1. Dlaczego KK nie popiera kremacji skoro i tak z ciała nic niepozostanie, więc linia obrony, jako kremacji uniemożliwiającej zmarłemu zmartwychwstanie, upada
2. Jak to jest z tą miłością do bliźniego? Dlaczego w KK panuje powszechna homofobia i nienawiść wobec eutanazji i aborcji?
Jakbyś kiedyś zamiast "Boga urojonego" poczytał także Biblię znałbyś odpowiedź.
Ad.1) Stanowisko KK specjalnie mnie nie interesuje, ale Biblia w tej materii przedstawia dość klarowne niesprzeczne z faktem (z)niszczenia zwłok (procesy gnilne, kremacja itp.) stanowisko:
Ale powie ktoś: Jak bywają wzbudzeni umarli? I w jakim ciele przychodzą?
Niemądry! To, co siejesz, nie ożywa, jeśli nie umrze. A to, co siejesz, nie jest przecież tym ciałem, które ma powstać, lecz gołym ziarnem, może pszenicznym, a może jakimś innym; Ale Bóg daje mu ciało, jakie chce, a każdemu z nasion właściwe jemu ciało. (1 Kor. 15:35-38)
Ad.2) Homoseksualizm i mord na innym człowieku są zachowaniami. Wg Biblii zachowaniami grzesznymi, wymagającymi potępienia i znienawidzenia. Potępienia i znienawidzenia tych zachowań - nie ludzi, którzy je przejawiają. Ich chrześcijanin powinien miłować jak każdego innego bliźniego. Jezus Chrystus cały czas wzywał do miłowania grzeszników i nienawidzenia grzechu.
-----------------
Nie podpierałbym się tak bardzo homoseksualizmem zwierzęcym w tłumaczeniu zasadności i normalności ludzkich zachowań homoseksualnych. Takie prymitywne analogizowanie zachowań może być bardzo zwodnicze.
Parę przykładów.
Tłumaczenie się sadystycznej morderczyni. Pytanie:
- Dlaczego zabiła pani i odgryzła głowę swojego partnera seksualnego? Ma pani coś na swoją obronę?
- Ależ proszę sędzio! To, co zrobiłam, jest jak najbardziej normalne! Samice modliszek zawsze tak robią!Albo inne.
Przed sądem mężczyzna, który pojął za żonę owdowiałą matkę trójki dzieci:
- Dlaczego z zimną krwią zamordował pan te dzieci? Ma pan coś na swoją obronę?
- Jak to: obronę? Przecież to normalne. Samce lwów zawsze tak robią, gdy zdobywają względy samicy posiadającej potomstwo innego samca.Sam fakt występowania danego zachowania to jeszcze nie wszystko. Ważniejsza jest jego podłoże i znaczenie.
No właśnie, jakie istotne znaczenie biologiczne, ewolucyjne czy jakie tam jeszcze inne ma ludzki homoseksualizm?