Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paradoksy religii chrześcijańskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
466 odpowiedzi w tym temacie

Confident.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Don Corleone, Biblia jest książką mało moralnie wartościową? Wolne żarty.
Ciągle podajesz jakieś linki, przytaczasz jakieś nieprawdopodobne bzdury pisane przez kogoś, może wreszcie sam pomyśl? Zajrzyj do Biblii, a jak ci się nie chce, lub nie masz czasu to nie wypowiadaj się na jej temat. Bo to już nie jest o tyle śmieszne, co żałosne.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Don Corleone, kiedy piszesz, że Biblię napisali jacyś wieśniacy to obrażasz tych co uważają ją za najwyższe źródło moralności.

Don Corleone mam jeszcze jedno pytanie, może nie związane z tematem czy ty masz kolegów katlików?
  • 0

SapereAude.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie, jakie istotne znaczenie biologiczne, ewolucyjne czy jakie tam jeszcze inne ma ludzki homoseksualizm?

Taka mnie myśl naszła. Jesteśmy jako ludzie zagładą samych siebie, planeta jest coraz bardziej przepełniona, żyjemy w coraz większym ścisku. A co jeśli homoseksualizm jest naturalnym środkiem zapobiegawczym, środkiem, który ma zapobiec przeludnieniu, nadmiernemu rozrodowi? Co jeśli to nie jest, jak to niektórzy twierdzą, jakaś dewiacja, lecz naturalny system obronny, coś, co ma utrzymac ekosystem na normalnym poziomie?

Sorry za offtop. Pozdrawiam.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przypatrzmy się tym wartościom.

Usadowiwszy ją przeto na ośle, zabrał się ów człowiek i wracał do swego domu. Przybywszy do domu, wziął nóż i zdjąwszy żonę swoją, rozciął ją wraz kośćmi na dwanaście sztuk i rozesłał po wszystkich granicach izraelskich.
Sdz 19,28-29

I rzekł Pan do Mojżesza: „Zbierz wszystkich [winnych] przywódców ludu i powieś ich dla Pana wprost słońca, a wtedy odwróci się zapalczywość gniewu Pana do Izraela.”
Lb 25,4

wyrżnęli do nogi ostrzem miecza wszystko, co było w mieście, mężczyzn i kobiety, młodych i starych, woły, owce i osły
Joz 6,21; BW

„Ale z miast narodów tych, które Pan, Bóg twój, podawa tobie w dziedzictwo, żadnej duszy żywić nie będziesz. Lecz do szczętu wytracisz je, Hetejczyka, Amorejczyka, Chananejczyka, i Ferezejczyka, Hewejczyka i Jebuzejczyka, jakoć rozkazał Pan, Bóg twój.”
5 Moj 20,16-17; BG

rzekł [Pan] do Mojżesza: „Człowiek ten musi umrzeć – cała społeczność ma go poza obozem ukamienować.” Wyprowadziło go więc całe zgromadzenie poza obóz i ukamienowało według rozkazu, jaki wydał Pan Mojżeszowi.
Lb 15,35-36

Chyba wystarczy. Co teraz nastąpi, znowu jakieś żałosne zrzucanie winy na judaizm?
  • 0

Marrakech.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bandi tutaj masz naturalny środek zapobiegawczy http://www.joemonste...dy-Darwina-2007 LUDZKĄ GŁUPOTĘ. Widzisz na świecie obowiązuje twarde prawo przetrwania - co kogo np. w Stanach gdzie jest największy % otyłych obchodzi, że codziennie tysiące ludzi umierają z głodu ? Człowiek jest początkiem i końcem sam dla siebie przeanalizuj na przestrzeni choćby ostatnich VII wieków przyrost naturalny a działania zbrojne a zauważysz, że wielkie wojny wybuchają w czasach tak właśnie - PRZELUDNIENIA. Ludzie są jak ( przepraszam za określenie ) robactwo czy wirusy - będą się rozprzestrzeniać tak długo jak będzie żywiciel w tym przypadku Ziemia z jej zasobami naturalnymi.

DonCorleone sądząc po Twoich książkach z wyższej półki widzę, że ty wyznajesz jedynego prawdziwego, niepodzielego i fizycznego boga MAMONE. Pewnie bliżej Ci do ekonomicznego paradoksu Giffena niż Dziejów Apostolskich co ? Biblia według przekazów spisana została przez BOGA za pośrednictwem proroków i apostołów. Nazywając ich wieśniakami obrażasz ludzi takich jak Abraham, Salomon, Jezus czekaj czekaj czy te 3 wymienione postacie nie są uważane za filary/proroków 3 wielkich religii monoteistycznych.

P.S. Wyciągając zdania z kontekstu możesz z papieża zrobić idiotę a z Lepera magistra fizyki kwantowej.
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przecież papież to idiota w białej sukience, nie wiedziałeś? ;)
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A masz jakieś dowody tak sądzić jak nie to się lepiej zamknij.
  • 0

Marrakech.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Papież jest człowiekiem więc na swój sposób jest ułomny, ale nie możesz nazywać go idiotą - skończone studia, znajomość kilku języków. Skoro papież mając to wszystko jest idiotą to kim jest 80% populacji które tego nie posiadają ?
  • 0

SapereAude.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widzisz na świecie obowiązuje twarde prawo przetrwania - co kogo np. w Stanach gdzie jest największy % otyłych obchodzi, że codziennie tysiące ludzi umierają z głodu ?

Mowisz więc o innej sprawie. Pisałem o działaniach przyrody, czyli czegoś co stoi ponad ludźmi, a nie o ludzkim wyborze, intencjach i innych widzimisię.

Człowiek jest początkiem i końcem sam dla siebie przeanalizuj na przestrzeni choćby ostatnich VII wieków przyrost naturalny a działania zbrojne a zauważysz, że wielkie wojny wybuchają w czasach tak właśnie - PRZELUDNIENIA.

Przeanalizuj sobie przyrost naturalny na przestrzeni chocby 7 wieków a dowiesz się, że do przeludnienia Ziemi nie doszło i 200 lat temu a co dopiero 700...
  • 0

Marrakech.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobra Brandi użyłem złego słowa i co ? Jeżeli zrozumiałeś o co mi chodziło to spoko jeżeli nie to masz pecha. Człowiek nie ma wpisanych w gen wojen czy jak twierdzisz homoseksualizmu, bo idąc Twoim tokiem myślenia zaraz będzie manifa, że geje ratują świat przed przeludnieniem, no proszę. Natomiast o przeludnieniu już możemy mówić odnoście przeludnienia lokalnego jak w Chinach gdzie prawo reguluje ile kto może mieć dzieci.

Przepraszam za offtopic.
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A masz jakieś dowody tak sądzić jak nie to się lepiej zamknij.

Poczytaj moje posty w tym dziale to się dowiesz jakie jest moje stanowisko i co miałem na myśli pisząc to ;) (ironię) Strasznie drażliwi są co niektórzy :P

Ludzi, którzy rzucają takie teksty, w stylu wierzący to idioci i wieśniaki, a ten stary za babę przebrany to idiota itp. po to by osiągnąć niewiadomo co poprzez obrażanie nazywam krótko - napinaczami.
  • 0

Marrakech.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ty napiszesz jako sarkazm, czy ironia inny przeczyta jako twierdzenie, dołoży od siebie i będzie, że papież to nie tylko idiota ale i pedał. Jeżeli możesz to nie ironizuj choćby w tak drażliwych/ważnych dla niektórych tematach.
  • 0

SapereAude.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobra Brandi użyłem złego słowa i co ?

I nic, każdemu się zdarza.

Jeżeli zrozumiałeś o co mi chodziło to spoko jeżeli nie to masz pecha.

Staram odnosic się do ciebie z kulturą i oczekują tego samego.

Człowiek nie ma wpisanych w gen wojen czy jak twierdzisz homoseksualizmu, bo idąc Twoim tokiem myślenia zaraz będzie manifa, że geje ratują świat przed przeludnieniem, no proszę.

No tego bym nie chciał, wyraziłem jedynie opinię, że byc może ich przypadłośc może hamowac nadmierny przyrost naturalny. finis.

Natomiast o przeludnieniu już możemy mówić odnoście przeludnienia lokalnego jak w Chinach gdzie prawo reguluje ile kto może mieć dzieci.

Ja tam czuję przeludnienie wszędzie. Rzadko kiedy mam tą przyjemnośc ujrzec jakiekolwiek miejsce nieskalane ludzkim bylejactwem i, pożal się Boże, cywilizacją.
  • 0

picekwinoobalacz.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Donie C. może Cię obrażę, ale w sumie mi to zwisa "luźnym kalafiorem", ustosunkowując się do Twoich wywodów dotyczących Pisma. Co Ty k...... p...... że się w zamierzeniu ordynarnie wyrażę. Biblia nigdy nie była, nie jest, i w normalnych warunkach nie będzie Księgą ani naukową ani historyczną. Motyla noga, to jest oficjalne stanowisko Kościoła( tak przynajmniej słyszałem od moich wykładowców na teologii, a temu Szanownemu Zgromadzeniu wierzyć na słowo należy). Jest to zbiór pism moralno-religijnych, i jako takie sprawdza się w pełni.
Drugi z błędów w twoim rozumowaniu, jak łaskawie raczyłeś się wyrazić: napisali tą Księgę napisali "starożytni wieśniacy" co jest oczywistą prawdą ale tylko po części, sam fakt że Księga została spisana świadczy o wykształceniu Twórców, ale ważniejsze - skoro jesteś taki oczytany to powinieneś wiedzieć że wszelkie pisma powinno się czytać przez pryzmat czasów w których zostały spisane.
Gdybyś przypadkiem próbował dalej atakować Pismo, polecam obejrzeć się dookoła, wyjrzyj przez okno, przypomnij sobie swoje poglądy polityczne( "śmierdisz", bez podtekstu pejoratywnego, mi liberałem - mylę sie?, światopogląd, obejrzyj ustrój UE i uświadom to sobie że zawdzięczasz to wszystko, do k.... nędzy, religii Katolickiej.
Chodź by wszyscy liberałowie na uszach stanęli, komuniści zburzyli wszystkie kościoły a wszystkie zjednoczone organizacje anty-klerykalne wylały morze łez ogromnego, jeżeli nie decydującego, wpływu Katolicyzmu i Biblii na Cywilizację Łacińską wymazać się nie uda. Tako rzekłem ;)

Wybaczcie Biblia Księgą historyczną w znacznej mierze oczywiście jest.
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobra Brandi użyłem złego słowa i co ? Jeżeli zrozumiałeś o co mi chodziło to spoko jeżeli nie to masz pecha. Człowiek nie ma wpisanych w gen wojen czy jak twierdzisz homoseksualizmu, bo idąc Twoim tokiem myślenia zaraz będzie manifa, że geje ratują świat przed przeludnieniem, no proszę. Natomiast o przeludnieniu już możemy mówić odnoście przeludnienia lokalnego jak w Chinach gdzie prawo reguluje ile kto może mieć dzieci.

Przepraszam za offtopic.

no chyba homoseksualizm jest w genach tego nikt się nauczyć nie da.

Poczytaj moje posty w tym dziale to się dowiesz jakie jest moje stanowisko i co miałem na myśli pisząc to ;) (ironię) Strasznie drażliwi są co niektórzy :P

Ludzi, którzy rzucają takie teksty, w stylu wierzący to idioci i wieśniaki, a ten stary za babę przebrany to idiota itp. po to by osiągnąć niewiadomo co poprzez obrażanie nazywam krótko - napinaczami.

Jeśli pisałeś to z ironią to bardzo przepraszam, ale na przyszłość mółbyś tak nie pisać bo nie wszyscy mogą zrozumieć o co ci chodzi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych