Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czarnobyl

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

lambo.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jaki sarkofag?

mithrandir+, koszt dla kilku osob to 450 z groszami czy dla kazdej osobno? ;p
  • 0

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jaki sarkofag?

Wielkie betonowa "kopuła" (to chyba dobre słowo) nad uszkodzoną częścią budynku.

Rosjanie mieli 30 lat temu technologie nowszą o 30 lat od tej Amerykańskiej.
Obejżyjcie sobie Amerykański wynalazki i zastanówcie się co teraz mają Rosjanie

Nie mogę się powstrzymać przed czepieniem się sygnaturki i wtrącenia kilku swoich groszy:" A teraz pomyślcie, czego nam Amerykanie nie pokazują"
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzieki.

Amerykanie pokazują wszystko. ;p
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jaki sarkofag?

Nowy Sarkofag, który będzie wybudowany nad prawie całą elektrownią. Obecny był robiony w pośpiechu, a do tego zaczyna się rozsypywać. Tak będzie to wyglądało:

Dołączona grafika

Wpierw trzeba to zbudować, nastepnie na specjalnych 'szynach' wsunąć nad budynek reaktora i voila.

koszt dla kilku osob to 450 z groszami czy dla kazdej osobno?

Osobno.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a, na ukrainie zanim to zbudują... :P

450zeta to bardzo tanio.
  • 0

NIKROY.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pamiętam, kiedyś miałem zajawke żeby pojechać do Czarnobyla, ale teraz zapomniałem... Ile trzeba mieć lat żeby wyruszyć "w podróż życia" :P ? Czarnobyl to mój konik (czyli mam do tego umiłowanie).
  • 0

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

NIKROY - ja byłem na takiej eskapadzie w tym roku.Nie wiem,ile trzeba mieć lat,żeby się zabrać.Streszczę pokrótce całą wycieczkę:

Po dotarciu do celu,pierwszą rzeczą,która mnie mocno zdziwiła,była odległość,na jaką można podejść do elektrowni - my byliśmy bardzo blisko sarkofagu - nie wiem czy nie mniej niż 100 m - mocne wrażenie robi monumentalność całej infrastruktury.

Lecz to nie przebywanie bezpośrednio koło budynku elektrowni uderzyło mnie najmocniej,a wizyta w miasteczku Prypeć - niesamowite przeżycie,zupełnie jak miasto umarłych.

A jeśli chodzi o przygody z promieniowaniem,to jako jedyny z grupy nie zaliczyłem testu czystości - okazało się,że napromieniowały się moje...buty-i tak oto kończyłem wycieczkę wycierając je w mokrą szmatkę ;)
  • 0

NIKROY.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

raven - miałbyś pamiątke na bucie :P " Promienie z Czarnobyla " ;)
  • 0

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja

Napisano

A czy ktos pilnuje dostepu? Jesli tak to jak bardzo (czy sa jakies ogrodzenia, jak duzo wojskowych).
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

le trzeba mieć lat żeby wyruszyć "w podróż życia"

Oficjalnie 18 lat, pisałem niedawno maila do polskiej organizacji StrefaZero, która organizuje takowe wycieczki. Jeśli chcesz się zabrać z nimi wymagany jest wiek >19 lat.

A czy ktos pilnuje dostepu? Jesli tak to jak bardzo (czy sa jakies ogrodzenia, jak duzo wojskowych).

Sam nad tym zastanawiam. Według paru źródeł, wokól całej Zony poprowadzone jest ogrodzenie z drutu kolczastego, niektórzy pisza też, że na dodatek pod napięciem. Wojskowe patrole to prawdopodobnie norma, w końcu w samej strefie pracuje coś około 1000 ludzi.

Edit:

Z tego co przeczytalem na angielskiej Wikipedii, teren jest kontrolowany przez "Administration of the Alienation Zone". Granice strefy są patrolowane przez MSV i oddziały z czegoś na kształt straży granicznej. Kombinerki i kamuflaż raczej odpadają :)
  • 0

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mithrandir: moja grupa stała przy pomniku,bliżej podejść nie można,bo na drodze staje ci betonowy mur z drutem kolczastym,który jest jeszcze pod dodatkowym napięciem.
  • 0

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja

Napisano

Oficjalnie 18 lat, pisałem niedawno maila do polskiej organizacji StrefaZero, która organizuje takowe wycieczki. Jeśli chcesz się zabrać z nimi wymagany jest wiek >19 lat.

Czyli to znaczy, ze trzeba miec te 19, czy 20 i wyzej. Chetnie bym sie z nimi zabral, ale szkoda bo bede musial czekac jeszcze ponad rok.

Sam nad tym zastanawiam. Według paru źródeł, wokól całej Zony poprowadzone jest ogrodzenie z drutu kolczastego, niektórzy pisza też, że na dodatek pod napięciem. Wojskowe patrole to prawdopodobnie norma, w końcu w samej strefie pracuje coś około 1000 ludzi.

Ciekawe ile im placa? ;)
  • 0

Lerlitz.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no wlasnie ja tez sie planuje zabrac na taka wycieczke jak szkoncze te 19lat. Mysle ze może byc ciekawa przygoda, to martwe miasto :D
  • 0

ArAb.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam małe pytanie bo słyszałem że w Czarnobylu są różne dziwne stworzenie (nie chodzi mi to o np. wielkiego wilka tylko o dwugłową krowę czy coś takiego)?
  • 0

The X.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Yhhh mam dla was lepszą propozycje niż wydawanie 500zł na wyjazd, lepiej zaciągnąć się do ekipy budującej nowy sarkofag, jeszcze zarobicie sobie xD
ArAb "Administration of the Alienation Zone" na pewno wystrzelało już większość zwierząt. Na Discovery mówili, że wybijali nawet psy i koty, które roznosiły promieniowanie w swoim futrze :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych