Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paradoksy religii chrześcijańskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
466 odpowiedzi w tym temacie

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pytanie pierwsze: masz nieświeże informacje. Kościół Katolicki dopuszcza kremację, pod warunkiem, że nie jest ona traktowana jako manifestacja braku wiary w zmartwychwstanie zmarłych

No to naprawdę się wysilił w akcie humanizmu.

Oczywiście, że homoseksualizm, jak i heteroseksualizm to rzeczy normalne, a faworyzowanie swojej orientacji jest idiotyzmem. Homoseksualizm występuje i w świecie przyrody, i nie jest wyborem, tylko biologiczną koniecznością. Co do aborcji i eutanazji, jest i druga strona medalu. Odmawiając eutanazji skazujecie ludzi na męki i katusze, a odmawiając aborcji skazujecie kobiety na potencjalną rozpacz, a dziecko na odrzucenie po narodzinach lub ból fizyczny i przede wszystkim psychiczny, jeśli urodzi się z defektem lub mutacją genetyczną.
  • 0

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kościół Katoliscki nie wyklucza homoseksualistów ze swojego grona. Nakazuje im jednak wstrzemięźliwość, a do osób takich każe odnosić się "z szacunkiem, współczuciem i delikatnością oraz nakazał unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji" (cytat z Katechizmu Kościoła Katolickiego).

Wspomniałeś o homoseksualizmie w świecie zwierząt. Podaj przykład.

Mówisz o eutanazji jako ucieczce od cierpienia, od choroby. A jaką masz pewność, że sytuacja chorego nie uległa by nagle diametralnej poprawie? Nazwij to cudem czy jak jeszcze chcesz, ale takie rzeczy się zdarzają.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oczywiście, że homoseksualizm, jak i heteroseksualizm to rzeczy normalne, a faworyzowanie swojej orientacji jest idiotyzmem. Homoseksualizm występuje i w świecie przyrody, i nie jest wyborem, tylko biologiczną koniecznością. Co do aborcji i eutanazji, jest i druga strona medalu. Odmawiając eutanazji skazujecie ludzi na męki i katusze, a odmawiając aborcji skazujecie kobiety na potencjalną rozpacz, a dziecko na odrzucenie po narodzinach lub ból fizyczny i przede wszystkim psychiczny, jeśli urodzi się z defektem lub mutacją genetyczną.

Homoseksualizm to masz rację i z eutanazją też, ale czy taka matka nie mogła pomyśleć co robi rozumiem jak dziecko jest chore czy jak kobieta została zgwałcona chyba po to ma rozum, a jak zdecydowała się niech się teraz męczy nie mówię o tym, że zarodek jest człowiekiem tylko, że trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zgadzam się z Tobą Zbyszku.

A oto i przykład http://pl.wikipedia....e...a_zwierząt
  • 0

Mariush.
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1. Dlaczego KK nie popiera kremacji skoro i tak z ciała nic niepozostanie, więc linia obrony, jako kremacji uniemożliwiającej zmarłemu zmartwychwstanie, upada

2. Jak to jest z tą miłością do bliźniego? Dlaczego w KK panuje powszechna homofobia i nienawiść wobec eutanazji i aborcji?

Jakbyś kiedyś zamiast "Boga urojonego" poczytał także Biblię znałbyś odpowiedź.

Ad.1) Stanowisko KK specjalnie mnie nie interesuje, ale Biblia w tej materii przedstawia dość klarowne niesprzeczne z faktem (z)niszczenia zwłok (procesy gnilne, kremacja itp.) stanowisko:

Ale powie ktoś: Jak bywają wzbudzeni umarli? I w jakim ciele przychodzą?
Niemądry! To, co siejesz, nie ożywa, jeśli nie umrze. A to, co siejesz, nie jest przecież tym ciałem, które ma powstać, lecz gołym ziarnem, może pszenicznym, a może jakimś innym; Ale Bóg daje mu ciało, jakie chce, a każdemu z nasion właściwe jemu ciało.
(1 Kor. 15:35-38)

Ad.2) Homoseksualizm i mord na innym człowieku są zachowaniami. Wg Biblii zachowaniami grzesznymi, wymagającymi potępienia i znienawidzenia. Potępienia i znienawidzenia tych zachowań - nie ludzi, którzy je przejawiają. Ich chrześcijanin powinien miłować jak każdego innego bliźniego. Jezus Chrystus cały czas wzywał do miłowania grzeszników i nienawidzenia grzechu.

-----------------

Nie podpierałbym się tak bardzo homoseksualizmem zwierzęcym w tłumaczeniu zasadności i normalności ludzkich zachowań homoseksualnych. Takie prymitywne analogizowanie zachowań może być bardzo zwodnicze.

Parę przykładów.

Tłumaczenie się sadystycznej morderczyni. Pytanie:
- Dlaczego zabiła pani i odgryzła głowę swojego partnera seksualnego? Ma pani coś na swoją obronę?
- Ależ proszę sędzio! To, co zrobiłam, jest jak najbardziej normalne! Samice modliszek zawsze tak robią!

Albo inne.
Przed sądem mężczyzna, który pojął za żonę owdowiałą matkę trójki dzieci:
- Dlaczego z zimną krwią zamordował pan te dzieci? Ma pan coś na swoją obronę?
- Jak to: obronę? Przecież to normalne. Samce lwów zawsze tak robią, gdy zdobywają względy samicy posiadającej potomstwo innego samca.

Sam fakt występowania danego zachowania to jeszcze nie wszystko. Ważniejsza jest jego podłoże i znaczenie.
No właśnie, jakie istotne znaczenie biologiczne, ewolucyjne czy jakie tam jeszcze inne ma ludzki homoseksualizm?
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A jakie znaczenie ma religia? Radzę Ci przeczytać coś więcej niż Biblię napisaną przez prehistorycznych wieśniaków i sięgnąć po jakieś dzieło z wyższej półki.
  • 0

SapereAude.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jezus przyszedł nas zbawić i zbawił .

Więc czuj się zbawiony. Ja jednak sądzę, że on i jemu podobni po prostu pokazywali drogę jak życ w zgodzie z własnym sumieniem i jak życ dobrze.

Otworzył nam drogę do nieba . Odkupił nasze grzechy .

Twoje grzechy? No co ty nie powiesz? Więc dusza Twa niż piórko lżejsza.

Czy jest częścią Trójcy Swiętej ?
Pan Jezus na ziemii nie zgrzeszył nawet myślą . Nie jest więc zwykłym prorokiem . Zwykli prorocy są grzesznikami .

Nie dość, że telepata, to jeszcze z wybiegiem o 2000 lat z kawałkiem. A teraz zobacz: czy myślisz, że skoro NT opisuje jaki to Jezus jest wspaniały, to ktośby w niej napisał o nim coś złego? Kto by psuł taki wizerunek i autorytet?

P.S. Mam radę byś może jednak nie używał sformułowania "nas", bo wypowiadasz się w swoim, nie czyimś imieniu. No chyba, że pluralis majestatis... wybacz tedy. ;)
  • 0

Mariush.
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A jakie znaczenie ma religia?

Ja odpowiedziałem na zadane przez Ciebie pytania, a Ty odpowiadasz pytaniem na pytanie? Zdaję sobie sprawę, że ta nieelegancka taktyka to zwykłe unikanie odpowiedzi. Nie pierwszy raz to robisz.

Radzę Ci przeczytać coś więcej niż Biblię napisaną przez prehistorycznych wieśniaków i sięgnąć po jakieś dzieło z wyższej półki.

Nie czytam tylko Biblii (tak przy okazji nie napisali jej żadni prehistoryczni wieśniacy). Czytam bardzo dużo innej literatury. Nawet w swej prywatnej biblioteczce znalazłoby się kilkadziesiąt tytułów dotyczących ewolucji biologicznej, socjobiologii, religioznawstwa i tym podobnych dziedzin. "Boga urojonego", jak i pozostałe sześć wydanych po polsku książek Dawkinsa także mam na składzie.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A jakie znaczenie ma religia? Radzę Ci przeczytać coś więcej niż Biblię napisaną przez prehistorycznych wieśniaków i sięgnąć po jakieś dzieło z wyższej półki.

Don Corleone jakie książki masz na myśli bo ja też przeczytałem wiele książek i nie zmieniły moje patrzenia na świat.
  • 0

Marrakech.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie podpierałbym się tak bardzo homoseksualizmem zwierzęcym w tłumaczeniu zasadności i normalności ludzkich zachowań homoseksualnych. Takie prymitywne analogizowanie zachowań może być bardzo zwodnicze.

Parę przykładów.

Tłumaczenie się sadystycznej morderczyni. Pytanie:
- Dlaczego zabiła pani i odgryzła głowę swojego partnera seksualnego? Ma pani coś na swoją obronę?
- Ależ proszę sędzio! To, co zrobiłam, jest jak najbardziej normalne! Samice modliszek zawsze tak robią!

Albo inne.
Przed sądem mężczyzna, który pojął za żonę owdowiałą matkę trójki dzieci:
- Dlaczego z zimną krwią zamordował pan te dzieci? Ma pan coś na swoją obronę?
- Jak to: obronę? Przecież to normalne. Samce lwów zawsze tak robią, gdy zdobywają względy samicy posiadającej potomstwo innego samca.
[/b]

Albo tłumaczenie się pedofila, że przecież w Starożytnym Rzymie małżeństwo i seks z 10/12 latkami był na porządku dziennym. Osobiście nie przepadam za gejami ale nie bd im nakazywał czegokolwiek - JEST WOLNOŚĆ DO I JEST WOLNOŚĆ OD.

Mhmmm, to może wyznawać Latającego potwora spaghetti ? Przecież ta doktryna nie jest spisana przez prehistorycznych wieśniaków, co ? Na podstawie 'scenariusza' z Biblii ( Miłość, pasja, zdrada, śmierć i wreszcie ostateczne zwycięstwo dobra ) nakręcono już wiele filmów które i ateiści oglądali mając oczy jak 5 zł.
  • 0

rgppanc.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Radzę Ci przeczytać coś więcej niż Biblię napisaną przez prehistorycznych wieśniaków i sięgnąć po jakieś dzieło z wyższej półki.

Ciekawi mnie, co Twoim zdaniem jest dziełem z wyższej półki, wieśniaku :/ Znajdź mi choć jedną książkę bardziej wartościową.
  • 0

Marrakech.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak to co Prawdziwy ? Harry Potter i ........ albo ABC Niezidentyfikowanych Obiektów.... :P
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

po pierwsze dajcie spokoj z tematem homoseksualizmu - bo znow bedzie gadka szmadka nie na temat

po drugie Mariush - w podanym przykładzie o sadystycznej morderczyni - troszeczke nagiales fakty - mieszajac znaczenie słow - naturalne z normalne

Naturalnym jest to co w naturze wystepuje, naturalne jest kopulowanie zwierzat tej samej i osobnej plci, naturalne jest ze modliszka odgryza leb kochankowi, a inne robaczki robia to w mniej sadystyczny sposob - natura i zwiazane z tym pewne proporcje

Normalne pochodzi od slowa norma - i stanowi to co wiekszosc uzna za normę. czytaj normy, obyczaje, prawa - stad zachowania normalne

O ile modliszka w naturze zachowuje się zgodnie z naturą
O tyle morderczyni w skupisku ludzkim nie zachowuje sie normalnie, poniewaz gwalci normy i prawa.
  • 0

rgppanc.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Marrakech nie zdziwiłbym się
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawi mnie, co Twoim zdaniem jest dziełem z wyższej półki, wieśniaku :/ Znajdź mi choć jedną książkę bardziej wartościową.

Po pierwsze, nie wyzywam Cię od wieśniaków i nie życzę sobie rzucania takimi epitetami w stronę moją, co innego obrażać jednostkę, co innego zbiorowość.

W jakim sensie "wartościowego"? Moralnym? Proszę. Biblia jest książką mało moralnie-wartościową, a Twoje twierdzenia mówią mi, że chyba tej książki nie czytałeś. Masz jakieś wątpliwości to zajrzyj do Grzechów Pisma.
Chodziło mi bardziej o wartość naukową, a w takim wypadku polecam Krótką historię czasu Hawkinga, Jedność materialną świata Eilstein, lub nawet Budżet Unii Europejskiej Sobonia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych