Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sekret

• Please log in to reply
347 replies to this topic

andar.
  • Tematów: 70
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Mam pytania ,czy można formułować prośby np. tak "miła, wierna dziewczyna" przez kogoś kto chce być z kimś w związku? Czy na efekt nie będzie trzeba długo czekać? Według mnie powtarzanie sobie "mam dziewczynę" jest błędne. to tylko sprawi, że ktoś prędzej czy później pomyśli, że przecież nie ma dziewczyny, natomiast myślenie "chcę mieć dziewczynę" tym bardziej nie, bo wówczas skupiamy się wyłącznie na pragnieniu czegoś, tzn. przez to "chcę" uzyskiwać będziesz jedynie coraz większą motywację, coraz silniej chciał, chciał, chciał...uczucia mogą być bardzo intensywne, ale odpowiedź się będzie oddalać jeśli nie skończysz z tym "chcę", ty masz oczekiwać, być pewnym, że to jest dla ciebie i jest już w drodze, tak to zrozumiałem. Czytałem 2 książki no i 2 razy filmik obejrzałem, wierzę w to, ale to o czym wyżej napisałem to jedno czego nie do końca rozumiem, druga sprawa jest taka, co jeśli ktoś jest niezdecydowany i nie wie czego właściwie chce? Czy można łączyć prośby?

Nie zgadzam się z tym, że Sekret ma na celu tylko podniesienie naszej samooceny. Bez względu na to czy ktoś pracuje, czy nie wychodzi z domu, to działa tak samo mocno. Nie powinniśmy się zastanawiać nad tym jak to się zrealizuje, w ogóle o tym nie myślcie... co do samooceny, przeczytanie nawet samego artykułu sprawia, że lepiej się czujemy i to nie tylko moja opinia. Może to krótkotrwałe jest z początku, ale z czasem będziemy bardziej panować nad sobą, polecam także poczytać o związkach chemicznych odpowiedzialnych za miłość itp, nie wiem jak inni zareagują, ale przynajmniej jeśli o mnie chodzi zaczynam odczuwać wstyd, gdy się wkurzam, chociaż jeszcze parę miesięcy temu bardzo potrafiłem się denerwować :) polecam tak postrzegać całe to zakochanie, byle nie przesadzić w jedną i druga stronę, w końcu nie przeszkadza to być szczęśliwym. Tak jak pisałem możemy siedzieć sobie całymi dniami w domu, musimy tylko zastosować opisane techniki, na zewnątrz więcej okazji się wydaje że jest, ale w domu też za sprawą ludzi/zdarzeń/rzeczy dostaniemy to o co tak prosiliśmy, ale nie zawsze na tacy, tylko np. koleżanka zapuka do drzwi z prośbą o lekcje... zaczniecie o czymś interesujacym gadać... ciekawi mnie jeszcze czy może być taka sytuacja, że ktoś chce mieć np. piękny uśmiech, a po niedługim czasie ulegnie wypadkowi i wstawią mu sztuczne zęby. Niby miał to co chce...może tak być?

Użytkownik andar edytował ten post 01.02.2012 - 04:09

• 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up

Według mnie powtarzanie sobie "mam dziewczynę" jest błędne.

Jeśli tak uważasz, to nie korzystaj z tej metody. Bo jeśli nie jesteś do niej przekonany i nie jesteś pewien, że spełnią się twoje marzenia, to na pewno się nie spełnią.
W "Sekrecie" jest powiedziane, że należy myśleć i postępować tak, jakbyśmy już mieli to czego chcemy. Ale nie musisz sobie tego tylko powtarzać, możesz też stworzyć w swoim umyśle obraz tego, co chcesz osiągnąć i cieszyć się nim, a na pewno twoje marzenia się spełnią. Bo oprócz afirmacji ważna jest też wizualizacja. Po prostu wyobraź, sobie, że już masz, to czego chcesz - tak mówią w "Sekrecie". Wyobraź sobie, co będzie, gdy już to osiągniesz.
Ważne, żeby mieć pozytywne nastawienie i nie mieć wątpliwości, że spełnią się Twoje życzenia.

co jeśli ktoś jest niezdecydowany i nie wie czego właściwie chce?

To wtedy nie otrzyma tego, co chce, skoro sam nie wie czego chce. :P Jak ma się spełnić jego marzenie, skoro on o niczym nie marzy? To jest pierwszy krok. Czytałeś "Sekret"? Tam jest napisane, że najpierw trzeba siąść na tyłku i się zastanowić. Trzeba uświadomić sobie, czego się tak naprawdę chce. Gdy już się wie, trzeba wyobrazić sobie, że to jest już nasze. I w końcu będzie nasze.

Powtórzę jeszcze raz - wyobraź sobie, że masz już to czego chcesz. "Sekret" to nie tylko powtarzanie afirmacji (chociaż też jest to ważne), ale też wizualizacja.

Zresztą po co ja Ci to tłumaczę? Przecież sam to doskonale rozumiesz. :)
  • 0

andar.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Wiem, że uczucia są ważne, ale raczej nie myślę "Mam to i to", tylko czuję się tak jakbym to miał lub jakby tak było. Dla mnie to różnica, akurat mam inne marzenia, ale robię tak, że przed snem i po obudzeniu wyobrażam sobie siebie np. czytającego książkę i czuję, że lubię czytać, czuję drżenie ciała. Na początek właśnie tego chcę, polubić bardziej książki, jak poczuję, że czytanie czegokolwiek nie nudzi mnie tak bardzo, to wezme się za konkretne pragnienia. Myślicie, że można łączyć prośby? np. myślę o czytaniu, a wyobrażam sobie siebie idealnego (z zewnątrz), ale afirmacje dotyczą jednak tylko tych książek. Nie wiem czy podświadomość będzie wiedzieć co ma robić, czytałem trochę o tym, ale nadal nie wiem czy dla zaoszczędzenia czasu możemy od razu prosić o kilka rzeczy naraz.
  • 0

Krakatau.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jeśli kogoś zainteresował tekst polecam książkę Rhondy Byrne 'Sekret' ;) jest o tym samym rzekomym sekrecie.
Moim zdaniem poprzez właśnie np. takie częste myślenie nt. jakiejś rzeczy, którą chcielibyśmy mieć wpływamy podświadomie na nasze dalsze decyzje i właśnie podświadomie dążymy do celu. Według mnie nie istnieje żaden magiczny sekret, 'magia' tkwi w nas, jeśli czegoś chcemy prędzej czy później to dostaniemy. Wystarczy tylko chcieć.
  • 0

andar.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Mam kilka pytań, bo nie wszystko rozumiem
1. Czy sama wizualizacja bez afirmacji (bo rozumiem, że afirmacja to inaczej autosugestia tak?) jest skuteczna? oczywiście + emocje.
2. Należy żyć w pełnym oczekiwaniu / czuć, że odpowiedź na prośbę jest już w drodze / czuć się tak jakbyśmy to mieli / czy wyobrażać sobie naszą reakcję, uczucia towarzyszącego odpowiedzi ?
3. Chcę wyobrażać sobie siebie idealnego (to jedna prośba), ale chcę też nie tracąc czasu poprosić od razu o więcej, chociaż jedno więcej. Mogę naraz prosić o to i to?
4. Samo wyobrażanie sobie tego przed snem wystarczy? bo za dnia może być trudno o tym pamiętać... chyba że przed snem jak najdokładniejsza wyobraźnia, kilka afirmacji, natomiast za dnia po prostu pozytywne myślenie, od czasu do czasu czucie, że TO się spełni, ale już bez wizualizacji. Tak może być?

Użytkownik andar edytował ten post 07.02.2012 - 03:28

• 0

Kajman.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

1. Tak, wizualizacja jest nawet ważniejsza od afirmacji.
2. W sumie to wszystkie opcje są dobre... Ale najlepsza chyba ta trzecia. Po prostu wyobrażasz sobie, że masz już to, czego chcesz. Wyobrażasz sobie siebie takiego, jaki chcesz być. Chociaż z drugiej strony nie jest ważne którą z tych czterech przedstawionych przez siebie opcji wybierzesz. Ważne żebyś WIERZYŁ, że osiągniesz to o czym marzysz. Wiara i pozytywne nastawienie - to najważniejsze.
3. Nie wiem i nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd.
4. Może być, zdecydowanie wystarczy.

Nie jestem jakimś ekspertem od Sekretu, ale sporo już o tym czytałem. Jestem przekonany, że Tobie uda się urzeczywistnić Twoje wyobrażenia. Bo w to wierzysz, mimo że nie wiesz jak to (Sekret, prawo przyciągania, siła podświadomości) dokładnie działa. Nikt nie wie. Ale wielu wierzy, że zrealizują swoje plany. I wielu się udaje.
  • 0

andar.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Sam na razie przeczytałem trzykrotnie Potęgę podświadomości i Moc podświadomości i chyba ze 2 razy obejrzałem film Sekret (dubbing). Kiedyś może obejrzę z napisami.. Z tego co wyczytałem, to chyba jednak można prosić o kilka rzeczy, po prostu wymagane wtedy większe skupienie, tak zrozumiałem. Myślę, że dla mnie łatwiej będzie na początku zacząć od jednej prośby :)
  • 0

Patrick.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mam pytanie do zwolenników Sekretu - czy komukolwiek z was udało się osiągnąć/dostać to czego pragnęliście? Możecie podać jakieś przykłady?
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam pytanie do zwolenników Sekretu - czy komukolwiek z was udało się osiągnąć/dostać to czego pragnęliście? Możecie podać jakieś przykłady?

Ta metoda działa, choć w artykule brak opisu jednego, niezwykle istotnego, szczegółu ;]
Ten temat ma już tyyyle stron, ze na pewno ktoś to zauważył. I wskazał co to.

Użytkownik Ill edytował ten post 07.02.2012 - 23:48

• 0

andar.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Działa działa, ale ja akurat bardzo rzadko korzystam z Sekretu, bo nie mam ochoty przed snem wizualizować, jak już to wyobrażam sobie kolegę przyjaźniącego się z zupełnie fikcyjną dziewczyną, lubię tworzyć takie historie w których sam nie uczestniczę i nadawać charaktery aktorkom. Mi się sprawdziło to, że poznałem pewną osobę, która chciałem, aby była samotna i niezbyt rozmowna. Mama raz mi podrzuciła pewien przedmiot który mógł mi pomóc w zwalczeniu pewnych hmm wad a o którym sam nie pomyślałem. Dostałem ostrzeżenia dlaczego powinienem odpuścić kupowanie jednej rzeczy i konkretny sen w którym cieszę się tą drugą rzeczą. Teraz żałuję, że nie posłuchałem podświadomości. Stałem się spokojniejszy, zwalczyłem nerwicę natręctw. Niestety nie umiem na razie być optymistą, ale może w końcu zbiorę siły i będę marzyć o czymś dużo większym, te raczej na wypróbowanie. Podoba mi się pewna piosenkarka i może właśnie o osobę zbliżoną wyglądem do niej będę prosił, ale najpierw praca nad sobą, tylko jak pisałem nie bardzo mi się chce prosić :)

Polecam najpierw na kartce napisać czego chcemy, ponumerować i narysować kwadracik koło każdej prośby. Jak czujemy, że odpowiedź jest blisko, zamalowujemy część, jak się spełni całość. Można też zaznaczyć czego w pierwszej kolejności będziemy pragnąć i tego się trzymać.

Użytkownik andar edytował ten post 15.02.2012 - 05:24

• 0

mariuszm.
  • Tematów: 28
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Działa działa, ale ja akurat bardzo rzadko korzystam z Sekretu, bo nie mam ochoty przed snem wizualizować, jak już to wyobrażam sobie kolegę przyjaźniącego się z zupełnie fikcyjną dziewczyną, lubię tworzyć takie historie w których sam nie uczestniczę i nadawać charaktery aktorkom. Mi się sprawdziło to, że poznałem pewną osobę, która chciałem, aby była samotna i niezbyt rozmowna.

Trzeba było 2000 lat aby niektóre społeczeństwa zrozumiały jak to wszystko działa?
Trzeba było setek chorych filozofii, cudzych religii aby wrócić do domu?
2000 lat spytacie, cóż już wtedy uczono naszych ojców:
"O cokolwiek będziecie poprosić Ojca mego w niebie wierząc że otrzymaliście, tak wam się stanie" - Ewangelie
"Jak człowiek myśli o sobie w swoim sercu takim się stanie"

Działa to także na drugiego człowieka:
"Mężu, nie podejrzewaj swojej żony o zdradę bo nauczysz ją tego" - mądrości Syracha
"Wszystko czego się obawiałem przyszło do mnie" - księga Hioba

Trzeba było Freuda, Nietzsche'go, Woltera itp żeby to zrozumieć?
  • 4

Kajman.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up
w Biblii jest tego więcej:

"Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Albowiem każdy, kto prosi, otrzymuje; kto szuka znajduje; a kołaczącemu otworzą"

Generalnie, z niektórych fragmentów Nowego Testamentu możemy wywnioskować, że aby coś otrzymać, musimy tego bardzo chcieć i wierzyć, że to otrzymamy.

"I otrzymacie wszystko, o co na modlitwie z wiarą prosić będziecie."

...więc dla Chrześcijan Sekret nie powinien być czymś nieznanym i niezrozumiałym.

Użytkownik Kajman edytował ten post 15.02.2012 - 18:11

• 1

andar.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Jak u was z wiarą w działanie Sekretu? Czegoś nie rozumiem do końca, chodzi o uczucie jakby coś się spełniło, jakbyśmy już to dostali. Przypomnijcie sobie wycieczki szkolne, pewnie wielu nie mogło spać, bo było tak niecierpliwych, tak ciekawych tego co będą jutro robić. Taka reakcja pojawiła sie sama, nie musieliśmy jej w sobie wyzwalać. A jak jest z Sekretem? Co jeśli wizualizuję przed snem oraz staram się odczuwać radość itp. Czy wywoływanie jej w sobie (radości, uczucia spełnienia) jest poprawne? Nie powinno tak być, że ta radość sama ma się pojawić? Czy jednak to ja MUSZĘ ją w sobie obudzić? Waham się trochę. Jeśli uczucie radości itd. musi koniecznie pojawić się samo, to może być ciężko.

Użytkownik andar edytował ten post 28.02.2012 - 19:43

• 0

andar.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Pozwólcie, że odświeżę. Niestety gdzieś przesadziłem, bo mam teraz problemy zdrowotne, ale z drugiej strony wiem już jak pozbyć się innej choroby, o to prosiłem m.in. Czy zawsze Sekret = duża odpowiedzialność i nie zawsze droga prowadząca do celu jest dla nas bezpieczna? Póki co rzadko korzystam, ale boję się, że coś źle zrobiłem i teraz otrzymam wszystko co chcę, ale sposób w jaki do tego dojdzie nie będzie dla mnie korzystny, a nawet ryzykowny dość powiedziałbym :( skupiam się na efekcie końcowym, ale odczuwam strach na myśl co stanie się w międzyczasie...radzą nie myśleć o tym i pozwolić działać podświadomości, ale mówią też, że ta spełnia wszystko nieważne czy chodzi o pozytywną czy negatywną myśl, nie odróżni i dopiero będzie jazda :/

Użytkownik andar edytował ten post 14.03.2012 - 04:56

• 0

tosiaqu.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszystko się zgadza i używam tego od pewnego czasu ale napisałeś: "nie ważne czy w to wierzycie, czy nie. Nie ważne też, jeśli nie wiecie jak to działa – ja też tego nie wiem." I tu muszę powiedzieć że G. prawda! To jest nic innego jak siła perswazji. Musisz najpierw sam siebie przekonac do tego o czym myślisz bo innaczej twoje myśli nie będą emitowane z taką siłą. Tak samo jest z energią wysyłaną podświadome. Jeżeli coś w tobie siedzi (nawet jesli o tym nie myślisz) wysyłasz to do kosmosu.

Użytkownik tosiaqu edytował ten post 02.08.2012 - 04:48

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych