Już się wycofał? Kiedy?A tak w ogóle to KK wycofałsię z twierdzenia o istnieniu piekła jako miejsce
Katolicki, powszechny, z Benedyktem na czele.Który kościół?
Napisano 16.07.2007 - 16:13
Już się wycofał? Kiedy?A tak w ogóle to KK wycofałsię z twierdzenia o istnieniu piekła jako miejsce
Katolicki, powszechny, z Benedyktem na czele.Który kościół?
Napisano 16.07.2007 - 16:14
Napisano 16.07.2007 - 16:32
Więc o co kopie kruszyć, skoro obydwaj napisaliście głupoty.Namalowany napisał że wszyscy rodzimy się ateistami, ja odpisałem że równie dobrze można powiedzieć że wszyscy rodzimy się wierzącymi bo noworodek jeszcze nikomu nie powiedział czy wierzy czy nie wierzy i nigdy nie powie. Dlatego ten argument uważam za głupi. To samo tyczy sie ewentualnych ludzi wychowanych przez wilki (głupie to jak cholera ale już zostańmy przy tej formie) - nikt nie wie co taki człowiek sobie myśli!
Tym bardziej nie ma o czym mówić.Ani nie wie czy odczuwa ideę Stwórcy i ma jakiekolwiek przejawy wiary ani czy ich nie ma. Kapujecie? Takie argumenty trzeba od razu odrzucić.
Napisano 16.07.2007 - 17:24
Napisano 16.07.2007 - 20:59
Napisano 17.07.2007 - 08:57
Nie wiem jak ty LolWuT ale ja jednak jestem istota wyższą od zwierząt.
Ja jestem na Ziemi, razem z moim Bogiem, razem z moimi siostrami i braćmi, z rodziną, moim kotem i psem i jestem szczęśliwy.
samo tyczy sie ewentualnych ludzi wychowanych przez wilki (głupie to jak cholera ale już zostańmy przy tej formie) - nikt nie wie co taki człowiek sobie myśli! Ani nie wie czy odczuwa ideę Stwórcy i ma jakiekolwiek przejawy wiary ani czy ich nie ma. Kapujecie? Takie argumenty trzeba od razu odrzucić.
Napisano 17.07.2007 - 09:20
Napisano 17.07.2007 - 09:21
Napisano 17.07.2007 - 09:53
A czy ktoś Cię zmusza?Nie mogę tego czytać...
Podzielam zdanie Ejaela.Nie wiem jak ty LolWuT ale ja jednak jestem istota wyższą od zwierząt.
Tutaj Vivre obalasz własne stwierdzenie. Przykłady, które wymieniłeś świadczą właśnie o wyższości, nie niższości człowieka nad zwierzętami. Mamy wolny i świadomy wybór, czego zwierzęta niestety nie posiadają.Usiądź na chwilę i zastanów się, czy zwierzę potrafiłoby tak zranić Cię jak jakiś idiota/psychopata, czy byłoby w stanie prowadzić wojny o nic i żyć w egoizmie.
To ich nie stawiaj. Po prostu uszanuj szczęście innego człowieka. Nie chcesz, to nie próbuj tego zrozumieć, ale nie kpij z bliźniego. Każdy ma prawo decydowania o sobie i o wyborze życiowej ścieżki - czy Ci się to podoba Vivre czy nie.nie mam więcej pytań.Ja jestem na Ziemi, razem z moim Bogiem, razem z moimi siostrami i braćmi, z rodziną, moim kotem i psem i jestem szczęśliwy.
Ja bym to samo Vivre, mogła napisać TobieJeszcze jedno, Ejael. Stąpasz po bardzo cienkim lodzie.
Dla takiego człowieka Bogiem jest natura. Nie można mówić, że w nic nie wierzy, bo jego wiara jest głębsza, niż komukolwiek może się wydawać. Przejaw tej wiary? Taka dzika osoba potrafi oddać życie za zwierzaka. W dodatku zrobi to świadomie i z wiarą w słuszność swego postępowania.samo tyczy sie ewentualnych ludzi wychowanych przez wilki (głupie to jak cholera ale już zostańmy przy tej formie) - nikt nie wie co taki człowiek sobie myśli! Ani nie wie czy odczuwa ideę Stwórcy i ma jakiekolwiek przejawy wiary ani czy ich nie ma. Kapujecie? Takie argumenty trzeba od razu odrzucić.
Ale po co miała myśleć o kultach i religiach? Nie trzeba wyznawać żadnej religii, by móc wierzyć w Stwórcę - jakkolwiek pojmowanego.Powiedzcie mi proszę, czy ONA wg Was kiedykolwiek mogła myśleć o kultach, rytuałach religii i bogu? Moim zdaniem nie bardzo.
Napisano 17.07.2007 - 10:15
Ja bym to samo Vivre, mogła napisać Tobie
Tutaj Vivre obalasz własne stwierdzenie. Przykłady, które wymieniłeś świadczą właśnie o wyższości, nie niższości człowieka nad zwierzętami. Mamy wolny i świadomy wybór, czego zwierzęta niestety nie posiadają
Ale po co miała myśleć o kultach i religiach? Nie trzeba wyznawać żadnej religii, by móc wierzyć w Stwórcę - jakkolwiek pojmowanego.
Napisano 17.07.2007 - 10:21
Wybacz, faktycznie :oops:Jestem Vivere
Oczywiście człowiek. Zauważ, że posługujemy się rozumem, a instynktem tylko czasami.Wobec tego co dla Ciebie jest wyższością w tym wypadku? Bo coś mi nie "styka".
Bóg w każdej religii jest pojmowany inaczej - co wiele wyjaśnia. Jak już pisałam wcześniej kilkakrotnie, Bóg to też: Stwórca, Natura, Siła Sprawcza, bądź.. jakby 'mózg', z który jesteśmy połączeni. Nazwa jest po prostu zależna od naszej wiary, poglądów.Tutaj muszę się w pewnej części zgodzić, po prostu trzeba sobie jakoś tłumaczyć zjawiska, których nie pojmujemy.
Dawniej pioruny i inne zagadki tłumaczono sobie bogami.
Napisano 17.07.2007 - 10:34
Idąc tym tokiem rozumowania - każdy człowiek jest ateistą, dopóki mu ktoś nie wciśnie bajki o bogu, która została wciśnięta również tamtej osobie.
Napisano 17.07.2007 - 10:47
Oczywiście człowiek. Zauważ, że posługujemy się rozumem, a instynktem tylko czasami.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych