Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paradoksy religii chrześcijańskiej

• Please log in to reply
466 replies to this topic

#376 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.
  • Tematów: 0

Napisano

Takie właśnie cóś jest paradoksem, bycie chrześcijaninem, a niewierzenie w sąd boży.

Źle to zrozumiałem najwyraźniej.Zakładam że to miało być związane z innym użytkownikiem.
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wadą takich gorących dyskusji jest to, że jak gada 5 osób jednocześnie, to nie wiadomo już o co komu chodzi ;p bo ja się już w połowie pogubiłem kto komu odpowiada ;p

ja bym podzielił religię na 2 odrębne części - tradycję oraz wiarę.

Do tradycji bym wrzucił wszelkie obrzędy, rytuały - czyli ogólnie praktykę religijną.
A do wiary bym wrzucił uznawanie wszelkich dogmatów - prawd wiary.

Katolikiem można być uznając tylko prawdy wiary za "fakt" ale nie praktykując (wtedy bluźni i jest grzeszny, skażony nasieniem szatana i kto wie co jeszcze ale wciąż jest katolikiem). Jeśli w połowę prawd wiary nie wierzy, to jest heretykiem i złym, zakłamanym, brudnym niedobrym heretycko-heretyckim protestantem albo co gorsza ateistą i wyznawcą szatana.

Chrześcijanin to taki co ogólnie podąża za naukami Chrystusa - nieważne czy jako katolik czy prawosławny. JEDNAKŻE, protestantyzm jako odłam katolicyzmu, również zaliczamy do chrześcijaństwa, lecz jest on już tylko herezją. (zresztą prawosławie dla katolików też jest herezją, i na odwrót)

Czyli nie można być "w połowie" chrześcijaninem, czy katolikiem, bo jeśli się nie wierzy we wszystko, to dla kościoła jesteś heretykiem tylko i wyłącznie.
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No, to według kryteriów Ano, mogę określić się jako "brudny, niedobry, heretycko-heretycki ateista i wyznawca szatana" oraz chrześcijanin. Prawda jest taka, że trudno to teraz ogarnąć wszystko. Ludzie przez lata wszystkie możliwe opcje ponazywali i teraz jest; katolik, protestant, początkujący szatanista, szatanista, pogardliwy wyznawca szatana, chrześcijanin, deista i ... kto to teraz zliczy... :). Niektóre prawdy kościoła wg. mnie były pisane po przedawkowaniu kadzidła albo wina mszalnego :P (proszę o wyrozumiałość dla userów-katolików), przykład (w katechizmie z lat 80 było).

Pytanie: Kto założył kościół rzymsko-katolicki.
Odpowiedź: Kościół rzymsko-katolicki założył pan Jezus, mówiąc słowa: Piotr, ty jesteś moją skałą, a na tej skale zbuduję kościół mój.
Moja odpowiedź: Kościół katolicki założył Konstantyn Wielki wydając edykt mediolański w 313r.
Moja odpowiedź 2: Kościół katolicki powstał w wyniku wielkiej schizmy w kościele w 1054r. Powstały wówczas: kościół rzymsko-katolicki i kościół prawosławny.
  • 0

grzesieq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie można być na raz chrześcijaninem i deistą.

Czytaj uważnie moje posty.

Ale czy Jahwe istniał przed Buddą, lub choćby czy ludzie 12 tysięcy lat temu wiedzieli że istnieje piekło i niebo

A co to ma do rzeczy ? Chodzi o tego samego Boga, tylko zależy jak kto go sobie nazwie i jakie nada mu cechy.

Tylko ci ludzie nigdy nie zrozumieją tego, że przyczyną nie musiała być w 100% matka boska fatimska.

Rozumiem, że nie zwracasz się tutaj do mnie. Nie musi.

ze względu na wiek nie mogę złożyć aktu apostazji

Czyli jesteś nieletni. Lepej odpuśc sobie te dywagacje na temat apostazji, bo w tym wieku dużo rzeczy przychodzi do głowy, które się i tak później zmieniają milion razy.

Tak samo nie wierzę w takie cóś, jak 100%-centowy chrześcijanin. Albo jesteś chrześcijaninem, albo nie.

Ty też czytaj uważnie moje posty ;). A jeżeli się nie doszukasz to poszukaj jeszcze raz, a dowiesz się, że powtarzasz to, co ja napisałem na odwrót.
  • 0

#380 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Czytaj uważnie moje posty.

Tak wiem, że jesteś deistą to odnosiło się do innego użytkownika.

A co to ma do rzeczy ? Chodzi o tego samego Boga, tylko zależy jak kto go sobie nazwie i jakie nada mu cechy.

Ale gdyby nie ludzie to nasza rozwinięta technicznie społeczność nigdy nie znała by nawet słowa Bóg.

Czyli jesteś nieletni. Lepej odpuśc sobie te dywagacje na temat apostazji, bo w tym wieku dużo rzeczy przychodzi do głowy, które się i tak później zmieniają milion razy.

To jest argument?
Z apostazją jest ten problem iż musi zostać zatwierdzona przez sąd a problematyczny władca plebani odczuwa, że przed chwilą podpisał pakt z diabłem.Także jeśli chodzi o mój wiek, co mam powiedzieć innego skoro tak myślę, na udowodnienie tego potrzeba czasu a tego nie przeskoczę.Wiem też ile życie mnie jeszcze nauczy, ale nie chciałbym zmienić mojego ateizmu.
  • 0

#381 Gość_eru75

Gość_eru75.

Napisano

Paradoksy religii chrześcijańskiej

• 0

grzesieq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Eru, dlaczego usuwasz moje posty ? Nie zmieniałem tematu, tylko do niego nawiązywałem.

Zakładając, że to pomyłka po ciężkim dniu napisze jeszcze raz:

Dinozaury nie musiały żyć 2 miliardy lat temu, mogły równie dobrze żyć kilka tysięcy lat temu. Nie da się temu zaprzeczyć naukowo.
  • 0

#383 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Polemika z kreacjonistą nie ma najmniejszego sensu.Wiesz chociaż co to datowanie radiometryczne.Jeżeli masz zamiar odrzucać fakty dla własnych poglądów, przekonań.To pozostań w swoim świecie.
  • 0

grzesieq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiesz chociaż co to datowanie radiometryczne

wiem na ten temat więcej od Ciebie, bo kształcę się akurat w tym kierunku :)

pozostań w swoim świecie

I tak zrobie, mam swój świat i nikt mi go odbierał nie będzie.. Szkoda tylko, że przestało w dzisiejszych czasach to być normalne.

serdecznie pozdrawiam.
  • 0

#385 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

Od czego pragniesz uciec, od rzeczywistości?
A ludzie w zakładach psychiatrycznych czy to dobrze, że mają swój świat.
Badania genetyczne, kod dna to wszystko bujdy dla wyobcowanych.Ilu jeszcze dowodów potrzeba.A wy macie cokolwiek na podparcie swojej teorii ziemskiego wieku który nie przekracza dziesięciu tysięcy lat?

http://www.wykop.pl/...a-kreacjonistow

Teoria ewolucji nadal ma luki, ale nauka jest wstanie cały czas je zapełniać od śmierci Darwina jego teoria przybiera tylko na sile.

P.s:Chciałem tylko dodać że nie kwalifikuje cię do ludzi chorych psychicznie, tylko podałem taki przykład.
  • 0

Drunken Reaper.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przede wszystkim, nazwa tematu jest zła :P Powinna brzmieć " Paradoksy sekt i religii , uznających za podstawę swego bytu połączone księgi Starego i Nowego Testamentu, nazywane powszechnie Biblią, bądź Pismem Świętym. " Żart oczywiście, ale faktem jest, że chrześcijan... jest tak mało, że nie mają oficjalnej sekty, czy innego stowarzyszenia. Religie Katolickie, mają więcej wspólnego z pogaństwem niż z chrześcijaństwem.
@topic, te paradoksy można mnożyć w nieskończoność, a ludzie i tak będą wierzyć, vide wypowiedzi "obrońców katolicyzmu" i nie można mieć do nich o to pretensji. Ludzie potrzebują wiary. Dlaczego? Bo potrzebują miejsca ucieczki. Dlaczego? Bo się boją. Czego? Nie wiem. I co zrobiliby gdyby ta wiara się im rozpadła? ( To co sekta śniącego w Gothic I , kto grał ten zauważy analogię ) , dlatego będą się bronic, przed tym co może naruszyć ten monolit. Wiara nie jest zła, to fanatyzm jest zły.

Najlepszym z tego wszystkiego jest to, że gdyby obiektywnie spojrzeć na wszystkie dogmaty, "prawdy objawione" i obiektywnie spojrzeć na Biblię, to okazałoby się, że ten Bóg to straszny s-syn, za to szatan był jedynym, który grał tam w otwarte karty i zasługiwał na szacunek :)
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Szatan jak Prometeusz - dał nam oświecenie i wiedzę kusząc do zjedzenia jabłka. Gdyby nie to, nadal byśmy łazili nago po lesie będąc całkowitymi idiotami, nic nie rozumiejąc.
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A co złego jest w łażeniu nago :D ? Tu raczej w mitycznej wersji Prometeusz dał ludziom schronienie i wiedzę potrzebną do przetrwania ;). Szatan za to skłonił ludzi do zjedzenia owocu, przez co zrobił z ludzi mniejszych idiotów, niż ludzie byli :).
  • 0

#389 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.

Napisano

A co złego jest w łażeniu nago biggrin3.gif ? Tu raczej w mitycznej wersji Prometeusz dał ludziom schronienie i wiedzę potrzebną do przetrwania wink2.gif. Szatan za to skłonił ludzi do zjedzenia owocu, przez co zrobił z ludzi mniejszych idiotów, niż ludzie byli smile2.gif.

Skoro Bóg stworzył wszystko, to stworzył także szatana pod postacią węża, czyli dał początek złu.Skoro Bóg jest wszechwiedzący to mógł najpierw pomyśleć.

Niezbadane są wyroki boskie tak, więc nie chciałbym wielbić pana, który obdarzył nas tym złem.
  • 0

Drunken Reaper.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dokładnie, gdyby mi jakiś Bóg powiedział "Słuchaj będę dla Ciebie miły, to znaczy nie do końca miły od czasu do czasu zabiorę ci wszystko co dla ciebie najważniejsze, pod warunkiem, że będziesz się przede mną płaszczył, ale jak będziesz pyskował to będziesz się smażył w piekle ( którym osobiście nie zarządzam , bo niby rządzi nim szatan, ale to ja decyduję kto tam trafia, taki jestem miły)" To taki Bóg, dostałby ode mnie w ryja :P
Nie zwykłem bowiem klękać przed tymi, którzy nie wzbudzają we mnie wystarczającego respektu :P

Dlaczego więc są ludzie którzy lubią klękać przed księżmi, których nawet nie znają, i czy jedzenie ciała Chrystusa nie podpada czasem pod kanibalizm?

Pozdro panowie dobrze prawicie , i co najważniejsze macie umiar w tym co mówicie :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych