Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czarnobyl

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

PhoenixNH.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dużo było o skutkach dla Ukrainy, dla okolicznej ludności itp.
Ale niewiele mówiliście o skutkach dla Polski, a jesteśmy w bezpośrednim sąsiedztwie Ukrainy.
Otóż winę za skutki poza granicami Ukrainy ponoszą jej ówczesne władze. Gdyby (może niektórzy uznają to za "śmieszne" - bez komentarza) Polskie na przykład władze zostały wcześniej poinformowane, to może tylu ludzi nie wyszłoby 1 maja poza dom. Wtedy akurat padał deszcz. Deszcz, który być może okazał się dla niektórych śmiertelnie niebezpieczny.

Wówczas znało się 3 zabiegi przeciwko promieniowaniu. Bardzo mało skuteczne, w porównaniu z dzisiejszymi, ale zawsze coś:
- "Prysznic" - z środków chemicznych, które miały "odkażać"
- Zmywanie radioaktywnego pyłu (gromadził się na skórze) spirytusem.
- Płyn Lugola - ohydny w smaku środek, który większość ludzi przyjęła tuż po katastrofie.
  • 0

Lerlitz.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

zajebal bym kazdego ktory bah hihi buzka usmieszek. az mnie rwiey sie z tego zasmial, bo az nie moge jak pisze mi jakis jelop ze chcialby zobaczyc jak wygladali po wybuchu :D

taaa raczej dzieciaki w wieku 10lat napalone bo pograly troche w CSa i nakarmione przez pokemony chca zobaczyc to.
Czlowiek widzi czyjas smierc i potrafi sie zamknac w sobie i odciac od spoleczenstwa a co dopiero po takiej tragedi.
Ciekawie jak by on wygladal (osoba ktora to chce zobaczyc) pewno pierwsze co by zrobil to pobiegl do mamusi :)
  • 0

Snagoth.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oj, to nie wiem skąd wziąłeś takie informacje ;) i nie ruskich tylko "Rosjan", szacunek przede wszystkim i tolerancja -.-

sorry ze cytuje taka stara wypowiedz ale musze sie na ten temat wypowiedziec....

szacunek? Jaki szacunek w ogole? Oni mordowali nas z zimna krwia smiejac sie nam w twarz i plujac na nas a ja mam ich szanowac? Nie rozsmieszaj mnie...

ta, wiem.. zaraz poleci lawina argumentow ze to bylo minelo, ze trzeba byc tolerancyjnym, zyc w zgodzie, ze to sa inne pokolenia itd... ale mam to gdzies... skoro dziadkowie obecnych naszych rowiesnikow mordowala naszych dziadkow... to niech ich synowie, wnuczkowie itd odpowiadaja za to.. dlaczego to ma przejsc bez echa...
  • -1

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Snagoth nie poleci żadna lawina argumentów bo to jest Topic o tragedii w Czarnobylu a nie o naszych stosunkach z Rosją. Wracamy do tematu.
  • 0

Lerlitz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie czemu ;) ja tez np nie mam zamiaru okazywac szacunku ruskim bo mimo wszystko ze teraz sa to mlode pokolenia to nie znaczy wcale ze inne, oni tak naprawde po cichu dalej sa komunistami (dalej jest cenzura slowa, zero szacunku dla innych krajow itp.) u nich demokracja jest na 1/3 gwizdka :D

mnie zastanawia co maja zrobic z kopułą w Czarnobylu ktora przykrywa to cale radioaktywne ścierwo :) ostatnio odkryli mineral pochlaniajacy promieniowanie moze by go tam zastosowali, pod warunkiem ze go opanowali :D
  • 0

PhoenixNH.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[...] mnie zastanawia co maja zrobic z kopułą w Czarnobylu ktora przykrywa to cale radioaktywne ścierwo :) ostatnio odkryli mineral pochlaniajacy promieniowanie moze by go tam zastosowali, pod warunkiem ze go opanowali :D

Ten dotychczasowy "sarkofag" to nie jest właściwie tylko kupa betonu. Ołów odpycha promieniowanie. Wystarczy zbudować nowy sarkofag z betonu z ołowiowym płaszczem.
  • 0

Andrewx.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tutaj macie wizualizację nowego sarkofagu:
Dołączona grafika

Natomiast co do dzieci mutantów, fragment wywiadu z prof. Zbigniewem Jaworowskim:

A kalekie dzieci, często pokazywane jako ofiary Czarnobyla?

prof. Zbigniewem Jaworowskim: To czysta manipulacja. Na tzw. terenach skażonych nie odnotowano żadnego wzrostu liczby urodzin dzieci z ciężkimi wadami rozwojowymi. Natomiast w każdej populacji, od Warszawy po Hawaje, występuje ok. 3 proc. tego typu przypadków. Wystarczy więc pojechać z kamerą, sfilmować dziecko, które np. przyszło na świat bez rąk, i dodać komentarz, że jest to ofiara Czarnobyla. Dziennikarze wielokrotnie postępowali w ten sposób.

Reszta tego niezwykle ciekawego wywiadu, tutaj:
http://www.polityka....?...s&page=text (link już był na forum, wstawiał go użytkownik Mayo)

A tak w ogóle to będę tam w przyszłą sobotę. :crazy:
  • 0

PhoenixNH.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@UP:
Możesz podać stronę, z której masz ten plan? Bo niewiele z niego widać właściwie. Tylko kształt i to co ma zasłaniać. A materiału nie widać.

Pozatym oczywiste jest, że to manipulacja. Promieniowanie wchłania się do tkanek, ale nie uszkadza kodu genetycznego. Niektórzy dziennikarze zrobią wszystko dla zdobycia materiału...
  • 0

The X.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

o nowym sarkofagu
Już wcześniej podawałem tutaj zdjęcie nowego sarkofagu.
A co do zmutowanych dzieci:
Trzeba się z tym pogodzić i dalej żyć, ale powinni dostać jakieś pieniądze z czegoś w rodzaju opieki społecznej czy jakoś tak.
  • 0

Lerlitz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

niestety jesli te dzieci pochodza z z Ukrainy albo Rosji to raczej za wiele nie dostana tej pomocy :) jedynie moga liczyc na dobre serce ludzi i kliniki oferujace pomoc :P a nowy sarkofag ciekawy tylko wg powinien pokrywac cala elektrownie
  • 0

The X.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wg powinien pokrywac cala elektrownie

W jakim celu całą elektrownie? Reaktory 1-3 już są "wyłączone" a tylko 4 jest niebezpieczny.

A tak w ogóle to będę tam w przyszłą sobotę. w000t.gif

Ale masz fajnie ;] porób chociaż trochę fotek i podziel się nimi z nami.
  • 0

Mistyrose.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[url="http://mojasd.ovh.org/ghosttown/chapter1.html"]http://mojasd.ovh.org/ghosttown/chapter1.html[/url]
Niesamowita dziewczyna - Elena _ jeździ po byłym Czarnobylu motorem, to jest coś w rodzaju bloga - czytałam z opadniętą szczęką. Robi to czując się względnie bezpiecznie bo jej tata jest fizykiem jądrowym zatem Elena ma jakie takie pojęcie o zagrozeniu. Zobaczcie, warto !
  • 0

Andrewx.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale masz fajnie ;] porób chociaż trochę fotek i podziel się nimi z nami.

Postaram sie, na razie negocjuję z Ukraińcami, żeby nas wzięli pod "Oko Moskwy" bo tego nie ma w oficjalnym planie wycieczki. Pzdr.
  • 0

#89 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

http://mojasd.ovh.or...n/chapter1.html
Niesamowita dziewczyna - Elena _ jeździ po byłym Czarnobylu motorem, to jest coś w rodzaju bloga - czytałam z opadniętą szczęką. Robi to czując się względnie bezpiecznie bo jej tata jest fizykiem jądrowym zatem Elena ma jakie takie pojęcie o zagrozeniu. Zobaczcie, warto !

To jest fake, nie mogę znaleść artykułu potwierdzającego, ale postaram się

OoO mam
http://www.uer.ca/fo...p?threadid=8951
  • 0

Andrewx.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Moja relacja z wyprawy do Czarnobyla jest do przeczytania na portalu podroznikow Odyssei:
http://www.odyssei.c...icle/13964.html
Zapraszam do zapoznania sie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych