Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paradoksy religii chrześcijańskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
466 odpowiedzi w tym temacie

Papercat.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja tam od razu wyczułem ironię; nie wiem jak, może mam dar ;) .

Jak dla mnie ktoś, kto traktuje Biblię jako wykładnię moralną chyba nigdy jej nie czytał. Nowy Testament owszem, jak najbardziej może wskazywać dobre postępowanie, ale Stary Testament w żadnym razie. Biblia to w końcu ST i NT jako całość, więc nie można patrzeć tylko na to drugie.

Nie powiem, że Biblia została napisana przez "starożytnych wieśniaków", ale na pewno nie została napisana przez ludzi pod natchnieniem Ducha Świętego (czy też samego Boga) jak naucza kościół. Księga ta została napisana przez ludzi, którzy widzieli to, co widzieli; nie możemy przy tym wykluczyć, że albo już ci pierwsi się pomylili, albo kolejni, którzy ich zapiski przepisywali i tłumaczyli. Biblia nie jest dla mnie niczym więcej jak ciekawym dziedzictwem kulturowym, książką nie tyle niezwykłą, co po prostu ciekawą.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak moim zdanie biblia też została napisana przez zwykłych ludzi którymi byli apostołowie. a nt pokazuje dobrę postępowanie bo był pisany o wiele lat później niż stary dlatego jest bardziej podobny do naszej kultury. a st też nie trzeba brać na serio bo był pisany w czasach kiedy zabijanie było czymś normalnym.
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

DonCorleone sądząc po Twoich książkach z wyższej półki widzę, że ty wyznajesz jedynego prawdziwego, niepodzielego i fizycznego boga MAMONE. Pewnie bliżej Ci do ekonomicznego paradoksu Giffena niż Dziejów Apostolskich co ? Biblia według przekazów spisana została przez BOGA za pośrednictwem proroków i apostołów. Nazywając ich wieśniakami obrażasz ludzi takich jak Abraham, Salomon, Jezus czekaj czekaj czy te 3 wymienione postacie nie są uważane za filary/proroków 3 wielkich religii monoteistycznych.

P.S. Wyciągając zdania z kontekstu możesz z papieża zrobić idiotę a z Lepera magistra fizyki kwantowej.

I masz poniekąd rację, jestem, do czego się przyznaję bez trudu, materialistą w sensie filozoficznym i potocznym.

P.S. Nie wiem czy wiesz, ale Lepper posiada trzy tytuły doktora honoris causa: Międzyregionalnej Akademii Zarządzania Personelem w Kijowie (z 2004 za osiągnięcia w zbliżaniu we wzajemnych kontaktach między narodami polskim i ukraińskim) oraz Ukraińskiej Akademii Technologicznej (z 2005 za działalność na rzecz zbliżenia polsko-ukraińskiego i wkład w rozwój socjalny polskiego społeczeństwa). Trzeci przyznany przez Moskiewską Państwową Akademię Precyzyjnej Techniki Chemicznej im. M. W. Łomonosowa odebrał 12 lutego 2007, więc byłbym ostrożniejszy na Twoim miejscu.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"P.S. Wyciągając zdania z kontekstu możesz z papieża zrobić idiotę a z Lepera magistra fizyki kwantowej."

P.S. Nie wiem czy wiesz, ale Lepper posiada trzy tytuły doktora honoris causa: Międzyregionalnej Akademii Zarządzania Personelem w Kijowie (z 2004 za osiągnięcia w zbliżaniu we wzajemnych kontaktach między narodami polskim i ukraińskim) oraz Ukraińskiej Akademii Technologicznej (z 2005 za działalność na rzecz zbliżenia polsko-ukraińskiego i wkład w rozwój socjalny polskiego społeczeństwa). Trzeci przyznany przez Moskiewską Państwową Akademię Precyzyjnej Techniki Chemicznej im. M. W. Łomonosowa odebrał 12 lutego 2007, więc byłbym ostrożniejszy na Twoim miejscu.

A co to ma do rzeczy???
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jaki rozwój socjalny Polski przecież Lepper był za komuną.
  • 0

Lordofdragonss.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cała wolna wola jest fikcją, ponieważ Bóg jest wszechmogący i doskonale wie, co my zrobimy i jak będziemy żyli.

pozwolę sobie odpowiedzieć słowami mojej małej kuzynki: "Ale skoro Pan Bóg jest wszechmogacy to moze sobie tak zrobić by nie wiedzieć co sie stanie".
Tak.. Myślenie dzieci jest naprawdę cudowne ^^
Może ma rację, moze bóg potrafi "niewiedzieć" jaką droga sie udamy.
  • 0

x03r4.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cała wolna wola jest fikcją, ponieważ Bóg jest wszechmogący i doskonale wie, co my zrobimy i jak będziemy żyli.

No wiec tutaj jest dokłądnie tak jak powiedział mój przedmówca.
Bóg jest wszechmogący i w swojej wszechmocy nie korzysta z przepowiadania przyszłości tylko zdaje sie na czyny człowieka dając mu Wolną Wolę
  • 0

Papercat.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale Bóg jest też wszechwiedzący. Czyli w końcu wie czy nie wie wszystkiego? Brat zadał mi ostatnio ciekawe pytanie: "Czy Bóg może stworzyć kamień tak ciężki, żeby nie mógł go podnieść." ;)

Oczywiście, Bóg może rozwiązać wszystkie problemy nawet, jeśli są to właśnie tego typu problemy kompletnie paradoksalne. Nie da się walczyć z wierzącymi, bo wszystko zawsze rozwiążą na swój sposób.
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No to jak wierzący potrafią coś wytłumaczyć to coś w tym chyba jest.
  • 0

mamma.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ale Bóg jest też wszechwiedzący. Czyli w końcu wie czy nie wie wszystkiego?

A jaki jest związek między wszechwiedzą, a wolna wolą (bo o tym jest dyskusja)? To są dwa zupełnie różne porządki, nie mające żadnych punktów stycznych.
  • 0

zbyszek11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Taki ma związek, że to BÓG już z góry wie co z nami będzie, a nie jest to zależne od nas więc nie mamy wolnej woli.
  • 0

mamma.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Taki ma związek, że to BÓG już z góry wie co z nami będzie, a nie jest to zależne od nas więc nie mamy wolnej woli.

Jeśli wypadnie Ci długopis, to z góry wiem, że sie po niego schylisz - czy to ogranicza Twoją wolność?
  • 0

Inspring.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale może się po niego nie schylić , Ale Ty już tego nie przewidziałeś - a Bóg podobno tak ,.

Wolna wola i wszechwiedza się wyklucza .
  • 0

r3vo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A wy dalej walkujecie Bóg wie, Bóg może, Bóg chce : ] On chyba lepiej "zna" siebie i swoje możliwości, niż wy - skoro z założenia, nie można go objąć rozumem i pojąć to nad czym sie zastanawiać ? : ]

przypomina mi to rozmowę dwóch meneli obok budki z piwem o wykwintnych francuskich winach...
  • 0

Inspring.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie zastanawiamy się jaki jest Tylko Czy w Ogóle Jest ... i po to ta dedukcja
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych