Napisano 04.11.2008 - 17:23
Napisano 04.11.2008 - 18:12
Napisano 04.11.2008 - 18:14
Ja jako katolik uważam, że jednak odbiera bo jaka to wolna wola jak i tak mamy wszystko zaplanowane.
Dla mnie największym paradoksem religii chrześcijańskiej jest fakt że to Bóg stworzył Ziemię w takim razie kto stworzył pozostałe planety.To zdanie nasuwa mi pewien pogląd może to jednak obca cywilizacja jest twórcą nas ludzi oraz naszej planety Ziemi.Byłoby to już bardziej logiczne od teorii KK a właściwie samej Biblii.
Napisano 04.11.2008 - 18:30
Napisano 04.11.2008 - 18:37
skoro bóg wie wszystko teraz, to dlaczego podczas tworzenia świata wiedział że to co stworzył jest dobre, ale dopiero kiedy to stworzył ? skąd pomysł ze dla niego jest tylko "teraz" ?Przepraszam cię bardzo, ale piszesz coraz bardziej niedorzeczne posty.
Może po prostu nie da się tego zrozumieć ? Najlepsze wyjaśnienie jest chyba takie, jakie już tu napisałem - Jego wiedza zależy od tego, co TY zrobisz. Warto pamiętać, że w Bogu nie ma " wcześniej " i " później " - w Bogu zawsze jest TERAZ, i Bóg też zawsze wie TERAZ. Nie jest natomiast tak, że " wcześniej wiedział ", lub " wie, co będzie ", te stwierdzenia są naznaczone piętnem czasowości, z której człowiek nie potrafi się wyzwolić, bo nie zna innego środowiska.
Napisano 04.11.2008 - 18:59
Ale pojawia się pytania:skoro Bóg stworzył coś z czystej miłości nie powinien tego niszczyć
wielbimy ateizm.
skoro bóg wie wszystko teraz, to dlaczego podczas tworzenia świata wiedział że to co stworzył jest dobre, ale dopiero kiedy to stworzył ? skąd pomysł ze dla niego jest tylko "teraz" ?
Napisano 04.11.2008 - 19:10
Napisano 04.11.2008 - 20:04
Właśnie nie to nie człowiek wymyślił tornada,powodzie i inne kataklizmy.A sam Bóg zasiał ziarno zła czyli zakazane drzewo.
Napisano 04.11.2008 - 20:17
Napisano 04.11.2008 - 20:30
Z tym się zgodzę ponieważ nie wszystko co złe stworzył Bóg
Natomiast na niektóre rzeczy człowiek nie ma wpływu takie jak na kataklizmy.
gdyby Bóg stworzył ich na swoje podobieństwo więc czemu nie są tak idealni jak on.
Napisano 04.11.2008 - 20:36
Napisano 04.11.2008 - 20:38
Z tym się zgodzę ponieważ nie wszystko co złe stworzył Bóg terroryzm obozy koncentracyjne itd to dzieło człowieka nie mówiąc już o wojnach .Natomiast na niektóre rzeczy człowiek nie ma wpływu takie jak na kataklizmy.
Napisano 04.11.2008 - 20:44
Tornada, powodzie, susze już nie. Bóg stworzył świat bez takich rzeczy?
"-Bóg stworzył wszystko.
Wg. mnie Bóg jest jednym, wielkim paradoksem (może to nieodpowiednie słowo, ale sporo elementów wiary w Boga jest nieco bezsensownych).
Napisano 04.11.2008 - 21:31
Bóg poprzez dar wolnej woli dał MOŻLIWOŚĆ sprzeciwienia, odwrócenia się od Niego. To jest złem. Krótko mówiąc, Bóg stworzył MOŻLIWOŚĆ czynienia zła, ale jego twórcą nie jest. Czy to tak trudno zrozumieć?-Bóg stworzył wszystko.
- A więc to, co złe również?
- Nie, wszystko co dobre.
- Czyli nie wszystko."
Napisano 04.11.2008 - 21:32
Jasna cholera, gadał dziad do obrazu, no...
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Dosłownie parę centymetrów nad twoim postem, odpowiedziałem ci na to. Bóg nie stworzył innych bogów, tylko człowieka na swoje PODOBIEŃSTWO. Nieskazitelnego, bez grzechu, z wolną wolą, nie wiem czego chcieć więcej.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych