1) Nie tylko prywatni "bankierzy" pożyczają pieniądze.1) zeitgeist czesc pierwsza jest odkrywczy, mniej niz 20% ludzi wie, ze prywatni bankierzy pozyczaja krajom pieniadze na kredyt, ktore pozniej musza byc splacone z odsetkami, glownie w postaci podatkow. Zatem im wiecej pieniedzy panstwo pozyczy od Banku tym bardziej zadluzone jest nasze spoleczenstwo.
2) Nikt państwa nie zmusza do pożyczania pieniędzy.
3) Pożyczki są spłacane z podatków ponieważ podatki to główne źródło dochodu państwa nieprawdaż?
Haha.Ponadtwo Nikola Tesla wymyslil sposoby na pozyskiwanie energii za darmo
Zbuduj w takim razie sobie mechanizm Tesli i ciesz się darmową energią.
Projekty 10x lepsze? To USA ma najnowsze technologie a nie ChinyHAHAHAAHA, jakos Chiny pieniedzy nie pozyczaja a projekty maja 10x lepsze niz USA.
1) Państwo ma się zajmować pożyczaniem pieniądzyPo 1, panstwo powinno pozyczam swoim obywatelom pieniadze NIE na procent.
Po 2 A co jesli pomysl nie wypali??? Wtedy odsetki zjedza inwestora. Tak bylo juz niejednokrotnie ale jak widac twoje pojecie o historii ekonomii jest ZNIKOME.
2) I o to między innymi chodzi - żeby inwestor nie wywalał nieswoich w skrajnie głupie inwestycje.
Cesarstwo Rzymskie - genialny przykład Jako państwo? Od kogo miało pożyczać pieniądze? Od barbarzyńców ? natomiast wewnątrz państwa pożyczki istniałyCesarstwi rzymskie zbudowano bez kredytow.
Chiny tez. Widzisz jakis problem?
Co ty pitolisz ?Tak, co wiecej uwazam, ze to chore!! Dla dobra obywateli panstwo powinno pozyczac pieniadze bez procentu.
Przyspieszylo by to gospodarke i zmniejszylo radykalnie podatki.
Odkad Bank Centralny jest nad panstwem dzieje sie dokladnie odwrotnie.
Pożyczanie pieniędzy "bez procentu" jest zupełnym bezsensem.
Zresztą zacznij zmieniać świat od siebie. Pożyczy mi 10.000 złotych na 5 lat z "bez procentem"
A może to dlatego że paliwo w Wenezueli jest sprzedawane po zaniżonych kosztach po nacjonalizacji koncernów naftowych i całego sektora paliwowego?No wlasnie odkad bankierzy zalozyli ten spisek to musimy placic za PRAD, GAZ i Horendalnie wysokie pieniadze za benzyne (przypominam, ze w kraju gdzie bankierzy maja male wplywy np Wenezueli, litr paliwa kosztuje 7gr).
1) tylko mała część podatków idzie na obsługę długa zagranicznegoTe rzeczy powinny byc w nizszych cenach. Czuje sie jak niewolnik muszac oddawac 60% mojej pensji panstwu ktore splaca dlug bankowi swiatowemu nie z mojej winy.
2) Rozumiem za to że chętnie z zaniżonych cen prądu (dzięki tym podatkom), telewizji publicznej, darmowego szkolnictwa czy służby zdrowia korzystasz
3) Nikt państwa nie zmuszał zaciągania pożyczek
Brawo złamałeś system - żeby mieć pieniądze na życie trzeba pracować!Dyscyplica?? Harowa od poniedzialku do piatku po 8 h dziennie to jest dyscyplina??
Jak np mam ochote pojechac do znajomych w tygodniu to nie moge bo MUSZE ISC do pracy aby przezyc w tym systemie.
Poza tym możesz założyć własną firmę - wtedy będziesz pracował kiedy chcesz. Albo pracować w wolnych zawodach. Albo na umowę-zlecenie