Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sekret

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
347 odpowiedzi w tym temacie

mareczos.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zauwazylem pewna rzecz odnosnie tematu. Napiesales ze wszechswiat nie rozroznia negatywcnych mysli od pozytywnych i poprostu je spelnia.. a pozniej napisales ze gdy ludzia dowiaduja sie o sekrecie to boja sie myslalec negatywnie i dodales ze pozytywne mysli sa o x razy mocniejsze od negatywnych xD . Skoro wszechswiat nie zwraca uwagu na negatywne i pozytywne to jak one sa niby mocniejsze??

Artykul bardzo fajny :)
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jutro Osoba X będzie pisała sprawdzian, trochę się uczyła, lecz się pomyliła w zadaniach lub źle napisała, wie o sekrecie i w jej przypadku ciągle się sprawdzało, miała silną wolę, i inne rzeczy aby wierzyć w to. Powiedziała se "chce dostać pozytywną ocenę" i ciągle to powtarzając, przychodzi ten dzień i pani oddaje sprawdziany i mówi oceny. Numer 12 osoba X dostała ocenę niedostateczną.. Sekret nie nadaję się do szkoły i innych tych rzeczach, sekret jest ograniczony, później moim zdaniem, jeżeli tą szansę się dostanie, sam się nauczyć, i zaliczyć niż wieżyc w jakiś sekret.

Podobny przykład. Osoba Y będzie pisała sprawdzian, uczyła się tyle co osoba X jednak idąc na sprawdzian powtarza w myślach "będzie dobrze, umiem wystarczająco dużo żeby dostać 3 a nawet 4 jak się postaram". Pisze sprawdzian, pytania są jak na każdym innym sprawdzianie, osoba Y podbudowana wiarą we własne siły spostrzega ,że zna odpowiedź na kilka z nich. Pisze więc na ich temat wszystko co wie powtarzając przy tym w myślach ,że będzie dobrze co motywuje ja do przypomnienia sobie większej ilości informacji. Dodatkowo odpowiadając na proste dla siebie pytania przypomina sobie informacje przydatne w innych pytaniach. Postanawia więc i w nich coś napisać. Dla porównania osoba X widząc te same pytania nawet nie stara się wychwycić jakiegoś które jej podejdzie tylko wychodząc z założenia ,że "i tak nie napiszę" oddaje pustą kartkę lub pisze tylko parę słów które z trudem jest w stanie sobie przypomnieć mimo ,że się uczyła, brak pewności siebie obniża koncentrację i pamięć. Nadchodzi czas oddania kartek.
Nauczyciel sprawdza. Widzi dwie prace, jedna z dość dużą ilością informacji. Są błędy, oczywiście ale widać ,że osoba starała się jak najwięcej z siebie wykrzesać. Praca co najmniej na 3. I druga praca, mało informacji, niektóre pytania pozostawione bez odpowiedzi. Osoba nie wie nic. "Niedostateczny".

Sekret nie działa wstecz, to nie żadne czary zmieniające przeszłość. Zwykła psychologia. Wierzysz w siebie - dajesz z siebie jak najwięcej. Nie wierzysz w siebie - nie masz motywacji do działania.
  • 0

mareczos.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może tego "sekretu" nie powinno sie brać tak dosłownie.. Może jest w tym jakieś ukryte znaczenie.. Tak jak powiedziała Ana że to poprostu wiara w siebie lub coś innego.
  • 0

your_choice.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Wierz w sekret, a sekret ci odpowie.."
  • 0

casanova.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sekret istnieje, tylko w sekretu wykorzystać nie umiecie.

Dlaczego ludzie płaczą że jest im źle, bo oni o tym bez przerwy myślą, co teraz będzie , jesteśmy biedni, dlatego są tacy ich wybór, jeżeli nie potrafią tego wykorzystać, sekret będzie działał w przeciwną stronę.
  • 0

Maniek12.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja wam powiem tak ja wiem że sekret instnieje i działa. Przekonałem się o tym wiele razy.
  • 0

casanova.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dlaczego mówimy na to sekret, tego nie rozumiem, każdy może go mieć, więc sekretem nie jest, dla większości ludzi jest znany więc?
  • 0

freaky_styley.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dla większości ludzi jest znany więc?

błąd. dla większości ludzi, niestety, jest on wciąż nieznany, choć prawdy w nim zawarte są dość proste i logiczne.
  • 0

Glowa3.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ten sekret każdy z nas zna, został zaprogramowany w naszych duszach jeszcze zanim się urodziliśmy... nazywa się intuicja i sumienie. Jednak przez proces socjalizacji każdy z nas traci ten "sekret" i współcześnie mało osób jest szczęśliwych .. smutne
  • 0

Piotrek.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

hmmm wiec to znaczyl znany cytat Einsteina: " wyobraźnia ważniejsza od wiedzy"...
A tak pozatym to chyba mi humor poprawił ten art, dzieki
  • 0

#191 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

No to znaczył, ale niektórzy przemądrzali do tego nie doszli :)

Jeden ze znanych fizyków kwantowych w USA w dzieciństwie miał wykrytą niezdolnośc do nauki. Był zwykłym - głąbem ;) a dziś? ... jak to on ujął? Możesz byc kim chcesz.
  • 0

elodymek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zgadzam sie, tekst naprawde dajacy do myslenia, w zasadzie po przeczytaniu tego tekstu mam tyle pomyslow, zeby cos sobie "wyprodukowac" , ale jest maly problem... Jeszcze w to nie wierze, ale postaram sie myslec pozytywnie ;) I miec nadzieje.
  • 0

#193 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Przeczytaj książkę, bo Twoja postawa zaprowadzi Cię w manowce i nic Ci się nie spełni.
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak już wyżej napisałem przeczytałem cały sekret i od tamtej pory staram się sie myslec pozytywnie oraz wizualizowac sobie różne rzeczy - niedługo po przeczytaniu dostałem premie, a w zeszłym tygodniu podwyżka do pensji 300 PLN, może to zbieg okolicznosci, może nie - pozytywnie do życia trzeba być zawsze nastawionym a wszystko pomału będzie dążyło do celu jaki sobie obierzecie :) Pozdro!
  • 0

#195 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

I nie można czuc braku, niespełnienia i trzeba czuc wdzięcznośc za wszystko... inaczej o bogactwie można zapomniec.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych