Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rok 2012, nie końcem a początkiem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

Kifecassi.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przecież 2012 był rok temu tak naprawde, bo sie rąbneli o 5 lat w obliczaniu daty życia Chrystusa. teraz mamy 2013 rok tak naprawde

http://www.paranorma...m...st&p=242475
  • 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po

1. Majowie inaczej liczyli czas o 6 lat więcej niż nasz kalendarz czyli według ich jest około 2014 roku :)

2. Pewien papież zmienił bieg kalendarza o 300 lat nie pamiętam w którą stronę

1. zobacz link, ktory podaje kifecassi i przestancie pisac juz pierdoły

2. 300 lat ??? a skad Ci sie to wzielo ? to juz troche wiecej niz te 6 lat i chyba bylo by na tyle zauwazone, ze wywolalo by jakies poruszenie, no bylo by o tym glosno, kazdy by o tym wiedzial, a ja pierwsze slysze. No i kiedy by mial niby to zmienic ? Jakies banialuki.
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeżeli chcemy być dokładni to o 6 lat ;) Jezus ur. sie 17 kwietnia 6 lat p.n.e.

a co do tematu to jakos nie chce mi sie wierzyc w te jaszczury

Roberto widze że oglądaliśmy wczoraj ten sam program na Discovery :D
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli jeszcze raz napiszecie nie na temat zacznę wsadzać warny. Kifecassi podal Wam linka do tematu o przesunięciu ewentualnym w dacie...

Ostrzegam
  • 0

#110 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

O tym że 2012 ma być początkiem nowej ery w dziejach ludzkości mówi cała planeta.
O tym że to koniec świata i kataklizmy mówią kręgi niedoinformowane lub celowo siejące ferment - bez strachu nie ma kontroli na której tak bardzo im zależy.
  • 0

Maayel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie to kolejna próba uduchowienia i dostosowania do własnych potrzeb teorii ewolucji Darwina -_______-' Nawet w najmniejszym stopniu mnie to nie przekonało o swojej słuszności. Równie dobrze ja mógłbym sobie powiedzieć coś takiego i bum, wszyscy macie w to wierzyć bo tak mi się wydaje :D Bezsens...
  • 0

#112 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

Pogratulować jeśli wierzysz jeszcze w teorię Darwina (jak wydedukowałeś ją z mojego postu Szerloku?). Chodziły sobie małpoludy, ledwie zeszły z drzew i ...bach. Tysiące budowli z kamienia na całym świecie, rozsianych wg wzorów geometrycznych - to pewnie z nudów lub dla zabawy. Poczytaj może np. Archeologię Zakazaną i później porozmawiamy o teorii Darwina.
Masz coś przeciwko duchowi? Zacznij się powoli przyzwyczajać.... Czas leci (podobno coraz szybciej, i ponoć nawet ma się niedługo skończyć...).
Ale skoro uważasz że CAŁA PLANETA to gnoje bez oleju w głowie, to przepraszam - na argumenty od ziomów z kosmosu jeszcze trochę za wcześnie:)
  • 0

Maayel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Muahaha... Po pierwsze: nie wciskaj mi swoich słów w moje usta. Po drugie: to jest forum i każdy wyraża swoje zdanie. Po trzecie: nie mądrzyj się bo za cienki w uszach jesteś - nawet nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, nie mówiłem, że wierzę w teorię ewolucji Darwina tylko, że jest to kolejna próba jej dostosowania do swoich potrzeb. W jaki sposób ją tam dostrzegłem? Heh... Najpierw były najprymitywniejsze formy istnienia/życia, potem rozwijają się w coś lepiej rozwiniętego, ino tylko tutaj sprytnie jest wpleciona "duchowość" (w gruncie rzeczy to jaka duchowość?). To nie żadna nowa teoria rozwoju ludzkości, bo silnik jest ten sam tylko karoseria inna. Problem w tym, że nie ma tutaj nawet jednego argumentu przemawiającego za prawdziwością takiego stanu rzeczy. Możesz chociaż podać jakiś autorytet w dziedzinie rozwoju duchowego, który opowiada się za tą "teorią"? Czy jest to po prostu wymysł dziecka, które nagle zapragnęło stać się duchowym guru, kimś lepszym od innych? -______________-' A co do pytania, czy mam coś przeciw duchowi? Przeciw duchowi i jego rozwojowi nie mam nic, sam staram się o niego dbać jak najlepiej, ale przeciwko tej teorii mam wszystko. Czekam na odpowiedz Watsonie.
  • 0

rewolucjonalista.
  • Tematów: 28
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

martwicie się co będzie nasz czekać za 4 lata? 2012 roku?

Moim zdaniem to przesada, najwyżej wszyscy zginiemy, nie wiem, nawet nie poczujesz że zginiesz ;] może lepiej, najlepiej się pogodzić i żyć chwilą.. a nie martwic się o koniec świata, bo każdy ten koniec świata przeżyje odchodząc z tego świata. Pozdro
  • 0

#115 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

Maayel fajny masz avatar:)
Czasy guru się bezpowrotnie skończyły. Teraz wiedza lata w powietrzu.
Jako człek myślący (czasem) nie mogę być obojętny wobec Indian Hopi, Maorysów, Zulusów, Dogonów, Inków, Azteków, Indian Pueblo, Indian Kogi, Indian Cherokee, Hindusów, Tybetańczyków, Chińczyków, Egipcjan, Majów (reszty można sobie poszukać np http://www.diagnosis....co.uk/new.htm).
Zasadniczo chodzi mi o totalne bzdury typu "koniec świata" - nie godzę się na taką interpretację tego wspaniałego wydarzenia którego będziemy świadkami.
A co do naszej dziwnej historii - nie jesteśmy na forum kółka różańcowego, wystarczy trochę poszperać...
Napiszę co myślę o temacie wątku - są szanse że 100% ludzi przeżyje, a inwazja jaszczurów to totalne bzdury.
Nie wiadomo ile jest poziomów gęstości (wymiarów) ale wg mnie pewne jest że w 2012 zmienimy obecny na inny, o wyższej wibracji.
Tak pokrótce to wszystko Szerloku
  • 0

Maayel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No teraz gadasz z sensem ;) Nad taką opcją można by się zastanowić i osobiście popieram Twoje zdanie, że w roku 2012 nie będzie żadnej zagłady, tylko stanie się coś, co całkowicie zmieni nasz sposób postrzegania świata, a co to będzie możemy tylko zgadywać. Tak a propos linka... 404 Page Not Found...
  • 0

_MajoR_.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to jest smieszne!! jeżeli pokażecie mi naukowe dowody i świadków tego co ma się zdarzyć to bede mogl to zaakceptować, nawet nie znamy wszystkich gatunków na ziemi a juz snują się teorie o jaszczurach z odleglej galaktyki!!!!
  • 0

Draqla.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widać że wszystko we wszechświecie jest elegancko pomyślane. Nie zabraknie nam emocji w życiu :)
  • 0

Extremal.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak gwoli ścisłości - nie jest znana dokładnie data powstania kalendarza Majów.
Są w necie podane 3 daty: 10 lutego 3641 p.n.e., 10 sierpnia 3214 p.n.e. i 13 sierpnia 3113 p.n.e.
Majowie głosili, że żyjemy w "czwartym świecie" a 3 pozostałe zostały zgładzone.
To ja się pytam - skoro zostały zgładzone, to czemu wciąż żyjemy??
Kolejna sprawa, jeśli by brać pierwszą datę powstania, ten luty 3641 r. p.n.e. to jakim cudem kalendarz powstał 3241 lat przed ukształtowaniem się cywilizacji Majów(ich cywilizacja powstała około roku 400 p.n.e.)??
Aha no i jeszcze chyba najlepszy z tych wszystkich i najtwardzy dowód. Skoro nie znamy dokładnej daty powstania kalendarza to licząc tym ich śmiesznym kalendarzem to będzie mniej więcej tak(13 baktunów pomnożyć przez 395 i wynik odjąć od daty powstania - w żadnej nie wychodzi 2012;]):
1 baktun: 3641-3246 p.n.e
2 baktun: 3246-2851 p.n.e
3 baktun: 2851-2456 p.n.e
4 baktun: 2456-2061 p.n.e
5 baktun: 2061-1666 p.n.e
6 baktun: 1666-1271 p.n.e
7 baktun: 1271-876 p.n.e
8 baktun: 876-481 p.n.e
9 baktun: 481-86 p.n.e
10 baktun: 86 p.n.e - 309 n.e
11 baktun: 309-704 n.e
12 baktun: 704-1099 n.e.

I proszę ja was bardzo, oto 13 baktun, w którym kończy się świat.
13 baktun: 1099-1494 n.e!! - rok 1494, od 514 lat powinniśmy nie istnieć.

Następna data, 3214 rok p.n.e, według tej daty, 13 baktun i koniec świata miał nastąpić w 1921 roku n.e. Jak widać, nadal żyjemy.

Ostatnia data - 3113, według tej daty, 13 baktun dopiero nastąpi, ale nie w 2012 roku, tylko w 2022 roku;]
Zastanawia mnie natomiast, dlaczego kalendarz w ogóle się kończy i to jeszcze na 13?? Przecież wszystkie kalendarze cały czas są wznawiane. I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - skoro sami Majowie twierdzili, że żyjemy w czwartym świecie, a pozostałe trzy zginęły to kalendarz musiał przecież jakoś zawierać baktuny tych poprzednich światów. Chodzi mi o to, że nasz świat zawiera 13 baktunów począwszy od przyjmijmy, że od 3641 roku p.n.e. Wychodzi na to, że cały ten "świat" trwał w kalendarzu Majów 5135 lat(13 baktunów po 395 lat). Skoro jesteśmy tym IV światem, to wychodzi na to, że poprzedni, III świat musiał zacząć się w roku 8776 p.n.e.(3641+5135), II świat w roku 13911 p.n.e (8776+5135), zaś ten I świat w roku 19046 p.n.e. Jeśli to z tego wynika to prawdopodobnie żadna z tych dat powstania kalendarza Majów nie jest prawidłowa, a sięga ona od 19046 do 18518 r. p.n.e. W związku z tym, skoro dalej żyjemy to znaczy, że te wszystkie światy i owe końce świata to stek wyssanych z palca bzdur.

Użytkownik Extremal edytował ten post 24.03.2008 - 17:52

• 0

Yoh.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Powiem krótko - Wg. mnie, to są wielkie brednie, które raczej nie będą w rzeczywistości w przyszłości, prawdą ;)

Użytkownik Yoh92 edytował ten post 25.03.2008 - 18:09

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych