Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytanie o Niebo

• Please log in to reply
94 replies to this topic

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

dajesz specyfik :P
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nasze zycie sklada sie w duzej czesci z rzeczy, ktore nas ograniczaja i przymuszaja do czegos. musze miec prawo jazdy zeby jezdzic wlasnym autem. musze zlozyc deklaracje podatkowa przez danym terminem, bo inaczej kara. itp. itd.
tym bardziej nie wiem, czemu ludzie w dziedzinie religijnosci z taka pewnoscia przyjmuja dowolnosc wyboru. czemu wielu ludzi twierdzi, ze wiara powinna byc pozbawiona odgornych zasad? poza tym, fajne, ze ktos sie stara byc dobrym czlowiekiem, ale to nie czyni go dobrym chrzescijaninem. nie trzeba byc w ogole wierzacym, zeby kierowac sie zasadami moralnosci. dlatego glowna i decydujaca cecha chrzescijanina jest bezwzgledna wiara w Jezusa i w biblie. jesli ktos tego nie uznaje, a jednoczesnie nazywa sie chrzescijaninem, katolikiem, czy czymkolwiek innym, to traci czas.

jesli sluchac biblii, niebo nie jest czyms co sie nalezy wiekszosci z nas. albo nawet duzej czesci. sam Jezus mowi o zbawieniu jako o dosc ekskluzywnym luksusie.
"Raz ktoś Go zapytał: Panie, czy tylko nieliczni będą zbawieni? On rzekł do nich: Usiłujcie wejść przez ciasne drzwi; gdyż wielu, powiadam wam, będzie chciało wejść, a nie będą mogli. Skoro Pan domu wstanie i drzwi zamknie, wówczas stojąc na dworze, zaczniecie kołatać do drzwi i wołać: Panie, otwórz nam! lecz On wam odpowie: Nie wiem, skąd jesteście. Wtedy zaczniecie mówić: Przecież jadaliśmy i piliśmy z Tobą, i na ulicach naszych nauczałeś. Lecz On rzecze: Powiadam wam, nie wiem, skąd jesteście. Odstąpcie ode Mnie wszyscy opuszczający się niesprawiedliwości!"
  • 0

specyfik.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Proszę Pyziak

Otóż jakieś 1,5 miecha temu na religi zostałem ( ostatni wos, przed nim rela ). Prowadzi młody ksiądz ( moja 2ga religia z nim w roku, ostatnio gadał o Ewie i Adamie i się mieszał... ). Przyprowadził jakąś fanatyczkę ponad 50 -60 lat. ( na początku dnia kolega opowiedział o ostatrniej religi na która przyszła ta sama babcia. Mówiła że wierzy, że będąc nieszczęśliwym na ziemi będziesz szczęśliwy w niebie. Jej syn poznał rozwódkę i chciał się ożenić, ale babcia nie pozwoliła ( jego matka :P ) bo stwierdziła że robi dla niego dobrze i będzie szczęśliwy w niebie....). Otóż ta kobieta na religii ( był ten ksiądz ) rozdała dziewczyną kartki z tabelami do wpisywania badań śluzu itp ( temp.... ) Reszcie ( tzn i dziewczyną i nam- chłopcą ) rozdała jakieś tam 2 ulotki oczywiście z nr. kont PKO BP.... Wyciągnęła jakąś książeczkę jakiegoś księdza i mówiła takie głupoty że sobie przegryzłem kciuka ze śmiechu ( wsadziłem go do buzi żeby się nie śmiać jak cała reszta... ) oczywiście przeżucała kartki coś tam gadając pod nosem mówila że płodność jest jak mokra przez deszcz Maryja pokazywała na to dowony w postaci obrazków deszczu z narusowaną dziewczyną. Mówiła że antykoncepcja jest anty kobietą bo się nazywa Anty metodą.... Stosując kondomy jesteśmy przeciwnikami kobiet i równiedobrze mogą one urzywać sztucznego członka. Mówiła że każda metoda oprócz tej danej nam od Boga ( tej z kartką - antykoncepjca naturalna - obserwacji; nawet ja to wiem z Wychowanie do życia w rodzinie.... ). Mówiliśmy jej że to też antykoncepcja ale ona wie lepiej bo tą książeczkę ks napisał..... Kolega powiedział że metoda z obserwacją to pole minowe ale ona na wszelkie argumenty wogule nie odpowiadała. Nareszcie ten sam kolega powiedział że metody tej babci w przekazywaniu swoich argumentów są gorsze od członków Jahowych, na to ona " Ja Jahowa ? " i wyciągnęła z torebki złoty krzyż ok 40 cm..... Nic tyko zeszczać się ze śmiechu.....

Najlepsze było o eutanazji ale tego już nie będe opisywać.....

Żal mi religii w której mam wszystkie sakramenty oprócz ślubu i pogrzebu..... Ta lekcja religii uświadomiła mi co nieco o postawie naszgo kościoła i zatwardziałych wyznawców takich jak nawet moja babcia choć nie jest fanatyczką.
Pozdro.
  • 0

Gside.
  • Tematów: 7
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Aha , dlaczego naturalna metoda antykoncepcji jest uznawana przez kościół , skoro tak samo ja prezerwatywy ma na celu dobrowolne niespełnienie się plemników ( hehe ładnie to ująłem ). Czy tacy ludzie też mogą się spotkać z Żydami w niebie ? ( a to żeby nie było OT ).
  • 0

peyton777.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gside, "Kościół głosi, że niechrześcijanie mogą osiągnąć zbawienie, ale dzięki temu samemu zbawczemu działaniu Syna Bożego i Ducha Świętego, dzięki któremu zbawienie mogą osiągnąć chrześcijanie. Inaczej mówiąc Kościół uczy, że istnieje jedna ekonomia zbawcza, która rozciąga się na cały świat i na wszystkich bez wyjątku ludzi."
więcej o tym tutaj : http://www.teologia...._k/zag04-12.htm

specyfik, współczuje doświadczeń, aczkolwiek chętnie bym się pośmiała ;)
  • 0

specyfik.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ta... śmiech był. Do tej pory na wspomnienie szczęka mnie boli.
  • 0

Wysłannik Boga.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam !

Nie wiem o jakim Wy teraz zbawieniu piszecie ?!

Chyba zotsaliśmy JUZ zbawieni - Czyż NIE ?!.

Pozdrawiam ;)
  • 0

peyton777.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale raczej zbawienie odbywa się po śmierci człowieka, czyż nie?
  • 0

Wysłannik Boga.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam !

Chmm...??? :o

Jeżeli po śmierci .to co w takim razie porabiał Jezus na ziemi -Spacerował sobie i oglądal mile w tym czasie widoki ???!!!.

Pozdrwaiam ;)
  • 0

peyton777.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jezus, został ukrzyżowany, aby człowiek mógł dostąpić zbawienia :]
  • 0

Wysłannik Boga.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

;) Witam !

_Zbaw Mnie Ojcze od złego ,Co robie ,Co czynię i uczynię w przyszłym czasie _ ;)

Czyli innymi ujmując -

Syn Ojca w Niebiosach już na ziemi był tym ,kim miał być -ZBAWICJELEM -rozgrzeszający nasze czyny już tu na ziemi ,nie po śmierci .

Jeżeli by tego NIe zrobił świat w tym czasie by już NIE ISTNIAŁ .

Tak sie MA to teraz w TYCH czasach ostatecznych i chyba ostatecznych ?!.

;) Pozdrawiam >Zycie Mieliśmy piękne ,tylo kto to widzial że NIm było ?.
  • 0

Kassi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie. Jezus zstąpił na ziemie aby ludzie mogli miec wybór. Czy idą do raju czy gdzies inndziej. Dał nam mozliwosc zmycia z siebie grzechu pierworodnego. Dzięki niemu mozemy isc do spowiedzi i wyspowiadac sie.
Czyli...mozemy dostac od Boga (tak od Boga anie od księdza) rozgrzeszenie.
  • 0

Sabaku No Gaara.
  • Tematów: 97
  • Artykułów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Kassi, nie głoś tutaj herezji katolickich, bo spowiedź uszna nie ma żadnych podstaw w Biblii, więc z jakiej racji mam się isć spowiadać do kapłana, skoro to Bóg grzechy odpuszcza - głupota.

A Jezus >już< nas zbawił, poprzez swą śmierć na krzyżu. Jeśli żyjemy w Nim, to mamy życie wieczne - Chrystus poprzez swą łaskę i wiarę w Niego daje nam możliwość życia wiecznego, ale zbawienie już się dokonało - teraz pozostaje tylko wiara i to dzięki tej wierze będziemy w 'niebie'. Nic więcej się nie liczy - żadni papieże, różańce, eucharystie - tylko wiara.
  • 0

Kassi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

NIe czytasz...Bóg odpuszcza grzechy a nie ksiądz.
On jest posrednikiem.
Choc...szczera modlitwa do Boga jest lepsza od kazdej spowiedzi.
  • 0

Sabaku No Gaara.
  • Tematów: 97
  • Artykułów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czaję, czaję - problem w tym, że jedynym pośrednikiem jest Jezus - nikt inny. Ludzcy pośrednicy, czy Maria nie mają takich przywilejów - tylko Jezus się liczy w tym wszystkim.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych