Napisano 16.07.2007 - 11:51
Napisano 16.07.2007 - 17:19
Każdy z nas posiada ego, którego nie można "wyłączyć". W tej konkretnej sytuacji w jakiej się znajdujemy podczas czytania tego tekstu, możemy postąpić na dwa sposoby:
1. odrzucić podane tu informacje, aby oddalić myśl, że przez całe życie byliśmy okłamywani;
2. zastanowić się i przyjąć podane informacje, poczuć się wyróżnionym na tle innych "szarych" ludzi.
Napisano 27.07.2007 - 03:50
Napisano 27.07.2007 - 08:57
Napisano 27.07.2007 - 09:32
Napisano 30.07.2007 - 23:16
Napisano 31.07.2007 - 06:22
Napisano 31.07.2007 - 13:03
Napisano 31.07.2007 - 13:45
Wlasnie w tym problem ze tacy jak Wy nie widza tego, ze to zwykle dogmaty religijne, tyle ze nowe, bo New Age'owskie. Szczegolnie wlasnie te 2 punkty, ktore ktos wczesniej zacytowal sa typowo "sekciarskie", czyli 1. albo nie wierzysz i jestes glupi i naiwny, 2. wierzysz i jestes oswiecony. Czysta manipulacja naiwnymi ludzmi. A teraz tak troche OT, zauwazylem ze poglady New Age sa ostoja dla ludzi ze schizofrenia, co zauwazylem na innym forum o podobnej tematyce.mariush: myślę, że mylisz pojęcia religii i światopoglądu, ale cóż, nikt nie jest doskonały smile1.gif
Napisano 04.08.2007 - 03:18
Napisano 04.08.2007 - 12:44
Tak, a szczytem kunsztu manipulacji jest automanipulacja. Nie ma nic doskonalszego niż manipulowanie samym sobą.Manipulacja zawsze była,jest i pewnie będzie - to o jej poziom i możliwości powinniśmy się obawiać bo przy wzroście ludzkiej świadomości i jej kunszt jest coraz wyższy,czyli w coraz mniejszym stopniu będziemy sobie ją uświadamiać.
No i w ten sposób możemy uzasadniać sobie także możliwość istnienia kwadratowych, gadających planet, na których można spotkać ogromne, różowe papugożaby, szybujące majestatycznie pośród chmur z bitej śmietany.Dopóki tego nie udowodnimy szala się nie przechyla na żadną ze stron,a... "jaszcury" mogą być również tylko ludźmi,bo być może i nam kiedyś będzie dostępna technologia obrazowania siebie w taki sposób,na jaki będziemy mieli ochotę,czy to poprzez wpływanie na świadomość innych,czy też poprzez zmiany molekularne ciała - fantazja?-być może,lecz nie jedna dawna stała się obecnie naszym udziałem.
Tak uważam.
Napisano 16.08.2007 - 20:44
Ja wierzę w Boga, w Chrystusa, który odkupił nasze grzechy śmiercią na krzyżu i życie wieczne po śmierci. Chrześcijanie to nie są ludźie, którzy podnoszą ręce ku Słońcu i wołają tekstami rodem ze "Starej Baśni". Twierdzenie, że Katolicyzm i Islam (Przecież wierzą w tego samego Boga, tylko różnice kulturowe i czas zrobiły swoje) są wymysłem jakichś jaszczurek, które to są niby jedyną prawdą (jeśli nie wierzysz w ten tekst i jedyną prawdę i reptilian - sio stąd, głupi bucu!), to dla moich uczuć religijnych obraza.Oczywiście, jedną prawdziwą prawdą jest Religia Katolicka, zgadłem?
Napisano 16.08.2007 - 21:31
Napisano 17.08.2007 - 09:41
Niestety, ale w tym wypadku tylko wiara nam została, ponieważ czytając niektóre artykuły na tym forum już nie mam takiej pewności (jak kiedyś) że na krzyżu skończył.w Chrystusa, który odkupił nasze grzechy śmiercią na krzyżu
0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych