Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czarnobyl

• Please log in to reply
177 replies to this topic

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ale sam sobie przeczysz.Wlasnie np. przez terrorystow.Nie napisalem w jaki sposob tylko ze jest to mozliwe

Jest tak samo możliwe jak zamach na Pałac Kultury, z tym, że Strefa jest chroniona. Nie ma szans, żeby ekipa terrorystów zrobiła 'drugi czarnobyl'. Po co to komu zresztą.

Nawiasem mówiąc pyłu w środku Sarkofagu jest tyle, że gdyby coś rzeczywiście wybuchło to pozostaje nam modlić się o dobry kierunek wiatru.
  • 0

Alucard.

Unhuman

• Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No, z jednej strony dobrze ze robia nowy sarkofag bo bedzie to jakies wieksze bezpieczenistwo ale z drugiej to juz nie bedzie ta sama elektrownia.Mam nadzieje ze nie zdaza go zbudowac w ciagu naajblizszych pieciu miesiecy.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Phoenixowy, ja juz "zamawiam" fotki sobie. ;)
Jak bedziesz mogl to cyknij fotke jakiś gęstych lasów w okolicach, może tam coś ciekawego bedzie, nie mówie o krowach czy wilkach, zwróć uwage na żuczki i takie inne, może cuś ciekawego sfotografujesz.
  • 0

Matixus.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie lepiej zagrać w CoD 4 ?? Macie tam misje w Czarnobylu/Prypciu(nie wiem jak to odmienić) :P A przynajmniej radiacje nie zaszkodzą :D
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jak już przy tym jesteśmy, STALKER bije na głowe tą śmiesznie krótką misje z CoD'a. Jeśli ktoś chce rzeczywiscie postapokaliptycznego klimatu z szczyptą rpga i Czarnobylem w tle to pierwszy STALKER w sam raz, nie wiem jak drugi bo nie grałem.

PS. Jeśli ktoś chciałby muzyki powiązanem z wydarzeniami z 26 IV 86 - wrocławski industrialowy projekt Job Karma nagrał koncepcyjny album w całości poświęcony Czarnobylowi o nazwie Tschernobyl, wydany 2007 roku. Świetny klimat tamtych wydarzeń, polecam - jedna z moich ulubionych płyt w ogóle.
  • 0

Alucard.

Unhuman

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lambo - ok, oczywiście jeżeli będę miał czas na robienie zdjęć "żuczków" :D
Bo jednak jest tam tyle miejsc, że jak na jednodniową wycieczkę nie da się wszystkich zwiedzić.

mithrandir+ - zobacze sobie ten materiał :)
Jeszcze coś.Grałem w Stalkera i w CoD4.Wg. mnie w CoD lepiej odwzorowali klimat Czarnobyla.Pewnie dlatego, że nie ma tam mutantów, a Stalker ich wymagał.
  • 0

nazgul.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polecam ten wywiad http://www.tinyurl.pl?YGL6ZOmx
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Stalker bardzo fajny jest, ale to nie forum o grach, COD4 jest dużo gorszą grą, dużo mniej swobody.

Po co 2 czarnobyl?
A po co WTC?
A po co terrorystom broń?

Żeby terroryzować i sobie podporządkowywać innych.

Nie wydaje mi sie żeby strefa była szczególnie chroniona...
I tak tak to wsio napromieniowane że raczej nikt nie wejdzie do środka i nie nabroi nic.
  • 0

Andie.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Phoenixowy, ja juz "zamawiam" fotki sobie. ;)
Jak bedziesz mogl to cyknij fotke jakiś gęstych lasów w okolicach, może tam coś ciekawego bedzie, nie mówie o krowach czy wilkach, zwróć uwage na żuczki i takie inne, może cuś ciekawego sfotografujesz.

Lasów Ci nie zrobi bo od lasów, drzew, zarośli i metalu się trzeba trzymać zdala. W roślinach zostało najwięcej promieniowania i żaden przewodnik Cię tam nie wpuści...
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No to tak czy siak, porób ile wlezie, karty pamięci nie są drogie. :)
  • 0

Andie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Klimat tam musi być niesamowity.
I trzeba cały czas patrzeć na miernik promieniowania... Znajomi byli i mówili, że żeby dostać przepustkę do strefy trzeba się trochę natrudzić a potem i tak zwiedza się szybko i nie zatrzymuje się na dłużej. Tylko w jednym z bloków mieszkalnych dali im więcej czasu na robienie zdjęć.
  • 0

LS-D.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem zainteresowany jak wyglądają prace nad "sarkofagiem", który ma dokładnie przykryć ten reaktor. Bo jak zapewne zdajecie sobie sprawę/bądź nie, nagromadzenie radioaktywności w obecnym sarkofagu jest tak duże, że jeśliby nastąpił jego rozpad, moglibyśmy mieć powtórkę z 86' z podwojona siła...
  • 0

Maciejka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ostatnio znalazłam artykuł pod tytułem: "Ukraina dostała 135 mln euro na sarkofag w Czarnobylu"

Oto treść:

"Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju przydzielił Ukrainie 135 milionów euro na zapewnienie bezpieczeństwa uszkodzonego w 1986 roku reaktora elektrowni atomowej w Czarnobylu.

Wydzielone przez EBOiR środki dla elektrowni w Czarnobylu zostaną przeznaczone na budowę sarkofagu nad uszkodzonym prawie 23 lata temu jednym z jej czterech reaktorów.

EBOiR administruje specjalnym kontem NSA (ang. Nuclear Safety Account), na którym gromadzone są środki finansowe na usunięcie szkód po katastrofie i na zabezpieczenie uszkodzonego reaktora.

Eksplozja reaktora czarnobylskiej elektrowni w kwietniu 1986 roku doprowadziła do skażenia ok. 100 tys. km kwadratowych powierzchni, w tym aż 70% na Białorusi. Substancje radioaktywne dotarły nad Skandynawię, Europę Środkową, w tym Polskę, a także na południe kontynentu - do Grecji i Włoch.

Specjaliści wciąż nie potrafią ustalić, ile było śmiertelnych ofiar katastrofy. Według ocen Światowej Organizacji Zdrowia liczba zmarłych na raka wywołanego przez skażenie po wybuchu w elektrowni może sięgać nawet 9 tysięcy.

Strefa wokół Czarnobyla do dziś jest zamknięta. Obowiązuje tam surowy zakaz przebywania. Pomimo to w domach w okolicznych wsiach można spotkać nielegalnych mieszkańców, utrzymujących się z rolnictwa.

Jarosław Junko"

źródło: Wirtualna Polska
  • 0

Wallie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przydało by się troche odnowić ten temat (sory za odkop) W każdym razie był tam może ktoś z forum niedawno?
Wie ktoś może jak się mają sprawy budowy nowego sarkofagu?
Jakieś nowe zdjęcia/filmy?
  • 0

Nitro89.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum i sorry, że odkopuje ten temat, ale widze że część osób które tak bardzo chcą jechać do elektrowni jest niepełnoletnia. Wg mnie i moich przemyśleń na temat kilku filmów dokumentalnych i materiałów dostępnych w necie wiem, że cała skażona strefa nie jest tak bardzo bezpieczna mimo zapewnień wszystkich. Nie chce tu robić burzy o to, że mam takie poglądy i nie jestem kolejnym z tych "co myśla że tam jest zło i jak wejdziesz to umrzesz od razu". Tak naprawde sam chcę tam pojechać. Wracając do tego co mnie niepokoi we wspomnianej strefie to min. gdy oglądałem "bitwę o czarnobyl" fotograf który był powołany przez rząd ZSRR do zdawania raportu ze strefy mówił o tym jak szybko ludzie nawet nie stykający się bezpośrednio z głównymi źrudłami promieniowania umierali, górnik który kopał owy kanał pod reaktorem nr 4 mówił o koledze który połknoł ziarnko piasku i w niedługim czasie zmarł. Wydaje mi się, że szczególnie do tej sprawy górnika będą zarzuty w stylu "przecież to było 20 lat temu i już jest bezpiecznie", więc znów odnosząc się do owego filmu, generał, dowodzący całą akcją zmniejszania skutków awarii mówił o połowicznym rozpadzie pierwiastków który jeśli dobrze pamiętam był podawany w setkach lat. Odnośnie jodu, jestem troche za młody żeby wiedzieć wszystko z pierwszej ręki, ale w swoim czasie popytałem ludzi bardziej i mniej dysponujących wiedzą o tym temacie i dowiedziałem się, że ten jód miał osłabić chorobe popromienną i zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowań na raka tarczycy i innych narządów, a nie tak jak tu było wspomniane "być wspaniałym lekarstwem na promieniowanie". To tyle odemnie. Pozdrawiam Nitro.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych