"Szok nad ranem: łóżko drżało, dom się trząsł"
08:28 TRZĘSIENIE ZIEMI W SZWECJI, WSTRZĄSY W POLSCETrzęsienie ziemi w Słupsku i Koszalinie! Woda w szklance bujała się, odczuwaliśmy ruchy mebli w pokoju - piszą na Kontakt TVN24 internauci z polskiego Wybrzeża. Alarmujące wieści napływają także ze Szwecji. To tam zatrzęsła się ziemia. Epicentrum wstrząsów o sile około 4,7 stopni w skali Richtera znajdowało się 60 kilometrów na wschód od nadmorskiego miasta Malmo.
Jak podał szwedzki dziennik Dagens Nyheter, Instytut Sejsmologiczny w Uppsali zarejestrował we wtorek o 6.20 wstrząsy o sile od 4,5 do 5 stopni w skali Richtera. Epicentrum trzęsienia znajdowało się około 60 km na wschód od Malmo i 10 na północny wschód od Ystad. Odczuwane było w niemal całej południowej Szwecji, a także Danii oraz na północy Polski. Trwało 10 sekund.Na szczęście trzęsienie ziemi o takiej sile nie jest niebezpieczne dla ludzi. Nie powoduje też uszkodzeń budynków. Mimo to napędziło niezłego stracha naszym internautom mieszkającym nad Bałtykiem, którzy przez kilkanaście sekund czuli, jak trzęsie się ziemia.
- Mieszkam w Szwecji, w regionie Skane i u nas też około godziny 6.20 przeszło trzęsienie ziemi. Na początku nie wiedzieliśmy z mężem, co się dzieje, cały dom zaczął się trząść - pisze internautka.
Zobacz infografikę Sejsmografy zarejestrowały wstrząsy o sile 4,7 stopnia
Nietypowa pobudka- Spałem w łóżku i o 6:22 zaczęło się trząść moje łóżko, telewizor i słuchawki spadły mi z półki - dodaje Andrzej z Darłowa. - Po raz pierwszy przeżyłam coś takiego! Zadzwonił budzik, jak zwykle czekałam na kolejną drzemkę, a tu co? Łóżko mi się trzęsie. Myślałam, że to jeszcze jakiś sen, ale słyszę, że nie - napisała Ganna z Kołobrzegu.
- Witam i potwierdzam w Darłowie o godzinie 6.25 elementy szklane w barku wydawały dźwięki – pisze Mirek z Darłowa.
- Mieszkam w Kopenhadze i właśnie wróciłem z pracy o 6.20 zaczęła mi "latać" wielka trzydrzwiowa szafa - relacjonuje Zbigniew.
W Polsce siła trzęsienia wyniosła 2,1 stopnia w skali Richtera.
Po raz pierwszy przeżyłam coś takiego! Zadzwonił budzik, jak zwykle czekałam na kolejną drzemkę, a tu co? Łóżko mi się trzęsie. Myślałam, że to jeszcze jakiś sen, ale słyszę, że nie.
Ganna z Kołobrzegu
Polska sejsmicznie aktywnaJak powiedział Paweł Wiejacz z Instytutu Geofizyki PAN, takie trzęsienia już się w przeszłości w regionie wybrzeża zdarzały. Przypomniał poprzednie trzęsienie w Obwodzie Kaliningradzkim, z którego wstrząsy promieniowały właśnie na południowo-zachodnią Polskę, tak samo jak we wtorek.
Paweł Wiejacz z Instytutu Geofizyki PAN
To jednak nie wszystko. W nocy wstrząsy odczuli także mieszkańcy Śląska. Przyczyną jest naruszenie równowagi tektonicznej w tym obszarze, powstałe prawdopodobnie wskutek prac w kopalniach.
jk/iga
Źródło: http://www.tvn24.pl/-1,1577639,0,1,szok-nad-ranem-lozko-drzalo--dom-sie-trzasl,wiadomosc.html