Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krzysztof Jackowski znowu miał racje!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
706 odpowiedzi w tym temacie

Davidd83.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"""ma wybuchnąć ważna wojna, w Azji lub na Bliskim Wschodzie. Z tą wojną, wiązać się mają, trzy lub cztery, samoloty pasażerskie''''

jak trzy lub cztery samoloty pasażerskie to ja obstawiam powtórkę z 11 wrzesnia z tym że tym razem na terytorium Izraela lub Indii , to jest nawet całkiem prawdopodobne !!! dlaczego taki np hamas czy inne organizacje miałyby nie powtórzyć bardzo skutecznego wyczynu Al-kaidy (czytaj rządu USA - jesli wierzysz inaczej :) )

"""ma wybuchnąć ważna wojna, w Azji lub na Bliskim Wschodzie. Z tą wojną, wiązać się mają, trzy lub cztery, samoloty pasażerskie''''

jak trzy lub cztery samoloty pasażerskie to ja obstawiam powtórkę z 11 wrzesnia z tym że tym razem na terytorium Izraela lub Indii , to jest nawet całkiem prawdopodobne !!! dlaczego taki np hamas czy inne organizacje miałyby nie powtórzyć bardzo skutecznego wyczynu Al-kaidy (czytaj rządu USA - jesli wierzysz inaczej :) )
  • 0

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Słowa pana K. Jackowskiego:

Złotówka poleci w dół

Już od początku roku musimy być gotowi na to, że gospodarka znajdzie się w tarapatach. – Najgorszy jest okres od stycznia do marca, gdy będą nas zaskakiwać bardzo negatywne informacje finansowe ze świata. Odbiją się na Polsce nieprawdopodobnie niekorzystnie, głównie na wartościach walut i inwestycjach. Złotówka poleci w dół, a inwestycje wyhamują. Rząd Polski będzie w przyszłym roku dwukrotnie zmieniał wartość PKB na niższą i w budżecie będzie straszny bałagan – prognozuje jasnowidz.

http://www.efakt.pl/...p?artykul=39834

a teraz informacja z dnia dzisiejszego:

Złoty leci na łeb, na szyję
SILNY FRANK BIJE W KREDYTOBIORCÓW

Złoty słabnie z dnia na dzień. Szwajcarski frank jest już wobec naszej waluty najsilniejszy od czterech lat. Niestety - w najbliższym czasie może być jeszcze gorzej - pisze "Puls Biznesu".

Złoty, wraz z innymi walutami krajów zaliczanych do rynków wschodzących, od kilku dni znów mocniej traci na wartości. W środę za dolara trzeba było zapłacić 3,195 zł, za euro 4,19 zł, a za franka aż 2,855 zł.

cały artykuł tu:
http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html
  • 0

Maro.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

gdyby nie fakt, że miały być 3 samoloty pasażerskie, to 2 wojskowe + 1 pas. sie dzisiaj rozbiły :)
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

31. 12. 2008 Krzysztof Jackowski powiedział:

- A jak będzie wyglądał?
- Szczególnie trudny okres będzie od stycznia do marca - dużo zwolnień z pracy, dużo przestojów, wyraźne gospodarcze zahamowanie. Od stycznia do marca Polacy zaznajomią się z kryzysem.

http://www.pomorska....EGION/693970679

Tysiące osób do zwolnienia
NAJWIĘKSZE FIRMY REDUKUJĄ ZATRUDNIENIE

Firmy w całym kraju szykują się do grupowych zwolnień pracowników. Największe cięcia etatów nastąpią w branżach: elektronicznej, drzewnej, samochodowej, przemyśle metalowym i bankowości. Tylko w PKO BP pracę ma stracić ponad 1,7 tys osób.

Wojewódzki Urząd Pracy w Warszawie poinformował, że zwolnienia grupowe w 2009 r. na terenie całego kraju zapowiedziały dwie duże centrale. PKO BP z powodu zmian organizacyjnych chce zwolnić 1722 osoby. TP SA z przyczyn ekonomicznych również zapowiada zwolnienia, jednak nie podaje liczby osób, które stracą pracę. Narodowy Bank Polski chce zwolnić 343 osoby do października 2009 r.

Na Mazowszu zwolnienie 10,5 tys. osób planują 53 firmy. Pracodawcy redukcje motywują głównie przyczynami ekonomicznymi i reorganizacją przedsiębiorstw. W grudniu najwięcej zwolnień grupowych zgłosiły na terenie całej Polski m.in. Agora S.A - 275 osób, VOS Logistics - 152. Zwolnienia zapowiadają też Thompson w Piasecznie - 400 pracowników i Porfetti Van Melle Polska w Rembertowie - 204 osoby.

Fabryki tną etaty

Z danych WUP w Szczecinie wynika, że na 2009 r. 35 firm zgłosiło do zwolnienia grupowego ok. 1,5 tys. osób.

Na Śląsku w ramach zwolnień grupowych już pracę mogło stracić ponad 9,5 tys. To ponad pięciokrotnie więcej niż rok wcześniej ; wynika z szacunkowych danych WUP w Katowicach.

W ostatnich tygodniach zamiar redukcji zatrudnienia zgłosiły m.in. koncerny hutnicze ; ArcelorMittal Poland (w sumie 980 osób), huta CMC Zawiercie (300 osób). Redukcje rozpoczęły się też w licznych firmach kooperujących np. z gliwicką fabryką Opla czy innymi producentami samochodów w Europie. Sam Opel nie przedłużył umów czasowych grupie pracowników.

Tracą pracę we wschodnich województwach

Z danych WUP w Białymstoku wynika, że w 2008 r. na terenie województwa prawie 600 osób straciło pracę w ramach zwolnień grupowych - to ponad dwukrotnie więcej niż w 2007 roku (278). Zwolnienie kolejnych 940 pracowników zgłosiło już 19 firm.

Zamiar zwolnienia w tym roku ponad 2,6 tys. pracowników zgłosiły przedsiębiorstwa na Lubelszczyźnie, a zwolniły przeszło 1,1 tys. osób ; wynika z danych WUP. W 2008 r. zlikwidowana Cukrownia Lublin zwolniła 243 osoby, a upadły zakład przetwórstwa owoców Fructomaj w Milejowie ; 176 pracowników, spośród 223 przewidzianych do zwolnienia. W wytwarzającej artykuły metalowe spółce Komas w Janowie Lubelskim pracę już straciło 150 osób. Zakłady Mięsne w Końskowoli zgłosiły zwolnienie 220 osób w swoim oddziale w Puławach, a zwolniły już 194.

Zwalniają firmy meblarskie

Z danych WUP w Zielonej Górze wynika, że w grudniu ub. r. zakłady pracy zgłosiły do zwolnień grupowych 1116 osób. Najwięcej osób straciło pracę w zakładach Eldrob i Lubuskie Fabryki Mebli ze Świebodzina, Sanita ze Strzelec Krajeńskich, Bob z Żagania, a w grudniu: Fabryka Tapicerki Samochodowej z Nowej Soli, Zaset z Kożuchowa i Stilon z Gorzowa.

... i branża odzieżowa

Z danych WUP w Olsztynie wynika, że 2008 r. pracodawcy zgłosili do zwolnienia 1489 osób z 27 firm. Już zwolniono 887 osób z 23 zakładów pracy. Liczba zwolnionych osób może wzrosnąć w lutym i marcu tego roku. Jak poinformował WUP w Kielcach, zagrożonych zwolnieniami może być ok. 535 osób pracujących m.in. w branży odzieżowej (461 osób), budowlanej (41 osób) i spożywczej (16 osób).

W Starachowicach zwolnienia grupowe planuje MAN ; właściciel fabryki ciężarówek (300 osób) oraz współpracujący z nim Starpol (60 osób).

Na Opolszczyźnie możliwość zwolnień grupowych zapowiedział Coroplast. Pracę może tam stracić ponad 700 osób. Łącznie na skutek spowolnienia gospodarczego w woj. opolskim pracę może stracić ok. tysiąca osób.

Kataklizm nadciąga. Pan Jackowski ma rację. To dotyczy nie tylko zwolnień. Kupiłem nowego kompa parę miesięcy temu - maj/czerwiec (złożyłem z części). Za płytę główną dałem wtedy ponad 600zł, a teraz ta płyta kosztuje grubo ponad 700 zł. To samo się dzieje z wieloma innymi częściami. Mam znajomego, który załatwiał komuś kartę grafiki za niecałe 300zł. Po paru dniach cena skoczyła ok. 70 zł w górę.
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

mortyr no ma racje ale chyba się zgodzisz, że odnośnie zwolnień, przestojów etc...to nie trudno było przewidzieć :) Też bardzo bym chciał dowodu umiejętności jasnowidzenia Jackowskiego ale bez przesady. O tym, że zwalniają i przestoje to ja pisałem w październiku w temacie "USA upada ?"... nawet ktoś mnie tam wtedy zaatakował, że skąd mam taką wiedze ;) Myśle, że każdy człowiek na bieżąco interesujący się sytuacją ekonomiczną jest w stanie takie coś przewidzieć. A co więcej, jak ktoś pracuje w branżach zagrożonych zwolnieniami to już w ogóle sam widzi na własne oczy sytuacje a nie tylko z papieru...

Konkrety to są...o k..reaktor :)
Powrót Leppera :)
zacznie Obama, skończy kobieta
Izrael zmienia sojusznika
3-4 samoloty od których zaczyna się wojna...pasażerskie !

i coś tam jeszcze było chyba

Ja czekam na spełnienie właśnie jakiegoś konkretu, którego z samej analizy i wiedzy nie idzie przewidzieć.

A co do części komputerowych zapewne lecą w góre razem ze złotóweczką hehe. Chociaż i tak tą branże łagodzi postęp technologiczny. Patrząc po allegro to sporo sprzedających korzysta z okazji i wyciągneli z szafy stare trupy...prym widze wiodą znowu 5500FX i MEDIONY 9800 hehe czas zatrzymał się w miejscu...a skoro wszystko idzie w góre to znowu jest okazja by opchnąc złom naiwnym. Bo jak ceny były niskie to nie było sensu tych kart wystawiać bo za podobną cene były o wiele mocniejsze.
  • 0

Heweliusz.
  • Tematów: 14
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Prowokacja Izraela - Cztery mrzonki Izraela

Hamas był dla izraelskich władz tylko pretekstem do ataku na Strefę Gazy. Plan jest szerszy; chodzi w nim o oddanie enklawy Egiptowi, odebranie Palestyńczykom wschodniej Jerozolimy, uniemożliwienie powstania niezależnego państwa na Zachodnim Brzegu i o izolację Iranu.

Swoją napaść na Strefę Gazy Izrael uzasadniał koniecznością obrony mieszkających na południu Izraelczyków przed atakami rakietowymi Hamasu. Takie stanowisko – choć przedstawiciele rządu powtarzają je bez najmniejszego wahania od 27 grudnia, kiedy rozpoczęły się ataki – nie ma żadnego związku z rzeczywistością. To bardziej wojna przeciwko Palestyńczykom mieszkającym w Gazie i – pośrednio – przeciwko tym, którzy żyją na Zachodnim Brzegu Jordanu. Chodzi w niej głównie o to, by pozbawić ich praw politycznych i nadziei na własne państwo.

Sztuka prowokacji

Najbardziej jaskrawym dowodem podważającym izraelski casus belli jest poprzedzający ten konflikt półroczny rozejm pomiędzy Hamasem a Izraelem. To prawda, że Hamas wznowił ostrzał izraelskich terytoriów, zaraz po tym jak 19 grudnia porozumienie to przestało obowiązywać, ale z drugiej strony Izrael dostarczył mu do tego wielu pretekstów. 4 listopada izraelskie wojska przeprowadziły rajd w Strefie Gazy, zabijając sześciu hamasowców. Ale to nic w porównaniu z utrzymaniem i zacieśnieniem blokady, przez którą w czasie rozejmu półtora miliona osób nie miało dostępu do żywności, leków i paliwa-. Hamas tymczasem oczekiwał-, że zawieszenie broni- doprowadzi- do zniesienia- blokady. Gdyby Izraelowi rzeczywiście zależało na spokoju, zamiast atakować Palestyńczyków, mógł po prostu wznowić negocjowanie porozumienia pokojowego na bardziej rozsądnych warunkach. Z rozwoju sytuacji po przejęciu Strefy Gazy przez Hamas na początku 2006 roku wynika jednak, że państwo żydowskie nigdy nie było zainteresowane uniknięciem konfrontacji z tą islamską organizacją.

Wśród przywódców Izraela panuje powszechna zgoda co do tego, że Hamas stanowi poważną przeszkodę na drodze do ostatecznej rozprawy z żądaniami Palestyńczyków, którzy chcą własnego państwa na Zachodnim Brzegu i w Strefie Gazy. W odróżnieniu od Fatahu, swojego największego politycznego rywala, Hamas nigdy nie podjął współpracy z izraelskim okupantem i zdecydował się stawić zbrojny opór. Chociaż organizacja ta oficjalnie domaga się zwrotu wszystkich ziem odebranych Palestyńczykom wraz z utworzeniem państwa Izrael w 1948 roku, od czasu swojego zwycięstwa w wyborach trzy lata temu kilkakrotnie wykazała się pragmatyzmem. Przywódcy Hamasu dawali do zrozumienia, że nie wykluczają długoterminowego, może nawet stałego porozumienia pokojowego z Izraelem. Oznaczałoby ono uznanie tego państwa i usunęło większość przeszkód stojących na drodze do podzielenia historycznej Palestyny na dwa odrębne byty: żydowski i palestyński.

Jednak zamiast angażować się w rozmowy z Hamasem, Izrael przygotowuje się do „wojny totalnej” – jak minister obrony Ehud Barak określił trwającą właśnie ofensywę. W rzeczywistości przygotowania te rozpoczął – jak sam przyznaje – pół roku temu, ale prawdopodobnie ruszyły one jeszcze wcześniej.

Więcej tekstu znajdziecie tu: http://media.wp.pl/k...,wiadomosc.html
  • 0

waluta.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

miałem dziś w nocy sen taki :

Chodzi mi o konflikt Pakistańsko-Indyjski, wogóle nic nie myślałem o tyn konflikcie ani o Indiach czy Pakistanie Siedziałem przed kompem i tak przeglądałem strony głównych portali informacyjnych ( WP itp. ) i wszedzie na pierwszym miejscu było napisane takie tytuły "wojna pakistańsko-indyjska", " konflikt Indii z Pakistanem o Kaszmir itp. miało to związek z atakami na indie terrorystów z pakistanu . Atakwojsk indyjskich na Pakistan ma według mnie nastąpić z powietrza lądu i morza. W śnie widziałem takze jak z całych zachodnich Indii flota wojsk indyjskich dokonuje desantu na wybrzeże pakistańskie w czsie których największe walki toczą się o port w Karaczi na południu Pakistanu . A co do użycia BRONII JĄDROWEJ to nic takiego nie było ale nic nie można wykluczyć użycia jej np: w Kaszmirze a jeszcze jedno bym zapomniał na tej stronie widziałem także tytuł związany z konfliktem Rosji z Ukrainą o rurociąg.

Nie wiem czy taki scenariusz może mieć miejsce ale piszę tak ponieważ jest to możliwe :/
  • 0

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No to ladnie. Jak ten sen sie spelni to zostaniesz slawnym jasnowidzem :| A moze to nawet ma byc tylko jakas przestroga ktora ma uswiadomic ludziom do czego dojdzie jezeli "czegos" nie zrobimy.
  • 0

Maro.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

przy ~140usd to padła jego przepowiednia z ust, i co dalej rośnie?
spadła poniżej 90 już i spadnie do 60.

I co, jestem lepszym prorokiem niz Jackowski :)
i to w miesiac, nikomu nie kazalem czekac na date ;p
30% na kontraktach ropy to taka kasa zarobiona ze gdyby kazdy z was zainwestowal 2.000zł to macie roczna wyplate :)

albo szybki margin call w wypadku pomyłki :>

Przypomnij o tym za miesiąc, właśnie kończy się trend. Ropa odbija od wsparcia, będzie bujało - wróci w okolice 100$ tak szybko jak spadła. Dolar poleci na pysk na głównych parach, złotówka się w najbliższym czasie wzmocni. Stanowe giełdy też skończyły trend i zaczyna się większa korekta. Zacytuję ten post za miesiąc, zobaczymy jakim jestem prorokiem ;)

20.11.2008, 21:02
Post #229
a zacytuję za miesiąc, to ja dodam:

w grudniu dolar po 4zł
ropa 30$

holi bo zapomnialem o refreshu :)
miesiac na spelnienie naszych przepowiedni byl za krotki,
trafiles w 100%... oczywiscie negatywnie :)

ja zas jestem w polowie drogi zeby przepowiednia o dolarku sie sprawdzila, w grudniu ropa kosztowala 30... ale nie 30 tylko ~38... co mozna uznac powierzchownie za trafne.. bo jednak 3 z przodu byla. :)
moze juz ktos dzieki mnie zarobil? :)
  • 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Odświeże troche nasze dywagacje, WIG20 osiągnął dziś nowe dno. Tak więc nie ma mowy o wzrostach, sytuacja się nie poprawia. Przy okazji, w ostatnich dniach rekordowo też taniała zł.

A co do Jackowskiego, to narazie chyba nic specjalnego się nie spełniło. to że jest kryzys to każdy widzi :)

Ewentualnie powstanie nowej centrolewicy coś tam się tworzy, ale o tym to było chyba wiadomo wcześniej. Odnośnie partii to czekam na powrót Leppera w nowej partii hehe, bo narazie cicho jest...i to faktycznie by była sprawdzona przepowiadnia ciężka do wyobrażenia sobie w tej chwili. Bo jak narazie to Lepper ma ciągle na głowie sądy i sexafere...no ale zobaczymy :)
  • 0

אוּרִיאֵל.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Odnośnie partii to czekam na powrót Leppera w nowej partii hehe, bo narazie cicho jest...i to faktycznie by była sprawdzona przepowiadnia ciężka do wyobrażenia sobie w tej chwili. Bo jak narazie to Lepper ma ciągle na głowie sądy i sexafere...no ale zobaczymy :)

A na to nie trzeba długo czekać - powiem tylko Libertas i wszystko chyba jasne
Wg mnie Jackowski jest dobrym jasnowidzem tylko ludzie stojący wokół niego zrobili mu mętlik w głowie.
I próbuje na zawołanie doznawać wizji których od niego wymagają, a to chyba nie jest tak jak z szukaniem osób zaginionych tu nie przyłożysz sobie do czoła całego świata. Dlatego cześć pewnie się nie sprawdzi. A nawet jeśli te wizje są trafne to nie muszą się wydarzyć - jak już ktoś wspominał na to czy te wizje staną się rzeczywistością wpływają wszyscy poprzez swoje zachowanie i myśli.
Np wizja Filipka. W 1997 roku spełniła się. Ale czy 9 IX 2009 też się spełni? Jeśli weźmiemy na poważnie te ostrzeżenia to może uda się zapobiec. Przewidział nawet własną śmierć a 09 IX 2009 coraz bliżej
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po raz kolejny p.Jackowski przedstawia Nam nieciekawą,wręcz koszmarną wizję najbliższej przyszłości.
Choć ostatnio jego przepowiednie i wizje bywają niezbyt precyzyjne,to uważam że ta może być trafiona.
Sami posłuchajcie http://www.youtube.c...p;v=qXDK5qa80WE
  • 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Hmm ta przepowiednia nie wyklucza poprzednich. Podsumowując z tego co powiadział to chyba najważniejsze jest aby to...że teraz to już wojna będzie. Były 2 prowokacje i czas na wojne. I to w tym roku...wyraźnie ją przewidział na ten rok. To chyba istotne.

Natomiast poprzednie przepowiednie są bardziej ogólne i nie koniecznie związane z kryzysem.

Więc ciągle czekam na:

Konkrety to są...o k..reaktor
Powrót Leppera
zacznie Obama, skończy kobieta
Izrael zmienia sojusznika
3-4 samoloty od których zaczyna się wojna...pasażerskie !

No i coś co wcześniej już przewidział a teraz aby powtórzył, czyli w lipcu będzie najgorzej. Cyli czekamy na lipiec. Kurde a tego lata miałem zaszaleć ;p
  • 0

exio.
  • Tematów: 29
  • Artykułów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po raz kolejny p.Jackowski przedstawia Nam nieciekawą,wręcz koszmarną wizję najbliższej przyszłości.
Choć ostatnio jego przepowiednie i wizje bywają niezbyt precyzyjne,to uważam że ta może być trafiona.
Sami posłuchajcie http://www.youtube.c...p;v=qXDK5qa80WE

gospodarke kapitalistyczna cechuje cyklicznosc. co jakis czas dochodzi do "przegrzania" koniunktury i efektem tego sa kryzysy gospodarcze. o tym mowi ekonomia, nie parapsychologia. znakiem zapytania jest tylko czas w ktorym ten kryzys sie pojawi, ale to rowniez mozna przewidziec na podstawie analiz i dlugoterminowych badan.
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No to się zaczęło i to na dobre:

"Polsce grozi krach"
"DIE WELT": ZŁOTÓWKA MOŻE SPAŚĆ JESZCZE O 10 PROC.

Kraje Europy Wschodniej przeżywają dramatyczny spadek wartości swych walut. Polsce, Węgrom i Czechom grozi krach - ostrzega "Die Welt". W ocenie niemieckiego dziennika, program oszczędnościowy polskiego rządu może zaostrzyć kryzys gospodarczy, a wartość złotego spaść może nawet o dalsze 10 proc.

cały artykuł tu:

Słaby złoty bije w budżet
KOSZT OBSŁUGI DŁUGU WZRÓSŁ O 700 MLN

Rosnące ceny walut to koszmar zwłaszcza dla zadłużonych w tych walutach. W tym polskiego rządu. - Już w chwili obecnej, czyli przy dzisiejszym kursie, koszty obsługi zadłużenia zagranicznego są o ok. 700 mln zł wyższe niż w przyjętej ustawie budżetowej - powiedziała wiceminister finansów Katarzyna Zajdel-Kurowska.

cały artykuł tu:

"Złoty spada, bo banki zabierają kapitał"
CZY RYNKIEM WALUTOWYM ZATRZĘSŁA SPEKULACJA?

cały artykuł tu:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych