Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zeitgeist

• Please log in to reply
186 replies to this topic

maribot.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1) zeitgeist czesc pierwsza jest odkrywczy, mniej niz 20% ludzi wie, ze prywatni bankierzy pozyczaja krajom pieniadze na kredyt, ktore pozniej musza byc splacone z odsetkami, glownie w postaci podatkow. Zatem im wiecej pieniedzy panstwo pozyczy od Banku tym bardziej zadluzone jest nasze spoleczenstwo.

1) Nie tylko prywatni "bankierzy" pożyczają pieniądze.
2) Nikt państwa nie zmusza do pożyczania pieniędzy.
3) Pożyczki są spłacane z podatków ponieważ podatki to główne źródło dochodu państwa nieprawdaż?

Ponadtwo Nikola Tesla wymyslil sposoby na pozyskiwanie energii za darmo

Haha.
Zbuduj w takim razie sobie mechanizm Tesli i ciesz się darmową energią.

HAHAHAAHA, jakos Chiny pieniedzy nie pozyczaja a projekty maja 10x lepsze niz USA.

Projekty 10x lepsze? To USA ma najnowsze technologie a nie Chiny

Po 1, panstwo powinno pozyczam swoim obywatelom pieniadze NIE na procent.
Po 2 A co jesli pomysl nie wypali??? Wtedy odsetki zjedza inwestora. Tak bylo juz niejednokrotnie ale jak widac twoje pojecie o historii ekonomii jest ZNIKOME.

1) Państwo ma się zajmować pożyczaniem pieniądzy :D :D
2) I o to między innymi chodzi - żeby inwestor nie wywalał nieswoich w skrajnie głupie inwestycje.

Cesarstwi rzymskie zbudowano bez kredytow.
Chiny tez. Widzisz jakis problem?

Cesarstwo Rzymskie - genialny przykład :D :D Jako państwo? Od kogo miało pożyczać pieniądze? Od barbarzyńców :) ? natomiast wewnątrz państwa pożyczki istniały

Tak, co wiecej uwazam, ze to chore!! Dla dobra obywateli panstwo powinno pozyczac pieniadze bez procentu.
Przyspieszylo by to gospodarke i zmniejszylo radykalnie podatki.
Odkad Bank Centralny jest nad panstwem dzieje sie dokladnie odwrotnie.

Co ty pitolisz ?
Pożyczanie pieniędzy "bez procentu" jest zupełnym bezsensem.
Zresztą zacznij zmieniać świat od siebie. Pożyczy mi 10.000 złotych na 5 lat z "bez procentem" :)

No wlasnie odkad bankierzy zalozyli ten spisek to musimy placic za PRAD, GAZ i Horendalnie wysokie pieniadze za benzyne (przypominam, ze w kraju gdzie bankierzy maja male wplywy np Wenezueli, litr paliwa kosztuje 7gr).

A może to dlatego że paliwo w Wenezueli jest sprzedawane po zaniżonych kosztach po nacjonalizacji koncernów naftowych i całego sektora paliwowego?

Te rzeczy powinny byc w nizszych cenach. Czuje sie jak niewolnik muszac oddawac 60% mojej pensji panstwu ktore splaca dlug bankowi swiatowemu nie z mojej winy.

1) tylko mała część podatków idzie na obsługę długa zagranicznego
2) Rozumiem za to że chętnie z zaniżonych cen prądu (dzięki tym podatkom), telewizji publicznej, darmowego szkolnictwa czy służby zdrowia korzystasz
3) Nikt państwa nie zmuszał zaciągania pożyczek

Dyscyplica?? Harowa od poniedzialku do piatku po 8 h dziennie to jest dyscyplina??
Jak np mam ochote pojechac do znajomych w tygodniu to nie moge bo MUSZE ISC do pracy aby przezyc w tym systemie.

Brawo złamałeś system - żeby mieć pieniądze na życie trzeba pracować!
Poza tym możesz założyć własną firmę - wtedy będziesz pracował kiedy chcesz. Albo pracować w wolnych zawodach. Albo na umowę-zlecenie
  • 0

prometeusz.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Frosti,ma righta,Prometeusz nie zrozumiałeś,lub zrozumiałeś inaczej niż był zamysł twórców

Dokładnie!
Twój błąd polegał na tym że zacząłeś myśleć nad tymi bzdurami zamiast w nie uwierzyć!

Dzięki za poparcie , wyrażone w dowcipny i dobitny sposób:)
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

do qweq3: jako ekonomista z wyksztalcenia odniose sie do tylko kilku punktow, bo wierz mi ze reszty nie ma co komentowac.

a) to nie zaden spisek tylko mechanizm dzialania obrotu pienieznego, ktory w innej postaci nie ma racji bytu. piszesz o jakis 20% obywateli doinformowanych (dodalbym jeszcze wyedukowanych) - niestety Ty znajdujesz sie w wiekszosci (z dopiskiem przeedukowany)

b) nie wiem skad wymysliles ze Chiny nie pozyczaja pieniedzy, TO JEST BZDURA i prosze temu Panu nie wierzyc. Tak sie sklada ze w tamtejszym systemie, banki spelniaja inne funkcje anizeli w krajach demokratycznych, ale sa tak samo powiazane z bankami zagranicznymi. Jak juz jestes takim spiskowcem to powinienes wiedziec (i tu sie z Toba zgodze), ze swiatem rzadzki klika bankowcow, finansistow - nie tylko z zachodu... ale i Chin (z tym, że z politycznego klucza). Zapytam inaczej - kto inny mialby to robic? Ty? a moze anarchiści? a może te Twoje 80% niedoedukowanych?

c) panstwo ma nie pozyczac na procent ? Boze, czy Ty w ogole wiesz co piszesz ? - a moze najlepiej jakby rozdawlo majatek, co ? Czy Ty masz pojecie na czym polega system finansowy i czym sie charakteryzuje ? Jakie kieruja nimi reguly ? Przeciez nikt Ci nie kaze pozyczac pieniedzy od panstwa, masz mnostwo innych form finansowania, a moze masz pomysl do realizacji i rosnie w Tobie frustracja bo brak Ci funduszy ? Sa na to rozwiazania, lepsze niz teorie spiskowe.

d) "odsetki zjedza inwestora" - tego nawet nie chce mi sie komentowac. Kolego zastanow sie czego Ty oczekujesz od zycia, bo jesli Twoją ambicją jest szerzenie bzdur na forum paranormalne.pl to trafiłeś w sedno. Załóż jakiś biznes i zacznij sie realizować, a nie sikasz po majtach, że od razu Cie zjedzą.

e) Twoja alternatywna wersja historyczna wraz z kreacją rzeczywistości jest godna podziwu. Radze doczytać skąd wziął się kryzys finansowy w USA i który oblazł obecnie cały świat, poczytaj o spekulacjach, baŃkach, hipotekach, życiu ponad kredyt (obywateli), złej ocenie kredytobiorców, kiepskich inwestycjach... oraz oszustwach. a potem skonfrontuj swoje imaginacje z rzeczywistością.

f) maszyna parowa nie wynalazla sie sama z siebie. a Twojego pojecia przyczyno-skutkowości nie będę komentował. Bo Twój "pomyślunek" to jedna wielka bajka.

g) o podatkach - pisałem powyżej.

h) "Panstwo to nie kolega. Panstwo powinno produkowac pieniadze i miec wplyw na ich ilosc w obiegu.
Twoj kolega nie produkuje pieniedzy tylko je zarabia. Ty tez, wiec logiczne jest, ze te 2 przyklady tak sie maja do siebie jak fistaszek do hydraulika. Podales najbardziej beznadziejny przyklad jaki mozna sobie wyobrazic bo jest on w ogole nie adekwatny do rzeczywistych zasad rynku i ekonomii oraz systemu monetarnego."
za to NAGRODA. Przeczytałem ta wypowiedz w firmie, ekonomistom. Kupa śmiechu. Czyżby wszyscy tutaj byli w tych 80%?

i) masz chyba kiepską prace, powiem wiecej - ktoś Cie ostro dyma na pieniądze. W Arabii tez jest tania benzyna, a system bankowy jest jednym z najlepiej rozwnietych. M.in poczytaj o bankowosci islamskiej -> pisałem nt temat kiedyś pracę, mają tyle kasy, że rezygnują z opodatkowania kredytów. I jak to sie ma do Wenezuelskiej benzyny juz wiesz ? A wiesz tez jaki system gospodarczy panuje w Wenezueli i znasz pojęcie dóbr podstawowych i luksusowych ? bo jak nie to cały ten wywód, z którego wynika że na ekonomii znasz się jak babcia na dżemie nie ma NAJMNIEJSZEGO SENSU. Książki, książki i jeszcze raz książki...

j) przedostatnia wypowiedź Cię pogrąża, miałem racje jesteś frustratem z kiepską pracą (choć wiem że w kolejnym poście zaprzeczysz), który w postaci spisków tłumaczy swoje niepowodzenia, a co gorsza udając mądrzejszego niż jest. Proste rozwiązanie załóż firmę będziesz sobie jeździł do znajomych kiedy chcesz, możesz też zrezygnować z obywatelstwa...

k) odnosząc się do ostatniej wypowiedz z kolei - apeluje do innych żeby zaprzestać konwersacji z tym osobnikiem, który większą część swojej "merytoryki" poświęca (zresztą NIESŁUSZNIE) na obrażanie. Jedynym partnerem do rozmów dla Ciebie wydaje się chyba lustro, bo wiesz co... można mieć różne zdania, ale kultura wypowiedzi świadczy o oobie, zapewniam Cię że gdybyś w podobny sposób rozmawiał np. ze mną na żywo to najzwyczajniej w świecie oberwał byś po "mordzie".
  • 0

blindcrow.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

r3vo-tak najlepiej jest rozdawać,ale do tego trzeba być 100% człowiekiem,a takich nie ma zbyt wielu na świecie,wiec zgadzasz się na kierat bezsensu?jedyna istotna sprawa twoim zdaniem to pozostawić po sobie potomstwo?Wcześniej kształtując je na swoje podobieństwo? Jeśli tak,to współczucie.
Cały złożony,skomplikowany system którego raptem częścią jest ekonomia,ma taka a nie inna budowę w jednym celu żeby to 80% pozostało niedoinformowane i zapewniało byt ludzkim pasożytom

BYT KSZTAŁTUJE ŚWIADOMOŚĆ -wiec jeśli spowodujesz ze 80% populacji będzie non stop pędziła za dobrem materialnym w celu stworzenia sobie komfortu i bezpieczeństwa-tym samym stworzysz im świadomość ograniczoną do materii
pozdrawiam
  • 0

r3vo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

blindcrow- ABSOLUTNIE nie zgadzam się z tym ze trzeba rozdawac - niby czemu? - To czy dasz czy nie zalezy od czlowieka. Od Ciebie ode mnie, zalezy od samopoczucia, od charakteru, od sytuacji.

Nigdzie nie napisałem, że jedyną istotną sprawą jest pozostawienie potomstwa. Jestem szczęśliwy ze swojego życia i po prostu nie szukam spiskowych teorii (a o tym, że światem rządzi pieniądz i bankowcy wiedzą ? no właśnie wiedzą Ci którzy chcą wiedzieć... którzy to rozumieją) - ale znow pytam kto ma rządzić ? jest prosta zasada - chcesz to zostań bankowcem - i wcale to nie jest takie trudne. Skoro poki co mi sie udaje ciągnąć prawo - a ponoć to zamknięta klika.

System jako pojęcie widocznie ma dwojakie znaczenie - dla jednych to potwór wysysający krew dla innych określony zbiurokratyzowany ład i porządek. Nie mówię, który jest lepszy bo hipokryzją byłoby nie dostrzegać, że oba elementy funkcjonują naprzemiennie, bądź jednocześnie. Kolejny raz po prostu apeluję o nie-wpadanie w skrajności.

Taki jest już porządek, że (zresztą zgodnie z zasadą Pareto) będzie podział na 80-20 - ale tu nie ma rzadnego spisku - tak po prostu jest. Nie odczuwam kompletnie wyssysającej macki systemu choć także płacę podatki, a jednocześnie czuję się wolny i mam czas realizować swoje pasje, rozwijać swoją "emocjonalną" półkulę, czytać zarówno sensacje jak i książki o spiskach.

Blindcrow - ja widzę, że Ty rozumiesz o co chodzi - ale nikt tej 80 wcale nie zabrania sie rozwijac - i wbrew pozorom nie do konca te 20 jest odpowiedzialne za stan rzeczy, lecz takze pozostala 80. Wystarczy mieć tego świadomość. I nie zmienię zdania, że najgłośniej krzyczą frustraci, którym się w życiu nie wiedzie, których nie stać na podjęcie walki (wg. mnie z przerysowanym wrogiem (który w jakiś sposób na pewno istnieje)) Ci, którzy chcą - radzą sobie doskonale.
  • 0

corner.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Obejrzałem Zeitgeist za namową znajomych i faktycznie. Oglądam pierwszą część i myślę: niesamowite (tym bardziej, że o niektórych rzeczach już słyszałem wcześniej). Oglądam drugą część i myślę: nieprawdopodobne. Natomiast w trakcie oglądania trzeciej części czasami śmiałem się do rozpuku. Oczywistości rozbuchane do niebotycznej skali. Sensacyjny ton. Cytaty wyrwane z kontekstu. Informacje o tym, że wszystko z tej części jest tajne i nawet w szkołach tego nie uczą!

Blah! W sensacyjny sposób opisano teorię pieniądza. No to właśnie tak funkcjonuje :) . Wspominali, że nie uczą o tym w szkołach? To ja chyba chodziłem do jakiegoś dziwnego liceum (bo nam o tym, o dziwo, powiedzieli). Studiuję na dziwnej Uczelni (bo nam o tym mówili bardzo dokładnie). Masakra.

Dlatego uważam, że jeśli religioznawca oglądałby część pierwszą, stwierdziłby to samo i też się śmiał. A jeśli ekspert od budowli oglądałby część drugą - nie byłoby inaczej.

Dlatego Zeitgeist jest dla mnie zupełnie niewiarygodny. Natomiast, nie przeczę, oglądanie go było niezłą rozrywką. Nic więcej.
  • 0

corner.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Piszę post pod postem. Nie wiem co się stanie ;) .

Strasznie naiwny i malo doinformowany jestes.
1) zeitgeist czesc pierwsza jest odkrywczy, mniej niz 20% ludzi wie, ze prywatni bankierzy pozyczaja krajom pieniadze na kredyt, ktore pozniej musza byc splacone z odsetkami, glownie w postaci podatkow. Zatem im wiecej pieniedzy panstwo pozyczy od Banku tym bardziej zadluzone jest nasze spoleczenstwo.

Hmm... Nie wiem dlaczego tak sądzisz. Nie tylko bankierzy pożyczają pieniądze państwu. Na przykładzie naszego kraju - tysiące ludzi kupują Obligacje Skarbu Państwa. Przecież to pożyczka udzielona państwu. Obywatele dostają swoje pieniądze po jakimś czasie z powrotem wraz z odsetkami, a oprócz tego państwo za te pieniądze + pieniądze z podatków utrzymuje mnóstwo instytucji.

Nie wiem też dlaczego niektórzy sugerują, jakoby państwo pożyczało pieniądze od banku centralnego. Taka praktyka jest zakazana konstytucyjnie - zarówno w Polsce, jak i wielu krajach o rozwiniętej i usankcjonowanej polityce monetarnej.

Po 1, panstwo powinno pozyczam swoim obywatelom pieniadze NIE na procent.

Tak, co wiecej uwazam, ze to chore!! Dla dobra obywateli panstwo powinno pozyczac pieniadze bez procentu.
Przyspieszylo by to gospodarke i zmniejszylo radykalnie podatki.
Odkad Bank Centralny jest nad panstwem dzieje sie dokladnie odwrotnie.

Czyli sugerujesz, że państwo powinno drukować pieniądze i je rozdawać? Wiesz do czego to doprowadzi? Do drastycznego spadku wartości pieniądza. Pieniądze będą nic nie warte, bo każdy będzie mógł je sobie pożyczyć. Ceny będą rosły do nieskończoności. Obywatele powróciliby więc do obrotu barterowego.

Panstwo to nie kolega. Panstwo powinno produkowac pieniadze i miec wplyw na ich ilosc w obiegu.

Nie, bo wtedy używałoby tego narzędzie do własnych, bieżących celów. Tak było w PRL. Kosmiczna ukryta inflacja. Doczytaj sobie.

Twoj kolega nie produkuje pieniedzy tylko je zarabia. Ty tez, wiec logiczne jest, ze te 2 przyklady tak sie maja do siebie jak fistaszek do hydraulika. Podales najbardziej beznadziejny przyklad jaki mozna sobie wyobrazic bo jest on w ogole nie adekwatny do rzeczywistych zasad rynku i ekonomii oraz systemu monetarnego.

Chyba nadal mylicie bank z bankiem centralnym. Przykład podany wcześniej jest adekwatny, ponieważ bank właśnie ma na celu zarabianie. Bank centralny nie ma na celu zarabiania (zresztą NBP miał w ostatnim roku sporą stratę).

Te rzeczy powinny byc w nizszych cenach. Czuje sie jak niewolnik muszac oddawac 60% mojej pensji panstwu ktore splaca dlug bankowi swiatowemu nie z mojej winy.

Nie chciał byś żyć w Polsce, która nigdy nie otrzymała pomocy od innych państw, Banku Światowego, Międzynarodowego Funduszu Walutowego, itp., zapewniam cię!
  • 0

dadi82.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli sugerujesz, że państwo powinno drukować pieniądze i je rozdawać? Wiesz do czego to doprowadzi? Do drastycznego spadku wartości pieniądza. Pieniądze będą nic nie warte, bo każdy będzie mógł je sobie pożyczyć. Ceny będą rosły do nieskończoności. Obywatele powróciliby więc do obrotu barterowego.

A co robi FED?? I banki komercyjne w stanach?? Czy przypadkiem udzielony kredty to nie jest stworzenie z niczego określonej kwoty i zapisanie jej jako długu??
A po za tym to ceny rosną w nieskończoność. To co 50 lat temu kosztowało 1$, teraz kosztyje 1,20$. Za kolejne 20 lat, będzie kosztowało 1,40$ itp. Oczywiście to duże uproszczenie ale to fakt.
Amerykanie (to przykład) zarabiają coraz więcej, wszystko jest coraz droższe, każda waluta traci na wartości.
Popatrz na inflację niech z roku na rok rośnie o 2% to daje nam po 35 latach wzrost cen 0 100% liczać od punktu wyjącia!
  • 0

corner.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zwiększanie podaży pieniądza przez bank centralny (FED) to zupełnie inna sprawa niż drukowanie pieniędzy przez państwo (rząd).

Utrzymywanie inflacji na poziomie 3-5% (w każdym razie małej, ale większej od jednego-dwóch procent) to główne zadanie banku centralnego, ponieważ stymuluje rozwój gospodarczy. Dla gospodarki zerowa inflacja bądź deflacja jest jedną z najgorszych rzeczy, bo powoduje cofanie się w rozwoju.
  • 0

#145 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.

Napisano

Witam!
Jest bardzo proste rozwiązanie sprawy pieniędzy - pieniądz rdzewiejący
I będzie dobrze, ale to dopiero po 2012....
pozdrawiam
  • 0

above.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

wiele ososb dalej nie rozumie ze przez caly system monetarny wiele dzieje sie zlego na swiecie, ale o tak juz poprostu działa, zeitgeist 2 dobrze to obrazuje, dalej mamy baaardzo mocna prpagandową cześć a raczej czlowiek ktory mowi co i jak, jak korumpowano przywodcow danych krajow :) . Jest to dosyc mocne 1 raz widzialem cos takiego, nie wiem czy to prawda, ale jest zawsze jakies ale.

zeitgeist 2: obowiazkowa pozcyja, naprawde jako student politologii glupi wcale nie jestem :) revo mowil tak dziala ten system, oczywisce, ze tak dziala, ale dlaczego ? troche zbyt propagandowy ten film/dokument, lecz mozna obejrzec

''Studenci historii geopolitycznej zwykle dzielą się na dwa obozy - tych, którzy wierzą w teorię konspiracji w historii i tych, którzy w to nie wierzą. Czy narodziny i rozwój iluminizmu, marksizmu, komunizmu, socjalizmu fabiańskiego i nazizmu były przypadkowe, jak twierdzi teoria przeciwna konspiracji, czy były one wynikiem planu? Prawdziwie obiektywne badania powstania i rozwoju w W. Brytanii socjalizmu fabiańskiego (czy innych "izmów") ujawniają istnienie konspiracji. Jednakże konspiratorzy zawsze przeczyli istnieniu konspiracji nazywając tych, którzy skłaniali się ku tej tezie "głupcami" i "paranoikami", czy też "polującymi na czarownice". Przykładem tego jest David Rockefeller, który publicznie przeczył teorii o konspiracji, choć przez długi czas był przewodniczącym konspiracyjnej Rady ds. Stosunków Zagranicznych (CFR, 1970-85), a także kierował nią, również będąc na emeryturze od 1949 r. do dziś. CFR powstała w 1921 i miała popierać socjalistyczny rząd światowy oraz dopilnować, aby Stany Zjednoczone poświęciły swą suwerenność na rzecz organizacji światowej typu ONZ.''
cytat pochodzi z ksiazki Nowy Porządek Świata - chronologia i komentarze
Dr Dennis L.Cuddy, Robert H.Goldsborough

Użytkownik above edytował ten post 11.11.2008 - 11:36

• 0

Cashpoint.

egoism

• Tematów: 126
  • Artykułów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zeitgeist: Addendum Wersja PL z napisami (13 partów)

http://pl.youtube.co...AD920068DCB9F95
  • 0

kubujak.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A co sądzicie o Projekcie Venus? Bo mi to trochę utopią zalatuje.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uważam, że Projekt Venus jest utopią. Twórcy wizji skupili się praktycznie tylko na globalnej perspektywie działającego wg tego schematu społeczeństwa. Wydaje się jednak, że zupełnie zapomnieli o tym, że to społeczeństwo nadal składa się z jednostek. Autonomicznych, wolnych jednostek. Utopią jest zakładanie, iż będą one tworzyć zasadniczo jednorodną społeczność, tym bardziej, że źródeł generujących nierównowagę będzie wiele. Zresztą, motorem zachodzenia jakichkolwiek zmian, a więc także rozwoju technologicznego jest istnienie stanów nierównowagi. Cały globalnie jednorodny kosmos "żyje" właśnie dzięki istnieniu lokalnych stanów nierównowagi. Bez nich byłby "martwy".

Projekt Venus ma swój biologiczny odpowiednik.
Jest nim Hipoteza Gai - koncepcja holistycznego charakteru życia na Ziemi. Wg jej założeń wszystkie istoty żyjące na Ziemi działają wspólnie, aby zachować na naszej planecie optymalne i stabilne warunki do życia. Biosfera tworzy w ten sposób symbiotyczny twór, który wraz z innym składnikami ziemskiego środowiska - litosferą, hydrosferą i atmosferą tworzy samowystarczalny superorganizm - Gaję. Słowem idylla...

Sęk jednak w tym, że owa koncepcja nie eliminuje darwinowskiej ewolucji z jej brutalną walką w egoistycznej, nierównej grze o przeżycie i przetrwaniem najsilniejszych. Hipoteza Gai to po prostu tylko inny sposób postrzegania tej samej rzeczywistości - zrównoważonego ogółu będącego sumą niezrównoważonych szczegółów. To cecha każdego "żywego" fizycznego systemu. Twórcy Projektu Venus o szczegółach najwyraźniej chyba zapomnieli...
  • 0

Spawn.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

j.w.
Też odniosłem wrażenie że Projekt Venus jest troche "obok" rzeczywistości.
Piękne projekty, wygladające jak wymieszanie scenariuszy z StarTreka i StagGate;]

Jak dla mnie to Zapomnieli o ludziach. Usuń nagle potrzebe pracy, zapewniania sobie pracy to co zostanie? Wielka grupa leniwych ziemniaków kanapowych;]

Myśle ze ten projekt można wprowadzić w życie ale nie nagłą zmianą. Do tego potrzeba będzie duuuużo czasu.

/
Również strasznie demonicznie pokazany jets system bankowy. Czemu? Zaczałem troche szukać o bankach pieniądzach. Fakt że pieniądz biorą z powietrza;] Ale dobrze prowadzona wymiana miedzy bankiem centralnym a panstwem nie prowadzi do inflacjii. Poza tym po przeczytaniu historii powstania pieniądza to wszystko wydaje się bardzo naturalne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych