Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czarnobyl

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

Alucard.

Unhuman

• Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://www.ukrcam.co...r_3.html#clouds

A tutaj?Bo chyba nic nie pisze o wieku?(Nie reklamuje strony:P)
  • 0

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Faktycznie chyba nic tam nie ma o kategorii wiekowej- napisz do nich maila i spytaj ;)
  • 0

MateuszS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiecie, ruska technologia ;D Połączenie epoki kamienia z teraźniejszością :) Jak słusznie zauważył AlienGrey jak jakaś awaria to u nich ;] Oni to tylko do wódki.

Jak to było z tym napromieniowaniem to nie wiem bo mnie na świecie nie było, ale dosyć ciekawe to jest.
  • 0

Alucard.

Unhuman

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko jest jeden "maly" problem.Ja sie dopiero ucze ang. :<
Jezeli ktos by byl tak dobry i napisal mi na PW tresc listu z pytaniem o kategorie wiekowa bylbym BARDZO wdzieczny.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Phoenixowy, tez nie mam 18 lat i chce tam pojechać.
Napewno wiecej ludzi chce tam jechać, trza sie zebrać, moze ktos ma wiekszego jeepa/vana to zabierze, jak nie to wynajac mozna busa i w droge. :)

P.S. Terapia wódką na napromieniowanie jest najlepsza.

P.S.2 bardziej niz do Strefy ciągnie mnie do pewnych tajemniczych stref na Syberii (Saratov, okolice Volgogradu).
  • 0

Alucard.

Unhuman

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myslisz ze tak latwo sie tam dostac?Jedynie kogo tam wpuszczaja to pracownikow i firmy wycieczkowe ktore tam jezdza :>

No... mozna tam sie dostac "mniej" legalnie ale na pewno bedzie to kosztowac wiecej niz poprzez firme wycieczkowa.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Myslisz ze tak latwo sie tam dostac?Jedynie kogo tam wpuszczaja to pracownikow i firmy wycieczkowe ktore tam jezdza :>

No... mozna tam sie dostac "mniej" legalnie ale na pewno bedzie to kosztowac wiecej niz poprzez firme wycieczkowa.

Lepjej legalnie, bo nielegalnie można dostać kulke w łeb...
Wpuścić to może wpuszczą na chwile, ale bez żadnej elektroniki (aparaty, kamery) i napewno na "własną odpowiedzialność".
  • 0

Bezsenność.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli chodzi o wycieczki słyszałem dzisiaj lub wczoraj w szkole (koledzy się interesują tym miejscem) że wycieczka z Warszawy do Czarnobyla kosztuję ok. 600 zł. Chcą się wybrać ale w to wątpię żeby ich marzenia doszły do celu ;p ( chodzi o ich rodziców, znam ich bo często u nich bywam i wątpię aby im pozwolili)
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Drodzy młodzi ludzie. Jeżeli chcecie przekroczyć granicę, to bez pełnoletniego opiekuna to się może nie udać. Podróż do Czarnobyla to nie wypad za miasto. Rodzice z pewnością wyrażą zgodę na to byście zwiedzili elektrownię. Już widzę jak pakują wam plecaczki i kupują bilet.

Phoenixowy, tez nie mam 18 lat i chce tam pojechać.
Napewno wiecej ludzi chce tam jechać, trza sie zebrać, moze ktos ma wiekszego jeepa/vana to zabierze, jak nie to wynajac mozna busa i w droge. :)

Taa, a niby kto wynajmie busa dzieciakom, a co do jeepa czy wana tatuś da, a może zawiezie?
Zejdźcie na Ziemię i poczekajcie do 18-tki, zakładam, że chęć na wyjazd wielu wam minie.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Asieńka, to oczywiste że z kimś dorosłym, dlatego napisałem o wynajęciu samochodu. ;)
A Ciebie nie kusi żeby pojechać i zobaczyć elektrownie? (okolice elektorwni, elektrownia napewno mocno napromieniowana)
Gdybym się uparł to rodzice pewnie by się zgodzili.
  • 0

Camillo.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

oglądałem zdjęcia z wybuchu reaktora, to jak miasto wyglądało po wybuchu i jak jest teraz. na PO nauczycielka mowiła nam ze grupa ludzi zapłaciła duze pieniadze za wycieczke do "miasta duchow". nazwa wzieła sie od tego ze nikt tam nie mieszka, ludzie wyprowadzili sie zeby nie zostali napromieniowani jeszcze bardziej. po kilku minutach ludzie prosili zeby ich zabrac z tego miejsca. nie bylo tam nikogo, strasznie cicho i chyba przerazila ich ta cisza i pustka. mieli tam byc chyba 2 godziny a byli kilka minut. mnie to interesuje ale nie wie czy nie zrobilbym tak jak ci ludzie. co innego interesowac sie tym i ogladac zdjecia, czytac artukuły, a co innego byc tam.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mieli dosyć po paru minutach.
Jak to wytłumaczysz?
Samo promieniowanie raczej by tak szybko nie odstraszyło, bardzo mnie interesuje to miejsce.
Napewno wolałbym pojechać do Czarnobyla, niz na przykład do Amsterdamu czy Paryża.
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jak to wytłumaczysz?

Normalnie. Wszechobecna cisza i świadomość, że kiedyś mieszkało tutaj 30 000 ludzi, którzy zostawili cały swój dobytek żeby uciekać przed promieniowaniem robi swoje.

Ludzie, wyjazd do Czarnobyla, jak zresztą Asieńka pisała nie jest wypadem za miasto. Wycieczka trwa najczęściej 2 dni. Wpierw trzeba załatwić sprawy z biurem podróży, zebrać większą ilość osób. Im więcej tym taniej oczywiście. Trzeba dostać się do Kijowa, z Krakowa pociągiem jedzie się bodajże 16 godzin, z tego co czytałem na jednej z relacji. Konieczna jest znajomość angielskiego lub rosyjskiego, w zależności jakiego przewodnika nam przydzielą. Później po załatwieniu wszystkich formalności z hotelami, jedzie się około 120 km do Strefy, gdzie czeka kilka punktów kontrolnych. Nie masz przepustki to nie wjedziesz. Na czas pobytu w Strefie dostajemy licznik Geigera. O zwiedzaniu elektrowni można sobie pomarzyć. Minimalna dopuszczalna odległość od Sarkofagu na jakiej możesz podziwiać elektrownie to 100 m. Dalej jest zwiedzanie miasta Prypeć. Tutaj przewodnik także jest ważny. Na kilku relacjach jakich czytałem, można było łazić gdzie nam się podoba, na innych przepisy były bardziej rygorystyczne. W planach widziałem też zwiedzanie okolicznych wiosek. Jako bonus jest też Czarnobyl 2, czyli ogromne radary wybudowane w czasach ZSRR.

Wyjazd do Czarnobyla jest jednym z moich celów, koszty nie są kosmiczne. Wolałbym wydać pieniądze na taką wyprawe niż cokolwiek innego. Jeśli ktoś pisał już e-maila do tego biura podróży, jestem zainteresowany tym, jak sprawa się ma z osobami < 18.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co do radarów (oka moskwy) to jest z tego co wiem są one 10-20km od prypeci.
Z dogadaniem sie nie bedzie problemów, znam Angielski, Niemiecki i rozumiem pa Ruski.
Koszt to moze tyle co wycieczka do kijowa na tydzień.
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Z tego biura co podał Phoenixowy koszt na 6 osoób to 149 $, na dzien dzisiejszy to jest 449 PLN z groszami + ceny biletoów, do tego trochę kasy w kopertę żeby przepisy nie były zbyt rygorystyczne ;) Oczywiście pozostaje też możliwość załatwiania wszystkiego na własną ręke, choć nie spotkałem się z relacją z samotnej wyprawy.

Jeśli ktoś się już zdecydował na taką wyprawe do Czarnobyla, radzę się spieszyć bo nowy sarkofag, który będzie zakrywał prawie całą elektrownie jest tuż tuż.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych