Napisano
26.10.2008 - 23:51
Witam.
Obserwuję to forum od około miesiąca i po przeczytaniu tego artykułu postanowiłem coś napisać, wypowiedzieć się, przedstawić moją refleksję, gdyż ten artykuł stał się taką moją "perełką" obok "Tajemnicy Pustej Ziemi", która może być metaforą Reptalian mieszkających pod ziemią (taka moją małą interpretacja).
Otóż:
Pierwsze, co rzuciło mi się po przeczytaniu tego tekstu, jest to że pełni on funkcję manipulacji ludźmi i przypomina raczej program sekty niż rzetelną pracę. Negacja religii, kultury, ich odrzucenie, porównania do matrix'a - skojarzenie jakie mi przyszło do głowy to - futuryzm (filozofia modernistyczna - w końcu mówi się, że żyjemy w epoce postmodernistycznej). Spalmy muzea, odetnijmy się od kultury i religii, niech nie przeszkadza nam ona w podjęciu decyzji przyszłościowych.
Osobiście nie wyobrażam sobie świata bez kultury (nie będę się rozpisywał nad jej znaczeniem), która jest podstawą społeczeństwa i która łączy ludzi. Po prostu akulturyzm (taki mój neologizm), a zarazem aspołczeństwowość (to również neologizm) przychylają mi się ku anarchii/rewolucji.
Religia - nie liczy się wiara w ideę, tylko w Boga, Stwórce czy jakkolwiek GO nazwiecie, a co za tym idzie obrządki i hołd są oddawane JEMU, a nie twórcą doktryny i systemu dziękczynienia (artykuł nawet wspomina o sile stwórczej nie pożądającej uwielbienia). Poza tym religia pozwala nam (nie wszystkim - to wybór) godnie, szczęśliwie, z nadzieją umierać. Konkluzja-nie należy się od niej odłączać w zupełności. (SON, SuN.... dajcie spokój, takie "łączenie" tych słów jest śmieszne... jeśli istotnie ktokolwiek chce je łączyć niech bada brzmienia egipskiego SUN i żydowskiego/egipskiego/rzymskiego SON)
Szkoła - Twierdzenie, że nas ogranicza jest wynikiem ignorancji i niechęci do niej. Szkoła nas ROZWIJA i KSZTAŁCI. Nie sądzę, żeby pozbycie się jej pozwoliło jakkolwiek podnieść ludzkość na wyższy poziom. Właśnie w tedy pojawiłby się tępy/niewykształcony gatunek ludzki. To kilkanaście lat to najbardziej rozwijający okres naszego życia właśnie dzięki szkole, dającej nam podstawy logicznego myślenia, wiadomości, wyciągania wniosków.
Reptalianie i Ludzie - Uważam, że to głupi pomysł, iż oni stworzyli ludzi. Bardziej przychyliłbym się do twierdzeń, że przylecieli i się osiedlili, że rozwijaliśmy się równocześnie (ssaki gady) i oni nad nami zapanowali jako kasta wyższa - motyw podobny do motywu z książki "Wehikuł Czasu". W ostateczności to my stworzyliśmy ICH. Dlaczego? Ludzie maja praktyczniejszą budowę ciała, są stało cieplni, maja palce zamiast pazurków ( nie wspomnę o braku dowodów ewolucji dinozaur->dinozaur intelektualista). Co więcej ludzie mogliby krzyżować DNA ludzkie z gadzim, aby stworzyć hybrydę, która może się regenerować (prawie jak w komiksie). Jeśli oni mieliby stworzyć nas, to po co? Jesteśmy przecież zbędni, niebezpieczni i muszą się ukrywać.
3,3 mld ludzi-szpiegów - nie skomentuję. To jest po prostu głupie (moim zdaniem) i szkoda mi zachodu o tej godzinie, żeby się do tego ustosunkować.
Jest późno i nie wszystkie myśli przeklikałem w ten post. Jeśli ktoś chce ze mną popolemizować, niech napisze mi PM- na forum będę się raczej wypowiadał rzadko.