Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zeitgeist

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

Cumulonimbus.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Napracowales sie nad tym, musze Ci to przyznac.

przeklejenie

a co do samego tekstu to tez nie mozna miec 100% pewnosci
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Teraz powstanie Zeitgeist #2 traktujący o zmanipulowaniu ludzi przez film Zeitgeist...
  • 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zeby dotrzec do wiekszosci intelektualistow, dla ktorych ten tekst bedzie za dlugi do przeczytania musialbys nakrecic film. Zreszta tekst tez jest dla wiekszosci fanow Zeitgeistu zbyt skomplikowany bo zazwyczaj trzeba myslec i wysnuwac wlasne wnioski, a nie konsumowac podane na tacy teoryjki.
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Napracowales sie nad tym, musze Ci to przyznac.

przeklejenie

a co do samego tekstu to tez nie mozna miec 100% pewnosci

Jest to przeklejenie - Fakt.
Ale ja nie widzę w nim żadnej niepewności ani kłamstwa - Polecam przeczytać go każdemu do końca, potem skonfrontować zawarte w nim argumenty z mitami, Zodiakiem itp itd.

Zeitgeist okazał się po prostu manipulacją. Tym, którzy nie chcą aby ludzie dawali się na to nabrać, polecam przeklejać ten artykuł tam gdzie mogą.

Dziękuje za punkty reputacji, które dostałem.

Zeby dotrzec do wiekszosci intelektualistow, dla ktorych ten tekst bedzie za dlugi do przeczytania musialbys nakrecic film. Zreszta tekst tez jest dla wiekszosci fanow Zeitgeistu zbyt skomplikowany bo zazwyczaj trzeba myslec i wysnuwac wlasne wnioski, a nie konsumowac podane na tacy teoryjki.

Przydałoby się ale wątpie żeby pan m.pająk miał tyle chęci i czasu ;) Chociaż kto wie- jego trzeba by zapytać :)

Pozdrawiam,

Użytkownik Rockyyy edytował ten post 28.01.2008 - 19:14

• 0

Quiz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A to nie powinno być czasami przeniesione do jakiegoś działu o religiach? Tam można sobie do woli polemizować o 1 części filmu.

Kogo obchodzi katolicko-ateistyczny spór na forum o illuminati i NWO ? :roll:
  • 0

kfc_chicken.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rockyyy świetna robota. Jestem naprawde pod wrazeniem.
Wedlug mnie w 100 % rozwiales wszelkie watpliwosci przez logiczna argumentacje.
Racja - to ze ktos nakrecil taki film nie znaczy, ze mowi prawde - jego posuniecia bardziej przypominaja dzialania psychologa niz historyka ....
Gratuluje
Ps wedlug mnie to jeden z najlepszych tekstow na tym forum.
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja osobiście jeszcze nie oglądałem tego filmu... i z tego co tu widzę to chyba dobrze zrobiłem, że nie straciłem czasu na ten materiał... no i w pewnym sensie nie uległem jego manipulacji... :) Czyli owy film zostaje usunięty z mojej listy "Must See" :D
  • 0

DaMiAn85osg.
  • Tematów: 13
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Rockyyy, dlaczego oparles sie tylko na I czesci filmu? uwazasz, ze reszta tez jest klamstwem?
  • 0

Rockyyy.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Rockyyy, dlaczego oparles sie tylko na I czesci filmu? uwazasz, ze reszta tez jest klamstwem?

Nie ja tylko Pan Pająk :)

I część jest totalnie sfałszowana. II część może być prawdziwa, natomiast III to już same domysły i troche mnie śmieszyło - np. super tajne spotkanie na wyspie gdzie mogli się zwracać do siebie tylko po imieniu, o ktorym nikt nie wiedział - to jak się facet od Zeitgeist dowiedział? :D
  • 0

SzpaQ.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hhehe, a i Zeitgeist i ten tekst fajnie pokazuja jak latwo manipuluje sie ludzmi. Byl Zeitgeist...wierzycie w niego, pojawil sie ten tekst teraz on jest mysla przewodnia. Hmmm moze ja tez napisze cos o wierze, podam jakies nazwiska, jakies lata, zwykle domysly, napisze rowniez, ze rozmawialem o tym z jakims profesorem, szukalem tego w necie i ksiazkach...no i co?? No i jesli wszystko bedzie ladnie wygladalo pojdziecie za mna jak cmy do swiatla.

PS. Chcecie prawdy?? To wyslicie sie troche i zamiast czytania wypocin innych na tym forum, sami czegos poszukajcie, skonfrontujcie to, rozwazcie za i przeciw...choc:D:D i tak nie bedziecie wiedzieli czy to napewno jest prawda.
  • 0

Rockyyy.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hhehe, a i Zeitgeist i ten tekst fajnie pokazuja jak latwo manipuluje sie ludzmi. Byl Zeitgeist...wierzycie w niego, pojawil sie ten tekst teraz on jest mysla przewodnia. Hmmm moze ja tez napisze cos o wierze, podam jakies nazwiska, jakies lata, zwykle domysly, napisze rowniez, ze rozmawialem o tym z jakims profesorem, szukalem tego w necie i ksiazkach...no i co?? No i jesli wszystko bedzie ladnie wygladalo pojdziecie za mna jak cmy do swiatla.

PS. Chcecie prawdy?? To wyslicie sie troche i zamiast czytania wypocin innych na tym forum, sami czegos poszukajcie, skonfrontujcie to, rozwazcie za i przeciw...choc:D:D i tak nie bedziecie wiedzieli czy to napewno jest prawda.

SzpaQ, ten tekst powstał w oparciu wiedzę. Nie ma tu żadnych przemyśleń, ani niczego w tym rodzaju- same suche fakty, oparte na tym co wiemy np o Horusie z Mitologii Egipskiej.
  • 0

SzpaQ.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

SzpaQ, ten tekst powstał w oparciu wiedzę. Nie ma tu żadnych przemyśleń, ani niczego w tym rodzaju- same suche fakty, oparte na tym co wiemy np o Horusie z Mitologii Egipskiej.

Wiesz ja jednak wychodze z zalozenia...chcesz sie dowiedziec, dowiedz sie sam. Fakty czy nie fakty??...moze i tak ja sie na tej religi nie znam, mam wlasne poglady na temat wiary itd. (wyrobione glownie z przemyslen, rozmow z paroma ludzmi, no i roznych artykulow, m.in. takich jak ten) A patrzac na niektore reakcje wyobrazam sobie, ludzi ktorzy po wsysnięciu czegos nowego zmieniaja zdanie i tylko patrza jak ukaze sie cos nowego i znow bede uwazali, ze Jezus to tak naprawde ulepszona wersja Horusa.
Moze sie myle, jesli tak to przepraszam jesli kogos wlasnie urazilem.

Co do Zeitgeista, wedlug mnie film troche przesadzony. Najdziwniejsze w nim bylo to, ze pokazywali w nim jak manipuluja ludzmi, a koles (ten taki szurniety co sie darl jakby go obdzierali ze skory) wygladal na conajmniej na nawiedzonego sekciarza, ktorego glownym zajeciem jest wlasnie manipulacja. No i sam poczatek...te smiechy i ukazywanie boga (pisze celowo z malej litery-nie pytajcie mnie tutaj dlaczego bo to nie na temat-nie chodzi tu by obrazic kogos religie) wraz z kupa pieniedzy iii "but he love's You" fajnie pomyslany tekst, gorzej wykonany.

Artykul tego Pana Pajaka hmm...dowiem sie czegos wiecej na ten temat to moze cos napisze. Bo rownie dobrze moglo by byc na odwrot to Pan Pajak pisze jakies niestworzone fakty, a w Zeitgeiscie mowia prawde. A kto wiem moze za kilka tygodni jakis mgr. Borsuk napisze wlasne wlasne "fakty?" na ten temat.

Użytkownik SzpaQ edytował ten post 18.02.2008 - 21:52

• 0

Quiz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pozwolicie że się powtórzę:

Co to wszystko ma k***a do Illuminati i NWO? Ten temat powinien być przeniesiony do działu religijnego.
Że też admini widzą i nie grzmią ;)

Edit Pit:
Moderatorzy widzą i nie grzmią, gdyż wbrew pozorom temat jest w odpowiednim dziale. Film składa sie z trzech części. Pierwsza dotyczy religii, druga wydarzeń 9/11, a trzecia światowego spisku. Zamiast każdą część omawiać w innym dziale, lepiej żeby wszystko było w Teoriach Konspiracyjnych ;)
P.S. Zamiast pisać taki krótki post, który może zostać łatwo przeoczony, proszę na przyszłość korzystać z opcji "raportuj", ułatwi to Moderacji pracę, a i wasza prośba zostanie szybciej rozpatrzona

• 0

Rockyyy.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"Mit o Ozyrysie, Horusie i Secie

Mit o śmierci i zmartwychwstaniu Ozyrysa jest jednym z bardziej znanych mitów egipskich. Może być to związane z popularnością bóstwa. Ozyrys był najstarszym synem Geba i Nut, a także bratem Seta, Neftydy oraz Izydy. Ozyrys został z czasem władcą Egiptu, przejąwszy od swego ojca dziedzictwo. Panowanie Ozyrysa na ziemi to tzw. "złoty wiek". Ozyrys wraz z Izydą, swą małżonką wyprowadzili rdzennych Egipcjan ze stanu barbarzyństwa, król nauczył ich uprawy roli i jak czcić bogów, dostarczył niezbędnych narzędzi i ustanowił prawa. Izyda zaś dała ludziom ubrania, lekarstwa, a także ustanowiła instytucję małżeństwa. Za panowania Ozyrysa zapanował ład, więc ludzie byli wdzięczni swoim władcom i wielbili ich.

Jednak nawet tak świetny władca jak Ozyrys posiadał wrogów. Rywalem tym był młodszy brat Ozyrysa, Set, który zazdrościł swemu bratu prawie wszystkiego. Twórcy mitu przypisuję mu cechy będące odwrotnoscią cech Ozyrysa, czyli brutalną siłę i dzikość, po czym z ochotą uczynili go uosobieniem zła (później jego rolę przejął Apofis, jeśli wczytać się w legendy egipskie Set był początkowo bóstwem neutralnym, jeśli nie dobrym).

O podstępie, jakiego użył Set, by zwabić Ozyrysa w pułapkę opowiadają różne źródła. Jedno z nich podaje, że Set wydał wielką ucztę, na którą zaprosił też Ozyrysa. Przygotował przedtem wielką skrzynię dopasowaną do rozmiarów Ozyrysa, po czym oświadczył, że ten, kto zmieści się w skrzyni, otrzyma ją na własność. Ozyrys wszedł do skrzyni, a wtedy Set ze spiskowcami zamknął ją na cztery spusty, po czym wrzucili do Nilu. Inne źródło podaje, że Set poćwiartował ciało swego brata, po czym rozrzucił po świecie jego szczątki. Inne znów, że szczątki wrzucił do świętej rzeki. W każdym bądź razie Izyda, zawiadomiona o śmierci męża, rozpoczęłą poszukiwania ciała Ozyrusa, początkowo sama, później przy pomocy Anubisa. Według wersji z poćwiartowaniem (które mogło odbyć się również po odnalezieniu skrzyni przez Izydę), żona znalazła wszystkie części ciała swego mężą, oprócz fallusa połkniętego przez rybę. Zrobiła jednak imitację z gliny zmiszanej z woskiem, po czym złożyła Ozyrysa, czyniąc w ten sposób pierwszą mumię. Ozyrys połaczył się z Izydą, która znalazła się pod postacią ptaka, a efektem był ich syn - Horus.

Set, w obawie przed zemstą swego bratanka przeniósł swą nienawiść na niego. Izyda musiałą uciekać ze swym synkiem w ramionach i ukrywać się w zaroślach.

Mit opowiada także o homoseksualnym związku pomiędzy Setem a Horusem. Set jakoby miał zaprosić Horusa do domu swego i powiedzieć "Jaki masz piękny tył". Gdy Horus usnął w jego łożu, Set zgwałcił go, by dowieść swej dominacji nad młodszym rywalem. Horus jednak był czujny, zebrał nasienie Seta do ręki, po czym natychmiast pobiegł do swj matki Izyda. Ta, wiedząc jak niebezpieczny ten gwalt może się okazać w skutkach, odcięła rękę Horusa, która trzymała nasienie, po czym wrzuciła ją do Nilu, na jej miejsce tworząc nową. Potem zebrała nasienie Horusa i zaniosła do ogrodu Seta, gdzie rozsmarowała je na sałacie, ulubionym pożywieniu Seta. Gdy Set zaszedł do ogrodu i zjadł sałaty, został w "cudowny" sposób zapłodniony przez Horusa.

Set wcale nie zamierzał poprzestać na samym gwałcie. Obwieścił wszystkim bogom co zrobił, by upokorzyć bratanka. Jednak Horus zarzadał, by przywołano nasienie jego i stryja. Nasienie Seta odezwało się z rzeki. Nasienie Horusa - z wnętrza Seta. W ten sposób to Horus upokorzył Seta.

Mit opowiada także o ściganiu się łódką, a nagrodą za zwycięstwo miał być tron Ozyrysa. Horus wyciął łódź z pnia drzewa i przedstawił ją tak, by wygladała na kamienną. Set wyciął łódź z prawdziwego kamienia, a łódź ta od razu poszła na dno (oczywiście). Set jednak zmienił się w hipopotama i rozbił łódź Horusa na kawałki. Konflikt na rzece musieli zarzegnać inni bogowie.

Spór między stryjem a bratankiem trwał od osiemdziesięciu lat i wcale nie był bliższy roztrzygnięcia. Wzburzyło to Ozyrysa, który stał się panem krainy zmarłych. Zagroził, że wyśle hordy demonów na ziemię. Więc rada bogów musiała wreszcie zadecydować na korzyść Horusa. Set po latach walk sam zrzekł się tronu ozyrysowego, a Ra jako rekompensatę dał Setowi możliwość podróżowania po niebie jego barką jako bóg burzy. "Twoje gromy i błyskawice będą na wieki przerażać ludzi"."

To tak dla przykładu ;)

SzpaQ - jeżeli jesteś Ateistą, to i tak powinieneś napisać słowo Bóg z dużej litery bo to nazwa własna :P

Czekam aż zweryfikujesz i coś więcej napiszesz :)

Quiz- a wiesz, może i nawet lepiej by dla tego artykułu było. Ale to ma iż film Zeitgeist - opowiada o NWO, więc obalenie jednej z teorii tego filmu też chyba powinno być w NWO.
  • 0

SzpaQ.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pierwsza czesc Zeitgeista jest w duzej mierze przeklamaniem, tu sie zgodze. Zebym mogl poprowadzic dyskusje musialbym naprawde cos wiedziec o tej religi, a jak narazie wiem tyle co Ty mi tutaj napisales, wiec chyba sensu nie ma zebym cos o tym pisal w oparciu tylko na tym co napisales (wyszlo mi zdanie, ze niech mnie ślak jasny trafi :) ).
Jak juz wspominalem (chyba) Zeitgeist jest filmem bardzo mocno przesadzonym i propagandowym jesli chodzi o ta pierwsza czesc.

Chodzilo mi jednak w pierwszym poscie o cos innego. A mianowicie, ze bardzo wielu ludzi, wierzy w cos do konca nawet tego nie sprawdzajac. Obejrzeli Zeitgeist, byli pewni, ze to prawda...czytaja, np. ten artykul i juz sa upewnieni, ze i to jest prawda, nie chcac samemu czegos poszukac (ja nie szukam bo mnie to nie interesuje, pierwsza czesc filmu byla dla mnie "wydmuszka", a ten tekst czytalem po lebkach).
Ateista rowniez nie jestem. Chodz tez nie muzulmaninem, chrzescijaninem, judaista, buddysta itd. Ale to rozmowa na pod inny temat.

Aaa zapomnialbym. Weryfikowac nie bede, aktualnie nei chce mi sie poprostu ;) .
Jesli juz chcesz zebym wybral miedzy Zeitgeist pt.1 czy Pajak czy jak sie tam ten czlowiek nazywa to wybiore Pajaka, z tego powodu, ze kilka rzeczy pokazanych w Zeitgescie od razu mi sie nie zgadzalo...skoro nie zgadza sie 1 rzecz to inne maja do tego jeszcze wieksze prawo.

Użytkownik SzpaQ edytował ten post 19.02.2008 - 13:47

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych