Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krzysztof Jackowski znowu miał racje!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
706 odpowiedzi w tym temacie

#211 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.
  • Tematów: 0

Napisano

W calej swojej wypowiedzi kolego Kukhuri zapomniales o najwazniejszym. Czerpiesz wiedze z onetu, ktorego nadrzednym zadaniem jest wzbudzanie sensacji i rozdmuchiwanie blahostek zatem wszystkie te niusy to przerysowane brednie o zwyklych problemach.
Mniej cisnienia x]

Wiedze czerpię z wielu źródeł takich jak www.europa21.pl, www.rp.pl, www.gazeta.pl, www.dziennik.pl, www.newsweek.pl, i jeszcze całej masy innych, ale najważniejszą wiedzę posiadam z doświadczenia zawodowego i to pozwala mi wyciagać wnioski. Są one może słuszne, a może nie. Jestem realistą, nie jakimś obsesyjno-depresyjnym panikarzem. Uczy nas historia ze nie reagowanie lub zbyt póxna reakcja na narastajace napięcia i zagrozenia często kończyła się tragicznie.

W branzy w której sie obracam od co najmniej 15 lat, zaletą jest wręcz przewidywanie i reagowanie na chocby najmniejsze przejawy anormalności w zachowaniach czy reakcjach ludzi, zmian otoczenia itp. Ma to bez watpienia przełożenie na tzw. dmuchanie na zimne, by się nie oparzyć.

I daj Boże żeby nigdy nic takiego się nie wydarzyło, choć jak będzie chyba wszyscy się domyślamy. Ludzie to wbrew powszechnej opinii głupi i ślepy gatunek - niestety.
  • 0

maribot.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tu są linki do wiadomości z onet.pl ale takze na innych serwisach znajdziecie te same wiadomości dotyczące zdarzeń na świecie z ostatnich 48 godzin, które w sposób wyraźny pokazują narastające napięcia i nerwowe ruchy przywódzców.

Przejrzyj sobie wiadomości sprzed 5 lat (i 1o, i 15 lat) i też będziesz miał takie sensacyjne nagłówki wiadomości.

Z całym szacunkiem, ale twoje prognozy to po prostu "political fiction"
  • 0

#213 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

W branzy w której sie obracam od co najmniej 15 lat, zaletą jest wręcz przewidywanie i reagowanie na chocby najmniejsze przejawy anormalności w zachowaniach czy reakcjach ludzi, zmian otoczenia itp. Ma to bez watpienia przełożenie na tzw. dmuchanie na zimne, by się nie oparzyć.

Jestem ciekaw cóż to za branża :o
  • 0

#214 Gość_Kukhuri Sirupate

Gość_Kukhuri Sirupate.

Napisano

Jestem ciekaw cóż to za branża :o

ciekawość to pierwszys stopień do piekła :) a tak powaznie to bezpieczeństwo wewnętrzne państwa.
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

hmmm hossa ? zyski niesamowite ? ;) czy moze sciema ?

Wracam do tematu bo indeksy wróciły do dna, a w USA ustanowiły nowe dno.

Polskie władze nadal niezbyt są przejęte sytuacją, wkońcu Donald mówił że kryzysu nie ma...a Pawlak był zadowolony z osłabionej złotówki ;)

Nie rozumiem też założeń rządu odnośnie PKB, szczerze jestem rozczarowany, uważałem partie PO przed wyborami za motor gospodarki. Ale od jakiegoś czasu zajmują się aby pierdołami a raczej walką z prezydentem i PIS-em.

O ile pamiętam to ktoś mi tam dokuczał, kiedy pisałem o zwolnieniach i mniejszym popycie. Dziś to jest fakt, a największe zwolnienia są w motoryzacji, wystarczy spytać się kogokolwiek kto pracuje w tej branży.

Chyba naprawde, czekamy teraz na wojne aby...
  • 0

Maro.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

przy ~140usd to padła jego przepowiednia z ust, i co dalej rośnie?
spadła poniżej 90 już i spadnie do 60.

I co, jestem lepszym prorokiem niz Jackowski :)
i to w miesiac, nikomu nie kazalem czekac na date ;p
30% na kontraktach ropy to taka kasa zarobiona ze gdyby kazdy z was zainwestowal 2.000zł to macie roczna wyplate :)
  • 0

#217 Gość_CriticalErr0r

Gość_CriticalErr0r.

Napisano

Krzysztofowi Jackowskiemu cos ostanio nie idzie, wojny nie było w pazdzierniku, listopad sie
konczy, wojny jak nie było tak nie ma.

w innym temacie przewidywali przyjazd obcych w pazdzierniku, potem przedłuzyli
na listopad i też lipa.

channelingowcy dają d... na każdym kroku, ale najgorsze w tym wszystkim jest to że ja trace wiare w jakiekolwiek paranormalne zjawiska :(
  • 0

holi.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

przy ~140usd to padła jego przepowiednia z ust, i co dalej rośnie?
spadła poniżej 90 już i spadnie do 60.

I co, jestem lepszym prorokiem niz Jackowski :)
i to w miesiac, nikomu nie kazalem czekac na date ;p
30% na kontraktach ropy to taka kasa zarobiona ze gdyby kazdy z was zainwestowal 2.000zł to macie roczna wyplate :)

albo szybki margin call w wypadku pomyłki :>

Przypomnij o tym za miesiąc, właśnie kończy się trend. Ropa odbija od wsparcia, będzie bujało - wróci w okolice 100$ tak szybko jak spadła. Dolar poleci na pysk na głównych parach, złotówka się w najbliższym czasie wzmocni. Stanowe giełdy też skończyły trend i zaczyna się większa korekta. Zacytuję ten post za miesiąc, zobaczymy jakim jestem prorokiem ;)
  • 0

Maro.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a zacytuję za miesiąc, to ja dodam:

w grudniu dolar po 4zł
ropa 30$
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Koledzy zostawcie dolar i ropę w spokoju. Patrzcie na to:

20.11.2008

Kiepskie otwarcie za oceanem
WALL STREET ZNÓW TRACI

Wszystko wskazuje na to, że czwartek będzie kolejnym dniem strat na amerykańskiej giełdzie. Na otwarciu spadały wszystkie ważne indeksy, pogłębiając jeszcze bardziej dołki osiągnięte wczoraj.

Na początku sesji Dow Jones tracił 1,1 proc., Nasdaq 0,6 proc., a szeroki S&P 500 1,7 proc. Na nastroje inwestorów fatalny wpływ miały dane z rynku pracy. Liczba nowych podań o zasiłki dla bezrobotnych w USA wzrosła w ubiegłym tygodniu do poziomu 542 tys. – poinformował dziś amerykański Departament Pracy.

Opublikowane dane były znacznie gorsze od oczekiwań analityków, którzy prognozowali, że liczba nowych podań wyniesie 510 tys. Tydzień wcześniej wskaźnik ten wyniósł 516 tys.

Najniżej od ponad pięciu lat

W środę nowojorska giełda zamknęła się na poziomie najniższym od pięciu i pół roku. Traciły wszystkie główne indeksy. - To najgorszy krach w życiu większości ludzi - podkreślał amerykański strateg inwestycyjny David Bianco.

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

GPW głęboko pod kreską

WIG 20 STRACIŁ NIEMAL 6 PROC.

To była nudna sesja na warszawskim parkiecie. Wykres indeksu WIG 20 w czwartek wahał się niewiele i skończył sesję niemal dokładnie tam gdzie ją rozpoczął. Problem w tym, że ta stabilizacja odbywała się na poziomie 5-6 proc. pod kreską...

Ostatecznie indeks największych spółek notowanych na naszym parkiecie zakończył sesję 5,9 proc. na minusie na poziomie 1547 pkt. Wśród dużych firm najwięcej straciły Bioton (-11,5 proc.) i Agora (- 10 proc.).

Czwartek WIG20 rozpoczął niewiele wyżej niż skończył. Indeks otworzył się 5,3 proc. pod kreską i potem niewiele się działo. Na inwestorach szczególnego wrażenia nie wywarły nawet kiepskie dane z gospodarki. GUS podał, że październikowa dynamika produkcji przemysłowej w Polsce wzrosła zaledwie 0,2 proc. rok do roku. Tymczasem oczekiwano wzrostu o 2,2 proc. GPW nie zareagowała także na słaby początek notowań w USA

Bez zaskoczenia

Jak oceniają analitycy, dzisiejsza wyprzedaż na GPW nie powinna dziwić. Wczorajsza sesja, zakończyła się wzrostem WIG20 o 2 proc., w sytuacji gdy główne europejskie giełdy kończyły wczorajszy dzień silnymi spadkami. Dlatego też czwartkowe notowania przyniosły "równanie do świata", a więc zdecydowany spadek cen akcji w Warszawie - ocenia analityk X-Trade Brokers Marcin R. Kiepas.

Europa też pod kreską

Fatalnie wygląda także sytuacja na innych parkietach w Europie. Ok. godz. 16.30 brytyjski indeks FTSE 100 spadał o 4,1 proc. francuski CAC 40 o 4,7 proc., a węgierski BUX o 6,6 proc.

Jak wyliczył serwis Bloomberg ze światowych giełd wyparował w tym roku już ponad 32 biliony dolarów. W samej tylko Rosji ceny akcji spadły od stycznia o 73 procent.

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html
  • 0

thewake.
  • Tematów: 10
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

wszytsko idzie w dobra strone :) jest pokoj i bedzie coraz lepiej :) transformacja przejdzie bez zadnych problemow :) cieszmy sie i radujmy :)
  • 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Krzysztofowi Jackowskiemu cos ostanio nie idzie, wojny nie było w pazdzierniku, listopad sie
konczy, wojny jak nie było tak nie ma.

w innym temacie przewidywali przyjazd obcych w pazdzierniku, potem przedłuzyli
na listopad i też lipa.

channelingowcy dają d... na każdym kroku, ale najgorsze w tym wszystkim jest to że ja trace wiare w jakiekolwiek paranormalne zjawiska :(

Niestety, ale też coraz mniej wierze w bajery. Tak naprawde, gdyby każdy z nas teraz w tym poście napisał inną wersje przyszłości...ktoś by i tak trafił ;) hehe troche szczęścia i analizy wystarczy.

A ja pogdybam, że nasz WIG20 spadnie do 1000pkt, zobaczymy czy się sprawdzi ;p

Dolar do zety utrzyma się na tym poziomie co jest a ropa spadnie jeszcze niżej w okolice 40$.

Proponuje ustalić czas naszego jasnowidzenia do końca roku ;) ;p

A na nowy rok, czuje jakiś konflikcik zbrojny :) Ale jego "ukryte" podstawy to potężne niezadowolnie społeczne i napięcie. Będzie trzeba na kogoś zwalić czemu ludzią się źle żyje i nie mają pracy ;) hehe Najlepiej oczywiście się zwala na islam więc... ;)
  • 0

holi.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na rynek dotarła informacja
mówiąca o tym, że w Senacie osiągnięte zostało
porozumienie w sprawie pomocy dla największych
koncernów motoryzacyjnych. Kursy General Motors i
Forda zaczęły rosnąć o kilkadziesiąt procent (to
nie pomyłka), a indeks S&P 500 zabarwił się na
zielono rosnąc ponad jeden procent. Problem jednak
był w tym, że porozumienie osiągnęli czterej
senatorowie ze stanów, w których ulokowane są
centra produkcyjne samochodów, a nie cały Senat.
Na dwie godziny przed końcem sesji Harry Reid,
lider większości senackiej, oświadczył, że
producenci musza złożyć kolejny program naprawczy,
bo ten, który jest w posiadaniu Kongresu nie ma
szans na zatwierdzenie.

Brawa dla tego pana. S&p500 najniżej od 11 lat i otwarta droga na 100 pkt.

Dolar do zety utrzyma się na tym poziomie co jest a ropa spadnie jeszcze niżej w okolice 40$.

Cóż, dolar jest skorelowany z ropą, więc jeśli spadnie ropa to usd/pln powinien poleciec w górę.

A na nowy rok, czuje jakiś konflikcik zbrojny smile2.gif Ale jego "ukryte" podstawy to potężne niezadowolnie społeczne i napięcie. Będzie trzeba na kogoś zwalić czemu ludzią się źle żyje i nie mają pracy wink2.gif hehe Najlepiej oczywiście się zwala na islam więc... wink2.gif

To jeszcze nie ten czas, jeśli ma byc załamanie gospodarcze (które nomen omen już się zaczyna) to "mądrzy" ludzie najpierw będą pompowac kasę w upadające "perełki" gospodarcze. Gdy to nie pomoże, to zacznie się szukanie winnych i wtedy można pomyślec o "alternatywnych" sposobach napędzenia koniunktury - przełączenie się na gospodarkę wojenną, a po wojnie (wygranej - rośnie morale ogółu społeczeństwa i przeświadczenie, że nie ma już żadnych zagrożeń i "teraz będzie lepiej") historia się powtarza. Chociaż znając arsenały współczesnych armii, jeśli do gry weszłaby broń masowego rażenia, to nie byłoby już czego zbierac.

Może w tych bzdurkach o 2012 roku jest jakieś ziarno prawdy?
  • 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Cóż, dolar jest skorelowany z ropą, więc jeśli spadnie ropa to usd/pln powinien poleciec w górę.

Ale kryzys pokazał już nie raz, że stare oklepane analizy się nie sprawdzają. Zresztą przy spadku ropy z 60 na 50 kurs trzymał się w tych samych granicah.

A co do 2012, nie wierze że przez tyle lat będzie spokój :D Ale zakładając, że do 2012 nic by się nie wydarzyło militarnego to gospodarka by się wygrzebała przez te lata, bessa nie będzie trwać wiecznie. A jeśli tak to nie widze powodu do wojny w tym roku.

Uważam że, najcięższy moment to będzie 2009. Bo to rok decyzji będzie...
  • 0

marek666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jackowski przepowiadał że zanim dojdzie do wojny dojdzie do prowokacji :

" Czuję, że to może być wojna lokalna, która wymknie się spod kontroli - napaść na Irak to była wojna kontrolowana. Najpierw będzie prowokacja ze strony dwóch państw - małego i dużego. Ten, który będzie oskarżany o atak, nie zrobi tego, o co będzie oskarżany. I jeżeli, daj Boże, do tej wojny nie dojdzie, to proszę Czytelników, żeby nie mieli mnie za hochsztaplera, bo kryzys bankowy przewidziałem. Po prostu czuję, że taka możliwość jest. Jeśli się zacznie, to dowiemy się o tym nocą. Wszyscy musimy jednak wierzyć w zdrowy rozsądek i na to należy liczyć.Najpierw będzie prowokacja ze strony dwóch państw - małego i dużego. Ten, który będzie oskarżany o atak, nie zrobi tego, o co będzie oskarżany. I jeżeli, daj Boże, do tej wojny nie dojdzie, to proszę Czytelników, żeby nie mieli mnie za hochsztaplera, bo kryzys bankowy przewidziałem. Po prostu czuję, że taka możliwość jest. Jeśli się zacznie, to dowiemy się o tym nocą. Wszyscy musimy jednak wierzyć w zdrowy rozsądek i na to należy liczyć."

Może to właśnie wydarzyło się wczoraj ...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych