Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wierzysz w Boga?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
443 odpowiedzi w tym temacie

iniside.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Słucham???

Zastanów się nad sensownością swoich wypowiedzi, ich nad ich formą, oraz zawartym w nich ładunkiem emocjonalnym, bo mogą ci eksplodować prosto w twarz. :/

Ekslpodować, ładunek emocjonalny w wypowiedzi ? A co to ?
Prponuje zainteresować sie Warhammerem 40k :>
  • 0

#107 Gość_Queen Inga

Gość_Queen Inga.

Napisano

Ekslpodować, ładunek emocjonalny w wypowiedzi ? A co to ?

Może zagadka do której nie znasz jeszcze klucza.

Prponuje zainteresować sie Warhammerem 40k

A co Warhammer ma do tego co napisałam.
Zresztą nie ważne. Po prostu spuść z tonu i tyle.
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Bogów nie ma. Boga nie ma. Sa najwyzej nie wysoko zaawansowane istoty na wysokim stadium ewolucyjnym. My ttez kiedys je osiagniemy. Ale takie cos to nie powod zeby nazywac to bogiem.
Jesli tak. To kazdy z nas rodzi sie bogiem i umiera bogiem. Tyle.

To jest naprawdę sensowny pogląd :)

Ti nie brrzmi absurdalnie. To jest absurd. Nic nie moze powstac z niczego. Dlatego Multiwszechswiat, istnieje od zawsze, i ciagle powstają nowe. Nie było początku, nie bedzie końca multiwszechświata. Bedzie tylko koniec pyłku jakim jest nasz wszechświat.

Wpadłeś we własną pułapkę. Najpierw pytasz kto stworzył Boga, skoro nic nie może powstać z niczego, później piszesz że Multiwszechświat istniał od zawsze. Tak samo może być więc z Bogiem!
  • 0

Tacita.

Ukryty wymiar

• Tematów: 53
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bogów nie ma. Boga nie ma. Sa najwyzej nie wysoko zaawansowane istoty na wysokim stadium ewolucyjnym. My ttez kiedys je osiagniemy. Ale takie cos to nie powod zeby nazywac to bogiem.
Jesli tak. To kazdy z nas rodzi sie bogiem i umiera bogiem. Tyle.

Twoim zdaniem....
  • 0

iniside.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wpadłeś we własną pułapkę. Najpierw pytasz kto stworzył Boga, skoro nic nie może powstać z niczego, później piszesz że Multiwszechświat istniał od zawsze. Tak samo może być więc z Bogiem!

A widzisz. Sęk w tym, że istnienie boga zakłada jakiś pocżatek, a co za tym idzie kreacje. Kiedy zakłada sie kreacje wpada sie pułapke kreacji, gdzie bog musiał być przez kogoś stworzony. Przy ciągłym wszechświecie problem sie sam rozwiązuje. A raczej multiwszechświecie. On poprostu był, nikt go nie tworzył, nie wyłonił się z nicośći, istniał, od eonów, tworzac potomne wszechswiaty :) . Widzisz calosc sie sprowadza sie do zalozeń. Religie zakładaja kreacjonim, czyli wszystko musiało zostać stworzone. Filozofia Buddyzmu, nie zakłada kreacjoznimu, co oznacza ze nie ma tu pułapki :)

A co Warhammer ma do tego co napisałam.

To że fabuła Warhammera zakłada identycznie to samo co napisałeś. Mógłbyś spojrzeć na to głębiej. (Chociaz Warhammer tego nie wymaga). Tam Eldarzy stworzyli bogów (Dosłownie, poprzez manifestacje swoich uczyć). Najpierw byli to dobrzy bogowie, z ktorymi Eldarowie żyli jak rowny z rownym, ale potem czesc Eldarów doznała szaleństwa, negatywne emocje, wyzoliły bogów chaosu (w skrocie). Rzecz, ze ludziem moga tworzyć zarówno żłych jak dobrych bogów. Wiec twoja wizja kompletnie nie pasuje do wszechmogacego, dobrego boga. Tyle [;.

Twoim zdaniem....

A prosze. Jestem otwarty na udowodnienie, że jest inaczej. Nie powiesz, ze nie jest ci miło na mysl ze jestes bogiem :>
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

iniside, zacznij wiecej skupiac sie na sensownej polemice popartej argumentami, bo rzucaniem sloganow jeszcze nikt do czegos konkretnego nie doszedl.

kto stworzyl Boga? umowmy sie, ze powiem Ci, ale tylko jak Ty mi powiesz kto stworzyl wrzechswiat. przypominam, ze sam wykluczyles odpowiedzi, ze istnial od zawsze.
  • 0

iniside.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

iniside, zacznij wiecej skupiac sie na sensownej polemice popartej argumentami, bo rzucaniem sloganow jeszcze nikt do czegos konkretnego nie doszedl.

kto stworzyl Boga? umowmy sie, ze powiem Ci, ale tylko jak Ty mi powiesz kto stworzyl wrzechswiat. przypominam, ze sam wykluczyles odpowiedzi, ze istnial od zawsze.

Nie wykluczylem.Stwierdzilem, ze religie zakladaja kreacjonizm, co oznacza iz popadaja w paradoks. (;

Argumentów. Ta polemika ma charakter jak narazie czysto filozoficzny. Jak głosi anegdota, na wydziale filozofii to nawet smietników nie potrzebują..
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ti nie brrzmi absurdalnie. To jest absurd. Nic nie moze powstac z niczego. Dlatego Multiwszechswiat, istnieje od zawsze, i ciagle powstają nowe. Nie było początku, nie bedzie końca multiwszechświata. Bedzie tylko koniec pyłku jakim jest nasz wszechświat.

Jak pisałam nie pojmiesz i nikt od Ciebie tego nie wymaga ;)
Skoro nie ma początku ani końca tak samo nie będzie końca naszego Wszechświata bo on też się rozwija a co za tym idzie może zmienić formę i dla Ciebie przestanie istnieć bo stracisz możliwość postrzegania poprzez braki w rozwoju, ale w całości istnienia będzie funkcjonował dalej.
  • 0

iniside.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak pisałam nie pojmiesz i nikt od Ciebie tego nie wymaga ;)
Skoro nie ma początku ani końca tak samo nie będzie końca naszego Wszechświata bo on też się rozwija a co za tym idzie może zmienić formę i dla Ciebie przestanie istnieć bo stracisz możliwość postrzegania poprzez braki w rozwoju, ale w całości istnienia będzie funkcjonował dalej.

Zginie w nim inteligetne zycie. Zginie inteligencja, koniec rozwoju. PRzy temperaturze zera absolutnego, funckja falowa skraca sie do zera. Co ozonacza ze caly ruch ustaje i kabom, nic nie ma poza rozmytwa zimna plazma.
  • 0

Tacita.

Ukryty wymiar

• Tematów: 53
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A prosze. Jestem otwarty na udowodnienie, że jest inaczej. Nie powiesz, ze nie jest ci miło na mysl ze jestes bogiem :>

To udowodnij mi to proszę, ale używając konkretnych argumentów.
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

iniside, nie odpowiedziales. kto stworzyl wrzechswiat?
jesli wrzechswiat moze obejsc sie bez stworzyciela, to czemu Bog nie moze?
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zginie w nim inteligetne zycie. Zginie inteligencja, koniec rozwoju. PRzy temperaturze zera absolutnego, funckja falowa skraca sie do zera. Co ozonacza ze caly ruch ustaje i kabom, nic nie ma poza rozmytwa zimna plazma.

No tak żyjesz tylko materią, ale ja widzę jeszcze inne możliwości gdyż mam duszę która jest dla mnie nośnikiem wiedzy i mądrości jaką posiadam nie potrzebny jej ziemski świat i klimat. Jestem istotą która jest częścią Pierwotnego Źródła nierozerwalną i nieskończoną, ale na drodze rozwoju gdy ją zakończę zacznę nową wędrówkę na drodze nowego tworzenia i tak bez końca...
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Chyba go nie zrozumieliście. Sam go o to pytałem, po czym odpowiedział on że każda religia (oprócz buddyzmu) zakłada kreacjonizm (coś musi powstać z czegoś), jednak nie wie on, że każda religia (oprócz buddyzmu) zakłada również że jedynie Bóg istnieje od zawsze i nie jest przez nic stworzony.
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hehe.. :) Nikt przecież nie powiedział, że Boga musi obowiązywać logika niżeli w przypadku wszechświata.
No chyba że ktoś postawił taki warunek, to wtedy wszytkie rozważania najzwyczajniej nie mają sensu.
  • 0

iniside.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To udowodnij mi to proszę, ale używając konkretnych argumentów.

Wyobraź sobie, że mozesz wszystko, mozesz calkowicie opuścić ciało i wrócić do niego. Posidasz wszelkie psioniczne możliwości, potrafisz być tam gdzie chcesz, innymi słowy możesz praktycznie wszystk.
A teraz pomyśl, że nikt do takiego stanu nie jest ci potrzebny. Mozesz go osiągnąć całkowicie sama :)

iniside, nie odpowiedziales. kto stworzyl wrzechswiat?
jesli wrzechswiat moze obejsc sie bez stworzyciela, to czemu Bog nie moze?

Wszechświat jako taki wyłonił się z innego wszechświata, zaczynając jako mikroosobliwość, z naszego wszechświata ciągle wyłaniają sie następne.Jesteśmy szczesilwym zbiegiem okolicznosci. Jeśli patrzyć na statystkie to w 100% możliwym (bo prawdopodobieństwo rośnie wraz z iloscią wszechświatów równoległych).

No tak żyjesz tylko materią, ale ja widzę jeszcze inne możliwości gdyż mam duszę która jest dla mnie nośnikiem wiedzy i mądrości jaką posiadam nie potrzebny jej ziemski świat i klimat. Jestem istotą która jest częścią Pierwotnego Źródła nierozerwalną i nieskończoną, ale na drodze rozwoju gdy ją zakończę zacznę nową wędrówkę na drodze nowego tworzenia i tak bez końca...

Dusza jest nosnikiem informacji. Co oznacza, że posiada swoje fizyczne właściwosci, czyli jest zbiorem cząstek elementarnych, składajacych się na inne cząstki. Czym bym nie była, przy temperaturze zera absolutnego wymiana jakiej kolwiek informacji jest zupełnie nie mozliwa. Czyli tak czy inaczej zginiesz chyba, ze przeniesiesz się do innego wszechświata.
Prawdopodbnie przy wiekszych mozliwosciach i stanie ewolucyjnym, mogłabyś poprostu opuścić ciało kiedy chcesz :) . Dusza to jeden z niezlicznonych kwantowych stanów.. Zwłąszcza że E=mc^2
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych