niektórzy piszą, że to przestarzałe, 21 wiek... jak chcecie to sobie tak myślcie, ale właśnie mamy 21 wiek i myślę, że ludzkość wyrosła z braku tolerancji religijnej (przynajmniej ta część cywilizowana)...
Moim zdaniem kosciol jest przestarzaly... ludzie sa przestarzali. Religia jest uniwersalna, nie moze byc przestarzala.
Odpowiem prosto na pytanie zawarte w temacie...
Nie wierze w boga.
Nie wierzyłem w boga.
Nie będę wierzył w boga.
Bóg nie istniał nie istnieje i nie będzie istniał.
Bóg to najwiekszy błąd ludzki.
Gdzie pojawia się błąd w ludzkim myśleniu tam powstaje bóg/bug tongue1.gif
Mam nadzieję ,że świat da się zdebugować. Może jakiś servis pack dla ludzkości biggrin3.gif
Bog to najwiekszy blad ludzki?? Hoho, to sie rozpedziles. Co powiesz o keczupie, bombach atomowych, masowych mordach, niszczeniu Ziemi i nienawisci do siebie nawzajem? I uwazasz, ze z tego wszystkiego najgorszy jest Bog, ten Bog ktory zabrania mordowania i nakazuje milosc do siebie nawzajem?
Miales odpowiedziec prosto, a to wyglada dosc obszernie i wzglednie skomplikowane...
Bóg nie istniał nie istnieje i nie będzie istniał.
Nie istnieje dla ciebie. Dla tych co wierza istnieje, bo w to wierza, kiedy ktos nie wierzy to go nie ma.
Gdzie pojawia się błąd w ludzkim myśleniu tam powstaje bóg/bug tongue1.gif
Prawda
Mam nadzieję ,że świat da się zdebugować. Może jakiś servis pack dla ludzkości
Znowu uwazasz, ze to co w swiecie trzeba naprawiac to wiara w Boga? Przypominam o keczupie, wojnach atomowych, nienawisci, gwaltom, mordom, zagazowywaniu, rzadzie pieniadza.
Ale to jest proste. Ktoś wierzy niech wierzy, wiara da mu siłe żyć. Życie w kłamstwie jest czasem lepsze od trudniej rzeczywistości dla pewnych osób. Chodź osobiście nie wierze, nie potępiam żadnej wiary o ile ona nie potępia mnie. Moim Bogiem jest sumie i to ono wyznacza mi droge...
Dokladnie! Moze ktos, kto pisal Bible chcial nauczyc nas wlasnie tego - myslenia. Rozpoznawania dobra i zla i kierowania sie sumieniem. Ty nazywasz to sumienie, ja Bog, wcale nie zyje w klamstwie, kazdy z nas potrafi odczuc sumienie, kazdy wie ze istnieje....