tak czy inaczej, to chyba wiadomo o co chodzi... (czy sie mylę jak zwyke?)Zdecyduj się, czy piszesz o "chrześcijanach", czy "chrześcijaństwie", bo w pierwszym przypadku masz rację zaś w drugim totalnie się mylisz
Napisano 01.05.2006 - 00:52
Napisano 01.05.2006 - 01:48
mi żadna wiara nie była wpajana
jestem, byłem i będe ateistą
ja uważam że bóg nie istnieje
bo jakby istniał, to czemu mamy tyle chorób, klęsk żywiołowych itd. ?
jak by istniał to by tym zdarzeniom zapobiegał
nie dopuszczał by do wybuchów wojen
Napisano 01.05.2006 - 08:48
Przybywam z krucjatą. :smile: Bóg was nie zmusza, żebyście w niego wierzyli bo dla Niego liczy się dobrowolność we wszystkim. Także w kochaniu Go. Szatan twierdzi, ze jego największym sukcesem było przekonanie ludzi, że nie istnieje. A skoro nie ma ani Boga ani Lucjusza, no to hulaj dusza człowiecze. Teraz już nic cię nie powstrzyma przed tarzaniem się we własnym - za przeproszeniem- szambie. Pewnie można być dobrym czlowiekiem nie wierząc w Boga ale czy Bóg nie może być trendy tylko dla tego, że wierzyli w Niego nasi praprapra...dziadowie? Czy z tego powodu mamy Go między bajki włożyć bo kiedyś ludzie byli ciemni i łatwiej można było ich "wkręcić". Czy uważacie, że skoro mamy internet i jesteśmy "mądrzejsi", Bóg stał się zbędny? No. A teraz możecie zacząc po mnie jechać, jak po burym kocie. Pa.
Bóg was nie zmusza, żebyście w niego wierzyli bo dla Niego liczy się dobrowolność we wszystkim. Także w kochaniu Go.
Jestem tylko ciekawy, jakiego Boga masz na myśli. Dla uproszczenia podpowiem, że ludzie widzą Boga na wiele sposobów. Na własny użytek rozróżniam:
1. Pierwotne Źródło - Istotę która jest Wszystkim co postrzegamy, to z Jego energii zbudowany jest multiwers i wszystko co jest.
2. Wyższą Jaźń - Czyli Boga, którego miał na myśli Jezus Chrystus i wielu jemu podobnych.
3. Istoty/byty z innych wymiarów świadomości, o których możemy przeczytać, między innymi, w Starym Testamencie.
Mysle ze znalazlbys wytlumaczenie po lekturze tematow na forumtak czy owak Bog jakkolwiek go sobie wyobrazic istnieje, bo jest chociazby pierwszym poruszycielem i to on stworzyl swiadomosc (czy jak kto woli dusze) / do niego zmierasz poprzez inkarnacje kropka. Jak sie myle poprawcie mnie prosze
![]()
Napisano 01.05.2006 - 11:44
Przemo. Bóg w moim pojęciu jest tylko jeden. I tylko Jego mam na myśli. Pa :smile:Bóg was nie zmusza, żebyście w niego wierzyli bo dla Niego liczy się dobrowolność we wszystkim. Także w kochaniu Go.
Jestem tylko ciekawy, jakiego Boga masz na myśli. Dla uproszczenia podpowiem, że ludzie widzą Boga na wiele sposobów. Na własny użytek rozróżniam:
1. Pierwotne Źródło - Istotę która jest Wszystkim co postrzegamy, to z Jego energii zbudowany jest multiwers i wszystko co jest.
2. Wyższą Jaźń - Czyli Boga, którego miał na myśli Jezus Chrystus i wielu jemu podobnych.
3. Istoty/byty z innych wymiarów świadomości, o których możemy przeczytać, między innymi, w Starym Testamencie.
Napisano 01.05.2006 - 12:55
NHolokaust. Bóg i szatan nie są bytami współzależnymi z tego powodu, że to Bóg stworzyl szatana i to jako istotę dobrą, która z wlasnej woli odrzuciła służbę Bogu. Mówisz, że :Ludzie mogą żyć bez Boga i bez Niego nie przepadną. Owszem, ludzie mogą żyć bez Boga ale nie bez Jego łaski, która dana jest każdemu człowiekowi bez względu na to czy w Niego wierzy, czy nie. Co do okreslenia TRENDY, to zapomniałam wziąć je w cudzysłów. Nie zrozumiałeś żartu w ostatnim zdaniu. Nie mam zamiaru robić z siebie cierpiętnicy i nie wmawiaj mi takich rzeczy tylko dla tego, że opacznie zrozumiałeś moje słowa. I nie zgadzam się, żebys straszyl mnie ostrzeżeniami z powodu takiego nieporozumienia.
[ Dodano: 2006-05-01, 12:53 ]Przemo. Bóg w moim pojęciu jest tylko jeden. I tylko Jego mam na myśli. Pa :smile:Bóg was nie zmusza, żebyście w niego wierzyli bo dla Niego liczy się dobrowolność we wszystkim. Także w kochaniu Go.
Napisano 01.05.2006 - 13:05
Napisano 01.05.2006 - 13:08
Nie czytałem regulaminu i nie znam zasad dobrego wychowania. Do tego zaśmiecam temat niepotrzebnymi dygresjami, nadużywam emotikon i powinienem przestudiować słownik, bo cienko u mnie z pisownią małą i wielką literą.Wszystkich was przepraszam - alter ego JodyPunk.zapodajcie ten link prowadzącemu Radio MAryja
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
widze że sami katolicy tutaj![]()
poczytam Wasze wypowiedzi, i się troche posmieje![]()
nie żebym się wyśmiewał z wiary w boga, ale z Waszych wypowiedzi
Napisano 01.05.2006 - 18:39
Bez względu na Twoje przekonania Inga, nie mogę się zgodzić. Bóg jest spersonifikowany, owszem - ale nie powinno rozpatrywać się go w kategoriach dziadka na chmurce a tak właśnie robisz pisząc cytowane słowa.Bo Bóg jest osobą!
Skoro wyrażasz się niejasno nie ma się co dziwić, prawda?Nie mam zamiaru robić z siebie cierpiętnicy i nie wmawiaj mi takich rzeczy tylko dla tego, że opacznie zrozumiałeś moje słowa.I nie zgadzam się, żebys straszyl mnie ostrzeżeniami z powodu takiego nieporozumienia.
Bóg = dobro.Bóg i szatan nie są bytami współzależnymi z tego powodu, że to Bóg stworzyl szatana i to jako istotę dobrą, która z wlasnej woli odrzuciła służbę Bogu.
Na jedno wychodzi, prawda?Owszem, ludzie mogą żyć bez Boga ale nie bez Jego łaski, która dana jest każdemu człowiekowi bez względu na to czy w Niego wierzy, czy nie.
Napisano 01.05.2006 - 21:52
Napisano 01.05.2006 - 21:59
Ująłeś to znacznie lepiej niż ja, PrzemoBóg = Wszystko, w tym również "szatan" jest Jego dziełem i częścią.
Napisano 02.05.2006 - 09:12
Napisano 02.05.2006 - 10:02
Napisano 02.05.2006 - 22:33
Zamiast slowa Bog wole urzywac slowa Umysl. Bog odrazu mi sie kojarzy z jakims panem siedzacym na chmurce
Owszem, ludzie mogą żyć bez Boga ale nie bez Jego łaski, która dana jest każdemu człowiekowi bez względu na to czy w Niego wierzy, czy nie
Oj wody!! Bo Bóg jest osobą! A my jak i cały wszechświat, Jego stworzeniami (zapewne z tego tylko powodu możemy doszukiwać się w sobie boskiego pierwiastka). Mam wrażenie, że prowadzimy tu jakąś walkę słowną na temat : Co rozumiem pod pojęciem Boga? Ja mówię tylko czym On jest dla mnie i jak ja Go postrzegam. Każdy z Was ma prawo do własngo wyobrażenia o Nim, nie mnie oceniać czy słusznym, czy nie
w dzisiejszych czasach mamy doczynienia z personifikacja BOGA i jego diabolka...taka prawda
[...]"Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej znaczenia jedności."
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych