Napisano 17.07.2007 - 16:40
Napisano 23.07.2007 - 13:52
Napisano 30.08.2007 - 12:21
Napisano 19.09.2007 - 15:10
Skrzypu, jeśli to by tak doskonale funkcjonowało to nie starzelibyśmy się i nie umieralibyśmy.
Napisano 19.09.2007 - 16:36
Przepraszam, ale ja nikogo nie zdradziłem, a tym bardziej nie jestem "ułomny", więc za co mam odpokutowywać? Za to, że się urodziłem? Za to, że żyję? Za nic nie będę odpokutowywał. Właśnie przez takie brednie odwróciłem się od kościoła.Każdy człowiek musi odpokutować za swoją "ułomność" i "zdradę".
Napisano 21.09.2007 - 10:50
Napisano 21.09.2007 - 11:00
Moim zdaniem Bóg nie zesłał człowieka na ziemię aby gnił tam. Każdy człowiek musi odpokutować za swoją "ułomność" i "zdradę". Każdy musi zapracować na swój Raj.
Napisano 21.09.2007 - 11:01
mylisz sie to jeden i ten sam BÓG pokazuje rózne swoje oblicza jest wszechmocny tajemniczy i niezrozumiały dla większości ludzi w st na przykladzie narodu wybranego czyli izraelitów daje dla wszystkich nakazy zakazy pokazuje co jest dobre co zle uczy poprzez proroków ale tez karze za nieposluszenstwo rowniez panuje zasada oko za oko ząb za ząb to wszystko dlatego ze ludzie odwracaj.ą sie od boga nie rozumieją go a on chce byśmy sami od siebie go kochali był w stanie poświęcic dla nas swojego syna jezusa zeby nauczył nas milosci nie do wszystkich serc to dotarło ale są tacy co rozumieiją i kochają boga za to ze jest i za to ze my jestesmy ,, dał nam wolną wolę i rozum i musimy sami wybrac czego chcemy boga prawdziwego czy szatana?/ trudno teraz ich odróznic niektórym nie mówię o kościele katolickim bo teraz tam rządzi szatanMoim zdaniem nie można uważać Biblii ,po tych wszystkich przeróbkach i fałszerstwach,które zostały w niej dokonane,za jedynie prawdziwe Pismo Święte.A nauka KK jest i tak niezgodna z tym co pisze w NT i czego nauczał Chrystus.Każdy,kto zada sobie trochę trudu,może te wszystkie sprzeczności zauważyć.Jedyne co w tym przeszkadza to:
-ślepa wiara
- i fanatyzm religijny.
Bóg przedstawiony w Starym Testamencie,nie jest Bogiem Prawdziwym,tylko pogańskim krwawym bożkiem.Prawdziwego Boga przedstawił w Nowym Testamencie Pierworodny Syn Boży Chrystus,który z Nieba został zesłany w fizyczne ciało Jezusa,dla dokonania dzieła zbawienia.
Dlaczego kościoły nie chcą widzieć sprzeczności między ST i NT oraz w różnych biblijnych tekstach,jest dla mnie bardzo dziwne.Dlatego w Apokalipsie jest zapowiedziany upadek kościoła,z którym Bóg i Chrystus nie mają obecnie już nic wspólnego.
Napisano 21.09.2007 - 11:21
Czegoś nie rozumiem. Podobno Bóg jest miłosierny i wybacza wszystkim. Tak chyba uczą testamenty :hmm: Pierwszy raz słyszę o zasadzie "oko za oko, ząb za ząb" w kontekscie KK. Przecież jeżeli ktoś cię uderzy w policzek to powinnaś nastawić mu drugi, a nie oddać mu tym samym, czyż nie? Wg mnie to co piszesz to jakies brednieale tez karze za nieposluszenstwo rowniez panuje zasada oko za oko ząb za ząb
Napisano 21.09.2007 - 11:40
tak było w st za winy i grzechy ojców cierpieli synowie do 7 pokolenia naród izraelski był narodem wybranym dla przykladu dla całęj ludzkościCzegoś nie rozumiem. Podobno Bóg jest miłosierny i wybacza wszystkim. Tak chyba uczą testamenty :hmm: Pierwszy raz słyszę o zasadzie "oko za oko, ząb za ząb" w kontekscie KK. Przecież jeżeli ktoś cię uderzy w policzek to powinnaś nastawić mu drugi, a nie oddać mu tym samym, czyż nie? Wg mnie to co piszesz to jakies brednieale tez karze za nieposluszenstwo rowniez panuje zasada oko za oko ząb za ząb
Napisano 21.09.2007 - 11:45
Napisano 21.09.2007 - 11:56
czy 6 dni znaczy dosłownie 6 dni??/ w biblii jest tyle przenośni itajemnic niedomówien ze kazdy ma swoja interpretację musimy uwierzyc sami dla siebie z serca a nie dla kogoś dla tradycjizaczne od tego ze Pismo Swiete zostalo napisane dla ludzi zyjacych 2000 lat temu tak aby oni zrozumieli i uwierzyli. teraz ludzie sa o wiele inteligentniejsi i mozliwosci interpretowania Biblii sa bardzo rozlegle, ale w 99% wogole nie trafione. nauka udowodnila ze Bog nie stworzyl swiata w 6 dni itd. caly sek w tym ze ludzie w tamtych czasach byli za glupi aby pojac to, jak sa zbudowani, jakie mechanizmy sprawiaja ze swiat prawidlowo funkcjonuje itd.
cala prawda o Bogu tkwi w tym, ze apostolowie gloszac to co powiedzial im Bog, sprawili ze miliony ludzi zaczelo wierzyc ze istnieje ktos kogo nie widac i wierza w to przez tysiace lat po mimo braku tolerancji, przesladowania itp.
Bog powiedzial ze Kosciol nigdy nie zostanie splamiony przez szatana. Kosciol nie zostanie, ale ludzie tak, a ksieza i kaplani to tez ludzie wiec nie oceniajmy Kosciola na ich podstawie bo Kosciol tworza ludzie wierzacy, a nie budynki z zakonnikami...
:wall:
skąd masz pewnośc ze to bylo jablko???/Bóg stworzył nas z niepsującymi się zębami, a od zjedzenia jabłka zaczęły się psuć?
:mlotek: są ludzie mloty i ludzie pily zamim nie zrozumiesz nioe osądzaj i nie obrazaj boga .... chyba ze twoim bogiem jest długopisco do zjedzenia owocu to bog jest jakism przymulem ^^
stworzyl nas ciekawskich, jestesmy istotami, ktore musza wszystkiego dotknac i posmakowac, nawet jesli mialoby sie to skonczyc poparzeniem etc
Napisano 21.09.2007 - 12:01
:mlotek: są ludzie mloty i ludzie pily zamim nie zrozumiesz nioe osądzaj i nie obrazaj boga .... chyba ze twoim bogiem jest długopis
co do zjedzenia owocu to bog jest jakism przymulem ^^
stworzyl nas ciekawskich, jestesmy istotami, ktore musza wszystkiego dotknac i posmakowac, nawet jesli mialoby sie to skonczyc poparzeniem etc
Napisano 02.01.2008 - 15:01
A może człowiek wymyśla coraz to nowsze interpretacje bo sam zaczyna powoli nie wierzyć w to co jest tam napisane ? Człowiek sie rozwija, tak samo jak nauka, która obala coraz więcej mitów pochodzących z Biblii. Zauważyłem, ze za każdym razem kiedy jest napisane gdzieś o nieprawidłowościach związanych z treścią Biblii, większość odpowiedzi pada typu: "Biblia nie jest pisana dosłownie i nie można interpretować tego na swój sposób". Czy nie wydaje sie to trochę takim "łapaniem za ostatnie koło ratunkowe"?czy 6 dni znaczy dosłownie 6 dni??/ w biblii jest tyle przenośni itajemnic niedomówien ze kazdy ma swoja interpretację musimy uwierzyc sami dla siebie z serca a nie dla kogoś dla tradycji
Napisano 02.01.2008 - 17:17
Skoro Bóg jest wszechmocny i miłosierny to dlaczego karze na świecie tak wielką ilość niewinnych osób! Zsyła na "swoje dzieci" kataklizmy, w których ginie ogromna ilość osób i ich dorobku życiowego. Skoro jest wszechmogący to dlaczego nie zapanuje nad Szatanem i nad ludźmi, których rzekomo karze za ich złe czyny. Odpowiesz pewnie, że Bóg dał ludziom wolną wolę ale czy to jest granicą możliwości wszechmocnego Boga? Wszystko się ze sobą gryzie... i nikt tego nie zaprzeczy. Paradoks po prostu.
a tak btw. Bóg pisze się z wielkiej litery renato.
Użytkownik Rockyyy edytował ten post 02.01.2008 - 17:18
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych