Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paradoksy religii chrześcijańskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
466 odpowiedzi w tym temacie

Papercat.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wg. wiary chrześcijańskiej Bóg nie zaplanował wszystkiego, tylko wie jakiego dokonamy wyboru, bo zna nas doskonale; niczego nam nie nakazuje. Ja tak to interpretuję.

Ludzie, którzy pisali ST nie znali innych planet i o nich po prostu nie napisali. Biblia to dzieło ludzkich rąk.
  • 0

#212 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.
  • Tematów: 0

Napisano

Wszyscy załamujecie ręce nad moim postem a przecież ja zdaje sobie sprawę z tego że ludzie o istnieniu innych planet nic nie wiedzieli ale Bóg nie wspomniał o tym że istnieją inne planety i że sam je stworzył.Po prostu chodziło mi o to że nie mamy pewności kto lub co naprawdę stworzyło wszechświat.Może Bóg dla nas to przybysz z innej planety i dlatego w biblii jest napisane że stworzył Ziemię.To jest właśnie intrygujące tak samo w biblii nic o innych planetach nie pisze.Albo dam jeszcze jeden przykład dla załagodzenia sprawy skoro ten post aż tak wam się nie spodobał.Mianowicie przykład Adama i Ewy.Mężczyzna stworzony z gliny kobieta z jego żebra,następnie po tym jak Ewa zrywa jabłko z drzewa które rzekomy Bóg stworzył rodzi się zło więc kto stworzył węża?

Dlaczego aby rozbudzić w ludziach pokusę a po co miałby to robić tylko dlatego aby ludzie poprawili jakiś jego błąd.Nareszcie okazuje się ze Ewa zrywa to jabłko i od tamtego czasu na ludzkość zrzucone są kary.A co do mojej pierwszej inicjatywy w tym temacie to może nie zrozumieliście o co dokładnie mi chodziło.
  • 0

Confident.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jako katolik uważam, że jednak odbiera bo jaka to wolna wola jak i tak mamy wszystko zaplanowane.

Przepraszam cię bardzo, ale piszesz coraz bardziej niedorzeczne posty.
Może po prostu nie da się tego zrozumieć ? Najlepsze wyjaśnienie jest chyba takie, jakie już tu napisałem - Jego wiedza zależy od tego, co TY zrobisz. Warto pamiętać, że w Bogu nie ma " wcześniej " i " później " - w Bogu zawsze jest TERAZ, i Bóg też zawsze wie TERAZ. Nie jest natomiast tak, że " wcześniej wiedział ", lub " wie, co będzie ", te stwierdzenia są naznaczone piętnem czasowości, z której człowiek nie potrafi się wyzwolić, bo nie zna innego środowiska.

Dla mnie największym paradoksem religii chrześcijańskiej jest fakt że to Bóg stworzył Ziemię w takim razie kto stworzył pozostałe planety.To zdanie nasuwa mi pewien pogląd może to jednak obca cywilizacja jest twórcą nas ludzi oraz naszej planety Ziemi.Byłoby to już bardziej logiczne od teorii KK a właściwie samej Biblii.

Jest takie powiedzenie, że " Bóg jest rozrzutny ". W świecie w ogóle jest mnóstwo " marnotrawstwa ". Teolog uważa nawet, że to właśnie - paradoksalnie - dowodzi jego cudowności ! Gdyby bowiem istniało tylko to, co " musi " istnieć, nie byłoby żadnego miejsca w świecie dla Boga - skoro to wszystko, co istnieje, i tak musi istnieć, a nie może nie istnieć, to nie ma możliwości mówienia o jakimkolwiek cudownym działaniu Boga. To natomiast, że w świecie istnieją rzeczy, które " nie musiałyby " istnieć, a mimo to istnieją, jest dowodem na cudowność stworzenia - Bóg stwarza z czystej Miłości, " bez potrzeby ". Można oczywiście znaleźć luki w tym rozumowaniu - ale jest ciekawe.
  • 0

#214 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Twój post Confident faktycznie skłania do pewnej refleksji.Ale pojawia się pytania:skoro Bóg stworzył coś z czystej miłości nie powinien tego niszczyć po 2 już wcześniej to pisałem ale Bóg stworzył owe drzewo z zakazanym owocem w jakim celu aby sprawdzić ludzi.Teraz jeszcze należy się zastanowić kim postać Boga jest dla każdego człowieka i co my jako poszczególne jednostki widzimy w pojęciu tego słowa.W sprawach wiary odpowiedź zawsze jest najtrudniejsza ponieważ tak jak na każdy inny temat ludzie mają odmienne zdanie a co ważniejsze sprawy wiary to dla większości z nas myśl przewodnia w życiu i sam temat nabiera bardzo drażliwy wątek do rozmów.Ale przez to staję się bardziej popularny.No chyba że dla nas Boga nie ma i wielbimy ateizm.
  • 0

domingo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przepraszam cię bardzo, ale piszesz coraz bardziej niedorzeczne posty.
Może po prostu nie da się tego zrozumieć ? Najlepsze wyjaśnienie jest chyba takie, jakie już tu napisałem - Jego wiedza zależy od tego, co TY zrobisz. Warto pamiętać, że w Bogu nie ma " wcześniej " i " później " - w Bogu zawsze jest TERAZ, i Bóg też zawsze wie TERAZ. Nie jest natomiast tak, że " wcześniej wiedział ", lub " wie, co będzie ", te stwierdzenia są naznaczone piętnem czasowości, z której człowiek nie potrafi się wyzwolić, bo nie zna innego środowiska.

skoro bóg wie wszystko teraz, to dlaczego podczas tworzenia świata wiedział że to co stworzył jest dobre, ale dopiero kiedy to stworzył ? skąd pomysł ze dla niego jest tylko "teraz" ?
  • 0

Confident.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale pojawia się pytania:skoro Bóg stworzył coś z czystej miłości nie powinien tego niszczyć

Co twoim zdaniem Bóg niszczy? Wszystko niszczy człowiek.

wielbimy ateizm.

Przyznam, ze twoich postów nie za bardzo rozumiem, może to i lepiej.
Powiem to najprościej jak się da. Trzeba spojrzeć na coś, czego nie widzimy. Niekórzy znowu przytaczają, że Bóg jest nas ogranicza, i że nie możemy się rozwijać itp. (jest to bardzo częsta wymówka wśród ateistów, "Jestem ateistą, nie będe robił tego co mi ktoś karze, wole się rozwijać). Przecież o ludziach, którzy widzą więcej mówimy, że są mniej ograniczeni. Jak więc można mówić, że wiara w Boga ( " widzenie Go ", absolutnie nie w dosłownym sensie oczywiście ) jest ograniczeniem ? Jest dokładnie odwrotnie - wiara w Boga wyzwala człowieka od samego siebie, i od świata, a raczej od pozorów samego siebie i pozorów świata, i pozwala znaleźć prawdziwego Siebie i prawdziwy Świat, który jest tam, gdzie jest Bóg.

skoro bóg wie wszystko teraz, to dlaczego podczas tworzenia świata wiedział że to co stworzył jest dobre, ale dopiero kiedy to stworzył ? skąd pomysł ze dla niego jest tylko "teraz" ?

Mam nadzieje że nie mówisz tego poważnie. Jakbyś przeczytał mój post, to byś wiedział dlaczego dla niego jest tylko "teraz".
Bóg przede wszystkim jest JHWH - JEST który JEST, BĘDZIE który BĘDZIE. Bóg JESTRozumem. Bóg nie myśli - Bóg JEST Myślą samą w sobie. Dla świata natomiast Bóg jest Słowem, które stało się Ciałem.
A wogóle, to jak miał nie wiedzieć że to co stworzył jest dobre, skoro w pojęciu Boga nie było zła. To już kolejne tego typu pytanie, najwyższy czas stwierdzić jasno - to Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo, więc proszę, byśmy nie próbowali teraz stwarzać sobie Boga na swoje podobieństwo. Boże uczucia nie są takie same, ani tej samej natury co ludzkie. Jesteśmy tylko " podobni " do Boga - nie tacy sami ! O naturze Bożych uczuć niewiele możemy powiedzieć, bo wymagałoby to wglądu w Jego " życie wewnętrzne " - a do tego mamy bardzo ograniczony dostęp.

Zawsze mnie interesowało to wielkie zaciekawienie " jak to Bóg myśli" wśród ludzi, którzy przecież i tak w Niego nie wierzą. Skoro Go nie ma, to po co pytacie, o takie rzeczy ? Bóg nie egzystuje w naszym czasie. Już Einstein udowodnił, jak w gruncie rzeczy marny - wyginalny, naciągalny, względny - jest czas. Dlaczego więc niektórzy wracają do jego absolutyzowania ? Dla Boga miliardy lat znaczą tyle samo, co jedna sekunda. Przypomniała mi się zresztą a propos anegdota ( nie pamiętam jej dokładnie, mam nadzieję, że nie spalę ):

Rozmawia człowiek z Bogiem:
- Boże, czy to prawda, że dla Ciebie miliardy lat to tyle samo, co minuta ?
- Prawda, człowiecze.
- a czy to prawda, że dla Ciebie miliard euro znaczy tyle samo, co jedno euro ?
- Prawda
- w takim razie proszę Cię, daj mi jedno euro !
- nie ma sprawy, poczekaj minutkę.

Dodam coś jeszcze od siebi. Często tak jest że czegoś nie rozumiemy, nie zgadza nam się to z naszymi przekonaniami, ale zawsze trzeba pamiętać, że Bóg do końca nie jest pojmowalny. Relacja człowieka z Bogiem to relacja istoty skończonej z nieskończoną, stworzenia i Stworzyciela - nie powinno więc być niczego dziwnego w tym, że to pierwsze nie jest w stanie ogarnąć tego drugiego. Nie to jest zresztą najważniejsze. Owszem, powinniśmy myśleć o Bogu, dyskutować o Bogu, próbować zrozumieć Boga - ale najważniejsze jest to, byśmy otworzyli się na Jego Objawienie, i je przyjęli.

Amen :P

PS: to wszystko co mam na ten temat to powiedzenia. To co napisał kolega na dole, lepiej to przemilcze.
  • 0

#217 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Właśnie nie to nie człowiek wymyślił tornada,powodzie i inne kataklizmy.A sam Bóg zasiał ziarno zła czyli zakazane drzewo.Ludzie rzekomo byli tworem Boga więc wiedział on zapewne że skuszą się na spróbowanie zakazanego owocu tylko tu pojawia się pytania czyim dziełem był wąż który przekonał do tego czynu Ewę.Moim zdanie taka historyjka jest wyssana z palca i nie ma żadnego sensu.Zresztą jak można wierzyć w to że Bóg stworzył świat w 7 dni skoro jeśli był wszechmogący mógł uczynić to od razu.Dla mnie sama biblia ma w sobie tyle nie domówień że można ją nazwać dziełem księga manipulacji.Jeśli nawet napisali ją ludzie to niektóre fragmenty tak jak stworzenie świata to również wymysł ludzi jeśli tak to czemu Bóg kazał napisać poradnik życia ludziom którzy byli przez niego natchnieni.Mnie to do biblii nie przekonuje a tym bardziej coraz dalej odrzuca od Kościoła Katolickiego.
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Właśnie nie to nie człowiek wymyślił tornada,powodzie i inne kataklizmy.A sam Bóg zasiał ziarno zła czyli zakazane drzewo.

Ale człowiek doprowadził do powstania do kataklizmów przez swoje działanie.
  • 0

#219 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Z tym się zgodzę ponieważ nie wszystko co złe stworzył Bóg terroryzm obozy koncentracyjne itd to dzieło człowieka nie mówiąc już o wojnach .Natomiast na niektóre rzeczy człowiek nie ma wpływu takie jak na kataklizmy.Dla mnie osobiście to nie jest dziełem niczyim bo w Boga nie wierze ale zakładając że tak jest to już widzimy fałszerstwo Bóg sprawuje władzę nad naturą ale działanie tego jest dość przypadkowe tak samo jak działania ludzi gdyby Bóg stworzył ich na swoje podobieństwo więc czemu nie są tak idealni jak on.
  • 0

Confident.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z tym się zgodzę ponieważ nie wszystko co złe stworzył Bóg

Nie ma takiej żadnej ZŁEJ rzeczy, którą stworzyłby Bóg.

Natomiast na niektóre rzeczy człowiek nie ma wpływu takie jak na kataklizmy.

Jakie katalkizmy ja się pytam?! Bóg stworzył świat bez takich rzeczy. To że późniejsze działania człowieka do tego doprowadziły, to już inna sprawa. Fabryki, dziury ozonowe, skarzenie powietrza, jest tego masa. Kiedyś tego nie było, i nie słyszało się o takich problemach. Najpierw zapoznaj się z czynnikami wpływającymi na takie wydarzenia, z później stawiaj takie zarzuty.

gdyby Bóg stworzył ich na swoje podobieństwo więc czemu nie są tak idealni jak on.

Jasna cholera, gadał dziad do obrazu, no...
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Dosłownie pare centymetrów nad twoim postem, odpowiedziałem ci na to. Bóg nie stworzył innych bogów, tylko człowieka na swoje PODOBIEŃSTWO. Nieskazitelnego, bez grzechu, z wolną wolą, nie wiem czego chcieć więcej.
  • 0

Papercat.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziura ozonowa, zanieczyszczenia powietrza itp., owszem, jest to dzieło człowieka. Tornada, powodzie, susze już nie. Bóg stworzył świat bez takich rzeczy?

To jest ciekawy paradoks:

"-Bóg stworzył wszystko.
- A więc to, co złe również?
- Nie, wszystko co dobre.
- Czyli nie wszystko."

Słyszałem i czytałem parę wyjaśnień tego problemu, ale żadne nie było wg. satysfakcjonujące.

Wg. mnie Bóg jest jednym, wielkim paradoksem (może to nieodpowiednie słowo, ale sporo elementów wiary w Boga jest nieco bezsensownych).
  • 0

zbyszek11.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z tym się zgodzę ponieważ nie wszystko co złe stworzył Bóg terroryzm obozy koncentracyjne itd to dzieło człowieka nie mówiąc już o wojnach .Natomiast na niektóre rzeczy człowiek nie ma wpływu takie jak na kataklizmy.

No jak nie kataklizmy też tworzy człowiek poprzez fabryki dziury ozonowe itp.
  • 0

Confident.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tornada, powodzie, susze już nie. Bóg stworzył świat bez takich rzeczy?

Nie mam pojęcia w jakim celu się to dzieje, Boga trzebaby zapytać.

"-Bóg stworzył wszystko.

Nie. " bez Niego nic się nie stało, co się stało ". Wszystko, co jest, jest tworem Boga - z wyjątkiem Zła. Czy jest to sprzeczność ? Nie. Zło jest bowiem Brakiem. Stwierdzenie: " Bóg stworzył wszystko. Człowiek nie stworzył nic " w tym sensie mniej więcej ujmuje istotę sprawy ( w sensie innym nie jest ścisłe - człowiek też stwarza - ale stwarza tylko z tego, co pochodzi od Boga ). Człowiek nie stworzył nic - człowiek stworzył Nic. Człowiek stworzył Nicość. Człowiek nie stworzył Boga - człowiek stwarza brak Boga. Czyli Zło.

Wg. mnie Bóg jest jednym, wielkim paradoksem (może to nieodpowiednie słowo, ale sporo elementów wiary w Boga jest nieco bezsensownych).

Jak chcesz, ale to są tylko dywagacje logiczne. Nie dlatego, że nie jest wszechmocny, tylko dlatego, że jest to fundamentalna sprzeczność na poziomie logicznym. Jak by to ujął C.S.Lewis - jest to tylko pewien " sposób mówienia ", i nie ma co odnosić tego do poziomu ontologii.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

-Bóg stworzył wszystko.
- A więc to, co złe również?
- Nie, wszystko co dobre.
- Czyli nie wszystko."

Bóg poprzez dar wolnej woli dał MOŻLIWOŚĆ sprzeciwienia, odwrócenia się od Niego. To jest złem. Krótko mówiąc, Bóg stworzył MOŻLIWOŚĆ czynienia zła, ale jego twórcą nie jest. Czy to tak trudno zrozumieć?
  • 0

#225 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Tak ale zrozum że jeśli chodzi o drzewo i węża to było dzieło Boga a przecież gdyby nie stworzył tych dwóch rzeczy to mam rozumieć że dziś nie byłoby tak jak jest[żylibyśmy w dostatku i bez grzechu].Rozumiem że Bóg dał nam wolną wole i nieskazitelność.Ale każdy z nas rodzi się z grzechem pierworodnym spowodowanym tak naprawdę przez Boga.Rozumieć mam że i tak Bóg niczego złego nie stworzył już nawet nie powtarzając wątku katastrof takich jak tornada monsuny natomiast potrafię sobie uświadomić że ludzie sami zgotowali sobie los ale nie w 100% .A mówienie że kiedyś było lepiej nie jest żadnym uzasadnieniem ponieważ po 1 wojna I i II po 2 obozy koncentracyjne i jeszcze w późniejszych latach okres komuny i ZSRR.Niemcy podzielone,żelazna kurtyna nie twierdzę że teraz jest lepiej ale czy kiedyś tak było?

Może było mniej wynalazków ale akurat rozwój technologii ma swoje dobre i złe strony.Teraz mamy za to wojnę w Iraku i walkę o niepodległość Tybetu.

Jasna cholera, gadał dziad do obrazu, no...
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Dosłownie parę centymetrów nad twoim postem, odpowiedziałem ci na to. Bóg nie stworzył innych bogów, tylko człowieka na swoje PODOBIEŃSTWO. Nieskazitelnego, bez grzechu, z wolną wolą, nie wiem czego chcieć więcej.

Ja nie rozumiem natomiast twoich pretensji Bóg nie stworzył innych bo może być tylko jeden ale jeśli stworzył ludzi na swe podobieństwo to po co kusił ich tym zakazanym owocem >/

Jeszcze jedno.Dziś na lekcji religii nasza utalentowana pani od tego przedmiotu pokazała nam symbole takie jak:Swastyka,Odwrócona gwiazda Dawida,krzyż bez ramion,pierścień atlantów, i teraz uwaga symbol feng shui.Symbol buddyjskiej religii i powiedziała nam że to symbol szatana.Więc to tak samo jakby powiedzieć że krzyż na którym wisiał Jezus to również dzieło zła.

A takie działania proklamuje sam kościół odnosząc się do innych światowych wyznań tak jak do jakiejś kociej wiary.A jak sami rozumiemy kościół jest domem Boga także w religii katolickiej w biblii i w kościele jest tyle niedomówień i niedociągnięć że poddaje to w wątpliwość wiarę jaką jest chrześcijaństwo.

p.s:Może jednak zakończymy naszą dyskusję ponieważ do niczego ona już nie prowadzi mamy na jeden temat odmienne poglądy i przy tym zostańmy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych