Dobra, ja mam pomysł na kilka innych pytań bardziej istotnych, zakładamy, że planeta x istnieje a sumerowie nie najarali się opium, pytania brzmią:
Po pierwsze zapytki pismienictwa starozytnosci w tym Szumeru opisuja spojrzenie i wiedze danej cywilizacji. Do tej pory wiele z tych opisow bylo traktowanych jako mity, legendy do czasu az sie okazalo ze przedstawione tam infromacje porkywaja sie z odkrytymi ruinami miast albo z odkrytymi w XIX i XX wieku dalszymi planetami ukladu slonecznego. Jezeli chodzi o wplyw Annunaki (Nefilim) to okreslenie Nefilim oznacza ludzi rakiet co nietrudno sobie wyobrazic ze za jakis czas sami bedziemy mogli podrozowac po ukladzie slonecznym, czy tez bedziemy mogli przeprowadzac modyfikacje genetyczne.
Poniewaz dosc dokladnie przeczytalem ksiazki Sitchina, interesuje sie nauka i teologia postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania
1. dlaczego rasa kosmitów utrzymuje nas przy życiu, zakładając ze nas stworzyli do pozuskiwania minerałów, złota, jaki jest cel naszej dalszej egzystencji
Nie mysl o kosmitach ale raczej jako o ludziach z innej cywilizacji. Jesli chodzi o cel naszej egzystencji to jest to pytanie egzystencjalne ktore sobie zadajesz niezaleznie od tego czy wierzysz w istnienie zycia poza Ziemia czy nie. Mysle ze jako ludzie mamy swoje cele zycia nieznalezne od innych ras. Natomiast czemu Nefilim pozostawili nas na Ziemi? Na to pytanie odpowiada dokladne zaznajomienie sie z tekstami sumeryjskimi. Otoz, nieznany Nefilim wyslannik nakazal pozostawienie ludzi na Ziemi. Nefilim postapili jedynie zgodnie ze swoja wiara wierzac ze nie moga ingerowac w pewne sfery co jest latwe do wyobrazenia patrzac na nas ludzi.
2. obca rasa wymyśliła wszystkie religie, chrześcijaństwo, buddyzm, islam aby nas kontrolować, teraz wystarczy ze stworza genetycznie jezusa a juz kilka setki milionów bedzie im służyć jak pieski
Powstawanie kultow jest rowniez wyjasnione. Mozna znalezc opis gdzie jedni Nefilim oburzaja sie na drugich ze Ci zaczeli obnosic sie mianem Bogow wobec ludzi. Natomiast sami Nefilim mieli rowniez swoja wiare, bali sie, eksperymentowali, spotykali sie ze zjawiskiem wyslannika - Aniola od niewiadomo kogo, ze zjawiskiem objawienia.
3. to i tak nie odpowiada na pytanie co jest po śmierci, anunaki tez umierają może zyją mnożnik 3600 lat dłużej ale umierają w co oni wierzą, gdzie idą po smierci
Umieraja bo jest opisane starzenie sie Ninsurag, siostry Enkiego i Enlila. Natomiast Nefilim wierzyli w Stworce Wrzechrzeczy co jest wzmiankowe chyba w dwoch miejscach. Takze dokladnie to samo co my.
4. oni tez mają swoja hierarchie, kto nimi rzadzi
Z tekstow wynika ze rzady oparte byly o system "krolestwa" z naczelnym wladca na gorze, prawem stanowionym i rostrzyganiem sadow poprzez zbieranie rady waznych osobistosci, czyli nic takiego niezwyklego
5. moze wygladaja jak gady to by tłumaczyło jak żyją na tej planecie zimnej a raz piekielnie ciepłej juz lovecraft pisał o stworach z oceanów którzy handluja z nami dajac nam za złoto odfitośc natury, necronomicon to prawdopodobnie książka kucharska obcych o potrawach z ludzi,
masz bujna wyobraznie i mieszasz fikcje literacka z informacjami podanymi w dyskutowanych tekstach, w eposie Enki sa informacje na temat ojczystej planety Nefilim ale sa one malo dokladne i mozna tez zalozyc ze wcale Nefilim nie musieli przekazywac prawdy, natomiast ich cechy - sila, dlugosc zycia - dluzsze, sugeruja ciezsza planete od Ziemi i planete o dluzszym okresie obiegu oraz ciemniejsza, opisane jest jak slonce na ziemi ich razilo
5. co mozemy zrobic, umrzec albo być niewolnikami, walka nie wchodzi w gre nie mamy szans,
Tutaj bardzo upraszczasz, wiedza czy wiara moze uniemozliwiac zniewalanie slabszych przez silniejszych, jest wiele filozofii, w tym np. w Grecji byly rozne panstwa-miasta oparte na roznych koncepcjach i te cywilizacje istnialy przez wiele lat i wcale nie zawsze sila byla czynnikiem dominujacym wiec po prostu sam wyznajesz filozofie sily i dominacji ale jest wiele innych rozwiazan
6. iluminati to nie mit to fakt, ale czy ta organizacja oddaliła sie od obcej rasy to pewnie domysł
nie wiem czy to fakt ale dla mnie to jest wymysl, nawet jesli tak jest nie jestem w stanie tego sprawdzic ani potwierdzic a co dopiero snuc dalsze domysly
7. człowiek wykorzystuje około 10 % możliwości mózgu, dlaczego, nigdy nie wykorzystywał pozostałych procent, jesli to ewolucja poco dała nam zbedne mozliwości, ja twierdze ze zostaliśmy ograniczeni, tak jak motor ma ogranicznik predkości aby nie jezdzić za szybko, to forma kontroli bo ludzie jakby tylko mogli kazda obca rase by sobie podporzadkowali, badz zabili, ale ta blokade mozna zdjąc, przeciez magia istnieje, ludzie potrafili latać według wielu dawnych tekstów, wskrzeszać ,
ciekawa teoria, powiem Ci ze teksty sumeryskie opisuja tworzenie czlowieka i jak czlowiek otrzymal intelignecje, nie wszyscy Nefilim byli z tego zadowoleni!, ale jest tez opisane ze galezi dlugiego zycia czlowieka nie otrzymal, to co sugerujesz jest mozliwe ale bardziej odniosl bym sie do spraw duchowych, prekursor wspolczesnego czlowieka, byl istota zintegrowana z przyroda, po Nefilim odzieczylismy rzadze walki, dominacji co przeszkadza nam w rozwoju duchowym, mysle ze to nas bardziej ogranicza a nie swoiscie pojeta przez Ciebie inteligencja
8. czy ta obca rasa da niektórym szanse na bycie na równych prawach, jednostka wybitnym, o ponad ludzkich zdolnościach, a moze sam człowiek moze zmienic sie w gada na zasadzie ewolucji
praw nie definiuje jakas rasa ale sposob Twojego zycia, to jak patrzysz na swiat zalezy od Ciebie, powiem Ci ze ja tez marze o podrozach kosmicznych, o wiekszej wiedzy ale tu i teraz dane jest mi okreslona rzeczywistosc i w niej moge sie poruszac i rozwijac; natomiast co do ewolucji, jesli chodzi o mozliwosc przekazywania sobie czulosci, warunki zycia w srodowisku, co mozna wiazac z rozwojem duchowym (byt ksztaltuje swiadomosc) to raczej ssaki sa na wyzszym szczeblu rozwoju niz domniemane gady
9 dlaczego to całe zagadnienie byłoby tajemnicą, ps google kupiło youtube google firma amerykańska jezeli 21.12.2012 ma byc koniec to zablokuja czesc filmików o nibiru a jakos dalej mozna je ogladać, moze mamy blokade aby w to nie wierzyć, ale ja wierze badz tez dopuszczam mozliwośc to co jestem wybrany czy moze bublem zepsułem sie nie sa w stanie mnie kontrolować jak wykolejony pociąg
nie wiemy co sie stanie w 2012 roku, z uwagi na to ze kalendarz Majow jest kalendarzem periodycznym (okresowym) mozemy sie jedynie domyslac ze data konca ery kalendarza (koniec 5-tej ery, pocaztek 6-te ery) wiaze sie z jakims konkretnym zjawiskiem astronomicznym, nie wiemy jednak z jakim
pozdrawiam a tak na marginesie skad wiadomo ze ostanie spotkanie było w 200 r. i co 3600 lat moze walneli sie moze to przyblizenie a tak naprawde to co 3657 te 57 lat sprawi ze cześc z nas tego nie dozyje
masz racje, niewielka roznica w okresleniu daty spotkania z hipotetycznym cialem po wielu okresach moze dac roznice setek lat w jedna lub druga strone
ps 2 sorry za orty ale to nie forum miłośników poprawnej polszczyzny[/quote]
trzeba sie starac