Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytanie o Niebo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
94 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ty uważaj,z kim się zadajesz,bo każdego obowiązuje prawo karmy:"Co zasiejesz,to żąć będziesz w tym życiu lub w następnym życiu".

Z braku czasu, odpowiem tylko na kilka poruszonych przez Ciebie zagadnień.Później zajmę się pozostałymi.

1 - "Zdeponowanie prawdziwej Wiary"- czy nauki Chrystusa - dotyczy pierwotnego Kościoła apostolskiego, czyli dosłownie jego uczniów, którzy po po Dniu 50-tnicy, zostali napęłnieni Duchem Świętym i rozpoczęli głoszenie Ewangelii w Palestynie. Dwunastu apostołów, naocznych świadków Chrystusa, oraz ci, którzy przyjęli od nich nową naukę, stanowili ów pierwotny Kościół apostolski.

2 - Podstawy nowej nauki głosił im Jezus za życia. Po Jego zmartwychwstaniu, zgodnie z obietnicą otrzymali pocieszyciela, czyli Ducha Prawdy(Ducha Świętego), który wprowadził ich we wszelkie tajemnice wiary, by mogli zrozumieć naukę Chrystusa.

3 - Sai Baba to postać szczególnie kontrowersyjna.. Nie będę tu przytaczał bulwersujących ocen pod jego adresem. Radzę w tym celu sięgnąć do zasobów internetu. Byc moze, kiedyś przejżysz na oczy.

Wiem, z kim się zadaję, i uważam, że ta oczywista prawda dotyczy również Ciebie.
  • 0

angelo.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dager

2 - Podstawy nowej nauki głosił im Jezus za życia. Po Jego zmartwychwstaniu, zgodnie z obietnicą otrzymali pocieszyciela, czyli Ducha Prawdy(Ducha Świętego), który wprowadził ich we wszelkie tajemnice wiary, by mogli zrozumieć naukę Chrystusa.

Ducha Prawdy,Pocieszyciela ,jak wynika z NT, otrzymali wszyscy ludzie i dlatego my też Go mamy w naszych sercach.Potwierdza to dodatkowo Ewangelia Jezusa i papieże:Pius XII,Leon X i Jan Pawel II.

Przed Swoim wniebowstąpieniem Chrystus otworzył apostołom

umysły

"aby mogli zrozumieć Pisma".Łuk.24.45.

Umysł to nie to samo co fizyczny mózg.Umysł jest pośrednikiem między naszym duchem i fizycznym mózgiem.Kiedy to połączenie jest otwarte,dopiero można zrozumieć prawdę zawartą w różnych Pismach Świętych,a nie tylko w jednym,tak jak to niektórzy uważają.Obecnie nie ma kto otwierać umysłów ludziom i dlatego jest tak dużo "jedynie prawdziwych wiar i Pism Świętych".

Jak widać z Łuk.24.45.Chrystus nie ograniczył się do jakiegoś tam ludzkiego kanonu Pisma Świętego,ale mówił o Pismach w liczbie mnogiej,bo dla Niego było jasne,że prawda nie ogranicza się tylko i wyłącznie do jednego jakiegoś tam Pisma Świętego.
  • 0

L. Mimai.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdzieś słyszałem fajny kawał więc pozwolę go sobie przytoczyć (jeśli źle napisałem to przepraszam ;p )

Pewien prawy człowiek umarł i trafił do nieba.
Św. Piotr oprowadza go...
- Za tym murem są Hindusi, za tym Indianie, za tym Żydzi, za tym... :roll:
- A za tym kto? :/
- Chrześcijanie :)
- A co Oni się tak cieszą? :o
- A bo myślą że są w niebie sami :D

Krótko mówiąc:
Do nieba trafiają prawi ludzie, jednak większość nich najpierw trafia do czyśćca by się oczyścić.
Oczywiście np. satanista prawy w swojej religii (a raczej kultu) to raczej do nieba nie trafi. :D

@down
No czy każdy satanista trafi do nieba to ja już taki pewny nie jestem, chyba że naprawdę nie ma aż takich wielkich grzechów... Zresztą, ja Bogiem nie jestem i nie decyduje o tym kto gdzie trafi.
  • 0

angelo.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Steelexus

Do nieba trafiają prawi ludzie, jednak większość nich najpierw trafia do czyśćca by się oczyścić.

Osobiście uważam,że takim czyścem jest Ziemia,gdzie oczyszczamy się z naszych grzechów w kolejnych reinkarnacjach.

Oczywiście np. satanista prawy w swojej religii (a raczej kultu) to raczej do nieba nie trafi.

Satanista też trafi do Nieba,ale na pewno po dłuższym czasie,jeśli więcej nagrzeszył od tego,który ma mniej grzechów.
  • 0

NO_NAME.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

jeśli chodzi o pytania zawatre w temacie, to wielu ludzi wyobraża sobie niebo jako miejsce, w którym wyrastają nam skrzydełka i możemy latać z innymi aniołkami :D ;) tymczasem dla mnie "niebo" to stan świadomości, czy też pewien stopień w rozwoju duchowym, w którym jesteśmy całkowicie zjednoczeni z Bogiem, stanowiąc w pewien sposób z nim jedność. Dlatego wiara w daną religię nie zapewni nam "miejsca w niebie". to tak, jakbyśmy według mapy jechali do zamierzonego miejsca. chociaż cel jest jeden, drogę możemy wybrać sami i żadna z nich nie musi być gorsza. ważne jest to, jakim jest się człowiekiem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych