Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krzysztof Jackowski znowu miał racje!

• Please log in to reply
706 replies to this topic

zwierzak.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skuteczność jasnowidzów jest cienka ogólnie, tak to jest ze statystyką. Będzie 2 genialnych jasnowidzów, ale będzie też 4 fatalnych i już w statystyce wychodzi, że jasnowidze na wiele się nie zdają tjaaa.

Raport policji stwierdzał, że każdy jasnowidz pracujący dla policji jest bezużyteczny z Jackowskim włącznie. Jackowski się bardzo na ten raport oburzył, nawet zapowiadał podanie autora raportu do sądu, ale na zapowiedziach się skończyło.
Oczywiście można to tłumaczyć tym, że raport jest nierzetelny. Policja nie wierzy w jasnowidzenie, bo nie jest to udowodnione naukowo i celowo chciała skompromitować Jackowskiego. Można tak pomyśleć, ale nie wiem czy to prawda. Bo przed publikacją tego krytycznego raportu Jackowski był zapraszany na wykład do uczelni, na wydział kryminalistyki (czy coś w tym stylu). Myślę, że gdyby Jackowski naprawdę był skuteczny, to komenda główna policji nie rzucałaby mu kłód pod nogi, tym bardziej że często rodziny osób poszukiwanych bardzo się dopraszają na policji o współpracę z jasnowidzem. Ale na razie zostawmy tą kwestię

Proponuję się zastanowić jakie mamy DOWODY, że Jackowski jest skuteczny i w większości przypadków udziela właściwych wskazówek ?

Moim zdaniem rzetelnych dowodów NIE MA ŻADNYCH !!! Dowodem powinny być szczegółowo opracowane raporty. W oparciu o zeznania policjantow trzeba ustalić jakie informacje o śledztwie miał Jackowski, jaką podał wizję i w jakim stopniu się ona sprawdziła. Mamy tylko podziękowania z policji, a to za mało. Podobno jest ich 500-600, ale publicznie znanych jest tylko kilka, no może kilkanaście. W dodatku niektóre nie mają nawet odpowiedniej sygnatury, czyli nie były rejestrowane w policji jako oficjalne pisma.

Czemu podziękowania z policji to nie muszą być dowodem na jasnowidzenie ?

Pan Jackowski mógł znać przebieg śledztwa, mógł słyszeć rozmowy policjantów, rodzina zaginionej osoby mogła mu podpowiadać swoje przypuszczenia.
Więc pan Jackowski mógł po prostu odgadnąć własciwie jedną z zakładanych wersji zdarzeń, a potem poprosić w komisariacie o potwierdzenie tego, że prawidłowo rozwiązał sprawę.
W żadnym z tych podziękowań nie ma napisane np. tak :
"Pan Jackowski dostał na komisariacie zdjęcie osoby zaginionej. Nie kontaktował się z rodziną. Nie podawaliśmy mu żadnych informacji na temat śledztwa. Dysponował tylko zdjęciem. Tylko na tej wątłej podstawie wskazal na mapie dokładne miejsce gdzie znajdują się zwłoki, w jaki sposób doszło do morderstwa. Podał także opis mordercy, miejscowość i ulicę, na której się ukrywa. W toku sledztwa okazało sie, że całość wizji pana Jackowskiego była trafna. Odnaleźliśmy zwłoki we wskazanym miejscu, odnależliśmy przestępcę pod wskazanym adresem, a podawany przez niego opis zbrodni i sekcja zwłok potwierdziły opis zbrodni podawany przez pana Jackowskiego".
Gdyby pan Jackowski miał kilka tak sformułowanych podziękowań - to wtedy najwięksi sceptycy mogliby to sprawdzić u źródła i musieliby uznać, że jasnowidzenie ISTNIEJE !
Takich podziękowań jednak nie ma i nie mamy żadnej pewności czy sukcesy pana Jackowskiego opierają się tylko na jasnowidzeniu czy też pan Jackowski bazuje na wiedzy operacyjnej policji bądź informacjach uzyskanych od rodziny. W tym drugim przypadku nie ma nic dziwnego, że czasem udaje mu się trafić. I tak naprawdę nie wiemy jak często. Czy w 50%, a może tylko kilkanaście razy na kilkaset ? Prawda jest taka że NIE WIEMY NIC.
Czy nie jest to dziwne, że tak duża organizacja jak Nautilus i tak zaprzyjaźniona z panem Jackowskim nie przygotowała jakiegoś raportu w tej sprawie. Mogliby się wziąć ze 3-4 przypadki i zebrać materiał na książkę. Dopiero dziennikarskie śledztwo w tej sprawie ujawniłoby czy Jackowski dysponował tylko zdjęciem czy miał jakąś dodatkową wiedzę ? Czy trafił w "10" czy może tylko częściowo ?

Czy pan Jackowski jest mistrzem autokreacji ?

Być może tak. Nikt nie opisał szczegółowo udanych przypadków współpracy Jackowskiego z policją, a jednak wszyscy piszą, że Jackowski jest najlepszym jasnowidzem. Moim zdaniem dlatego, że Jackowski świadomie walczy o swój wizerunek. Zbiera te lakoniczne podziękowania i przy okazji każdego wywiadu się na nie powołuje. Oczywiście zbiera tylko dowody swoich sukcesów a nie porażek. Mówi o swoim wielkim sukcesie w Japonii, ale wiemy to tylko z jego ust, a nie np. z tłumaczenia artykułu z japonskiej prasy.
Wizja o usunięciu Leppera z rządu ma być jednym z dowodów na jego umiejętności, chociaż większość ludzi domyślała się, że Lepper nie wytrwa w rządzie do końca kadencji, a sam Jackowski pomylił się co do terminu tego odejścia.
Warto też wspomnieć wizję dotyczącą UFO w Zdanach i Dąbrowie. Klasztor, który mają ludzie szukać nie istnieje, a Rafal Nowicki wyjaśnił, że to zwykły budynek a UFO na tym zdjęciu to balony sfotografowane i wysłane dla zartu do Fundacji. No ale o tym, że Jackowski się pomylił nikt nie napisał !

Żeby uprzedzić ewentualne ataki. Wcale nie twierdzę, że Jackowski to oszust. Wcale nie twierdzę, że nie jest jasnowidzem. Może jest... Chciałbym, żeby kiedyś jasnowidzenie zostało udowodnione !

Twierdzę natomiast, że NIKT NIE UDOWODNIŁ tego, że Jackowski jest skutecznym jasnowidzem. Nikt nie udowodnił, że jego skuteczność wynosi 50%, 60% lub 80% (bo słyszałem o różnych szacunkach). O skutecznosci Jackowskiego wiemy tylko tyle ile sam nam powie. Więc tak naprawdę nie wiemy czy przypadkiem to policja nie ma racji. To w końcu ona jako JEDYNA zbadała przydatność jasnowidzów (w tym Jackowskiego) i podała w ilu przypadkach ich wskaznia były pomocne w śledztwie. A jeśli policja pisze nieprawdę to dziwie się czemu nikt do tej pory nie wziął się za opracowanie własnego raportu i udowodnienie, że jasnowidzenie istnieje naprawdę, a Jackowski jest najlepszym jasnowidzem i żywym dowodem na to, że jasnowidzenie można wykorzystać w policyjnym śledztwie. Przecież to byłoby coś niezwykłego !!! Póki co Chessman uważam więc, że WIERZYSZ w skuteczność Jackowskiego. Oczywiście masz do tego prawo. Pamiętaj tylko że jest to wiara, bo rzetelnych dowodów na to nie ma.

Czemu Jackowski nie przyjmie wyzwania Randiego i nie udowodni swojej skutecznosci w kontrolowanych testach ?

Skutecznie przechodząc testy Randiego Jackowski udowodniłby, że jest skutecznym jasnowidzem i przy okazji zgarnąłby milion dolarów. Testy Randiego dają jednoznaczny wynik. Wygląda to tak, że Randi mógłby wziąć 5 ludzi. Jeden siedziałby w basenie, drugi w ogródku, trzeci w piwnicy, czwarty na dachu budynku, a piąty w ubikacji. Pan Jackowski dostałby ich zdjęcia i miałby ich dopasować do konkretnych pomieszczeń. Takie zadanie możnaby powtórzyć np. 5 razy i wyliczyć jaka jest skuteczność jasnowidza i czy jest wyższa niż wynika to ze zwykłego rachunku prawdopodobieństwa.
Pan Jackowski nie chce się jednak poddać takiej probie, a zamiast tego chciałby dostać od Randiego milion dolarów tylko na podstawie tych lakonicznych podziękowań z policji. Właśnie dlatego mam mniej wiary w Jackowskiego niż Ty i chciałbym zobaczyć DOWODY i SOLIDNE RAPORTY potwierdzające jego nadzwyczajne umiejętności.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czemu Jackowski nie przyjmie wyzwania Randiego i nie udowodni swojej skutecznosci w kontrolowanych testach ?

Ale przeciez mial sie podjac, ale mowil, ze zrobi to dopiero wtedy,jak uzyska z sadu potwierdzenie swoich zdolnosci. Sprawa ucichla.
  • 0

Chessman.
  • Tematów: 11
Reputacja

Napisano

Z audycji zrozumiałem, że nie ma takiego zamiaru. Powiedział, żeby mu ten cały Randi udowodnił, że on NIE MA zdolności na podstawie zebranych przez niego dowodów.
zwierzak: Może i wierzę. Tak samo można powiedzieć, że inne osoby WIERZĄ, że Jackowski nie ma żadnych zdolności jasnowidczych. Ja wierzę w dowody Jackowskiego, filmy z jego wizjami, to co mówi. Inni wierzą w słowa policji, przypadkowych ludzi i własny sceptycyzm. Zgadzam się, dowodów 100% nie ma żadnych, i to po obu stronach, kwestia tego komu uwierzymy, a dla mnie ten jasnowidz jest wiarygodny, jako człowiek po prostu.
A i tego nie rozumiem: "Oczywiście zbiera tylko dowody swoich sukcesów a nie porażek. " Po co ma zbierać dowody porażek? Mówi o nich, przyznaje się, nie wystarczy? To już nawet niektórzy nie wierzą w czyjeś porażki, że trzeba je dokumentować? :)
  • 0

Fenix.
  • Tematów: 19
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A wy nadal z tym jakże-nie-wspaniałym komercyjnym Randim ? Lol, no to się staje coraz bardziej śmieszne, jak trwoga to do Randiego... Obawiam się jednak, że jak na wymogi Kubusia to Jackowski jest zbyt mało medialny i nic Randiemu po nim...
  • 0

zwierzak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A i tego nie rozumiem: "Oczywiście zbiera tylko dowody swoich sukcesów a nie porażek. " Po co ma zbierać dowody porażek? Mówi o nich, przyznaje się, nie wystarczy? To już nawet niektórzy nie wierzą w czyjeś porażki, że trzeba je dokumentować? :)

Oczywiście rozumiem, że prosi o pismo z policji tylko wtedy jak odnosi sukces. Ja też w swoim CV pisze tylko o swoich dobrych stronach i sukcesach. To jest zrozumiałe. Chodzi mi tylko o to, że nie jesteś w stanie ocenić jego skuteczności. Po prostu nie wiesz ile razy trafia, a ile razy się myli. A jeśli trafia - to też nie wiesz czy tylko na podstawie wizji ze zdjęcia (czyli przez jasnowidzenie) czy dodatkowych informacji (a wtedy to już nie jest jasnowidzenie).
Dlatego uważam, że test Randiego mógłby sprawę rozsztrzygnąć. Zresztą nawet Randiego nie potrzeba. Test który opisałem można zrobić w Polsce. Mógłby go przeprowadzić np. "Nieznany Świat'. Po prostu się dziwię, że takiego obiektywnego testu nie zrobiono do tej pory, że sam Jackowski o to nie zabiega. Właśnie stąd mój sceptycyzm. Ale ślepym sceptykiem nie jestem. Mógłbym się dać przekonać - np. w wyniku takiego udanego testu.
  • 0

wielki_mis.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

zwierzak - ładnie to opisałeś i rozumiem dlaczego domagasz się takiego testu.
Ja też chciałbym żeby takie test Jackowski przeszedł pozytywnie.
Byłoby to potwierdzenie jasnowidzenia.
Ale jak np widziałem taki program na National Geographic "Wierzyć czy nie wierzyć" o jasnowidzach,autorzy programu
tez poddali testowi największego jasnowidza Brytyjskiego miał rozwikłać jeśli dobrze pamiętam morderstwo.
I nie zdał tego testu bo to była fikcja.A był to jasnowidz który jak Jackowski pomagał policji w sprawach kryminalnych.
Może przeprowadzenie takich testów nic nie daje bo nie ma w nich emocji takich jak np w czasie śmierci człowieka.
Więc one mogą nie wiele potwierdzić.
Tez w tym programie ten jasnowidz twierdził że wielokrotnie pomagał policji w śledztwie ale ona nie potwierdziła tego.
Czy obaj Jackowski czy tez ten Brytyjczyk kłamią,a jeśli to myślę że wymyślili by coś bardziej ciekawego niż wmawiać że pomagają policji.
  • 0

Chessman.
  • Tematów: 11
Reputacja

Napisano

Trafiłeś w sedno wielki misiu. Pomijając wszelkie inne aspekty to ciężko zrobić taki test, bo nie ma tego czynnika emocji, który jest bardzo ważny przy jasnowidzeniu, z drugiej strony Jackowski radzi sobie ze zwykłymi przedmiotami też, więc może jakoś by się dało to zrobić. Można by było zaproponować albo bezpośrednio Jackowskiemu, ale jakiejś "organizacji" typu właśnie Nieznany Świat. To jest niezły pomysł wydaje mi się.
  • 0

zwierzak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale jak np widziałem taki program na National Geographic "Wierzyć czy nie wierzyć" o jasnowidzach,autorzy programu
tez poddali testowi największego jasnowidza Brytyjskiego miał rozwikłać jeśli dobrze pamiętam morderstwo.
I nie zdał tego testu bo to była fikcja.A był to jasnowidz który jak Jackowski pomagał policji w sprawach kryminalnych.
Może przeprowadzenie takich testów nic nie daje bo nie ma w nich emocji takich jak np w czasie śmierci człowieka.
Więc one mogą nie wiele potwierdzić.

Jackowski podejmuje się nie tylko wizji związanych ze sprawami kryminalnymi.
Zajrzyj np. tu - Przepowiednie na zamówienie.
Z prawej strony znajdziesz odnośniki do innych wizji. Są tam wizje Jackowskiego dotyczące spraw prywtanych - typu "czy mąż zdradza ?" albo "czy syn wybrał odpowiednią dziewczynę ?"
Tak w ogóle to właśnie po przeczytaniu tych wizji zacząłem być trochę sceptyczny względem Jackowskiego.

Ale zostawmy te sprawy. Możesz mieć oczywiście rację, że jasnowidz łapie właściwy trop w przypadku gdy gdzieś występowało duże nagromadzenie emocji. Jeśli tak jest - to należałoby dokładnie opisać przypadki, w których pan Jackowski pomagał policji i dostal za taką pomoc pisemne podziekowanie. Trzeba zbadać jaką wiedzę mial pan Jackowski - czy tylko zdjęcie czy dodatkowe informacje. Po prostu trzeba udowodnić, że rozwiązał sprawę w sposób nie dający się racjonalnie wytłumaczyć - czyli przez jasnowidzenie.

Tez w tym programie ten jasnowidz twierdził że wielokrotnie pomagał policji w śledztwie ale ona nie potwierdziła tego.
Czy obaj Jackowski czy tez ten Brytyjczyk kłamią,a jeśli to myślę że wymyślili by coś bardziej ciekawego niż wmawiać że pomagają policji.

To jest właśnie sprawa otwarta. Jackowski na pewno wielokrotnie z policją współpracował. Pozostaje tylko pytanie czy jego wskazówki były nieprzydatne (jak twierdzi raport KGP) czy też w ponad połowie przypadków jego wizje były trafne (jak twierdzi Jackowski).

Mogło być tak, że Jackowski rozwiązał tylko te sprawy, gdy miał jakieś dodatkowe informacje od rodziny albo słyszał jakie wersje zakłada policja. Na tej podstawie mógł zgadywać i co jakiś czas mogło mu się udać. Dzięki tym podziękowaniom z policji i odpowiedniemu marketingowi, Jackowski zaczął być znany i zaczął na swoich wizjach dobrze zarabiać.

Oczywiście nie twierdzę, że tak jest na pewno. Tak może być. Może być też tak, że pan Jackowski jest naprawdę jasnowidzem i uczciwym człowiekiem. Po prostu trzeba się zastanowić jak to udowodnić, aby wszelkie wątpliwości w tej sprawie znikły.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A mamy jakiegoś polityka który odszedł z rządu bez skandalu ?
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

Z audycji zrozumiałem, że nie ma takiego zamiaru. Powiedział, żeby mu ten cały Randi udowodnił, że on NIE MA zdolności na podstawie zebranych przez niego dowodów.

Jesli naparwde tak powiedzial to pograulowac logicznego myslenia temu Panu. I z czym by tam pojechal jako dowodami ? z podziekowaniami od Policji ? ten czlowiek jest niepowazny.
  • 0

pawki.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak napisałeś, że ludzie do niego przychodzą po radę tak zgadza się, ale on prosi by ci zapłacili a gdy taki człowiek mu zapłacić jakckowski unika go i tak jakby nabił człowieka w butelkę. Prostę ? Oszust !
  • 0

Grywoj.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak napisałeś, że ludzie do niego przychodzą po radę tak zgadza się, ale on prosi by ci zapłacili a gdy taki człowiek mu zapłacić jakckowski unika go i tak jakby nabił człowieka w butelkę. Prostę ? Oszust !

Prosiłeś go o pomoc ;> zapłaciłeś mu a on Cię unikał ;> ... Ja również nie (bo Ty zapewne nie ..) ale nie sądzę by takie coś miało miejsce, ktoś tu napisał, że ludzie nie radują się i nie rozgłaszają wszędzie jak bardzo im pomógł... Może dlatego, że zazwyczaj ta pomoc polegała na wskazaniu martwego ciała ? Ja w takim momencie również bym nie myślał o tym by lecieć z takimi wieściami rewelacyjnymi jak to bardzo mi "pomógł"... Ale pawki mógłbyś przytoczyć cytat i źródło osoby która twierdzi, że Jackowski tak postąpił jak napisałeś wyżej ? :) Poza tym z tego co ja słyszałem jego honorarium często jest zależne od tego ile ktoś zaoferuje ;> ... może nie jest to prawdą ale nie mam póki co dowodów na to by uważać, że tak nie jest...

Słuchaj może byś tak nam udowodnił takie niecne jego postępki, pożycz dyktafon idź poproś go o rade itp i powiedz, że nic nie zapłacisz bo Cię nie stac etc. nagraj reakcje i nam tutaj przedstaw co ? .... Wtedy może mnie przekonasz =P
  • 0

zwierzak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pawki ! Skąd masz takie informacje ?
Też mam pewne wątpliwości co do Jackowskiego.
Trudno mi jednak uwierzyć, że najpierw bierze od ludzi pieniądze, a potem przestaje się kontaktować i nie robi im wizji. To oczywiście byłoby oszustwo. Ale czy to prawda ?

Słuchaj może byś tak nam udowodnił takie niecne jego postępki, pożycz dyktafon idź poproś go o rade itp i powiedz, że nic nie zapłacisz bo Cię nie stac etc. nagraj reakcje i nam tutaj przedstaw co ? .... Wtedy może mnie przekonasz =P

Jeśli Jackowski zajmuje się jasnowidzeniem - to musi się z tego utrzymywać. Mnie to nie dziwi, że chce otrzymywać wynagrodzenie za swoje wizje. Bardziej mnie interesuje to czy faktycznie posiada taki dar, a jeśli tak - to jaka jest jego skuteczność ?
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiaj skontaktowałem się z panem Jackowskim prosząc go o pomoc w weryfikacji zjawiska jasnowidztwa. Napisałem, że pragnąłbym poprosić go o udział w eksperymencie, który polegałby na odgadnięciu przez niego jak największej liczby szczegółów związanych ze mną lub z moim otoczeniem na odległość. Odpisał, podając swój numer telefonu prosząc o rozmowę. Zamierzam zadzwonić do niego jutro i być może ustalić przebieg eksperymentu (o ile pan Jackowski się zgodzi). Sam eksperyment być moze zostanie przeprowadzony także jutro.

Nie wierzę w zdolności Jackowskiego i nie wierzę w powodzenie eksperymentu (czyli w podanie konkretnych danych, a nie jak w przypadku wielu wizji i proroctw podanie czegoś, co można przypasować do wszystkiego, np "widzę gdzieś niedaleko dom z czerwonym dachem"...), jednak nie jestem nastawiony całkowicie negatywnie, zarówno porażkę jak i powodzenie pana Jackowskiego przyjąłbym dość obojętnie.

Oczywiście umieszczę tutaj sumienną relację ze wszystkiego, co będzie miało miejsce.
  • 0

Fenix.
  • Tematów: 19
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

np "widzę gdzieś niedaleko dom z czerwonym dachem"...)

Nie znając zasad rządzących CRV najlepiej od razu daj sobie spokój, bo jeśli liczysz na informacje typu "2 metry od twojego biurka leży komórka, (i tutaj nazwa modelu), jest czerwona, a obok niej leży kartka, na której pisze to a to..." to możesz się przeliczyć, udowadniając tym samym niezdrowe podejście do zjawiska.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych