Najpierw Ty powinieneś znaleźć dowody, że takie badania w ogóle miały miejsce. Nie masz swoich poglądów, tylko mówią Tobą media ( o to im chodzi ).
Czyli wszystko co mówią w mediach jest przekłamaniem, za dużo filmów robi swoje.Z pewnością nie wszystko serwowane w telewizji czy internecie to tylko i wyłącznie fakty, więc śmieszne że na podstawie jednej informacji jesteś w stanie szufladkować ludzi.
Nie rozumiem czego chcesz się doszukać, każda informacja jest w takim razie nie prawdą ponieważ?Analizy sporządzono na podstawie statystyk dostarczonych przez amerykańskich biskupów, a dodatkowo wiele ofiar nigdy nie informowało o napastowaniu przez księży.
Uzyskujemy odpowiedź.Na co chcesz dowodów.Mam przetłaczać wszystkie wiadomości przez filtr teorii konspiracyjnych.Tak, to prawda. Ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka ( niektórzy twierdzą, że 30 % księży to pedofile normal1.gif )
Skandale seksualne w Kościele katolickim stały się głośne pod koniec XX wieku oraz na początku XXI. Dotyczyły one księży sprawujących swoją posługę na terenie kilku krajów, których oskarżono o molestowanie dzieci lub stosunki homoseksualne. Sprawy były szczególnie głośne w Stanach Zjednoczonych, Australii, Kanadzie, Irlandii, Austrii, Włoszech, Argentynie, Brazylii a także w Polsce. Zarzuty miały o tyle poważny charakter, że o tuszowanie skandali seksualnych oskarżono trzech biskupów.
Niektóre z przypadków molestowania dzieci były ukrywane przez instytucje kościelne, a oskarżonych księży przenoszono do innych parafii. Sprawa wzbudziła bardzo silne kontrowersje ze względu na głoszone przez Kościół katolicki poglądy dotyczące życia seksualnego. W świetle nauczania Kościoła wszelkie molestowanie seksualne dzieci stanowi grzech śmiertelny.
W stosunku do osób związanych z Kościołem katolickim pojawiały się zarzuty dotyczące następujących problemów:
* Molestowania dzieci przez duchownych oraz świeckich działających w imieniu Kościoła w lokalnych społecznościach.
* Wykorzystywania seksualnego wychowanków w instytucjach edukacyjnych oraz ośrodkach pomocy prowadzonych przez Kościół.
* Molestowania kleryków w seminariach.
* Polityki instytucji kościelnych wobec skandali seksualnych:
o wywieranie presji na ofiary, aby zmusić je do milczenia,
o zaniechanie zgłoszenia informacji o przestępstwie do organów ścigania,
o przedkładanie prawa kanonicznego nad świeckie,
Wiele oskarżeń nie doczekało się swojego finału w sądach, jednak część spraw trafiła do wymiaru sprawiedliwości. W efekcie biskupi, w których diecezjach pojawiły się nieprawidłowości, tacy jak arcybiskup Bostonu kardynał Law (USA) czy Brendan Comiskey, biskup Fernu (Irlandia), arcybiskup Paetz (Polska) złożyli rezygnacje. Najcięższym zarzutem wobec nich było ukrywanie oskarżeń o nadużycia seksualne przed policją. W efekcie episkopaty niektórych kościołów wprowadziły nowe zasady nadzoru dotyczące opieki nad dziećmi sprawowanej w instytucjach kościelnych. Mimo tych działań, w niektórych amerykańskich i irlandzkich diecezjach, gdzie pojawiło się najwięcej oskarżeń o molestowanie, zanotowano spadek liczby wiernych uczestniczących w mszach.
# kardynał Bernard Law, arcybiskup Bostonu, Massachusetts, USA ? został oskarżony o ukrywanie informacji dotyczących seksualnych nadużyć w jego archidiecezji. Przykładem był tutaj ojciec John Geoghan, przenoszony z parafii do parafii mimo tego, że kardynał wiedział o jego skłonnościach. W Watykanie 13 grudnia 2002 roku Jan Paweł II przyjął rezygnację biskupa Law. Jego następca w archidiecezji, Séan P. O'Malley, był zmuszony sprzedać wiele nieruchomości należących do kurii, aby pokryć koszty wysokich odszkodowań dla ofiar księży-pedofilów.
# Biskup Brendan Comiskey, biskup Fernu - zrezygnował w podobnych okolicznościach.
# Kardynał Hans Hermann Groër - ustąpił w roku 1995 po oskarżeniach o molestowanie seksualne dzieci z parafii, w której pracował jako młody ksiądz.
# Dwaj biskupi Palm Beach na Florydzie - zrezygnowali w związku ze skandalami seksualnymi. Byli to Joseph Keith Symons, którego zastąpił Anthony O'Connell. Nowy biskup niedługo po objęciu urzędu również ustąpił.
# Arcybiskup Juliusz Paetz z archidiecezji poznańskiej - ustąpił w roku 2002 po oskarżeniach o molestowanie seksualne kleryków w seminarium.
Stany Zjednoczone
Amerykańskim Kościołem katolickim wstrząsnęła w ostatnich latach sprawa ukrywania przez biskupów przypadków pedofilii wśród księży, polegającemu na przenoszeniu takich księży do innych parafii.Odkryto, że w latach 1950-2002 działało 4,4 tys. księży-pedofilów.
Źródło:http://pl.wikipedia....iele_katolickim
Ostatnia informacja pokryła się z tą do której miałeś tak wielkie obawy.Rozumiem w czym tkwi problem, dla ciebie media kłamią ok po części się z tym zgadzam, ale jeśli informacje się pokrywają jest to już dowód.
Tak, jest to dla mnie niewygodne, bo dużo już o tym rozmawiałem z bardzo różnymi ludźmi i większość ( na szczęście jest taka grupa ludzi, która ma swoje zdanie na takie tematy ) ma tak samo szklane oczy jak Ty. Nie chcę mi się powtarzać po raz tysięczny tego samego, więc do tego faktu już nie wrócę.
To bardzo interesujące może rozwiniesz swoją wypowiedź.Czyli według ciebie jeśli ktoś ma swoje zdanie nie jest to jego opinia na dany temat.Nawet jeśli dana osoba uwierzy we wszystko co mówią media nie znaczy to że nie jest to jej zdanie co najwyżej ma wyprany mózg, wiem co miałeś na myśli.Tylko po co te zbyt pochopne wnioski na temat mojej osoby.
Nauka przeczy sobie mówiąc o tym, że świat powstał z wybuchu niczego.
Skoro uważasz, że to jest kłamstwo, to uzasadnij swoją odpowiedź.
Nauka zakłada taką możliwość.Myślę że słowo teoria jest ci zupełnie obce.