Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krzysztof Jackowski znowu miał racje!

• Please log in to reply
706 replies to this topic

holi.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale kryzys pokazał już nie raz, że stare oklepane analizy się nie sprawdzają. Zresztą przy spadku ropy z 60 na 50 kurs trzymał się w tych samych granicah.

To prosta zależnośc wynikająca z obserwacji ;) . Nie patrz na usd/pln tylko na indeks dolara, ta zależnośc będzie wtedy bardziej czytelna.

A co do 2012, nie wierze że przez tyle lat będzie spokój biggrin3.gif Ale zakładając, że do 2012 nic by się nie wydarzyło militarnego to gospodarka by się wygrzebała przez te lata, bessa nie będzie trwać wiecznie. A jeśli tak to nie widze powodu do wojny w tym roku.

Prosta analogia z ubiegłym wiekiem - dołki kreślone w USA były w 33. roku, europa właściwie do 39. roku nie zdążyła się podźwignąc, dopiero gospodarka wojenna i powojenne skutki przyniosły ożywienie ;) .
Na podstawie indeksów giełdowych można całkiem nieźle prognozowac przyszłośc. Wypadające "trupy z szafy" ( enron, lehman, citi, gm etc), powszechne przekonania o kryzysach, wojny, zawsze kończyły cykle wyższego rzędu i następował po nich okres dynamicznego rozwoju. Gdzie teraz jesteśmy? Dobre pytanie, zainteresowanych bieżącą sytuacją proszę o kontrakt przez pm.

Jako ciekawostkę podaję opis cykli rozwojowych ludzkości zgodnie z teorią fal Elliota.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I jeżeli, daj Boże, do tej wojny nie dojdzie, to proszę Czytelników, żeby nie mieli mnie za hochsztaplera, bo kryzys bankowy przewidziałem.

No... No padłem po prostu :D
Nie wiem jak jego osobę opisać. On... On... To jakaś porażka jest.
  • 0

nwconlyamodel.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I co i gucio . Ha wiedziałem że ten facet to zwykła wróżka a nie wielkie medium co to przewiduje . Kończy się listopad a wojny nie ma - chyba że po ostatnim incydencie w Gruzji Kaczyński rozpęta wojne :mrgreen:
  • 0

Rockmenka85.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

HEH chciecie wojny tylko po to żeby udowodnić ,że Jackowiski miałby rację?Bez komentarza..
  • 0

Essen.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Najbliższe dwa dni pokażą, czy dojdzie do otwartego konfliktu między Indiami a Pakistanem. Oba kraje, które od kilku lat dysponują bronią atomową, już trzykrotnie prowadziły ze sobą wojnę - pisze brytyjska gazeta "The Sunday Times". Na granicę Pakistanu z Indiami może zostać przesuniętych nawet 100 tys. żołnierzy wraz z personelem wojskowym.

Indie powołując się na swój wywiad elektroniczny, twierdzą, że terroryści odbierali w trakcie walk w Bombaju instrukcje telefoniczne z Pakistanu. Pakistańscy wojskowi ostrzegają z kolei, że jeśli granica z Indiami będzie zagrożona, to przerzucą tam wojska, które prowadzą obecnie operację usuwania talibów pogranicza z Afganistanem.

W opinii "The Sunday Times" pogróżki pakistańskich wojskowych obliczone są na reakcję Waszyngtonu. Bez sił pakistańskich Amerykanie nie zlikwidują górskich baz talibów, gdzie jak twierdzi wywiad amerykański, ukrywa się Osama bin Laden. Wojskowi pakistańscy liczą, że pod groźbą wycofania wojsk, Amerykanie wywrą presję na rząd Indii i nie dopuszczą do eskalacji sporu. Waszyngton uważa Indie za państwo zaprzyjaźnione, a Pakistan za głównego muzułmańskiego sojusznika w wojnie z terroryzmem.

"Times of India" podaje - powołując się na telewizję Geo i dziennikarza Hamida Mira - że chodzi o 100 tys. wojskowych wraz z personelem. Hamid Mir stwierdził, że jego źródła mówią, iż wcześniejsza decyzja rządu Pakistanu o niewysyłaniu szefa wywiadu do Indii (miał pomóc w śledztwie) była podjęta po kłótni ministrów. Szef MSZ Indii, Pranab Mukherjee, miał użyć ostrych słów w rozmowie telefonicznej ze swoim odpowiednikiem po stronie Pakistanu po zamachach w Bombaju.

Źródła pakistańskiego dziennikarza w wojsku stwierdziły także, że Pranab Mukherjee ostrzegał Pakistan przed konsekwencjami."

by onet.pl
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Indie powołując się na swój wywiad elektroniczny, twierdzą, że terroryści odbierali w trakcie walk w Bombaju instrukcje telefoniczne z Pakistanu.

pozwólcie że nieco puszczę wodze fantazji:

- komuś bardzo zależy na wzroście napięcia w Azji
- na pewno nie krajom regionu
- obie strony są w posiadaniu BMR
- Rosja leży zbyt blisko aby ryzykować skażenie

- wszystkie tropy prowadzą do Pakistanu, który może jedynie stracić na tym konflikcie
- Chiny też nie są zainteresowane takim scenariuszem (bo leżą za blisko..)
- jedynymi zainteresowanymi wojną z udziałem BMR krajami są kraje leżące dostatecznie daleko

dobrze, ja mówię PAS, żadna z teorii nie prowadzi donikąd, jedynym logicznym wnioskiem jest teoria spiskowa zakładająca udział SS (służb specjalnych) USA / Izraela mająca na celu uzyskanie jakichś hipotetycznych korzyści, których może nigdy nie być gdy juz cofniemy się do epoki kamienia łupanego i będziemy skakać po dolinach chwytając powietrze w ramach "ostatecznego wyzwolenia ziemi"

Skoro moja mordercza logika wysiada, pozostaje zatem tylko "Plan B" - zakładający zupełnie inne, niepochodzące od nas (ludzi) scenariusze - jeśli zamachy miały "cokolwiek na celu"

Zakładanie konfliktu którego skutkiem może być exterminacja miliardów istnień nie leży w ludzkim potencjale intelektualnym, wskazuje na obce pochodzenie planu rozwoju sytuacji. Mam tylko nadzieję, że Pakistańczycy pomyślą logicznie zanim podejma jakiekolwiek kroki w przypadku możliwej prowokacji w drugą stronę.

Paradoksalnie, Żydzi i Amerykanie mogą tylko stracić w wyniku scenariusza wojny w regionie, Ruski by im nie przepuściły tego płazem. Nie widzę w tym logiki innej niż "przegrany-przegrany" - w każdym przypadku. Zatem, skoro nie ma korzyści, może celem jest przegrana ? nas wszystkich ?

Żyjemy w dziwnym świecie
  • 0

Rukius.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

- wszystkie tropy prowadzą do Pakistanu, który może jedynie stracić na tym konflikcie

A to dlaczego?

i to też?
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A to dlaczego?

i to też?

Dokładnie, chmura skażenia radioaktywnego dotknęłaby wszystkie kraje w regionie. Jedyne tropy jakie są to tropy do Pakistanu.

>>edit@add

w ciągu najbliższych 24 do 48 godzin Indie podejmą decyzje o dalszych krokach. sytuacja rozwija się, wojna wisi w powietrzu.
  • 0

rybak.
  • Tematów: 19
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Smieszne rzeczy piszecie, byly gorsze masakry w tych krajach i zadnej wojny nie bylo. Oba panstwa sie siebie boja i do zadnej wojny nie dojdzie.
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Indie powołując się na swój wywiad elektroniczny, twierdzą, że terroryści odbierali w trakcie walk w Bombaju instrukcje telefoniczne z Pakistanu.

pozwólcie że nieco puszczę wodze fantazji:

- komuś bardzo zależy na wzroście napięcia w Azji
- na pewno nie krajom regionu
- obie strony są w posiadaniu BMR
- Rosja leży zbyt blisko aby ryzykować skażenie

- jedynymi zainteresowanymi wojną z udziałem BMR krajami są kraje leżące dostatecznie daleko

dobrze, ja mówię PAS, żadna z teorii nie prowadzi donikąd, jedynym logicznym wnioskiem jest teoria spiskowa zakładająca udział SS (służb specjalnych) USA / Izraela mająca na celu uzyskanie jakichś hipotetycznych korzyści, których może nigdy nie być gdy juz cofniemy się do epoki kamienia łupanego i będziemy skakać po dolinach chwytając powietrze w ramach "ostatecznego wyzwolenia ziemi"

Skoro moja mordercza logika wysiada, pozostaje zatem tylko "Plan B" - zakładający zupełnie inne, niepochodzące od nas (ludzi) scenariusze - jeśli zamachy miały "cokolwiek na celu"

Zakładanie konfliktu którego skutkiem może być exterminacja miliardów istnień nie leży w ludzkim potencjale intelektualnym, wskazuje na obce pochodzenie planu rozwoju sytuacji. Mam tylko nadzieję, że Pakistańczycy pomyślą logicznie zanim podejma jakiekolwiek kroki w przypadku możliwej prowokacji w drugą stronę.

Paradoksalnie, Żydzi i Amerykanie mogą tylko stracić w wyniku scenariusza wojny w regionie, Ruski by im nie przepuściły tego płazem. Nie widzę w tym logiki innej niż "przegrany-przegrany" - w każdym przypadku. Zatem, skoro nie ma korzyści, może celem jest przegrana ? nas wszystkich ?

Żyjemy w dziwnym świecie

Podaj jedna korzysc USA z wojny pomiedzy Indiami a Pakistanem.
Bo strat moge wymienic ci od reki kilka ale najpierw ty sie wysil.
Przede wszystkim pamietaj ze informacje o tym ze "terrorysci byli sterowani przez Al-Kaide" podala jako pierwsza rosyjska sluzba wywiadowcza.
  • 0

#236 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

za wszystko będą obwiniac al-kaidę.
  • 0

Harvey.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I co oni z tego będą mieli, że wina pójdzie na Al-Kaidę?
  • 0

Wojak.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I co i gucio . Ha wiedziałem że ten facet to zwykła wróżka a nie wielkie medium co to przewiduje . Kończy się listopad a wojny nie ma - chyba że po ostatnim incydencie w Gruzji Kaczyński rozpęta wojne :mrgreen:

Jackowski przewidział że wojną będzie albo w listopadzie 2008 albo na początku 2009
  • 0

Ban.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I co oni z tego będą mieli, że wina pójdzie na Al-Kaidę?

No przecież na kogoś winę muszą zwalić, a skoro sposób z Al-Kaidą jest dobry, to po co go zmieniać?
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nadal nie odpowiedzial nikt z was na postawione pytanie.
Dla ulatwienia dodam jeszcze drugie. Jak sie do "teorii spiskowej" maja wydarzenia z 1992 w Indiach, zamieszki miedzy hinduistami a islamistami w wyniku ktorych zginelo 900 osob, a 200 tys. musialo uciekac ze swoich domow oraz z 1993 roku gdzie serie zamachow wywolal terrorysta Dawood Ibrahim? Juz wtedy planowano "sztucznie wywolac tam wojne, zrzucic wszystko na Al-Kaide po to zeby... (no wlasnie po co? wraczamy do pytania z wczesniejszego posta)".
Czekam na wyjasnienia lub po prostu przyznanie ze tam sa takie nastroje pomiedzy roznymi spolecznosciami i religiami, ktore co jakis czas wybuchaja. Zdaje sie ze nikle macie pojecie odnosnie struktury etnicznej spoleczenstwa w Indiach i Pakistanie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych