Napisano 15.01.2008 - 15:05
Napisano 15.01.2008 - 15:18
No ja te pieniądze ktore przeznacza KK i inwestorzy na budowę nikomu niepotrzebnego kompleksu kościelno-mohero-rydzykowego przeznaczyłbym na potrzebujących. Tego chyba mam prawo się czepiać jako CZŁOWIEK nie? Kompleks wygląda jak by wieżę BABEL budowali a nie świątynie...Czepiałeś się dotacji państwowej 30 mln na kompleks Świątyni Opatrzności a teraz czepiasz się całego kosztu budowy która to finansuje KK i prywatni inwestorzy?
patrz wyżej....nie interesuje mnie skad maja kase bo co mnie to obchodzi, tylko cel na jaki je przeznacząCo ci przeszkadza że kościół zbiera pieniądze od prywatnych ludzi na budowę świątyni?
To ci się chwaliNapisałem ci że też nie jestem zbyt zadowolony że 30 mln idzie z budżetu
narazie jeszcze nikt nie dał ... prace stoją w miejscu bo pieniązków brakuje. Jeszcze wyczytałem na innym forum, że Rydzyk rozgłasza wszem i wobec że ANI GROSZA nie dostał od państwa - to kto tu kłamie?ale czepianie się że pozostałe 100 mln dali ludzie to już objaw paranoi.
mam nadzieję że po tym poście zrozumiesz że jednak mam pojęcie o czym piszę i nie wydaje mi się, żebyś miał większe [;apo5 dałeś przykład, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Użytkownik apo5 edytował ten post 15.01.2008 - 15:19
Napisano 15.01.2008 - 15:27
Napisano 15.01.2008 - 18:17
No ja te pieniądze ktore przeznacza KK i inwestorzy na budowę nikomu niepotrzebnego kompleksu kościelno-mohero-rydzykowego przeznaczyłbym na potrzebujących.Czepiałeś się dotacji państwowej 30 mln na kompleks Świątyni Opatrzności a teraz czepiasz się całego kosztu budowy która to finansuje KK i prywatni inwestorzy?
Napisano 21.01.2008 - 14:28
Jak wiadomo, Adam i Ewa byli w raju. Nie było tam wojen, bólu, starości i śmierci. Wnioskując - żyliby wiecznie.. Bóg nie miałby nic przeciwko, stworzył ich i obdarował swoją największą na świecie miłością. Żyliby i wielbiliby Boga bez ustanku. Dopiero, gdy zjedli owoc z drzewa Poznania Dobra i Zła, Bóg nie chciał, by żyli wiecznie. Czemu mieliby żyć wiecznie, grzeszni, oddaleni od Boga?Co ciekawe, na początku Bóg nie zakazuje im spożywania owoców z drzewa życia, ale wiemy, że tego nigdy nie zrobili, ponieważ jednym z powodów, dla których Stwórca wygnał ich z raju było właśnie to, żeby nie zjedli owocu z drzewa życia.
Ewa czy chciałaby, czy nie, na pewno zostałaby zgnieciona.Czy potraficie wyobrazić sobie jak kości Ewy gniotą się pod naporem kilkutonowej skały? A czy teraz już potraficie wyobrazić sobie również to, jak głos węża dociera do uszu Ewy, pobudza tam odpowiednie receptory i powoduje wyładowania w jej mózgu, które nieuchronnie doprowadzą do tego, że Ewa zerwie w końcu zakazany owoc?
Napisano 21.01.2008 - 15:37
Napisano 22.01.2008 - 18:11
Co do przekazywania pieniedzy na budowy kolejnych Swiatyn to:
-Darczyncy prywatni (zwykly obywatel czy firma prywatna) maja prawo przekazywac fundusze na co chca i nic nam do tego.. Mnie tez boli to, ze te pieniadze moglby zostac inaczej spozytkowane, ale trzeba sie z tym pogodzic.
-Co innego pieniadze podatnikow - jesli wladza przekazuje pieniadze (nie wazne jaki to procent budzetu) na budowy nowych wielkich Kosciolow (nie wazne jakiego wyznania) - moim zdaniem to juz jest spore naduzycie zaufania obywateli, naduzycie finansowe i powinno byc rozliczane.
Pozatym, zastanawiam sie po co nam kolejna wielka Swiatynia ?
Przeciez mamy juz sporo imponujacych Kosciolow. Mamy tez ogromna Bazylika w Licheniu, na ktorej mozanby poprzestac zwlaszcza ze jestesmy biednym krajem. Wyglada troche to tak jakby niektorzy duchowni mieli jakies chore ambicje czy chec "pokazania sie" w swiecie... Tylko po co jeszcze budowac kolejne takie budowle ociekajace zlotem topiac masy pieniadzy? Dla chwaly bozej ? Chyba niektorzy duchowni albo zapomnieli juz czego uczyl Chrystyus albo sa juz takimi materialistami, egoistami i obludnikami, ze jest im wszystko jedno.
Dla mnie w tej kwestii nauka Kosciola Katolickiego wyglada tak: "Zyj duchem, kochaj blizniego, pieniedzy miej tyle, by zaspokajac podstawowe potrzeby". Niestety do tego dopowiada: "Nas to nie dotyczy".
Napisano 22.01.2008 - 18:20
Napisano 02.02.2008 - 00:13
Napisano 03.02.2008 - 17:44
-Co innego pieniadze podatnikow - jesli wladza przekazuje pieniadze (nie wazne jaki to procent budzetu) na budowy nowych wielkich Kosciolow (nie wazne jakiego wyznania) - moim zdaniem to juz jest spore naduzycie zaufania obywateli, naduzycie finansowe i powinno byc rozliczane.
Napisano 03.02.2008 - 18:34
Napisano 03.02.2008 - 19:11
Użytkownik Skald edytował ten post 03.02.2008 - 19:12
Napisano 03.02.2008 - 20:17
Napisano 03.02.2008 - 20:54
Tak można wszystko wytłumaczyć. Czyżbyśmy nie mieli własnej historii ? A może za mało mamy pomników, zabytków kultury i sztuki, muzeów, miejsc pamięci ? To jest demagogia. Narodowi przede wszystkim potrzebna jest rozwinięta dobrze prosperująca gospodarka, wykształceni pracownicy, którym opłaca się zostać w kraju, sprawnie funkcjonujące instytucje, proste jasne przepisy, sprawna polityka zagraniczna itd itd. I na to należy łożyc pieniądze, bo jak narazie istnienia niczego z tego co wymieniłem nie można stwierdzić.Charakterystyczne monumenty są nam, jako narodowi, potrzebne. To scala i ułatwia wypracowanie tożsamości narodowej
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych