Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paradoksy religii chrześcijańskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
466 odpowiedzi w tym temacie

Liquid29.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale Jezus był Synem Boga, jest częścią Trójcy.

I tu się nie zgadzamy:)
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale Jezus był Synem Boga, jest częścią Trójcy.

A ja natomiast z tym się zgadzam. Zresztą trudno byłoby mi nie zgadzać się z tym, co w tej kwestii ma do powiedzenia Nowy Testament. :)
  • 0

Liquid29.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

trudno byłoby mi nie zgadzać się z tym, co w tej kwestii ma do powiedzenia Nowy Testament.

A gdzie Nowy Testament uczy że Jezus jest częścią Trójcy? :) Podaj jakieś konkretne fragmenty. W to że był Synem Boga wierzę jak najbardziej ale ta druga część wypowiedzi...jest dla mnie do przyjęcia.

I choć pokrótce czytałem twe posty w innych tematach choć mogę się zgodzić z boską naturą Chrystusa nie mogę przyjąć za fakt utożsamiania go z Najwyższym. To czyste bluźnierstwo wobec Boga, by utożsamiać go ze swym stworzeniem.
  • 0

Poeta2008.
  • Tematów: 2
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Jezus przyszedł nas zbawić i zbawił . Otworzył nam drogę do nieba . Odkupił nasze grzechy .
Czy jest częścią Trójcy Swiętej ?
Pan Jezus na ziemii nie zgrzeszył nawet myślą . Nie jest więc zwykłym prorokiem . Zwykli prorocy są grzesznikami .
Chrystus jest naszym zbawicielem .
Kiedy się żegnamy to mówimy : W imię Ojca i Syna i Ducha Swiętego . Tak jest nauka kościoła .
Chrystus jednak jest kimś wyjątkowym . Jest bez grzechu , przez czterdzieści dni i nocy nie uległ szatanowi .
Tak uczy nas Biblia . To chyba dowodzi jego boskiego pochodzenia .
  • 0

domingo.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no właściwie to niczego to nie dowodzi, nie ma dowodów na to że kiedykolwiek istniał...
  • 0

Mariush.
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A gdzie Nowy Testament uczy że Jezus jest częścią Trójcy? Podaj jakieś konkretne fragmenty. W to że był Synem Boga wierzę jak najbardziej ale ta druga część wypowiedzi...jest dla mnie do przyjęcia.

Cóż, jeśli liczysz na coś w tym rodzaju: I Jezus rzekł: Zaprawdę powiadam wam, jestem częścią Trójcy, to niestety nie mam takiego fragmentu.

W wielu jednak miejscach mamy wyraźne świadectwa na to, iż Jezus był Bogiem lub był uważany za Boga.

Jeden z bardziej interesujących fragmentów (Dz 20:28, Biblia Tysiąclecia):
"Uważajcie na samych siebie i na całe stado, nad którym Duch Święty ustanowił was biskupami, abyście kierowali Kościołem Boga, który On nabył własną krwią."

Wniosek jest oczywisty...
No tak, zapomniałbym. W jehowickim Przekładzie Nowego Świata to tak oczywiście wyglądać nie może. "Tłumacze" zadbali o to, aby "przełożyć" sobie ten fragment po swojemu. Najciekawszą cześć owego "tłumaczenia" pozwoliłem sobie wyróżnić:
"Zważajcie na samych siebie i na całą trzodę, pośród której duch święty ustanowił was nadzorcami, abyście paśli zbór Boga, nabyty przez niego krwią jego własnego syna.";

Jak widać, starczy poprzekładać kilka wyrazów, dorzucić "syna" i już z "jego własnej krwi" robi się "krew jego własnego syna". ŚJ mogą nadal spać spokojnie - wszystko im się zgadza. Szkoda tylko, że ta 'ekwlibrystyka' nie ma już niczego wspólnego z greckim oryginałem...
Takich kantów w PNŚ jest o wiele więcej. Można by rzec: Cel uświęca środki... ;)
  • 0

ariene.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Domingo;

no właściwie to niczego to nie dowodzi, nie ma dowodów na to że kiedykolwiek istniał...

Dowody (ponoć) są, nie tylko biblia o nim wspomina.

Jezus czesto jest mylony z Bogiem. Chrześcijanie i ect. często podkreślają, że był on synem Boga, ale też uosabiają go z Bogiem, co jest bardzo mylne. Bóg i Chrystus są dwiema bardzo różnymi osobami, ale czy był jego synem, tego na pewno nie wiem ;)

Co do głównego tematu, zgadzam się i nie po raz pierwszy przekonuje, że dobrze jest być agnostyczką ;)
  • 0

DUCH SWIATLOSCI.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli Bóg jest taki miłosierny, wszechmogący itp itd To dlaczego nie wybaczył szatanowi, który go zdradził? :/

Bóg wybaczy wszystko.

A Jezusa grób jest :)

Tylko powiem ze na bliskim wschodzie.

A ostatnim z linii rodu krwi Jezusa był sam Churchill.

Jezus to SYn boży. JAko jedyna istota z trójcy może inkarnowac .

Jan Paweł II był jedna z jego inkarnacji.
  • 0

ariene.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bóg wybaczy wszystko.

Dlaczego nie zrobił tego na początku, od razu...? gdy właśnie wtedy szatan go zdradził? po co to czekanie? żeby nami się bawić? i dlaczego za nie przestrzeganie 10 przykazań idziemy do piekła, skoro jest taki miłosierny?

hmm a ja myślałam, że po zmartwychwstaniu ma siedzieć po prawicy Boga...
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A widziałeś, aby ktoś poszedł do piekła.
  • 0

gomp.
  • Tematów: 24
  • Artykułów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A widziałeś, aby ktoś poszedł do piekła.

Taaa, wczoraj ide sobie przez ulice i się pytam takiego zmulonego kolesia

-ojj co pan taki zmulony gdzie pan idziesz?
-aaa do tego no... do piekła sem ide

:lol2: :o

Ostatnio tak widze rozmowe nad tym czy Jezus jest bogiem i czy jest częścią trójcy. Tak więc żeby zrozumieć kim jest Jezus musimy przede wszystkim zrozumieć kim jesteśmy my. Uczeń dąży do bycia tak doskonałym [w czymś] jak jego nauczyciel, więc zakładając że ludzie to uczniowie, a Jezus to nauczyciel rozwiązuje nam się zagadka kim jest Jezus. Kwintesencją bycia ludzkim, więc może my wszyscy dążmy do bycia częścią tej trójcy?

On już jest wszystkim bo jest w zjednoczeniu ze Stwórcą i jest indywidulany, a jednocześnie odrębny. Jeżeli on może to wszyscy inni z ,,trójcy" też mogą. Ta trójca to są wg. mnie ,,rzeczy" lub istoty, które są w jedności z Bogiem już w 100%
  • 0

x03r4.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do koleżanki agnostycki...
Dla mnie agnostycyzm jest wygodny dla ludzi którzy nie potrafia sie okreslić pożadnej ze stron. Ani nie można tak ani nie można tak. To jest poglad dla tych którzy nie zadadza sobie trudu przemyslenia tego czy owego i zostają posrodku. Ciekawe czy w programie pt 'decyzja nalezy do Ciebie' usiadłabyś na srokdu mówiac: 'Ja to nie wiem', albo 'nie można jednoznacznie stwierdzić'.
Gówno prawda.
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wygodny czy nie wygodny - wazne ze sluszny : ) i o wiele bardziej przemyslany niz stawanie po jednej ze stron - tym bardziej w sporze gdzie ani jedni ani drudzy nigdy niczego nie udowodnią. (Kazda opcja glucha na argumenty innych - to x03r4 uwazasz za przemyslenia?)

czy przemyslenie nie moze prowadzic do wyboru agnostycyzmu jako sciezki zyciowej ? - wg mnie moze
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja mam dwa pytania do katolików:

1. Dlaczego KK nie popiera kremacji skoro i tak z ciała nic niepozostanie, więc linia obrony, jako kremacji uniemożliwiającej zmarłemu zmartwychwstanie, upada

2. Jak to jest z tą miłością do bliźniego? Dlaczego w KK panuje powszechna homofobia i nienawiść wobec eutanazji i aborcji?
  • 0

rgppanc.
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Don Corleone:

Pytanie drugie: ponieważ homoseksualizm jest czymś nienormalnym i nienaturalnym, bo uniemożliwia rozmnażanie się. Był Adam i Ewa, nie Adam i Marek. Zaś eutanazja i aborcja, czy raczej jej zakaz, to ochrona życia. Nie możemy decydować o czyimś życiu czy śmierci, od tego jest Bóg. Nie możemy przywrócić życia zmarły, więc nie powinniśmy odbierać go żyjącym.

Pytanie pierwsze: masz nieświeże informacje. Kościół Katolicki dopuszcza kremację, pod warunkiem, że nie jest ona traktowana jako manifestacja braku wiary w zmartwychwstanie zmarłych
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych