "za Turków to nie mieli źle" możesz sobie przedszkolakom wmawiać. Równie dobrze możesz poweidzieć że Polacy świetnie się czuli pod zaborem Rosyjskim bo przecież to też słowianie...

A jeżeli zabicie 2 mln Ormian usprawiedliwiasz próbą ratowania imperium to ci powiem że dokładnie z takiej filozofii (a przynajmniej tak wmawiali ludziom) wychodzili Hitler i Stalin - mordujemy bo nam zagrażają. Można walczyć z uzbrojonymi mężczyznami ale zarzynanie kobiet i dzieci to barbarzyństwo a nie "obrona".
  • 0

#67 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Bułgarzy wcale nie mieli tak źle, do tego stopnia, że znaczna ich część przyjęła islam i teraz nazywa się ich Pomakami czyli Bułgarami wyznania muzułmańskiego. Bułgarzy dość łatwo zasymilowali się z kulturą Turków bo sami są pochodzenia tureckiego. Naród bułgarski powstał z połączenia Protobułgarów - ludu pochodzenia tureckiego ze Słowianami.

Z 12% muzułmanów w Bułgarii 9,5 to są Turcy więc tak chętnie nie przyjmowali islamu. Po odzyskaniu niepodległości było ich znacznie więcej ale na szczęście wielu powróciło do Turcji.

Co do pochodzenia to trzeba jeszcze dodać miejscowych Traków więc za moało w Bułgarach Turków by mówić o przyjaźni z racji pochodzenia.

Oczywiście, że sztuka nie powinna nikogo obrażać ale akurat te słynne genitalia na krzyżu to jedno wielkie nieporozumienie bo dziwnym trafem owy krzyż jest równoramienny (czyli taki + )

+ to jest krzyż grecki

a przynajmniej mi mało on się kojarzy z chrześcijaństwem. No ale jak ktoś się chce do czegoś przyczepić to zawsze znajdzie powód.

Przykre

Z tymi świniami to chyba jakiś żart? :D

:D :D :D :D NIE

Owszem w ramadan nie pracują ale w dzień, w nocy mogą. Poza tym najważniejsza nie jest liczba przepracowanych godzin tylko wydajność pracy. W USA wydajność pracy jest 3x większa niż średnia w Europie. Nie wiem jaka jest w krajach arabskich ale to zależy w głównej mierze od tego kto pracuje bo znaczną część prac wykonują tam cudzoziemcy.

Eksport we wszystkich krajach arabskich łącznie(nie licząc ropy) jest wielkości eksportu Finlandii, która ma zaledwie 5 200 000 ludności.

Kraje arabskie trzeba tez podzielić na dwie główne kategorie, te które mają ropę i tam szejkowie nie pracują bo śpią na kasie w ostatnim czasie zaczynają mądrze ta kasę inwestować w turystykę.
I kraje bez ropy jak np Libia, Egipt, Syria itd, które rządzone były/są przez na ogół socjalistycznych dyktatorów i to dlatego nie są zbyt bogate a nie dlatego że nie chce im się pracować.

No właśnie. Tam gdzie za ropę dostają to w mniarę się żyje. Za 50 lat skończy im się ropa i już nie będzie kasy za nic. Skończy się sponsorowanie organizacji terrorystycznych, stawianie meczetów w całej Europie. Przyjemny będzie to czas.
  • 0

snemies.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeżeli 1,5 % Pomaków w Bułgarii to dla ciebie "znaczna część" to nie ma o czym gadać. Pomakowie żyją jeszcze w Grecji i Macedonii i żyli na tych terenach zanim ich część zajeła Bułgaria. Mam przyjaciół Bułgarów, jeżdżę tam co roku od ponad 10 lat i takie bzdury że "za Turków to nie mieli źle" możesz sobie przedszkolakom wmawiać. Równie dobrze możesz poweidzieć że Polacy świetnie się czuli pod zaborem Rosyjskim bo przecież to też słowianie...

A jeżeli zabicie 2 mln Ormian usprawiedliwiasz próbą ratowania imperium to ci powiem że dokładnie z takiej filozofii (a przynajmniej tak wmawiali ludziom) wychodzili Hitler i Stalin - mordujemy bo nam zagrażają. Można walczyć z uzbrojonymi mężczyznami ale zarzynanie kobiet i dzieci to barbarzyństwo a nie "obrona".

Pomaków jest około 8%, tak się składa że studiowałem Dzieje i kulturę Bałkanów. W te 500 lat Turcy mogli wyniszczyć cała kulturę Bułgarów a jakoś tak się nie stało. Zabijani byli Ci, którzy wzniecali bunty itd ale to całkowicie normalne w każdym Państwie, tak samo robiono na zachodzie.
Absolutnie nie usprawiedliwiam pogromu Ormian, ale jakoś w tym kontekście nie odniosłeś się do pogromów żydów w chrześcijańskich państwach, prawda w oczy kole??

+ to jest krzyż grecki

A ja myślałem, że rzecz działa się w Polsce i oburzały się środowiska katolickie...

Eksport we wszystkich krajach arabskich łącznie(nie licząc ropy) jest wielkości eksportu Finlandii, która ma zaledwie 5 200 000 ludności.

A czemu nie licząc ropy? A Finlandia to jeden z najlepiej rozwiniętych krajów Europy, ale odlicz od jej eksportu produkty firmy Nokia to ciekawe ile Ci zostanie ;)

No właśnie. Tam gdzie za ropę dostają to w mniarę się żyje. Za 50 lat skończy im się ropa i już nie będzie kasy za nic. Skończy się sponsorowanie organizacji terrorystycznych, stawianie meczetów w całej Europie. Przyjemny będzie to czas.

Ropa nie skończy się nawet za 100 lat, ciągle odkrywane są nowe złoża. Prędzej nie będzie już potrzebna poprzez wprowadzenie nowych źródeł energii ale to też mało prawdopodobne w niedalekiej przyszłości.

Zauważyłem tez wcześniej, że duże pieniądze inwestuje się tam w turystykę a więc ropa przestaje być powoli jedynym źródłem dochodu.

A co jest złego w stawianiu meczetów w Europejskich krajach muzułmańskich takich jak np Albania czy Bośnia?

Katolicy nie finansują budowy kościołów np w Afryce czy w Ameryce południowej?
  • 0

#69 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

[quote name='snemies' date='25 kwietnia 2007, 12:53' post='141208']
A czemu nie licząc ropy? A Finlandia to jeden z najlepiej rozwiniętych krajów Europy, ale odlicz od jej eksportu produkty firmy Nokia to ciekawe ile Ci zostanie ;)

A dlatego żeby pokazać jak marną mają gospodarkę. Opiera się tylko na ropie. A turystyka się rozwija w ZEA.

[quote name='snemies' date='25 kwietnia 2007, 12:53' post='141208']
A co jest złego w stawianiu meczetów w Europejskich krajach muzułmańskich takich jak np Albania czy Bośnia?
[/quote]

Jakby sponsorowali tam meczety to mnie by to nie obeszło ale im chodzi o Niemcy, Francje, WB, Szwecję, Hiszpanię, Włochy. Muzułmanie w Bośni i Harcegowinie nie stanowią nawet połowy mieszkańców, a w rzeczywiście laickiej Albanii 60% więc nie są to czysto islamskie kraje. Muzułmanie arabscy mogą się uczyć tolerancji z Albanii ale tylko z niej bo w Kosowie to już są sami terroryści bo tego nawet nie można zaliczyć do walki o niepodległość..
  • 0

snemies.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jakby sponsorowali tam meczety to mnie by to nie obeszło ale im chodzi o Niemcy, Francje, WB, Szwecję, Hiszpanię, Włochy. Muzułmanie w Bośni i Harcegowinie nie stanowią nawet połowy mieszkańców, a w rzeczywiście laickiej Albanii 60% więc nie są to czysto islamskie kraje. Muzułmanie arabscy mogą się uczyć tolerancji z Albanii ale tylko z niej bo w Kosowie to już są sami terroryści bo tego nawet nie można zaliczyć do walki o niepodległość..

Turystyka rozwija się nie tylko w ZEA ale także w takich krajach jak Bahrajn, Kuwejt, Arabia Saudyjska, Oman, Jemen nie wspominajac o Egipcie, Tunezji, Maroku itd.
No i nie mówmy gospodarkach takich krajów jak Irak, Iran, Liban, Libia, Afganistan czy Syria, na które ciągle nakłada się sankcje gospodarcze lub wręcz atakuje.
krajem muzułmańskim są także np Filipiny, i rozwijają się dobrze bez ropy

W krajach, które wymieniłeś są duże skupiska muzułmanów więc sobie budują meczety, są tam ludnością napływową, która obok Polaków, Serbów, Ukraińców itd pracuje na wzrost gospodarki tych krajów.
Można oczywiście wywalić np z Francji wszystkich arabów tyle, że oni tam biorą się głownie z byłych Francuskich kolonii i mają łatwy dostęp, znają język, a Francja lekką ręką rozdaje świadczenia socjalne powodując że nie mają po co pracować i sama stwarza problem.

Muzułmanie w Bośni i w Albanii są od wieków. A co do Kosowa i Części Macedonii to Albańczycy zaiste poprzez napływ na te tereny próbują je przejąc. Albania ma najwyższy przyrost naturalny w Europie i jeden z najwyższych na Świecie, posiada tez liczną emigrację głownie w Niemczech.
  • 0

#71 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Turystyka rozwija się nie tylko w ZEA ale także w takich krajach jak Bahrajn, Kuwejt, Arabia Saudyjska, Oman, Jemen nie wspominajac o Egipcie, Tunezji, Maroku itd.
No i nie mówmy gospodarkach takich krajów jak Irak, Iran, Liban, Libia, Afganistan czy Syria, na które ciągle nakłada się sankcje gospodarcze lub wręcz atakuje.

Tu rzeczywiście masz rację.

krajem muzułmańskim są także np Filipiny, i rozwijają się dobrze bez ropy

Religie katolicy - 84,1%, protestanci - 9%, muzułmanie - 5% (gł. południowe Mindanao), buddyści i pozostali 3%

Islam na całego :D

W krajach, które wymieniłeś są duże skupiska muzułmanów więc sobie budują meczety, są tam ludnością napływową, która obok Polaków, Serbów, Ukraińców itd pracuje na wzrost gospodarki tych krajów.
Można oczywiście wywalić np z Francji wszystkich arabów tyle, że oni tam biorą się głownie z byłych Francuskich kolonii i mają łatwy dostęp, znają język, a Francja lekką ręką rozdaje świadczenia socjalne powodując że nie mają po co pracować i sama stwarza problem.

Kraje zachodu zbyt łatwo pozwalają na osiedlanie się obcokrajowcom. Francja zalała w latach 70 i napewno to kiedyś odcierpi. Narazie tego nie dostrzega ale następnym razem jak imigranci się rozjuszą to puczszą Paryż z dymem.

Muzułmanie w Bośni i w Albanii są od wieków. A co do Kosowa i Części Macedonii to Albańczycy zaiste poprzez napływ na te tereny próbują je przejąc. Albania ma najwyższy przyrost naturalny w Europie i jeden z najwyższych na Świecie, posiada tez liczną emigrację głownie w Niemczech.

Serbowie w walkach z Turkami wykrwawiali się o Kosowo, i tę prowincję uważa za swój symbol. MOżna powiedzieć, że należy im się jak psu kość.
  • 0

Ejael.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

snemies w Bułgarii żyje obecnie około 130 tys. Pomaków co na ponad 7 mln mieszkańców tego kraju daje około 1,5 - 1,7%.

Ja nie neguje pogromów Żydów ale były różne - nie wiem czy wiesz że np. kilka pogromów hiszpańskich było organizowane przez Żydów! Więc o które konkretnie pogromy ci chodzi? Ja napisałem konkretnie o rzezi Ormian a nie o rzeziach w ogóle.
  • 0

snemies.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja nie neguje pogromów Żydów ale były różne - nie wiem czy wiesz że np. kilka pogromów hiszpańskich było organizowane przez Żydów! Więc o które konkretnie pogromy ci chodzi? Ja napisałem konkretnie o rzezi Ormian a nie o rzeziach w ogóle.

No były różne i było ich wiele, również w Polsce np pogrom kielecki, a pogrom Ormian był jeden. Poza tym Katolicy urządzali także pogromy innym "heretykom" jak np katarom we Francji. Nie wspominając już o wyrżnięciu prawie wszystkich Indian. W XV wieku imperia Azteków i Inków liczyło po około 20 milionów ludzi a może więcej, tymczasem po przybyciu Europejczyków zostało ich łącznie koło 2 milionów..... To było największe ludobójstwo w historii.

Religie katolicy - 84,1%, protestanci - 9%, muzułmanie - 5% (gł. południowe Mindanao), buddyści i pozostali 3%

Islam na całego :D

Tu rzeczywiście masz rację :D Bo się pomyliłem. Chodziło mi o Indonezję, którą zamieszkuje ponad 200 milionów ludzi a 90% z nich to muzułmanie. ;)

Serbowie w walkach z Turkami wykrwawiali się o Kosowo, i tę prowincję uważa za swój symbol. MOżna powiedzieć, że należy im się jak psu kość.

Tak, dla Serbów Kosowo to kolebka państwowości i dlatego, mimo że stanowią w tej chwili niewielki procent ludności za wszelką cenę chcą je utrzymać przy sobie. Tyle że zachód to mało obchodzi...
  • 0

#74 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

No były różne i było ich wiele, również w Polsce np pogrom kielecki, a pogrom Ormian był jeden. Poza tym Katolicy urządzali także pogromy innym "heretykom" jak np katarom we Francji. Nie wspominając już o wyrżnięciu prawie wszystkich Indian. W XV wieku imperia Azteków i Inków liczyło po około 20 milionów ludzi a może więcej, tymczasem po przybyciu Europejczyków zostało ich łącznie koło 2 milionów..... To było największe ludobójstwo w historii.

Nie. Indian w zdecydowanej większości wukończyły choroby. Oglądaj w niedzielę na TVP2 o 10.00 Boso przez świat. Wojciech Cejrowski pójdzie do Indian w dżungli amazońskiej. Będzie jadł czosnek i brał lekarstwa oczyszczające bo odseparowanych Indian może zabić zwykły europejski katar.

Tu rzeczywiście masz rację :D Bo się pomyliłem. Chodziło mi o Indonezję, którą zamieszkuje ponad 200 milionów ludzi a 90% z nich to muzułmanie. ;)

Nawiązując do Indonezji to ulubioną rozrywką miejscowych muzułmanów jest odcinanie głów chrześcijanom. Powaga! Nie ma tu nic islamofobicznego. Mogę ci zapodać zdjęcia ale są trochę brutalne.
  • 1

snemies.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie. Indian w zdecydowanej większości wukończyły choroby. Oglądaj w niedzielę na TVP2 o 10.00 Boso przez świat. Wojciech Cejrowski pójdzie do Indian w dżungli amazońskiej. Będzie jadł czosnek i brał lekarstwa oczyszczające bo odseparowanych Indian może zabić zwykły europejski katar.
Nawiązując do Indonezji to ulubioną rozrywką miejscowych muzułmanów jest odcinanie głów chrześcijanom. Powaga! Nie ma tu nic islamofobicznego. Mogę ci zapodać zdjęcia ale są trochę brutalne.

Bardzo lubię ten program :D Owszem w znacznej mierze choroby ale przywleczone przez Europejczyków jednak bardzo trudno ocenić skalę. Indian nawracano ogniem i mieczem i traktowano jak zwierzeta to nie mieli pojęcia o co tym białym w zbrojach chodzi z tym Jezusem.
Indianie nie nadawali się tez na niewolników więc zastąpiono ich murzynami. Fakt, że Indianie zostali zdziesiątkowani jest bezsporną wina Europejczyków.

Co do Indonezji to nie wiem jaki mają tam rozrywki, co kraj to obyczaj ;) Ale ten przykład był na to że ich gospodarka radzi sobie bez ropy. Jeśli takie praktyki mają miejsce to raczej wynika to z zaszłosci kulturowych jeszcze sprzed Islamu, ale nie wiem co akurat o tym myśleć
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych