Skocz do zawartości

Zdjęcie

Reputacja na forum

• Zamknięty Temat jest zamknięty
166 odpowiedzi w tym temacie

Richardus.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No nie wiem czy to taki dobre wyjście z tymi reputacjami. Powiem tak , cel takiego przedsięwzięcia jest dobry , ale sam efekt będzie odwrotny od zamierzonego tzn. miałoby to sens jakby wszyscy byli bezstronnie nastawieni do siebie, a tak zapewne nie będzie bo wielokrotnie się słyszy że wszędzie gdzie są takie formy adoracji to powstają podziały na równych i równiejszych.Użytkownicy mogą przez to stać się nieufni wobec siebie i rozgrywać między sobą jakieś powstałe z tego względu konflikty .Jak narazie nie ma idealnego sposobu na obiektywne ocenianie innych, bo mentalność polaków jest jaka jest i daleko nam jeszcze do standardów kultury światowej, gdzie takie sytuacje są traktowane raczej jako wybryki . Taki system wymusza sprawdzanie nawet za co i komu się wystawia opinie , a to tylko przysparza kłopotów z moderowaniem .Pozdrawiam i życze powodzenia w dążeniu do rozwiązania sytuacji .

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak narazie to wszystko kontrolujemy, jak ktoś nie wpisze jakiegoś konkretnego powodu wstawienia plusa (typu np za ciekawy artykuł) tylko coś a'la "a bo tak", to wtedy taki plus jest usuwany.

#108 Gość_Queen Inga

Gość_Queen Inga.
  • Tematów: 0

Napisano

.Jak narazie nie ma idealnego sposobu na obiektywne ocenianie innych, bo mentalność polaków jest jaka jest i daleko nam jeszcze do standardów kultury światowej, gdzie takie sytuacje są traktowane raczej jako wybryki . Taki system wymusza sprawdzanie nawet za co i komu się wystawia opinie , a to tylko przysparza kłopotów z moderowaniem .

Nie demonizuj tak bardzo tej polskiej mentalności, albowiem nie jesteśmy wobec siebie złośliwi bardziej niż inne nacje, zaś wysuwanie za przykład standardów światowych jest trochę śmieszne, ponieważ bycie użytkownikem tego Portalu jest świetną zabawą i przygodą, nie zaś zakrojoną na szeroką skalę misją polityczną. ;) To, że ktoś da ci tutaj minusa czy plusa w reputacji nie sprawi, że w realu jakość twojego życia drastycznie się zmieni na lepsze lub gorsze.
Uważam, że zarówno my - moderatorzy, jak i użytkownicy, pomimo występujących czasem starć (co jest zupełnie naturalnym również na świecie, ponieważ wszędzie gdzie mamy do czynienia z ludźmi powstają konflikty), jesteśmy bardzo zgrani i darzymy się nawzajem sympatią, a to wpływa na to, że lubimy tutaj być, a moderowanie jest dzięki temu dużą przyjemnością. :)

fakolpet.
  • Tematów: 10
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Jak narazie to wszystko kontrolujemy, jak ktoś nie wpisze jakiegoś konkretnego powodu wstawienia plusa (typu np za ciekawy artykuł) tylko coś a'la "a bo tak", to wtedy taki plus jest usuwany.

IMO tak samo winno być z minusami... Weźmy za przykład coś innego, albo NPS... Oni mają obniżopną reutację za:
1 przypadek. cośka - "tak se".
2 przypadek NPS: On dal minusika, a Constantine wyzwał go od "rzydów" tak, przez rz x.X

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To może "karać" (czyt. warny) takich co rzucają tymi plusami i minusami "od tak" ? Może się nauczą stosować je zgodnie z ich założeniem ? Czyli stosować metodę "krótkiej piłki" i nie cackać się z takowymi userami... :P

pui.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale przeciez prawie kazdy ma takie plusiki... nawet Eurycide...

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Warny (co wiążę się również z blokowaniem możliwości postowania na forum etc.) za dawanie "głupich" plusów i minusów i po sprawie ... bo jeśli "jakoś tam" nie zareagujemy to ta rozmowa będzie się ciągnąć w nieskończoność.

... to tylko taka moja mała sugestia ... ;)

pui.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to moze jescze warny za pisanie za krotkich postow? albo za literowki? przeciez to bedzie trwalo i trwalo jak sie tego nie ukruci..
bez przesady... warny i warny, gdzie nie spojrze tam strasza warnami... trzeba wymyslic jakas konstruktywna zasade... hmm np kasowanie takiego + i odejmowanie go temu, kto go przyznal...

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja tylko przedstawiłem jedną z możliwości... i nikt nie musi się z tym zgadzać. Według mnie słowne ostrzeżenia czy usuwanie takich "reputek" to walka z wiatrakami - ktoś da , mod usunie... minię trochę czasu i znów - i taka zabawa w kotka i myszkę. A tak dostanie taki jeden z drugim warna (lub blokadę pisania na x dni/godzin) i sądzę , że wtedy może to przynieść jakieś skutki (oczywiście nie u każdego). Jeśli ktoś chcę się bawić w "łowcę niezgodnych reputków" to powodzenia... to będzie trwało do końca Świata ... i jeden dzień dłużej. Nikt oczywiście nie musi popierać mojego toku rozumowania :)

P.S.
Nadal sądzę, że tą sprawę można rozwiązać w cywilizowany sposób.

P.P.S.
A jeśli się komuś nie podoba , niech stosuje moją metodę odnośnie reputacji... która brzmi "OMIJAJ Z DALEKA"... lub dawaj tylko w BARDZO słusznej sprawie...

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zostawcie już to reputację, niech sobie dają za bycie fajnym w szutboksie ;)

pui.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

P.S.
Nadal sądzę, że tą sprawę można rozwiązać w cywilizowany sposób.

wybacz ale ton Twojej wypowiedzi sugeuje cos innego
to moze kazdy kto da "nie regulaminowego" plusika dostaje bana na 3 miesiace? bedzie jescze skuteczniejsze niz warny...

wiem, ze przesadzam ale przeciez wiadomo bylo przy wprowadzaniu tych plusow, ze taka sytuacja bedzie miala miejsce... nie wolno teraz karac uzytkownikow za to warnami i juz, bo tak poprostu nie wolno, mozna zrobic jakis pkt w regulaminie "kazde przyznanie bezpodstawnie plusa, spowoduje przyznanie jego autorowi reputacji o wartosci -2, oraz usuniecie plusa bezpodstawnie przyznanego" mozna tez odebrac mozliwosc przyznawania i otrzymywania plusow na jakies 3-4 dni, zastanowcie sie nad tym, czy to jest lepszy pomysl niz warny

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

wybacz ale ton Twojej wypowiedzi sugeuje cos innego

Ok... to tylko twoje odczucie...

To ja już może nie będę się w tym wątku udzielał - swój punkt widzenia przedstawiłem... poczekam tylko jak owa sprawa się zakończy (o ile w ogóle się zakończy...) :)

Na szczęście nie ja jestem Adminem... i nie muszę podejmować takich reputkowych decyzji... :)

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wy naprawdę nie macie większych problemów? Przejmujecie się jakimiś głupimi punkcikami.

A niech sobie będą.

Komuś nie pasują? Niech do ciężkiej cholery nie zwraca na nie uwagi.

Dostałeś ujemnego repa? Załatw to na PW z tym kto ci go przyznał.

Proste.

Ehh... jakże trudno jest nie stwarzać problemów...

pui.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

chyba ktos dzis wstal lewa noga... :)

ale naprawde masz "gdzies" te plusiki i cala reputacje? nie wierze zeby Ci to zwisalo, innym userom tez nie, wiec skoro wszystkim na tym w jakims stopniu zalezy, postarajmy sie zeby to dzialalo sprawnie i dobrze a nie zostawiajmy mowiac "a niech sie dzieje co chce"
tak nie mozna rozwiazywac problemow

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ale naprawde masz "gdzies" te plusiki i cala reputacje?

Pytanie było do Iva, lecz ja też chciałbym się wypowiedzieć w tej sprawie :)

Jeśli chodzi o mnie to ja nie koncentruje się na reputacji jako jakimś wyznaczniku. Ja się skupiam na działaniu na rzecz VRP ... a jeśli przy okazji ktoś da mi za to reputka - cenie taki gest (i to bardzo) :) Co więcej... uargumentowane minusy też przyjmę z "otwartymi rękoma". Ale nie żongluje plusikami i minusikami. Bo potem to może być na niekorzyść - "Jemu dałeś a mi nie ?" etc. Kiedyś ktoś poruszał kwestie minusów względem wiary (kto w co wierzy) lub czy ktoś podziela moje zdanie - to wtedy minus czy nie ? To jest także chore podejście (dla mnie :) ). Ja za inne poglądy (niż moje) minusów nie mam zamiaru przyznawać (czyli już jeden argument na minus odpada). Innych działań na rzecz minusów póki co nie widziałem - może to przez to, że ja poruszam się w 99% w dziale konspiracji (w innych działach bywam sporadycznie, lub wcale). Może tam ktoś zasługuje na tego typu minusy (jak i plusy) etc. - nie bywam tam - nie mam problemu z minusami (jak i po części plusami). Ja staram się traktować userów jednakowo... nikogo powyżej czy poniżej. Jak widać do tej pory minusa nikomu nie dałem (co już uzasadniłem) ... a plusy ... hmm ... no tak ... ja wole się wstrzymać ... i mój plus podaruje komuś kto na to BARDZO zasługuje (wyłączając z tego grona Admina i Modów) ... potraktuje to jako "prawdziwe wyróżnienie" na które dopiero przyjdzie pora. Bo przecież czas tutaj nie gra roli... Inni mają własne, inne kryteria względem tegoż systemu.

Dziękuje , że mogłem raz jeszcze napisać to co miałem do przekazania... i przy okazji oczekuje rozwiązania tego "problemu" - tak aby zadowoliło to wszystkich... bo robi się przez to "dziwna atmosfera".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych