Napisano 28.05.2008 - 16:25
Napisano 28.05.2008 - 18:07
Co Ty o mnie człowieku wiesz? Nic.Chcesz młodzieńcze uchodzić za eksperta i wyśmiewać naukowców swiatowej sławy typu Sitchin a nie przeczytałeś nawet jednej książki Sitchina np; "Genesis raz jeszcze", czy jakiejkolwiek innej także innych specjalistów w tych tematach.
A niech sobie przyjmują. Mnie chodzi w tym tylko o to, że póki co, jest to tylko niczym nie uzasadniona spekulacja. I to spekulacja wynikająca z innej spekulacji. Zwykła fantazja, która udowadnia na razie jedno: Ludzka wyobraźnia nie ma granic.Biorąc pod uwagę to, że Obce istoty mające niecielesne możliwości egzystencji - mogły przybierac różne formy.
Skrajność? Raczej nie.Ho ho, jaka skrajnośc u dorosłego człowieka
Tu nie chodzi o samo tłumaczenie, Muhad. Weź np. "Dwunastą planetę", przeanalizuj wszystkie sitchinowskie interpretacje FRAGMENTÓW, dajmy na to Enuma Elisz, a następnie sięgnij do pełnego tekstu tego starożytnego dzieła i spróbuj INNE jego fragmenty skonfrontować z sitchinowską wizją.Przetłumaczyłeś wszystkie osobiście, że wiesz co zrobił Sitchin a czego nie zrobił? Czy wiesz o tym może z publikacji typowego ignoranta?
Dyskutowaliśmy już o tym. Tu wcale nawet nie chodzi o jakieś bardzo zaawansowane, trudne do analizy zagadnienia matematyczne czy fizyczne. Wiele sitchinowskich wizji jest sprzeczne nawet z podstawowymi prawidłami rządzącymi światem fizycznym. Równie dobrze Sitchin mógłby wmawiać, że grawitacja działa w bok, a nie w dół, ku Ziemi.Trzeba byc naiwnym, żeby wierzyc w to, że zagadki historii zinterpretujesz z dokładnością co do każdego wzoru matematycznego i fizycznego. Aż prosi się o - Boże ratunku ! Jest to niewykonalne.
Niewątpliwe dla Ciebie, gdyż z góry zakładasz, że to jest jedyne możliwe rozwiązanie...I niewątpliwie jest, że ktoś ich odwiedzał. Inaczej nie było by takiej informacji na tabliczkach.
... do którego wszystko próbujesz przypasować. A co nie pasuje, ignorujesz. I tak powstaje złudzenie logicznej, spójnej i niesprzecznej teorii.Kwestia jest teraz taka - aby dokładnie zinterpretowac wszystkie pozostałości po tej cywilizacji.
Gwiazdka może oznaczać bardzo wiele.A czy gwiazdka nie oznacza jasności?
Zresztą, do czego zmierzasz?
Nieładna socjotechniczna zagrywka. Walisz ogólnikiem, który niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.Gdyby pierwszy lotnik słuchał porad sceptyków - to dzisiaj nadal nie kupowalibyśmy biletów lotniczych
Nie trzeba sięgać nawet do języka sumeryjskiego. Nawet w hebrajskim Adam to "pył, proch" lub "ludzkość". Tylko jakie to ma znaczenie w związku z tymi "genetycznymi spekulacjami"?Adam i Ewa. Gdzieś obiło mi się o oczy, że Adam i Ewa w języku sumerów oznacza liczbę mnogą kobiety i mężczyzny.
W takim razie Ty jeszcze mniejWłaściwie to dużo nie pokazałeś
Napisano 28.05.2008 - 23:55
Napisano 29.05.2008 - 11:03
A niech sobie przyjmują. Mnie chodzi w tym tylko o to, że póki co, jest to tylko niczym nie uzasadniona spekulacja. I to spekulacja wynikająca z innej spekulacji. Zwykła fantazja, która udowadnia na razie jedno: Ludzka wyobraźnia nie ma granic.
Napisano 29.05.2008 - 18:01
Przecież nie neguję potencjalnej potęgi ludzkiej myśli. Po prostu nie mam zaufania do zbyt daleko posuniętych, w żaden sposób nie zweryfikowanych spekulacji. Historia uczy, że ludzka intuicja jest z reguły bardzo zawodna.„Każda Twoja myśl jest czymś realnym - jest siłą” - Prentice Mulford
Do tego dołóżmy jeszcze wschodnie mądrości dotyczące medytacji i co z tego otrzymujemy?
że skoro człowiek dochodzi do różnych wniosków, to znaczy że wydobył je ze swojego wnętrza, które posiada zgromadzone odpowiedzi na wszystko. myślisz, że fantazje przemienialiśmy w czyn na jakiej zasadzie? To nazywa się inspiracja.
Przecież nigdzie nie mówiłem, że uznaję przeżycia Storma za relację prawdziwego spotkania z Bogiem. Interpretacja tych doświadczeń jest kwestią wiary. Dla jednego mogą być przejawami istnienia duchowej rzeczywistości, dla kogoś innego będą znowu umysłowym odzwierciedleniem biochemicznych procesów zachodzących w ludzkim mózgu. Wg mnie, jedno wyjaśnienie nie wyklucza drugiego.Nie wiesz czy to co przeżył Storm jest tylko fantazją.
Napisano 30.05.2008 - 00:52
Przecież nie neguję potencjalnej potęgi ludzkiej myśli. Po prostu nie mam zaufania do zbyt daleko posuniętych, w żaden sposób nie zweryfikowanych spekulacji. Historia uczy, że ludzka intuicja jest z reguły bardzo zawodna.
Sama inspiracja to nie wszystko, trzeba ją jeszcze skonfrontować z rzeczywistością.
Napisano 30.05.2008 - 13:34
Walisz kolejnym, że tak to nazwę - "uduchowionym" sloganem, a ja opieram się na świadectwie, jakie wystawia historia rozwoju ludzkiej myśli.A widzisz, Ciebe znów statystyki kręcą. Historia pokazuje nic innego, jak brak wiary człowieka w samego siebie i we własną siłę, ale to się już zaczęło zmieniac od jakiegoś czasu.
A gdzie tu dyskutujemy o sprawach stricte niefizycznych, czyli czysto duchowych?świata niefizycznego nie da się skonfrontowac z rzeczywistością. Przeczysz Mariushu, przeczysz własnym słowom.
Napisano 30.05.2008 - 14:39
Walisz kolejnym, że tak to nazwę - "uduchowionym" sloganem, a ja opieram się na świadectwie, jakie wystawia historia rozwoju ludzkiej myśli.
I co Ty mi tu mówisz o braku wiary człowieka w samego siebie? Rozwój cywilizacyjny jest praktycznie niekończącym sie pasmem zdarzeń wynikłych z przekonania człowieka o tym, że można więcej, lepiej, dalej, szybciej...
A gdzie tu dyskutujemy o sprawach stricte niefizycznych, czyli czysto duchowych?
Czy teorie Sitchina, historie radoslawa o Reptilianach, czy inne omawiane w tym wątku sprawy dotyczą świata niefizycznego, czyli jakiejś nieweryfikowalnej rzeczywistości duchowej?
Jeśli tak, to może przestańmy nazywać to wszystko doniośle teoriami, ale po prostu nazwijmy tą rzecz po imieniu: RELIGIA... KOSMITYZM - taka nazwa chyba byłaby dość odpowiednia?
Napisano 01.06.2008 - 15:00
Dla Ciebie to slogan, a ja stwierdziłem fakt.
Jesteś za bardzo przywiązany do materii ziemskiej smile2.gif
Napisano 01.06.2008 - 16:20
Napisano 11.06.2008 - 21:55
Napisano 13.06.2008 - 13:12
Napisano 13.06.2008 - 16:32
Napisano 13.06.2008 - 19:46
Jesli stworzyli nas Reptilianie, to nie masz nadzieje:P Ja nie będę się wypowiadał na temat wiarygodności tej wiadomości, jak zwykle o wszystkim dowiemy się na końcu.
Napisano 13.06.2008 - 21:19
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych